Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Amenajare bucătării moderne: idei practice pentru o bucătărie modernă

Dată: 02 Noiembrie 2018

Amenajare bucătării moderne: idei practice pentru o bucătărie modernă

Bucătăria este un spațiu al creativității, un loc unde se prepară, dar se și servește masa, ceea ce o transformă într-un loc de socializare și de destindere. Modul ei de amenajare este influențat și de puținul timp care ne rămâne pentru a ne relaxa, odihni sau pentru a îl petrece alături de familie sau prieteni.

Pentru a amenaja o bucătărie modernă nu este suficient să investești foarte mult în aparatură de ultimă generație, spațiul respectiv trebuie să fie cât mai practic și ușor de utilizat și să corespundă mai multor nevoi. Accentul trebuie pus pe funcționalitate, eficiență și estetică, iar materialele brute precum, lemnul, betonul sau piatra vor fi îmbinate cu finisaje din marmură, cuarț sau metale mate.

Caracteristicile unei bucătării moderne

În încercarea de a depăși aspectul tradițional, bucătăriile moderne sunt mai ales flexibile și deschise noilor provocări. Nu sunt încărcate suplimentar cu mobilă bucătărie, folosesc sursa de lumină naturală și încearcă să optimizeze principalele zone de activitate.

 

 • Majoritatea bucătăriilor moderne urmează formele geometrice, liniile curate și elementele minimaliste. Polițele deschise, sertarele culisante, rafturile dreptunghiulare, peninsulele care separă open space-urile se regăsesc în aceste bucătării. Sertarele maximizează utilizarea spațiului, făcând posibilă utilizarea tuturor zonelor, chiar și a celor mai puțin accesibile.
 • Dacă bucătăria este mai mică, atunci se vor evita corpurile suspendate cu geamuri și vitrine la vedere și se vor prefera modelele mai simple
 • Electrocasnicele încorporabile și performante sunt recomandate pentru că permit economisirea timpului, spațiului și o întreținere mai facilă.
 • Culorile folosite pentru decorarea bucătăriilor moderne sunt ori în tonuri neutre, fie foarte vii. Nu există competiție între culoarea alb și culorile vii, ambele putând fi abordate în funcție de personalitate. Culorile mobilierului sunt de preferat să fie deschise pentru că sunt mai puțin pretențioase decât cele închise, care se prăfuiesc și murdăresc mai ușor.
 • O bucătărie modernă nu trebuie să folosească lemnul pentru a se feri de impresia clasică de ”ca la bunica” sau ”ca la mama acasă”. Dacă totuși este preferat, atunci va fi necesar să se combine cu inoxul, care va da acea impresie de contemporan și modern.
 • Nu face economie în ceea ce privește sistemul de iluminat. Asigură-te că blaturile, zona de spălat și zonele de gătit în general, sunt foarte bine iluminate.
 • În sensul de comunicare, apropiere și multifuncționalitate, open space-urile reprezintă ideea de confort maxim în bucătăriile moderne.

Mobilierul în amenajarea bucătăriilor moderne

Bucătăria trebuie să fie complet funcțională, să îți ofere destul spațiu pentru a te putea mișca în voie și să aibă un aer primitor, personalizat după gustul tău. Pentru acest lucru ai nevoie de un mobilier modular, cu corpurile căruia poți realiza diverse combinații, oferindu-ți astfel avantaje importante:

 • Poți rearanja și adăuga piesele de mobilier atunci când simți nevoia să faci rapid o schimbare, iar mutatul bucătăriei modulare este mai rapid.
 • Poți opta pentru mai multe variante de amenajare a bucătăriei atunci când corpurile de mobilier sunt independente, deci Îți poți personaliza bucătăria după gust.
 • Fiind concepute special pentru a beneficia la maxim de suprafața disponibilă, piesele de mobilier modular au integrate ingenios spațiile de depozitare. Chiar și cele mai înguste nișe devin rafturi utile pentru borcane, tacâmuri sau alte obiecte atât de necesare în bucătărie.
 • Mobilierul modular de bucătărie e prietenos cu tehnologia de ultimă generație. Poți încorpora cu ușurință plita, hota, cuptorul electric sau mașina de spălat vase în mobila ta de bucătărie modulară.
 • Poți decide în funcție de spațiu dacă vrei să-ți amenajezi o bucătărie funcțională în formă de L sau de U.

Ergonomia unei bucătării moderne

Distanța între cele trei zone de lucru din bucătăria modernă trebuie să fie una mică, care să ofere “bucătarului” posibilitatea de a se mișca usor între ele și a se putea concentra la rețete. Locurile de depozitare, instalarea aparatelor electrocasnice, locaţia chiuvetei şi accesoriile folosite determină, eficienţa ergonomică a bucătăriei, şi anume, cât este de eficientă bucătăria în folosirea zilnică.

Pentru cei care iubesc organizarea, rafturile deschise sunt o parte importantă a unei bucătării moderne, permițând personalizarea spațiului cu mici accesorii, piese deosebite sau chiar ghivece cu plante aromatice. O idee foarte populară este dotarea acestor rafturi bucătărie deschise cu iluminare interioară localizată.

Pereții pot fi plini de piese de mobilă de la tavan până la podea, maximizând spațiile de stocare. Cele ascunse vederii sunt și ele importante pentru a masca oalele și vasele de gătit, alimentele uscate... De asemenea vor domina sertarele interne, sistemele de depozitare retractabile și multe dulapuri bucătărie înalte. Mânerele push to open se mențin, dar revin mânerele în variante wow cu ornamente și în nuanțe de cupru, roz auriu sau argintiu închis, pentru a se asorta cu griul oțelului inoxidabil sau alte culori regăsite la majoritatea electrocasnicelor mici.

Aparatura electrocasnică trebuie să fie cât mai performantă și cu funcții speciale precum autocurățarea, pentru a satisface nevoile unei bucătării moderne, dar și ale unei familii care vrea să mănânce cât mai sănătos. În această idee pe lângă clasicul set hotă, cuptor, plită, în bucătăria modernă regăsim și aparate mai mici, potrivite unui stil de viață mai alert, precum cuptoare cu microunde, espressoare, cafetiere...

Pentru un timp în plus dedicat familiei, mașina de spălat vase este un must have integrându-se perfect în designul unei bucătării moderne elegante.

Materialele în amenajarea bucătăriilor moderne

Când vine vorba de amenajarea unei bucătării moderne, posibilățile sunt nelimitate. Designul trebuie realizat în funcție de gusturile personale, dar trebuie ținut cont și de câteva caracteristici specifice stilului modern. De exemplu, nu te feri să utilizezi materiale lucioase pentru mobilier, sau chiar să îmbini elemente din metal sau sticlă.

În bucătărie, pardoseala joacă un rol extrem de important, de aceea nu trebuie s-o neglijezi sau să faci rabat la calitate în ceea ce o privește. Aceasta trebuie să fie cât mai ușor de întreținut, rezistentă la uzură și zgârieturi, dar și impermeabilă. Înlocuiește clasicele dale de ceramică cu o pardoseală din vinil. Este rezistentă, confortabilă la mers, atenuează zgomotul și oferă o senzație plăcută picioarelor desculțe. Pardoseala din vinil se montează și se întreține ușor, iar nu în ultimul rând, este o variantă economică. În funcție de preferințe, finisajul său poate fi mat sau lucios.

Într-o bucătărie modernă, zona aflată între blatul de lucru și corpurile suspendate este de mare interes din punct de vedere al designului. Se poate folosi o placare cu mozaic, sticlă colorată securizată, plăci ceramice (faianță), aluminiu, inox sau piatră naturală (granit, marmură, travertin sau onix).

Alegerea unui blat de lucru din piatră naturală (marmură, granit), compozit sau alte materiale cu finisaje naturale, este potrivită pentru o bucătărie cu design modern. La mare căutare acum este și marmura dramatică. În 2018 blaturile din marmură cu contraste îndrăznețe sunt perfecte în combinație cu lemnul, iar blaturile de bucătărie în culori închise sunt la ordinea zilei, bazaltul fiind vedeta anului 2018.

Culorile în amenajarea bucătăriilor moderne

Culorile joacă un rol foarte important, astfel încât orice bucătărie care se vrea modernă trebuie să armonizeze plăcut paleta de culori folosită pe pereți, cu cea a mobilierului sau a electrocasnicelor. În 2018, zilele bucătăriilor monocromatice au rămas cu mult în urmă, acest an fiind despre mixarea și combinarea culorilor. De exemplu, zugrăveala și dulapurile inferioare în nuanțe închise de cărbune, iar dulapurile superioare și tavanul în tonuri alb-cream este o combinație din ce în ce mai răspândită.

Culorile închise pot fi folosite pentru a anima designul unei bucătării, dar acestea în general creează senzația unui spațiu mai mic decât în realitate. Este preferabilă utilizarea lor pentru zona de jos a mobilierului, sub nivelul blatului de lucru, pe zona din fața insulei de lucru sau limitată la zona dintre blat și corpurile suspendate, în zona chiuvetei sau aragazului. De asemenea petele de culoare pot fi date de alegerea unor scaune bucătărie colorate.

În general, mobilierul modern are fronturi lăcuite și culori vii (roșu aprins, grena, verde, indigo) sau metalice. În 2018, bucătăriile se inspiră din valurile oceanului, verdele și albastrul sunt recomandate corpurile de mobilă bucătărie, completând armonios petele de lemn. Pasionații de aceste nuanțe nu vor da greș nici dacă vor opta pentru un design monocrom.

Bucătărie modernă în open space

Stilul modern are priză mai ales la persoanele tinere, cu un stil de viață dinamic și viață socială activă, pentru care bucătăria reprezintă, alături de living, o carte de vizită pentru statutul lor social. De aceea, majoritatea bucătăriilor moderne sunt deschise și în strânsa legatură stilistică cu livingul. Alegerea de seturi mobilă bucătărie moderne se adresează celor interesați de ultimle trenduri pentru care designul este cel mai important aspect și care vor să experimenteze ceva nou diferit de tradițional.

O bucătărie open-space pune la dispoziție mai mult spațiu, promovează multitakingul și de ce nu, ajută la economisirea timpului petrecut doar în bucătărie.Dacă spațiul disponibil în bucătărie este suficient opțiunea de bază este insula și achiziționarea unor scaune bar aranjate pentru micul dejun sau o banchetă atașată insulei pentru momentul cinei, încorporând astfel în bucătărie spațiul pentru mâncat. O insulă sau un bar pentru micul dejun poate funcționa și ca spațiu de stocare sau ca zonă pentru luat masa în timpul zilei.

Pentru amenajarea unei astfel de bucătării moderne trebuie să urmezi câteva sfaturi: alege culori și texturi asemănătoare pentru ambele încăperi, plasează o masă care să lege bucătăria de living, alege culori ce generează contraste puternice. Evită discontinuitățile și optează pentru placări pe suprafețe extinse și fronturi largi ale dulapurilor din bucătărie. Aparatele electrocasnice încastrate, hota geometrică compactă și tavanul cu spoturi inserate sunt opțiuni evidente.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus