Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Idei amenajare dormitor cu o canapea extensibilă

Dată: 20 Septembrie 2018

Idei amenajare dormitor cu o canapea extensibila

 

Canapeaua extensibilă este una din piesele de mobilier cele mai des folosite în căminele noastre,în schimb ideea de a amenaja dormitorul cu o astfel de canapea este destul de rară.

Folosirea unor canapele extensibile ca piese de mobilier vedetă este frecventă în amenajarea livingurilor și mai ales în amenajările garsonierelor sau a livingurilor open-space. În plus, canapelele extensibile sunt soluții de dormit salvatoare pentru mobilarea dormitoarelor copiilor sau celor de tineret, dormitoare ce ocupă în general camerele mai puțin spațioase.

Când vorbim despre dormitoare la amenajarea cărora s-a folosit o canapea extensibilă, este clar că suntem într-o situație mult mai specială, un dormitor deosebit de mic, probabil rezultatul unei recompartimentări ale unui spațiu gândit inițial altfel.

Dormitorul adulților amenajat cu canapea extensibilă

Dacă ne aflăm în situația unui dormitor foarte puțin spațios, alegerea pieselor de mobilier trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a avea un balans perfect între comoditate și utilitate. Soluția cea mai lesnicioasă, și de multe ori nu foarte costisitoare, este dată de alegerea unui pat dintre modelele variate de canapele extensibile.

 • Pentru că va fi acționat zilnic, una din condițiile principale în alegerea canapelei extensibile va fi soliditatea constructivă a mecanismul de extensie și fiabilitatea acestuia. Este important să alegi o canapea rezistentă, care dispune de o structură solidă, indiferent dacă este realizată din lemn sau din metal. Atât spătarul, cât și șezutul, este important să nu fie nici foarte moale, nici prea rigid, dar să fie confortabil.
 • O cameră lungă și îngustă va obliga la alegerea unei canapele de trei locuri, care se va extinde pe lățime, de-a lungul peretelui. Pe peretele opus, cu siguranță va fi dulapul de haine.
 • Forma și dimensiunile camerei, ceva mai pătrățoase, vor duce la alegerea unei canapele extensibile de două locuri, ce se extinde în lungime, spre mijlocul camerei, dar aceasta nu trebuie să atingă dulapul fixat pe peretele opus.
 • Această alegere, a canapelei extensibile și a felului ei de extindere, este deosebit de importantă pentru evaluarea spațiului real de care se dispune la culcare și a confortului existent.
 • Pentru a maximiza spațiul de depozitare, dulapul de haine poate ocupa singur peretele lung al camerei sau dacă spațiul o permite, poate fi amenajat în formă de „L”, pe doi pereți. În acest caz canapeaua extensibilă va fi poziționată pe peretele rămas, între ușă și fereastră. O comodă pentru lenjerie poate ar mai putea încăpea sub fereastră sau la o extremitate a canapelei, în această situație jucând și rolul de noptieră.
 • Spațiu foarte limitat sau criterii estetice pot duce la alegerea soluției cu dulapul care încadrează canapeaua extensibilă. Chiar dacă acest design place, înseamnă o importantă pierdere a spațiului de depozitare.
 • În cazul în care livingul este folosit și ca spațiu de lucru pe timpul zilei pentru o parte din familie, amenajarea dormitorului cu o canapea extensibilă, o mică măsuță cu lampadar și chiar niște rafturi cu ceva cărți, îl pot transforma într-un ideal loc de relaxare pentru o altă parte a familiei. Ocazional poate fi chiar un loc de primire pentru unul sau doi musafiri.
 • În cazul în care din dormitor a fost separat cu un perete un dresing, care să rezolve spațiul de depozitare și locul rămas este la limită pentru amenajarea unui pat, folosirea unei canapele extensibile poate deschide și înviora mica cameră creată.
 • La oricare din aceste amenajări trebuie să țineți seama și de efectul pe care îl aduce lumina artificială, fiind vorba de un dormitor. Lumina principală nu trebuie să fie prea intensă, în funcție de designul ales, lumina locală, materializată probabil prin aplice va fi foarte importantă.

Dormitorul pentru copii sau adolescenți amenajat cu canapea extensibilă

Pentru copii sau tineret dormitorul amenajat cu canapea extensibilă este o soluție excepțională de a economisi spațiu în camera acestora, fie pentru joacă, fie pentru pregătire în domeniul dorit. Cu siguranță veți asorta culori deschise, vesele pentru crea o atmosferă destinsă și a da senzația de mai mult spațiu.

 • O variantă pentru amenajarea dormitorului copilului ar fi o canapea extensibilă scurtă, ce se extinde pe lungime, încadrată în dulapul ce ar acoperi peretele îngust, cu fața la fereastră. Canapeaua ar avea pe o parte dulapul și sertare pentru haine, suprapozabilul și în partea opusă rafturi și sertare. Unul din aceste rafturi putând fi amenajat ca noptieră. Ziua, trezirea s-ar face spre lumina naturală, iar spațiul recuperat prin strângerea canapelei ar fi tocmai bun pentru joacă. În cameră ar rămâne și ceva loc pentru o masă cu scaun, o tablă de perete și un dulap cutie pentru depozitarea jucăriilor. Pentru culori și accesorii ar trebui să cereți și părerea beneficiarului, mai ales dacă este fată.
 • Un dulap înalt, cu sertare și rafturi, în care să poată fi ținute toate hainele poate ocupa unul din pereții mai scurți, pe peretele lung putând fi poziționată canapeaua, a cărei extensie este dictată de spațiul existent, iar în continuare fixat biroul și masa pentru calculator. Atenție la poziționarea biroului pentru ca lumina să cadă corect, în funcție de cu ce mână scrie școlarul. Pentru că nevoile sunt multe, vor fi necesare rafturi și dulapuri suspendate, oriunde au loc, și o mică bibliotecă, eventual sub fereastră. Camera școlarului cere mai mult spațiu de depozitare pentru că în afara școlii, joaca ocupă încă destul de mult timp.
 • Într-o cameră cu fereastra pe peretele lung și cu dimensiuni nu tocmai generoase amenajarea dormitorului școlarului mare poate fi o adevărată provocare. În jurul ochiului de fereastră, tot spațiul va fi valorificat cu corpuri create după comandă, pe o adâncime comparabilă cu lungimea extensiei canapelei. Un plafon fals va coborî la nivelul ferestrei. Spre cameră, cantul acestor dulapuri va fi transformat de rafturi într-o adevărată bibliotecă. Canapeaua extensibilă va fi poziționată sub fereastră. În felul acesta în cameră va rămâne suficient loc pentru a așeza, bine orientat, biroul și poate chiar un corp de sertare în plus.
 • Amenajarea cu canapeaua extensibilă sub fereastră sau de-a lungul acesteia este o variantă de luat în considerare pentru economia de spațiu realizată, dar trebuie verificat dacă și cum acoperă caloriferul și cum se pot rezolva problemele astfel create.
 • La o cameră de adolescenți, dulapul de haine și dulapurile pentru „jucăriile” vârstei sunt foarte necesare pe lângă rafturile pentru cărți, birou și masa de calculator. Canapeaua extensibilă poate fi încadrată de aceste dulapuri sau așezată vis a vis, singura problemă fiind să rămână suficient loc pentru amplasarea mesei de lucru.

Indiferent de ce spațiu dispui, trebuie să amenajezi în funcție de nevoile pe care le ai. Pentru a nu deveni un spațiu anost, în care să nu-ți mai placă să-ți petreci timpul, este nevoie să eliberezi încăperea de tot ce nu-ți este folositor. O cameră mai liberă dă senzația de spațiu. Dormitorul trebuie să răspundă scopului pentru care a fost amenajat, nevoilor tale, pentru a-ți crea confortul zilnic și să-ți dea senzația de prietenos, iar unul din modelele de canapele extensibile îți poate fi de folos.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus