Pregătește-ți casa pentru sezonul rece cu elemente care exprimă confort - ACAJU

Atunci când frigul și vremea urâtă de afară, ne fac să ne retragem în casă și să ne bucurăm de activitățile indoor, este timpul să ne mutăm atenția către confortul, intimitatea și căldură oferită de aceasta. Cu ploi, cu vreme rece și cenușie, dar și cu lucruri bune: culori vii peste tot, bogăție parfumată de fructe și legume, toamna se va instala, iar noi ar trebui să o așteptăm la adăpost și într-un decor nou și potrivit vremii de afară. Un spațiu cald și intim, cu o schemă inspirată de culori și obiecte, care să înlocuiască decorațiunile de inspirație maritimă și recipientele pentru limonadă și sucuri reci, cu accesorii în culori calde, cu printuri de sezon și texturi moi și confortabile si cu nelipsita.

Dacă vrei sa îți adaptezi designul interior la fiecare anotimp, trebuie doar să alegi câteva accesorii pe care să le rulezi în funcție de sezon. Nu trebuie să schimbi tot mobilierul, ci doar să îi dai refresh prin decorațiuni. Alege câteva locuri din casă pe care să pui accentul de sezon, pe care îl dorești. Astfel vei crea puncte de interes, care să îți scoată din monotonie locuința.

Dacă vrei să aduci puțină toamnă în casa ta, nu trebuie să schimbi mobila sau culoarea pereților. E de ajuns să adaugi câteva accente cu ajutorul accesoriilor, să creezi elemente de confort în plus: câteva fețe de pernă, pături moi și călduroase sau decorațiuni din frunze colorate... Asta dacă nu vrei să îți cumperi o pisică... Este vorba despre mici schimbări, mici completări ale decorului, care vor da o plăcută senzație de căldură și confort.

În afara alegerilor personale, care țin de gustul și personalitatea fiecăruia, putem ține cont și de câteva trenduri de design interior, venite odată cu toamna 2017.

Care este gama de culori potrivită în design interior pentru sezonul toamnă-iarnă?

Venirea toamnei aduce cu sine schimbări și în design-ul interior, trend-ul mergând către o trecere de la culori deschise și puternice, către culori calde, dar mai temperate. În locul culorilor energizante de vară, cum ar fi albastru, turcoaz, fucsia etc., sunt binevenite culorile inspirate din frumusețea peisajelor rurale, verdele pajiștilor, maro, arămiu, galben-auriu sau portocaliul frunzelor, roșu-ruginiu și burgundy precum strugurii sau vinul, toate în nuanțe calde.

Verdele rămâne în trend, dar, spre deosebire de începutul anului, când verdele crud era lege printre designeri, acum accentul se pune pe verde închis. Accentele de verde închis fac atmosfera din casă mai plăcută, în lunile în care afară verdele dispare, înlocuit de arămiul frunzelor sau de cenușiul cerului de toamnă. Cealaltă culoare care domină acest sezon, atunci când vorbim de decorațiunile interioare, este rozul prăfuit. Este o culoare pozitivă, veselă, dar lipsită de agresivitate, care contrastează plăcut cu verdele închis. Galbenul asociat cu negru sau gri este de asemenea, o combinație perfectă pentru zile de toamnă timpurie.

Verdele aprins se va completa cu maro închis. Tonurile de mov pot fi estompate cu nuanțele de maro natur-bej. Roșu portocală, galben-auriu și arămiu sunt culori ușor de găsit în accesoriile florale, precum celebrele tufănele de toamnă, crizanteme sau trandafiri. Aranjează-le în suporturi deosebite, carafe sau boluri de sticlă, sau coșuri din pai.

Nu uita nici de tapet; poți alege dintr-o varietate de modele „tomnatice”, cu crenguțe de arbori sau frunze arămii, cu care poți înviora parțial un perete sau un corp de mobilă.

Ce materiale sunt recomandate în design interior în perioada sezonului rece?

La putere în sezonul rece, bumbacul și inul sau mohairul, catifeaua și cașmirul sunt materiale moi și potrivite pentru capricioasa toamnă. Accesoriile handmade din lână, executate personal sau achiziționate sunt must have-urile sezonului. Tricotajele crează o atmosfera caldă, primitoare, mai ales în sezonul rece când avem nevoie de mai mult confort.

Iar catifeaua, este unul dintre hit-urile toamnei. Rezervată până acum un secol doar caselor nobilimii sau aristocrației, ca semn al avuției, al belșugului și rădăcinilor nobile, astăzi, catifeaua este accesibilă oricui, dar își păstrează în continuare aspectul elegant și regal.

Este un material elegant, sofisticat, care transmite ideea de căldură și confort, lucru binevenit în lunile reci. Merge folosit pentru draperii, perne, paturi... Sau pentru un contrast plăcut și interesant, merg combinate decorațiuni din catifea cu lemn nefinisat sau obiecte ceramice.

În revenire sunt clasicele materiale matlasate, de pe vremea bunicii. În dormitor, mai ales, și indiferent de stilul acestuia, decorațiunile textile decorative matlasate vor aduce un sentiment de extra-confort și intimitate.

Populare sunt și materialele naturale precum lemnul sau pielea, care dau un plus de autenticitate în locuință și o atmosferă calmă. Mai ales covorașele din piele moale, care pot fi puse pe scaune sau fotolii pentru mai mult confort și care transmit ideea de autentic.

Sfat: Dacă nu vrei să faci o schimbare radicală și prea costisitoare în casa ta toamna aceasta, apelează la huse în nuanțe calde pentru fotolii și canapele.

Decorarea casei pentru toamnă nu înseamnă neapărat schimbări majore și cheltuieli mari. Cu câteva mici schimbări și idei decorative poți avea o casă asortată cu noul anotimp. Nu trebuie să modifici totul și să aduci numai produse din culorile toamnei, poți să folosești doar accente de culoare care să-ți îndulcească decorul existent, precum perne decorative, pături, draperii, covorașe sau alte decorațiuni.

  • Îmbrățișează senzația de căldură și confortabil, în această toamnă prin covoare pufoase care pot transforma instantaneu aspectul camerei de zi sau al dormitorului. Întinde un covor cu fir lung sau câteva bucăți de materiale mițoase prin locurile în care calci desculț și o să ai imediat, o senzație nemaipomenită de căldură și confort, atunci când te dai jos din pat și calci pe el. Nu este necesar să alegi o blăniță naturală, una artificială care să imite blana de urs, va da un aer de cabană, de căldură, oricărei case.
  • Toamna, acasă e locul unde te aștepți să fie cald, să bei un ceai sau o cafea în timp ce stai sub o pătură călduroasă și te uiți la serialul preferat. Păturile din materiale groase și moi, pernele decorative îți vor asigura mai mult confort în zilele răcoroase de toamnă. Pernele decorative din lână sau catifea îți vor înveseli atmosfera și vor colora interioarele, dând acea notă personală de “bine ai venit acasă”. Alege culori în ton cu cele de afară și modele potrivite cu anotimpul, poți opta și pentru modele cu arbori, crenguțe, frunze. Pentru mai multă căldură și intimitate, înghesuie cât mai multe pernuțe pe canapea, iar pe una din cotierele canapelei aruncă cu eleganță, un pled tricotat.
  • Schimbă husele canapelelor şi fotoliilor cu unele în nuanțe calde, de arămiu, brun, roșcat sau verde-olive și eventual cu printuri de sezon. Dacă nu găsești huse potrivite sau nu folosești huse, poți alege o cuvertură moale în aceleași culori. Cele mai practice huse sunt cele în dungi sau carouri, cu imprimeuri de frunze și finisaje aurii. Folosește cu imaginație mulți ciucuri și panglici, sau nasturi mari de lemn sau metal.
  • Dacă în timpul verii, avem tendința să iluminăm totul prin culori deschise și să alegem suprafețe albe pentru interior, toamna ferestrele ar trebui înfrumusețate cu perdele sau draperii în culori care să filtreze lumina naturală, să ascundă vremea urâtă de afară și să confere o senzație de intimitate și căldură. În cazul în care alegi să-ți achiziționezi perdele și draperii noi, alege nuanțe de roșu aprins, galben sau roșcat-ruginiu. Dacă nu poți schimba perdelele sau draperiile în fiecare anotimp, folosește-ți imaginația și îndemânarea, aducând doar câteva îmbunătățiri: eșarfe sau funde late în culori calde răsucite larg, pe galerie, cu capetele lăsate libere la margini; câteva frunze de toamnă culese din parc prinse cu ace de perdele sau prinse cu ață în ghirlande și prinse apoi, de cârligele perdelei.
  • Una dintre marile plăceri ale vremii urâte de afară o reprezintă somnul în nopțile răcoroase. În sfârșit, după ce mult timp temperaturile extreme ți-au întrerupt somnul, poți dormi liniștit, fără să te întorci de pe o parte pe alta, în timp ce încerci să te răcorești cu ventilatorul sau cu aerul condiționat. Nimic nu egalează plăcerea de te relaxa în pat, sub o pătură călduroasă și moale, de aceea și trebuie să acorzi mai multă atenție dormitorului. Pentru a crește confortul și a te bucura în tihnă de plăcerea somnului, pe lângă o pilotă moale și o pernă pufoasă, alege lenjerii de pat din bumbac gros satinat, cu printuri de sezon, plăcute vizual și la atingere. Atingerea este foarte importantă, mai ales atunci când vine vorba de produsele de dormit pe care le folosești deja sau de unele noi. Materialele din care acestea sunt realizate trebuie să fie catifelate și moi, prietenoase cu pielea și cât mai naturale. Textilele pe timp de iarnă sunt o investiție bună, pe termen lung, pentru că ne vom bucura de ele și anul următor.
  • Foarte importantă este lumina, odată cu răcirea vremii, zilele se scurtează și noi ne întoarcem acasă pe întuneric. Vom avea nevoie de mai multă lumină dar și de veioze decorative în culori calde. De efect, vor fi culorile întunecate din metale mixte, combinate cu nuanțe aurii, pentru un decor inedit și pentru a lumina serile de toamnă târzii.
  • Tradițional, toamna e perioada în care se strânge recolta de peste ani și în care punem la păstrare lucruri pentru la iarnă. Indiferent de cât timp petreci în bucătărie, sigur vrei să o decorezi astfel încât să te simți cât mai bine. Accesoriile textile de bucătărie imprimate cu legume și fructe îți vor trezi amintiri plăcute din perioada în care mama sau bunica făceau provizii pentru la iarnă. Sau pentru o viziune mai modernă, pur și simplu decorează-ți masa de dining cu obiecte specifice toamnei: dovleci, vaze cu spice de grâu, boluri cu mere, pere sau prune, cu nuci, frunze uscate sau ghinde.
  • Pentru vremea rece de afară, poți schimba și alte lucruri de prin casă, mai ales în privința decorațiunilor și lumânărilor, pe care să le aprinzi în serile târzii de toamnă, pentru a crea o atmosferă plină de romantism şi poezie. Sfeșnice, suporturi de lumânare sau vaze de culoarea cuprului, aurului sau argintului vor transforma decorul într-unul elegant și sofisticat. În plus, decorațiunile metalice se asortează foarte ușor cu restul casei, indiferent de stil.

A sosit momentul să renunțăm la decorațiunile de vară, cu scoici sau steluțe de mare și să schimbăm decorul casei. O altă parte din recuzita de sezon poate fi constituită din elemente vegetale uscate: frunze uscate multicolore, ghinde şi conuri, flori , spice, crenguțe, castane..., iar cealalaltă din bogăția de roade ale toamnei: nuci, dovleci, mere, pere, struguri..... pe care le poți aranja în coșuri sau boluri. Sau fă din ele aranjamente gen coronițe, colaje, tablouri etc. Important este să aduci culorile toamnei în casa ta, un coș cu fructe și legume poate fi folosit ca element de decor, oriunde, în bucătărie, living sau pe balcon, iar o vază transparentă încărcată cu crenguțe înfrunzite reprezintă un decor inedit, care va da culoare întregii încăperi.

Florile reprezintă o idee de decorațiuni de toamnă necostisitoare cu efect înviorător imediat. Poți așeza decorațiuni mari din plante, în coșuri sau ghivece, în diferite locuri și câteva mici pe care să le pui alături pe un raft al bibliotecii sau pe pervazul ferestrei dacă nu folosiți perdele.

Combină mai multe lumânări de dimensiuni și forme diferite, în culorile specifice toamnei, şi veţi obţine un aranjament plin de farmec.