Cu ce piese îți mobilezi livingul? - ACAJU

Livingul sau camera de zi joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi. Este cea mai tranzitată încăpere din locuință și spațiul pe care îl folosim pentru a ne relaxa; unde ne uităm la televizor și eventual luăm masa sau ne primim oaspeții.

Pentru asta, livingul trebuie să aibă un design confortabil, funcțional, care să ne ajute să ne reîncărcăm cu energie și să socializăm. Proiectul de amenajare al livingului trebuie să ia în calcul atât dimensiunile încăperii, cât și gusturile tale și ale familiei. Trebuie să ții seama de felul livingului, dar și de felul luminii și de direcția din care bate.

Idei utile pentru amenajarea unui living de apartament

Amenajarea livingului unui apartament nu este foarte dificilă, în general având dimensiuni mai modeste și forme standard.

  • Cea mai simplă este amenajarea unui living dreptunghiular, care permite să delimitezi spațiul livingului în mai multe zone și să creezi astfel o încăpere multifuncțională. Poți alege orice stil decorativ vrei, însă trebuie să ții cont și de faptul că livingul trebuie să fie în armonie cu designul întregii locuinte, mai ales dacă ai un living cu multe uși, un living comandat. Piesele de mobilier perfecte pentru apartament sunt compacte, funcționale și de calitate, iar rolul lor este să îți ofere tot confortul de care ai nevoie. 
    • Zona de relaxare va cuprinde o canapea și în funcție de spațiu unul sau două fotolii, în jurul unei mese de cafea. În detrimentul numărului de fotolii poți opta pentru un colțar sau o canapea cu otoman.

    În funcție de familie trebuie să fim atenți la înălțimea și moliciunea pernelor canapelei și fotoliilor.

    De foarte multe ori, o masă cu un design modern nu este foarte comodă, fiind prea joasă.

    • Un mic birou, cu ceva rafturi și un scaun de birou vor delimita zona de lucru sau a calculatorului. Biroul și etajerele trebuie să dispună de suficient spațiu pentru depozitarea celor necesare aici. Scaunul de la birou nu trebuie să fie deosebit de confortabil. Sunteți în zona de relaxare și cu mare ușurință puteți trece pe canapea pentru ceva timp.
    • În funcție de dispunerea ferestrei și orientarea camerei vom aloca ceva spațiu unei biblioteci și unei comode pentru televizor. Designul și extinderea lor vor ține seama atât de stilul mobilierului cât și de spațiul existent. Corpuri suspendate sau etajere pot înlocui cu mare succes o mobilă masivă.

    Nu uitați să profitați de întreaga înălțime a camerei.

  • Dacă livingul este decomandat, cu siguranță spațiul pentru bibliotecă va fi mai generos. Nu uita că spațiul este pentru relaxare și trebuie să amplasezi adecvat și boxele pentru a crea confortul necesar. La fel și sursele de lumină.
  • Un living comandat va implica o delimitare a unui spațiu de trecere, spre restul apartamentului. Dacă spațiul permite, zona de trecere poate fi definită de un dulap comodă sau chiar rafturi fără spate. Dacă spațiul nu permite, zona de trecere va fi reprezentată de televizor pe o parte, iar pe partea cealaltă de canapea.
  • Amenajare living open space cu bucătărie

    Mai rar pentru apartamente, dar mai ales pentru cei ce locuiesc în garsoniere, soluția amenajării unui living open space ajută să maximizarea utilizării spațiului și la crearea unei zone care facilitează interacțiunea, funcționalitatea fiind cuvântul cheie.

    Acest living este un living în care se va servi masa. Zona de bucătărie va fi separată de restul încăperii printr-o masă cu scaunele aferente. În funcție de spațiul avut și de designul ales masa poate fi de centru, adică scaunele vor fi așezate pe ambele părți sau numai spre zona de living. Această masă poate fi o masă normală de 80 centimetri inălțimea blatului sau o masă tip bar, mai înaltă, cu scaune asemenea, care să servească și drept banc de lucru atunci când gătești, economisind astfel destul de mult spațiu. În funcție de preferințele noastre sau împărțirea generală, putem separa zona de bucătărie și living și prin placajul pardoselii.

    Open space-ul cu bucătărie este de multe ori binevenit, chiar dacă poate duce la dependență de televizor. Îți va fi ușor să prepari masa în timp ce mai tragi cu ochiul la televizor sau îți întreții oaspeții.

    Amenajare living - sufragerie

    Un living spațios poate însemna și un living – sufragerie. Spre deosebire de livingul open space cu bucătărie, care era dictat de un spațiu mic, livingul – sufragerie reprezintă un spațiu foarte generos, pe care veți avea posibilitatea să-l împărțiți prin design și dotări, în zona de relaxare cu clasicele canapele și fotolii, în jurul măsuței de cafea, și o a doua zonă de sufragerie, unde în jurul mesei cu un număr de scaune, în funcție de spațiul avut.

    • În zona de living trebuie să completați printre canapele și fotolii, și cu taburete pentru picioare sau balansoare, în funcție de stilul abordat. Televizorul va fi și el prezent, iar în funcție de stil și spațiu, toate se pot petrece în jurul șemineului.
    • În zona de sufragerie, prezența unuia sau a două dulapuri – comodă,  pentru păstrarea accesoriilor necesare la servitul mesei, va fi binevenită. Onomasticele sau revelioanele pot implica mai mulți invitați, problemă pe care o masă extensibilă o va rezolva cu mare ușurință.

    O opțiune foarte interesantă ar fi să rămână suficient spațiu și pentru amenajarea unui bar în living. Poate două scaune în fața barului ar fi suficient.

     

     

    Un living – sufragerie, de dimensiuni mai modeste în zona de sufragerie, poate fi gestionat ca un living normal cu o zonă în care există un dulap – comodă și o masă extensibilă strânsă, care să includă și scaunele, folosită ca un simplu dulap, cu design plăcut. În momentul în care trebuie să sărbătoriți cu invitații voștri, zona de relaxare se poate restrânge, iar zona sufrageriei reamenajată.

    În cazul amenajării livingului – sufragerie, foarte plăcut ar fi dacă cele două zone s-ar delimita printr-o împărțire spațială gen intrănd, separeu, podium sau chiar un glasvand. Zonele din livingul – sufragerie ar fi preferabil să nu fie separate prin placajul pardoselii decât în cazul unui podium, în rest poate doar un design diferit al covoarelor ar fi suficient.

    Amenajare livingului - dormitor

    Un alt caz, destul de des întâlnit este cazul livingului - dormitor. Nu este foarte simplu, existența livingului – dormitor poate acea diferite cauze și în consecință soluții diferite.

    • Știm că de câteva ori pe an s-ar putea să primim vizita unor prieteni apropiați, pe care îi vom culca pentru o noapte sau două la noi. Neavând cameră de oaspeți, va trebui să amenajăm sufrageria ca sufragerie – dormitor.

    Soluția este destul de simplă. Designul unor seturi de canapele și fotolii prezintă și varianta de extensibil, asta însemnând că într-un spațiu suficient, ori canapeaua, ori fotoliile se pot extinde și face pat, canapeaua pentru două sau trei persoane, iar fotoliul pentru o persoană. Dimensiunile mobilei și ale camerei trebuie să se potrivească bine pentru ca operațiunea să aibă succes.

    • În cazul unei garsoniere sau a unei camere, să zicem, închiriate de o tânără pereche, problema se pune cam în aceeași termeni, camera de zi, de lucru și de relaxare, este noaptea înlocuită de dormitor. Lipsa unei camere speciale, pentru unul din copii, poate fi soluționată de asemenea prin livingul - dormitor. Soluția cea mai lesnicioasă, și de multe ori nu foarte costisitoare, este canapeaua extensibilă. Nu este totuși o soluție ideală, multe din aceste canapele neavând spații de depozitare pentru lenjeria de pat și de aici suficiente probleme.

     

     

    Trebuiesc studiate cu mult simț de răspundere cataloagele diverșilor designeri de mobilă pentru ca mulți au imaginat biblioteci sau alte dulapuri care se pot rabata sau / și desface, dând la iveală frumoase și comode studiouri sau paturi pentru dormit, având de cele mai multe ori și lăzi pentru depozitarea lenjeriei de pat.

    Pentru un living de vis, ia în calcul câteva soluții utile

    La amenajarea unui living, ar trebui să mai cunoastem și să luăm în considerație, câteva noțiuni de foarte mare folos general.

  • Un living mic trebuie mărit optic, fără ca aceasta să piardă confortul sau funcționalitatea necesară. Amenajarea unui living în alb este una dintre cele mai bune soluții pentru a da spațiului un aspect aerisit și larg, indiferent de mărimea încăperii. La fel de potrivite sunt și nuanțele deschise de bej, gri sau ivoire.
  • Pentru un living lung și îngust, cele mai potrivite sunt piesele de mobilier compacte, pe lung, care să nu ocupe mult spațiu și să dea un aer aerisit încăperii, fără să o încarce prea tare. Se poate compensa cu ajutorul decorațiunilor, care să adauge un plus de înalt și de culoare în camera ta de zi.
  • Covorul este o piesă importantă din living, pentru că în jurul lui vei organiza locurile de ședere. Una dintre cele mai frecvente greșeli la acest capitol este să alegi un covor prea mic. Dimensiunea acestuia ar trebui să ia în considerare atât mărimea încăperii, cât și piesele de mobilier. Covorul este o ancoră a camerei, în jurul căruia sunt amenajate toate celelalte piese.
  • Designul modern îmbină confortul cu funcționalitatea. În funcție de spațiul disponibil se poate transforma într-un spațiu tranzitat și folosit de toată familia.
  • Iluminatul joacă un rol important într-un livind modern. Folosind lumina, poți delimita zonele de interes sau poți evidenția anumite decorațiuni, astfel încât rezultatul final să fie un ambient relaxant și plăcut de petrecere a timpului liber.
  • O cameră de zi clasică este potrivită mai ales pentru persoanele tradiționale, care preferă un design elegant și își doresc o amenajare luxoasa a livingului.
  • Stilul eclectic îmbină stilul urban cu cel vintage, pentru a crea un living plin de culoare, cu piese de mobilier diferite, dar care se completează excelent.
  • Stilul rustic este foarte popular în design și li se potrivește în special celor care știu să aprecieze lucrurile unice, lucrate manual, și celor care păstrează mult timp obiecte cu valoare sentimentală.
  • Un living cu semineu este apogeul confortului și al căldurii unei locuințe. Simpla contemplare a focului în serile geroase de iarnă îți va da o senzație de relaxare și de liniște interioară.
  • Livingul este camera ideală în care să amplasezi televizorul. Scopul acestui spațiu este de a te relaxa și a oferi o modalitate plăcută de a petrece timpul liber, așa că televizorul devine o componentă importantă de integrat în designul livingului.