Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Amenajare bucătărie mica: idei și sfaturi utile pentru o bucătărie mica

Dată: 01 Noiembrie 2018

Amenajare bucătărie mica: idei si sfaturi utile pentru o bucătărie mica

Bucătăria în zilele noastre nu mai este locul unde ne autoexilăm pentru că ne place sau nu să gătim, ci devine din ce în ce mai mult, un spațiu de relaxare și de socializare, locul unde se strânge toata familia pentru a mânca împreună, dar și pentru a sta la povești.

De cele mai multe ori bucătăria nu este un spațiu favorizat, dimpotrivă chiar limitat ca întindere și după ce montezi dulapurile și electrocasnicele, constați că nu prea îți mai rămâne loc și pentru o masă decentă. O bucătărie de mici dimensiuni, poate fi o provocare pentru oricine pentru că limitează spațiul de mișcare, de lucru și de depozitare.

Cum ai putea face dintr-o bucătărie mică, indiferent de formă (patrată, lungă și îngustă, etc.) o bucătărie funcțională, confortabilă și spațioasă, așa cum și-o dorește oricine? Designerii și experiența pot găsi însă, soluții pentru orice și pot transforma un spațiu limitat într-o bucătărie bine organizată, confortabilă și cu mobilier ergonomic.

Sfaturi pentru a mări spațiul

A organiza și decora o bucătărie de dimensiuni mici, înseamnă să încerci să obții profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.

Un spațiu mai mare înseamnă mai mult confort și mai multe posibilității de amenajare, iar cea mai buna modalitate de a schimba ambientul unei bucătării este să deschizi acest spațiu și să-l unești cu camerele înconjuratoare, cel mai reușit open space fiind living-bucătărie.

 • Pentru a da bucătăriei un design contemporan trebuie să o gândești ca un spațiu deschis, aerisit, aflat de obicei lângă zona de dining din, living așa că adu bucătăria în sufragerie. Este o opțiune tot mai des întâlnită atât în casele noi, dar și în apartamentele vechi, unde proprietarii aleg să renunțe la uși sau să spargă din pereți pentru o bucătărie open space, în stil american.

Principalul avantaj este versatilatea unui astfel de spațiu, care poate fi adaptat oricărui stil de design. Este un design foarte practic, care structurează întreaga locuință și îi conferă un aer de continuitate și un aspect spațios. În al doilea rând se câștigă spațiu și bucătăria devine un spațiu care favorizează socializarea. Astfel, poți primi invitații în living și poți purta o conversație cu ei în timp ce prepari masa sau băuturile, fără să te mai izolezi.

În rest este nevoie de câteva corpuri de mobilă bucătărie de un blat generos și de electrocasnice. Un mobilier de bucătărie modular, în care piesele exploatează la maxim orice suprafață, se potrivește perfect pentru un spațiu care îmbină livingul și pregătirea mesei. Poți folosi ca divider între living și bucătărie orice model de colțare bucătărie.

 • Poți obține o extindere a spațiului cu circa un metru pătrat prin dărâmarea cămării din bucătărie, care în funcție de spațiul existent poate însemna o masă bucătărie sau un colțar ce va crește confortul din bucătărie. Spațiul de depozitare poate fi înlocuit cu suprapozabile în plus sau lada de sub colțar.​
 • Dacă avem un balcon lojă sau semilojă închis în fața bucătăriei, putem crea un proiect de mutare a bucătăriei pe balcon, care să implice și mutarea conductei de gaze, pentru aragaz, și apa și scurgerea pentru chiuvetă. În acest fel fosta bucătărie poate fi transformată intr-un living open-space cu balconul.
 • Dacă nu ai spațiu și nu poți sparge peretele care separă bucătăria de living, pentru a aduce bucătăria în sufragerie, și nu ai nici măcar un balcon vecin cu bucătăria, pentru a renunța la balcon în favoarea unui spațiu mai mare, atunci pentru a obține o suprafață mai mare:
 • O bucătărie organizată în forma literei "U" este probabil cea mai bună alegere atunci când avem de proiectat o bucătărie mică, oferind suprafețe optime de depozitare, spații de lucru și un acces facil la cele 3 elemente indispensabile într-o bucătărie: mașină de gătit, chiuvetă și frigiderul. La fel bucătăriile pe colț sunt ergonomice și compacte, oferind suficient spațiu de depozitare și ocupând totodată foarte puțini metri pătrați.
 • Achiziționează doar obiecte funcționale și necesare, renunță la obiectele care ar încărca inutil un spațiu și așa prea mic.
 • Folosește ușile glisante și corpurile suspendate, care ocupă mai puțin loc. Înlocuiește vechea ușă de bucătărie cu una glisantă, eventual din sticlă care să permită pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta.
 • Achiziționează blaturi și mese extensibile sau mese pliante și scaune bucătărie pliabile, pe care le poți strânge sau depozita în altă parte după folosire. Masa pliabilă reprezintă o metodă eficientă de a folosi inteligent spațiul din bucătărie. Dacă includerea acestora e dificilă optează pentru amenajarea unui mic bar pentru micul dejun, gustări sau chiar ca unic loc de luat masa.
 • Piesele de mobilier din sticlă transparentă, indiferent de dimensiuni, vor da impresia că nu ocupă spațiu de loc, în jurul lor spațiul dând impresia de dilatare.
 • Folosirea oglinzilor este eficientă în spațiile mici, mulți designeri de interior recomandând placarea peretelui de deasupra blatului de lucru cu o oglindă. În acest fel, bucătăria ta nu va părea doar mai mare, ci și mai luminoasă. Același lucru îl poți obține și cu ajutorul suprafețelor lucioase, acestea vor reflecta lumina naturală și spațiul va părea mai luminos. Alege de exemplu aparate de bucătărie din inox, plăci ceramice glazurate sau vopsea satinată, corpuri de iluminat din sticlă transparentă.
 • Mobilierul modular și multifuncțional, de dimensiuni mici, cu finisaje lucioase, dă impresia unui spațiu neîncărcat suficient. Dulapurile neacoperite de uși dau de asemenea impresia de aerisit.
 • Mobilierul pe picioare svelte, eventual inoxidabile, cu suficient spațiu gol dedesubt, dă de asemenea impresia de volum mai mic.
 • Bucătăria trebuie să fie un spațiu luminos și aerisit pentru ca și masa luată în familie să fie una plăcută. Dacă lumina naturală este limitată în bucătărie, achiziționează câteva corpuri de iluminat suspendate sau încercați spot-urilor plasate deasupra zonelor întunecate.

             Alege rafturile suspendate

Utilizează inteligent înălțimea pereților și orientează-te spre dulapuri înalte care oferă mai mult spațiu de depozitare. Ordonarea alimentelor și ustensilelor din bucătărie și eliberarea, pe cât posibil, a zonei de lucru oferă un aspect mai aerisit întregii bucătării. Mai mult, dacă spațiul îți permite, proiectează dulapuri chiar și deasupra frigiderului sau a hotei, cu mențiunea de a avea grijă ce pui pe rafturile montate deasupra aragazului pentru că există riscul ca obiectele depozitate să se murdărească de câte ori gătești.

Ideal ar fi să ai cât mai multe rafturi suspendate, pe care să depozitezi o parte din farfurii și pahare, dar și elemente decorative. Poți apela la mici coșulețe și tăvi pentru organizarea ustensilelor și a obiectelor mici. Astfel vei avea o bucătărie mai organizată și lucrurile mai la îndemână.

             Planifică inteligent și practic spațiile de depozitare și aranjează-ți obiectele pe niveluri

Un sfat util pentru amenajarea unei bucătării mici este de a căuta mobilier funcțional, care utilizează zonele de depozitare pe verticală, mai degrabă decât pe orizontală. Utilizează inteligent spațiul, obiectele des folosite trebuie depozitate la o înălțime accesibilă, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.

 • Obiectele ușoare mai rar folosite se depozitează în partea superioară, iar cele grele, ca tigăile și oalele, vor fi păstrate cât mai jos, eventual lângă plită. Este foarte dificil să găsești obiectele aflate în partea inferioară, când nu ai vizibilitate și accesibilitate decât la primii 20 de cm. Dacă există obiecte la care nu ajungi, schimbă-le poziția sau alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completă, care îți oferă vizibilitate și acces neîngrădit asupra obiectelor depozitate în spate.
 • Farfuriile și paharele se depozitează deasupra sau lângă chiuvetă / mașină de spălat vase, condimentele lângă zona de gătit, iar alimentele lângă zona de lucru.
 • Fructifică orice loc liber, de exemplu adaugă un dulap suspendat deasupra combinei frigorifice pentru a crea un spațiu în plus pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie.
 • Pentru optimizarea spațiului de depozitare poți folosi sertare și în dulapuri bucătărie înalte, de colț sau sub chiuvetă. Folosește-te de tăvi pentru tacâmuri, coșuri de gunoi, suporturi pentru veselă, scurgător de vase, cutii, coșuri, despărțitoare longitudinale sau transversale, adică compartimentări sau organizatoare pentru sertare, partiții suplimentare ce asigură un plus de ordine, deci și de spațiu.
 • Montează o bară prevazută cu cârlige, pe perete, de-a lungul mobilei. Vei putea agăța de ea diverse ustensile, palete, clești, recipient pentru uscarea tacâmurilor, dispozitiv cuțite...
 • Obținerea unui spațiu mai amplu depinde și de modul în care este așezată mobila în interiorul bucătăriei, astfel încât să nu dea impresia de claustrare. Spre deosebire de o masa de bucătărie, colțarele rezolvă mai multe probleme în același timp: spațiu mic, loc pentru depozitare, delimitarea zonelor.

             Achiziționează electrocasnice de dimensiuni mici

O bucătărie mai mică nu înseamnă neapărat o bucătărie mai puțin funcțională. Nu trebuie să renunți la electrocasnicele care îți sunt necesare. Măsoară spațiul disponibil și căută un aragaz care să corespundă dimensiunilor existente. Aragazul poate fi, de asemenea, înlocuit cu o plită și un cuptor pe care le poți monta separat, în funcție de designul mobilierului. Astfel, sub plita încastrată în blatul de lucru poți proiecta un dulap cu sertare, iar cuptorul poate fi integrat într-unul dintre dulapuri.

             Regula culorilor deschise și pastelate

Culorile folosite în amenajare trebuie să contribuie la crearea senzației de spațiu larg și aerisit. Atât în ceea ce privește finisajele, cât și pentru obiectele de mobilier din bucătărie se vor folosi cât mai multe culori deschise care vor reflecta lumina naturală.

Începe prin a zugrăvi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spațiului și dă senzația că încăperea este mai mare. Poți opta și pentru combinații cromatice între alb, galben auriu, culoarea untului și tonuri de bej, crem sau maro. O alternativă este și faianța în culori pale, precum verde sau bleu pal. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași nuanță, iar spațiul va căpăta profunzime și se va mări vizual.

Albul este, de departe, una dintre cele mai bune alegeri în decorarea și amenajarea unei bucătării mici. Dar dacă ești o fire mai energică și nu te identifici cu o bucătărie albă, poți încerca un contrast dinamic.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus