Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Amenajarea holului: idei, sfaturi utile, modele de inspirație

Dată: 27 Decembrie 2018

Amenajarea holului idei, sfaturi utile, modele de inspiratie

Stilul de amenajare al holului este ca un fel de demo pentru decorul celorlalte camere, de aceea decorarea și amenajarea acestuia trebuie să facă intrarea plăcută și primitoare, să creeze un decor original, cu un aspect lejer și neîncărcat, care să impresioneze musafirii de la primul pas. Holul este prima cameră din casă pe care o văd toți cei care îți calcă pragul și într-un fel reprezintă cartea de vizită a casei.

Prima impresie contează, deci holul de la intrare trebuie amenajat cât mai bine pentru un climat propice desfășurării unei vizite de la început, dar și confortul personal contează pentru că indiferent de dimensiunile acestuia, aici trebuie păstrate hainele de exterior, încălțămintea, căciulițele, gențile, cheile, aici te privești în oglindă înainte de a ieși din casă și tot aici trebuie să îți schimbi încălțămintea de afară cu papucii de casă.

Chiar dacă în amenajarea holului te poți lovi de unele restricţii legate de lipsa luminii sau de dimensiunile mici, în final, el va trebui să ofere oaspeților și membrilor familiei o zonă funcțională, care să acopere nevoile de depozitare pe toată durata anului, dar să fie și atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Cum mobilăm holul de intrare

Scopul final în amenajarea holului este acela de a-l transforma într-un spațiu practic, funcțional și estetic, spre cât se poate de chic. Holul de la intrare trebuie să fie un spațiu primitor, nici gol, dar nici prea încărcat. Nu există reguli în ceea ce privește decorul holului, însă pentru a crea un design atractiv și practic, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi:

 • Chiar dacă holul tău este despărțit de celelalte încăperi din casă și totul trebuie să își găsească și un rol practic, elementele așezate în acest spațiu trebuie să se potrivească între ele și să creeze o compoziție unitară. trebuie să țineți cont de forme, de culori, de texturi și de raportul dintre dimensiunile fiecărui obiect.
 • Indiferent de stilul adoptat, câteva elemente sunt indispensabile, existența unui spațiu practic la intrarea în casă, în care să poată fi depozitate haine, încălțăminte: cuier, pantofar, dar și accesorii de genul: un suport pentru chei, un suport pentru umbrelă și un covoraș care să împiedice răspândirea mizeriei în restul casei.
 • Nu uitați de băncuță sau de scaune, foarte utile pentru a vă încălța. Așezați pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a crea pete de culoare.
 • Fiecare obiect așezat în acest spațiu trebuie să fie util într-un fel sau altul.
 • Este recomandat să folosești spații de stocare, cuiere și pantofare, închise, pentru a da senzația de ordine și pentru a avea o cameră aerisită din punct de vedere vizual.
 • Plantele de interior nu ar trebui să lipsească din hol. Poți amplasa câteva ghivece sau poți opta pentru o singură plantă mai mare, cu ghiveciul așezat direct pe podea.

Oricum, factorul care dictează în aceasta privință este dimensiunea încăperii. În holurile mici limităm piesele pentru mobilier hol, un pantofar îngust și un cuier supendat amplasat deasupra lui sunt suficiente, însă, dacă ai un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți.

Sfaturi pentru decorarea holului

Oricât de mic ar fi, un strop de personalitate va fi benefic pentru a transforma holul dintr-un spațiu sec și neprimitor într-un decor frumos și practic. Nu trebuie să îl umpli cu obiecte decorative, ci doar să folosești câteva care să îl facă mai primitor și să îi dea personalitate.

 • Alege un obiect statement precum o lampă interesantă, care să iasă în evidență din primul moment în care cineva îți calcă pragul.
 • Dacă ai un bufet sau o măsuță de hol, pune pe el câteva plante, felinare sau sfeșnice. Poți pune și coșuri de depozitare din rafie, care vor fi utile pentru depozitarea obiectelor mici.
 • Decorează un perete cu un tablou de dimensiuni mari, un sticker cu un mesaj optimist sau cu fotografii.
 • Folosește-te de covorașele special create pentru intrare cu mesaje haioase sau imagine iconice pentru casa ta.
 • Într-un hol mai mare poți amplasa mai multe obiecte de decor, precum tablouri cu mesaje inspiraționale, plante de interior, fotografii de familie – pe care le vei vedea de fiecare dată când ajungi acasă și vor avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit.

 

Trucuri pentru amenajarea unui hol întunecos

 

Luminozitatea holului este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl aveți în vedere, mai ales că el va pune în evidență stilul de design ales. Atunci când suprafața holului sau amplasarea acestuia în locuință nu permite pătrunderea luminii naturale, formele și culorile vin să compenseze lipsa de lumină. În cazul fericit, în care holul se bucură de o fereastră, puteți aborda și nuanțe mai vesele sau chiar mai închise.

 

 • Folosește culori deschise și pastelate pentru pereți, nuanțele deschise, alb, galben-pai, bej, sunt cele recomandate în vreme ce culorile puternice și închise ar trebui evitate. Poți apela și la zugrăveli moderne, în două culori, alb și o altă culoare, dar într-o nuanță deschisa, pentru a lumina încăperea.
 • Soluția principală este dată de alegerea corpurilor de iluminat și oglinzilor. Nu te rezuma la o singură sursă de lumină, adaugă și un lampadar și așază oglinda în așa fel încât să reflecte lumina. Cumpără câteva corpuri de iluminat special concepute pentru un hol întunecos și amplasează-le pe mai multe nivele de înălțime; acestea vor lumina plăcut și în straturi încăperea. O altă idee este să amplasezi spoturi în jurul oglinzii, ea va amplifica lumina de la spoturi.
 • Limitează-te la puține corpuri de mobilier și alege-le într-o culoare deschisă sau în două nuanțe ușor contrastante.

 

Amenajarea holurilor înguste și lungi

În majoritatea apartamentelor, holurile de la intrare sunt înguste și lungi, făcând legătura între toate încăperile casei – dormitoare, living, bucătărie, baie. Forma este practică, însă și problematică, deoarece poate da senzația unui spațiu aglomerat și întunecat. Amenajarea unui hol de apartament este, în toate cazurile, o adevărată provocare, mai ales că trebuie să creezi impresia de spațialitate și profunzime.

În primul rând este bine să ascundeți toate hainele și pantofii folosind dulapuri hol. Altfel, hainele și pantofii lăsate la vedere vor face ca locul să pară și mai mic și mai aglomerat decât este. Ingeniozitatea joacă cel mai mare rol atunci când vorbim de folosirea la maxim a unor spații mici.

 • Alegeți seturi mobilă hol înguste și închise – pantofar, cuier. În felul acesta, hainele și încălțămintea stau bine ordonate în corpurile de mobilier și nu încarcă vizual încăperea.
 • Amplasați polițe pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea puneți fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri.
 • Cu cât veți alege un cuier mai mare, cu atât veți fi tentat să îl asaltați cu haine și cu alte lucruri pe care le folosiți zi de zi. Optați pentru un cuier minimalist format eventual doar din suportul pentru agățat hainele.
 • În holurile mici se folosesc culori deschise atât pentru pereți, cât și pentru podea. Pentru a da impresia unui spațiu mai larg, folosiți culori deschise sau chiar alb pentru pereții laterali și o culoare accent – rosu, portocaliu, violet – pentru peretele din capătul holului.
 • Pentru podea optați pentru o nuanță deschisă și caldă, iar pentru a lărgi vizual încăperea, așezați covorul în mijlocul holului.
 • Holurile fără lumină naturală, par întunecate și lipsite de căldură, de aceea este recomandat să montați corpuri de iluminat adiacente pe lângă cel principal, din mijlocul plafonului. O plafonieră și câteva spoturi sunt o alegere potrivită.
 • O băncuță pentru hol cu spațiu de depozitare, te va ajuta să ordonezi lucrurile, cu un cuier de perete vei putea folosi spațiul disponibil pe verticală, iar cu un pantofar înalt sau cu mai multe rafturi, vei profita de spațiul disponibil pe perete. Practic, în acest caz cuvintele de ordine vor fi cutiile, cutiuțele și buzunarele de perete.
 • Orice oglinzi de mari dimensiuni , eventual așezate în fața unei surse de lumină, vor da impresia unui hol mai spațios și va sparge monotonia din încăpere.

Amenajarea holurilor pătrate

Un hol pătrat oferă mai multe șanse unei amenajări spectaculoase, aici imaginația împreună cu ingeniozitatea pot merge împreună. Forma este potrivită pentru amplasarea mai multor corpuri de mobilier. În afara mobilierului de hol clasic – cuier și pantofar –  sau chiar dulapuri hol într-un hol pătrat se poate amenaja și un colț pentru relaxare, sau pentru o primire neutră: o masa joasă cu două fotolii, o comodă, o băncuță cu sertare și spații de depozitare, mai multe polițe, eventual o comoda hol, pe care să amplasezi diverse obiecte decorative.

De fapt poți amplasa aproape orice corp de mobilier îți dorești sau te atrage din punct de vedere estetic. Poți folosi perne decorative, o vază cu flori, un bol deosebit și pe pereți ai loc pentru tablouri aranjate cât mai creativ, pentru a personaliza încăperea în stilul dorit. Poți folosi și tapetul dacă există loc pentru a-l pune în evidență, eventual să folosești un perete întreg cu fototapet.

Amenajarea holurilor mari

Pentru holurile de dimensiuni mari, poți folosi orice stil de design și pot fi folosite seturi mobilă hol generoase cu multe spații de stocare. Primul principiu de care trebuie să țineți cont este să creați un decor coerent și în acord cu restul casei. De altfel, acest principiu este unul de reținut pentru toate camerele, însă este vital pentru hol, pentru că el face trecerea către toate celelalte încăperi.

 • Poți amplasa un corp de mobilă înalt, cu multiple rafturi, pe care să așezi fie cutii cu diverse, fie decorațiuni, fie cărți, discuri sau plante verzi sau polițe cu fotografii de familie, tablouri, ghivece de flori.
 • Poți crea o zonă de relaxare, cu ajutorul unei bănci şi a unor perne. Te poți folosi de măsuțe, comode și fotolii.
 • Oglinzile pot avea orice dimensiuni și cu rame de orice fel, chiar și din cele proeminente.
 • Se pot folosi contrastele de culori, chiar și în privința pereților, care pot fi de culori diferite.
 • În privința plantelor de interior, care pot fi și de mari dimensiuni, este important să respecți luminozitatea de care au nevoie plantele pe care le alegi, pentru a nu diminua efectul relaxant de prospețime pe care îl dorești.
 • Covorașul clasic din hol este recomandat în toate cazurile, datorită senzației de confort pe care o oferă.

Stilul în care decorezi holul este de data aceasta, clar coerent cu stilul în care decorezi casa, scandinav pentru un stil modern sau minimalist, vintage pentru un stil clasic, retro pentru un sitl romantic, rustic pentru un stil tradiționalist....

Amenajarea holurilor deschise către living – open space

Un hol deschis către living sau către bucătărie trebuie decorat astfel încât trecerea către sufragerie să se facă în mod lin. Holul deschis către living ar trebui să fie decorat simplu, fără obiecte în plus. Vă puteți limita la un cuier simplu și la un pantofar.

Gama de culori trebuie și ea aleasă în funcție de nuanțele folosite în living, pentru a nu se crea disonanțe între cele două spații. Nu poți avea un hol decorat în stil mediteranean, care se continuă cu un living decorat minimalist, sau un decor rustic continuat cu unul vintage.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus