Sfaturi pentru amenajarea camerei scolarului - ACAJU

Indiferent dacă copilul vostru merge prima oară la școală sau are deja experiență în domeniu, noile începuturi au mai mult spor într-un decor nou, așa că ar fi bine să reamenajați camera copilului, pentru ca acesta să beneficieze de tot confortul atunci când își face temele sau învață. Sfârșitul vacanței este un moment trist pentru toată lumea, însă entuziasmul începerii unui nou an școlar poate crește, dacă copiii sunt incluși în pregătirile și cumpărăturile făcute pentru acest eveniment.

Amenajarea camerei copilului trebuie gândită întotdeauna în perspectivă, pentru că cei mici sunt în creștere și, de la an la an, vor apărea noi necesități. Ea trebuie realizată în funcție de vârsta acestuia, astfel încât să-l inspire și să-l îmbie la studiu. Spațiul nu trebuie să fie auster și plictisitor, dar este important ca din încăpere să lipsească elementele care pot distrage atenția de la studiu, precum televizorul, tableta sau jucăriile, deoarece cu astfel de tentații copiii se concentrează mult mai greu.

Așadar, pe lângă zona de odihnă, din care face parte patul și zona de relaxare, unde copilul își poate păstra, în funcție de vârstă și interese, jucăriile sau alte obiecte cu care își ocupă timpul liber, din camera unui elev nu trebuie să lipsească zona de studiu, al cărei centru de interes este, bineînțeles, biroul.  

Locul ideal pentru amplasarea biroului din camera copilului este în apropierea ferestrei

Cea mai importantă piesă de mobilier din camera unui copil care este la școală, este biroul, așa că întregul decor trebuie configurat în funcție de poziția acestuia. Iar locul ideal pentru birou este în apropierea ferestrei, astfel încât lumina să vină frontal sau din stânga, dacă vorbim despre un dreptaci și din dreapta, în cazul în care copilul este stângaci.

Pentru cazurile în care teoria este contrazisă de practică, și această poziționare a biroului este imposibilă, vom dota spațiul de lucru cu o sursă suplimentară de iluminat. Ideal ar fi un corp dotat cu lumină rece, gen neon, care nu va obosi foarte tare ochii copilului. Alegerea locului pentru sursa de iluminat suplimentar se va face, la fel, în funcție de mâna cu care elevul/eleva obișnuiește să scrie: dreapta sau stânga.

Dacă camera copilului are o suprafaţă mică, montaţi pat supraetajat şi introduceţi biroul dedesubt.

Altă soluție ar fi alegerea birourilor de colț, sunt cele mai ergonomice, ocupând foarte puțin spațiu și oferind totodată destul loc pentru studiu și depozitarea obiectelor pentru școală.

 

Alegerea biroului potrivit va rezolva multe dintre problemele legate de studiu

Multitudinea de modele disponibile pe piață, complică luarea unei decizii în privința alegerii biroului ideal. Oricum, pentru rezolvarea acestei probleme, trebuie să ai în vedere nu doar culoarea și designul:

 

  • Înălțimea biroului trebuie să fie pe măsura înălțimii copilului, ca să-i oferi o poziție cât mai corectă, care să nu îi afecteze în timp coloana. O soluție bună pe termen lung o reprezintă modelele reglabile pe înălțime, care pot fi adaptate pe măsura creșterii copilului. Înălțimea este corectă, dacă așezat la birou copilul se sprijină bine cu tălpile pe podea sau pe bara de susținere a tălpilor, își ține genunchii puțin ridicați, iar brațele până la cot se află în întregime pe birou.
  • Dimensiunile biroului pot varia în funcție de: vârsta elevului, stilul de amenajare al camerei, spațiul disponibil etc. În ceea ce privește lungimea biroului, trebuie ținut cont de faptul că pe birou trebuie să aibă loc cel puțin o carte, un caiet, penarul, ustensilele de scris și desenat, iar copilul să aibă și spațiu de mișcare a brațelor.
  • Cea mai bună alegere o constituie biroul multifuncțional, dotat cu mai multe spații de depozitare (sertare, rafturi, dulapuri), ce permit păstrarea în ordine a obiectelor destinate studiului (cărți, caiete, rechizite etc), dar și a calculatorului, fără de care nu se mai poate în zilele noastre. În acest fel, putem grupa într-un singur loc toate obiectele necesare studiului, delimitând foarte clar ariile de interes din camera copilului.
  • Ideal ar fi ca suprafața biroului sa fie puțin înclinată în față, astfel cel mic nu va avea tendința de a se înclina atunci când scrie.
  • Biroul trebuie să fie rezistent la mișcările energice ale copilului, să fie bine fixat, să nu se miște când copilul scrie și să fie confecționat dintr-un material ușor de întreținut.

 

În ceea ce privește alegerea formei, designului și coloritului biroului se impune puțină sobrietate și rigoare, în acest fel, copilul va avea un mai mare respect pentru zona de studiu și va înțelege că nu este locul potrivit pentru joacă.

Părinții ar trebui să aibă în vedere, mai ales în cazul adolescenților, faptul că un băiat are nevoie de mai mult spațiu decât o fată, prin urmare, un băiat va avea nevoie de un birou mai lat, care să-i permită să-și desfășoare cât mai confortabil activitatea.

Scaunul de birou este un accesoriu important, iar cel mai potrivit este modelul ergonomic

Pentru că și copilul tău, petrece multe ore stând pe scaun la birou, fie că își face temele, fie că se joacă la calculator sau poate cu alte device-uri, alegerea scaunului este esențială, pentru o poziție corectă și pentru sănătate. Iar pentru foarte mulți copii, scaunul de birou este un accesoriu la fel de important ca și ghiozdanul.

Nu trebuie să cumperi neapărat un scaun scump, trebuie doar sa alegi unul confortabil, care îi va susține coloana de-a lungul tuturor orelor petrecute asupra temelor pentru acasă. Copiii au nevoi diferite față de adulți și necesită o atenție și o grijă deosebită pentru a putea crește și a se dezvolta armonios. Păstrarea unei poziții corecte a corpului în orice situație reprezintă una dintre cele mai mari griji care trebuie să îi preocupe pe părinți, astfel că achiziționarea unui scaun de birou pentru copii va fi un beneficiu atât pe moment, cât și pe termen lung.

Un scaun bun trebuie să fie special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și unghiului de înclinare ideal. Scaunul ergonomic este perfect adaptabil formei corpului, iar acest lucru îi va face copilului munca și joaca mai confortabile.  

Şi materialul din care e confecţionat scaunul de birou e foarte important. De exemplu, pielea naturală şi pielea sintetică reţin umezeala. Vara, copilul va transpira, iar materialul, pentru că nu reţine umezeala, se va “lipi” de picioare.

Dacă elevul este de vârstă mică, nu sunt recomandate scaunele cu rotile. E posibil să se plimbe sau să se învârtă cu scaunul şi să cadă.

 

Un birou ordonat ajută la obținerea unor bune performanțe școlare

Configurarea eficientă a spațiului de lucru și implicit ordinea, este factorul principal care influențează în bine orice domeniu de activitate. De aceea un birou multifuncțional cu mai multe spații de depozitare ar rezolva foarte bine această situație. În lipsa acestuia ar fi de ajutor câteva rafturi / polițe montate pe perete, chiar deasupra biroului și cel puțin un organizator pentru rechizite.

Pentru a agăță note importante, atenționări sau hârtii de ar fi nevoie, soluțiile sunt din cele mai diverse: tablă de plută, tablă metalică cu magneți, white-board...

De asemenea câteva suporturi/tăvițe ar putea rezolva problema caietelor de școală, care se pot aranja astfel pe materii.

Și nu uita de necesitatea unui coș pentru hârtii și alte lucruri de aruncat.

Psihologii recomandă alegerea unor tonuri cât mai neutre în camera de studiu pentru a nu distrage atenția

Chiar dacă tinerii și mai ales copiii adoră mobilierul și accesoriile căt mai colorate, psihologii recomandă alegerea unor nuanțe cât mai neutre pentru amenajarea spațiului de studiu al unui elev, explicând că în acest fel atenția copilului nu va fi distrasă de obiectele din jurul lui, iar copilul își va termina mai rapid temele pentru acasă. Cel mai indicat ar fi un loc de studiu în alb și tonuri de crem sau bej deschis. Alte culori recomandate sunt galbenul în diferite nuanțe și maro, acestea stimulând activitatea cerebrală și concentrarea. Culorile stridente obosesc ochii, îi dau o stare de agitaţie de care micul savant nu are nevoie atunci când studiază.

Pentru a înviora camera, putem accepta pete de culoare, de exemplu, la alegerea culorii scaunului.