Amenajare Feng Shui: reguli, sfaturi, recomandări pentru atragerea energiilor pozitive - ACAJU

Bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile yin și yang, Feng Shui, sau "vânt și apă" în traducere, este o artă. Ea pornește de la ideea că energiile din jurul nostru ne influențează viața, deciziile și destinul. Astfel, tehnica Feng Shui împarte materia din jurul nostru în mai multe feluri de energie, scopul fiind acela de a crea un echilibru între aceste energii astfel încât problemele din viața noastră să dispară. Un Qi pozitiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Cele patru centre de interes majore din Feng Shui sunt : bogăția, fericirea, longevitatea și copiii sănătoși.

Pentru persoanele preocupate de traiul armonios, întemeierea unei familii și lucrul cu energia pozitivă, designerii și arhitecții bazându-se metodele Feng Shui contemporan, încearcă să creeze spații confortabile în care aceștia să se simtă bine, să prospere și să-și păstreze sănătatea, aranjand piesele de mobilier intr-un mod anume. Regulile Feng Shui descriu metode concrete de păstrare a energiei pozitive: prin mutarea pieselor de mobila, plasarea plantelor în colțurile favorabile și folosirea culorilor, adică activatori și remedii.

Este foarte important să fii compatibil cu propria ta casă și cu mediul în care lucrezi. Amenajarea unei locuințe (garsonieră, apartament, casă, vilă), a grădinii sau a biroului după principiile Feng Shui este un mod de a crea spații echilibrate, armonioase, care să-i ajute pe locatari, în primul rând, să se relaxeze, să se simtă bine în propria lor casă și să aibă diverse beneficii: sănătate, prosperitate, fericire, noroc și relații armonioase, de respect și iubire.

Câteva sfaturi Feng Shui pentru amenajarea casei tale

Dincolo de regulile orientării pieselor de mobila sau culorilor folosite în casa ta, cel mai important lucru este să te simți în largul tău în fiecare încăpere, în special în cele destinate relaxării. O încăpere plăcută la vedere este prima regulă de care trebuie să ții cont. Cuvântul de bază în Feng Shui este organizarea locului și a lucrurilor și se referă în special la eliberarea spațiului de obiecte inutile, care nu lasă energia, fluxul vital să circule optim. Feng Shui pleacă de la ideea ca fluxul de energie, numit „chi” (qi), trebuie să circule nestingherit într-o casă pentru ca locatarii ei să se bucure de o stare de bine.

  • Aranjarea pieselor de mobilier trebuie să încurajeze comunicarea, de aceea nu așeza mobila lipită de perete și încearcă să creezi un spațiu în formă de cerc, ideal pentru a te simți mai deschis și mai dispus să comunici cu persoana iubită sau cu familia.
  • Bucătăria este asociată cu banii și prosperitatea în arta Feng Shui, așa că este indicat să o menții mereu perfect curată și ordonată. Asigură-te că arunci mereu mâncarea expirată din frigider și că îți umpli rafturile cu alimente proaspete. Experții Feng Shui susțin că este o legătură între cât de curat este cuptorul și atragerea banilor, strategie care merită încercată.
  • Pentru atragerea iubirii folosește piese „gemene” în fiecare încăpere, nu te înconjura de obiecte singulare. Folosește câte două piese de mobilier, două fotolii, două noptiere, două plante, tablouri sau imagini în care apar mai multe persoane și îți vei crea o mentalitate orientată spre întâlnirea unui partener de viață.
  • Culoarea are un impact puternic asupra dispoziției noastre, iar pentru atragerea prosperității decorează cu nuanțe de roșu sau violet. Violetul este culoarea regală, iar roșul este o culoare care exprimă putere și energie, ceea ce ne poate da un imbold de a fi mai productivi și de a aduce prosperitatea în casele noastre.

Principii Feng-Shui pentru fiecare cameră

Amenajarea unei camere trebuie să înceapă atunci când este goală. Plasează mai întâi piesele mari de mobilier (pat, canapea, televizor etc), dar ai grijă ca fiecare obiect să fie relevant pentru fiecare cameră şi să nu incomodeze. Dacă te lovești în mod constant de diverse obiecte atunci înseamnă că sunt prea multe şi trebuie să le reorganizezi sau să scapi de ele. Aglomerarea de obiecte scade nivelul de energie pozitivă.

Bazele Feng-Shui-ului pot fi aplicate în orice camera, chiar și în spațiul exterior, însă există anumite recomandări specifice ce pot contribui la efortul de a echilibra energetic casa.

Holul joacă un rol important în arta Feng Shui pentru că este spațiul prin care pătrund energiile în casa ta. Nu supraîncărca holul cu obiecte pe care nu le folosești și păstrează holul de la intrare curat și ordonat mereu.

  • Un tablou cu o imagine din natură sau care să inspire bucurie și plantele sunt și ele elemente care ar trebui să se regăsească în holul tău conform acestor principii.
  • În ceea ce privește piesele mobilier hol, sunt recomandate corpurile cu linii curbe, rotunjite.
  • Holul de la intrare trebuie să fie cât mai ordonat și mai puțin aglomerat, pentru a permite energiei pozițive să intre.
  • Luminează bine încăperea, pentru că spațiul să pară mai primitor.
  • Poți să poziționezi chiar și o oglindă care să dubleze spațiul din punct de vedere vizual.

Regulile Feng Shui pentru living spun să ai în permanență o oglindă sau un vas cu fructe pentru atragerea belșugului. Pereții se decorează în nuanțe de maro și galben (dacă spațiul e amplasat în mijlocul locuinței), alb (dacă e la vestul casei), verde și negru (dacă e spre est), roz deschis (când e spre sud-vest) sau roșu (când e amplasat spre sud).

  • Camera de zi ar trebui poziționată astfel încât doi dintre pereți să dea spre exterior. Ferestrele cresc energia pozițivă și fluxul Qi în cameră.
  • La mobila living piesa principală ar trebui fie direcționată spre ușă, iar dacă este vorba de canapele living, spatele acestora ar trebui să dea spre un perete, pentru un sentiment de protecție. În jurul canapelei, poți pune fotolii sau scaune confortabile, dar fără să aglomerezi sau să blochezi traficul.
  • Lumina puternică n-ar trebui să cadă pe locurile de stat jos, ci în centru, pe măsuța de cafea.
  • Evită obiectele cu unghiuri ascuțite, pentru că acolo se concentrează energia negativă.

Principiile Feng-Shui pentru dormitor sunt concentrate pe o ambianță calmă care poate fi realizată prin iluminare subtilă, culori pastelate și mobila dormitor confortabilă. Alege culori precum maro, crem, lavandă, bej și tonuri de pământ și evită culorile reci care vor diminua intimitatea.

  • Una dintre cele mai importante reguli Feng Shui în ceea ce priveste amenajarea dormitorului este amplasarea patului în așa fel încât să stăm cu capul spre nord și cu picioarele spre sud.
  • Patul trebuie lipit întotdeauna de un perete, eventual alege paturi matrimoniale care să aibă şi tăblie pentru că acest detaliu simbolizează siguranţa şi puterea.
  • Patul nu trebuie să fie orientat direct spre uşa dormitorului, dar în faţa patului poţi pune o piesă de mobilier, dar nu una care să ocupe întreg spaţiul.
  • În aceasta încăpere nu e bine să se păstreze nici un fel de aparatură electrică. Se spune că, în prezența lor, nu vom avea parte de fertilitate, de odihnă și de sănătate.
  • Evită obiectele ascuțite, nu pune oglinzi care să reflecte patul și nu pune patul la fereastră.
  • Pentru noroc în dragoste, decorează dormitorul cu obiecte care simbolizeaza elementul pământ (cristale, vase din ceramică) sau de culoare galben pai în colțul de sud-vest.
  • Dormitorul copiilor ar trebui să abunde în fotografii de familie, care să inspire afecțiune și siguranță, iar obiectele de artă ar putea fi înlocuite cu propriile lor desene.

 

În ceea ce priveşte bucătăria, expertul Feng Shui recomandă să alegem culori pastelate, eventual tonuri de bej sau galben, şi încăperea să fie plasată, dacă este posibil, pe direcţia Sud sau Est. Alimentele simbolizează bogăția și sănătatea, asadar o atenție deosebită bucătăriei și, în special, cuptorului.

 

  • Nu alătura cuptorul, ce reprezintă focul, chiuvetei, definită de semnul apei.
  • Oferă bucătarului casei o vedere de ansamblu, fie prin plasarea unei oglinzi deasupra aragazului, fie prin folosirea unui vas reflectorizant. Astfel el va vedea ce se află și în spatele lui.
  • Lemnul este cel mai indicat material pentru această parte a casei.
  • Decorează cu ghivece de flori și lasă la vedere fructe uscate, dar ascunde coșul de gunoi.
  • Alege modele de blat cu colțuri rotunjite și păstrează o atmosferă calmă.
  • Nu pune poze cu familie și prieteni și înlocuiește lumina fluorescentă.

 

O baie Feng Shui încurajează atât purificarea, cât și reînnoirea. Este un loc minunat ca să eliberezi ce este nedorit în viața ta. Este important ca aceasta să nu aibă instalații defecte care permit scurgerea permanentă a apei.

 

  • Păstrează baia bine ventilată, bine luminată și plină de culori precum albastru sau verde.
  • Plantele vii purifică aerul și aduc vitalitate și prospețime.
  • Ține capacul toaletei în jos și ușa camerei închisă, ca să nu eliberezi energii negative.
  • Adaugă elemente din lemn pentru a echilibra apa. Poți adăuga chiar și un cristal fațetat.

Recomandări pentru atragerea energiilor pozitive în casa ta

Amenajarea Feng Shui a casei este una dintre cele mai bune metode de a reconstitui echilibrul și armonia vieții de familie, prin atragerea energiilor pozitive și îndepărtarea elementelor ce pot provoca o stare de nervozitate și stres. Această metodă de amenajare și decorare are scopul să împrospăteze spațiile, astfel încât să înlăture toate blocajele energetice care împiedică manifestarile pozițive din viața fiecaruia. Mai exact, este vorba despre o bună circulație a Qi-ului, o vibrație care aduce echilibru, pace și sănătate în casă.

  • Primul pas spre amenajarea Feng Shui a casei tale este acela de a elimina toate lucrurile inutile, chiar dacă acest proces poate fi unul destul de dificil și îndelungat, plus că pentru corectitudine trebuie să extinzi ordinea și asupra dulapului cu haine, garajului, magaziei sau debaralei, coltișoarele unde ai tendința să "ascunzi". Este important însă să înțelegi un principiu de bază pentru Feng Shui, energia negativă nu poate fi îndepărtată decât prin energie pozițivă. Astfel, în lupta împotriva dezordinei ascultă-ți muzica preferată, rezervă-ți momente de relaxare admirând un peisaj frumos sau conversând cu o persoană dragă, luminează-ți spațiul de lucru...
  • O regulă de bază a Feng-Shui-ului spune că ușa de la casă trebuie să fie întotdeauna funcțională, iar zona din jurul ei să fie mereu curată și ordonată. Vei atrage și mai mult Qi-ul benefic, dacă vei folosi culoarea roșu care atrage binele, de exemplu, dacă vei atârna de clanță un talisman roșu sau o ghirlandă cu fructe rosii, sau vei reinscripționa numele și numărul apartamentului cu vopsea rosie. De asemenea, pentru a face ca energia pozitivă să se miște nestingherită, aducându-ți bunăstare, agață deasupra ușii un clopoțel.
  • Bucătăria este locul unde ne începem fiecare zi, așa că, după cum spun decoratorii Feng-Shui, experiențele de aici ne pot influența toată ziua. De aceea, pentru a păstra cât mai curat fluxul de energie, trebuie să existe un echilibru între apă (chiuveta) și foc (aragaz), două elemente care se resping. Pentru echilibru, pune între acestea o plantă lemnoasă sau un vas cu flori sau atârnă deasupra lor un cristal. Tot pentru atragerea echilibrului și a bunăstării, este bine ca numărul de scaune din jurul mesei să fie par.
  • Simbolul cel mai utilizat de chinezi în arta Feng-Shui-ului este cel al fântânile decorative. Acestea păstrează umiditatea camerei și sunt un conducător al energiei pozitive. Este ideală plasarea acestora în camera de zi sau în dormitor, lângă o fereastră, și niciodată în apropierea unui obiect care să reflecte lumina, în acest fel energiile benefice risipindu-se. Un acvariu cu pești este o idee bună pentru a îndepărta energia negativă, acesta putând fi poziționat chiar și în dormitor.
  • La baza amenajării Feng Shui stau cinci elemente importante: lemn, foc, pământ, metal și apă, care determină cicluri de energie constructivă sau distructivă, în funcție de modul în care interacționează. Aceste cinci elemente sunt definite de o culoare și o anumită formă geometrică: lemnul - verde, maro, forma dreptunghiulară; focul - roșu, galben, portocaliu, roz, mov, forma triunghiulară; pământul - galben și maro deschis, forma pătrată; metalul - alb, gri, forma rotundă, respectiv apa - albastru, negru, linii curbe. Amenajarea Feng Shui a casei tale depinde și de elementele Feng Shui care corespund fiecărui membru al familiei. Astfel, dacă ești definită de foc, înconjoară-te de culori precum galben, portocaliu, roșu, de forme triunghiulare, dar și de elemente care reprezintă lemnul, întrucât acesta întreține focul.
  • Televizorul, laptopul, tableta, telefonul și alte aparate de acest tip nu fac decât să îți irosească energia, fără sa îți dai seama. Odată ce ai optat pentru amenajarea Feng Shui a casei, un pas peste care nu poți trece este eliminarea hoților de energie din dormitorul personal, fapt ce va contribui la refacerea câmpului tău energetic, astfel încât tu vei fi mai odihnită atunci când te vei trezi, iar randamentul tău zilnic va crește în mod vizibil.
  • Detaliile contează, cantitatea și calitatea luminii din cameră, aerisirea și înmiresmarea acesteia cu uleiuri esențiale, o muzică liniștită sau existența unor obiecte de artă care îți creează un sentiment de liniște, sunt detalii deosebit de importante, care desăvârșesc amenajarea Feng Shui a casei într-un mod corect și eficient. De asemenea, plantele și animalele de companie sunt și ele o parte importantă a acestui proces de atragere a energiilor pozitive, deoarece au capacitatea de a te detensiona și de a-ți transmite un feedback energizant.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei