Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Culoarea anului 2019: idei de amenajări interioare, sfaturi, modele design

Dată: 11 Ianuarie 2019

culoarea-anului-2019-idei-de-amenajari-interioare-sfaturi-modele-design.html

În ultimii 20 de ani, culoarea anului, aleasă de Institutul Pantone, a influenţat dezvoltarea de produse şi deciziile de cumpărare în industria modei şi a designului interior şi industrial. De fapt, culoarea anului este o culminare a tendințelor de prognoză de lucru pe tot parcursul anului ale Pantone Color Institute și dezvoltarea paletelor de culori pentru clienți.

Anul acesta, ținând cont de asaltul tehnologiei digitale şi social media din viaţa de zi cu zi asupra factorului uman, Pantone a considerat că este momentul potrivit să ne întoarcem la natură și la culorile sale minunate. Dacă în anul 2018 nuanţele de ultra violet au făcut furori, în 2019 culoarea desemnată este culoarea corai, mai exact, nuanţa Living Coral, care exprimă optimismul, bucuria şi veselia. Culoarea este descrisă drept ”o nuanţă corai care animă şi este plină de viaţă, cu irizaţii aurii care energizează şi atenuează uşor.”

Anunțată anul acesta, Living Coral va fi culoarea dominantă atât podiumurile de modă, cât și în vitrinele magazinelor cu mobilă, decorațiuni și finisaje folosite în amenajarile interioare. Spre deosebire de anul trecut, când a fost aleasă o nuanță întunecată, Living Coral înseamnă energie și reconectarea cu natura: „Este o reflecție a ceea ce se întâmplă. Este un simbol a ceea ce se întâmplă în cultură la un moment dat.

Coralul viu este o culoare vibrantă și moale în același timp, care emană căldură și confort și îndeamnă la contactul interuman direct, într-o epocă în care tehnologia digitală și mass-media ne acaparează din toate părțile, fiind totodată o punte de legătură între real și virtual. Culoarea anului 2019 este una jucăușă, plină de viață, optimistă, care reprezintă fuziunea vieții moderne și care poate constitui un minunat accent cromatic în amenajările interioare, domeniu în care va fi prezentă sub forma finisajelor, a diferite piese de mobilier și mai ales sub forma decorațiunilor.

Coralul viu pentru o stare de bine în amenajările interioare

Coralul viu, culoarea aleasă „culoarea anului 2019” este o culoare de accent, plină de viață care poate fi folosită și drept culoare de bază pentru zugrăvirea pereților. Este o culoare caldă și veselă totodată, potrivită atât pentru amenajarea spaților de zi, ca livingul sau bucătăria, dar și în amenajarea dormitoarelor, camerelor pentru copii sau a băilor. Coralul viu este culoarea ce funcționează ca accent cromatic atât sub forma unor piese de mobilier sau sub forma unor mici accesorii și decorațiuni.

  • Un fotoliu, un covor și draperii în nuanțele coral vor adăuga o notă de proaspăt și vor crea o atmosferă călduroasă și primitoare în casa ta. În dormitor o serie de perne decorative roz pot aduce un plus de intimitate. Pentru cei ce lucrează de acasă o veioză în nuanțele coral vor ajuta la o relaxare mai bună și la mai multă inspirație în procesul de creație.
  • Living coral poate schimba radical decorul, datorită căldurii și energiei pozitive pe care le degajă. O picătură din această culoare poate aduce la viață un spațiu anost, rece și plictisitor. O canapea în culoarea anului 2019, o pernă, un covor sau draperiile, chiar un fotoliu astfel colorat reprezintă doar câteva variante de aducere a culorii anului în designul interior al locuinței tale, pentru a fi în tendințe.
  • Albul, nuanțele lăptoase sau nuanțele unturii împreună cu living coralul vor crea unele din cele mai frumoase și rafinate combinații cromatice. Pereții zugrăviți în nuanțe de alb și mobilierul în living coral vor fi de un efect vizual foarte plăcut. La fel de bine merge și folosirea inversă, un mobilier de living ivoire sau unt, pus în evidență de pereții zugrăviți în culoarea anului 2019.
  • Nuanțele de coral viu se potrivesc de minune cu nuanțele de bleu, cu albastru, cu turcoaz, cu diverse nuanțe de verde blând, ca verdele olive, creând o atmosferă deschisă și veselă. Living coralul folosit cu nuanțe de bej și cappucino, cu diverse griuri sau nuanțe de galben, vor crea contraste interesante în amenajările interioare unde s-a folosit mult negru.

Companiile aduc în prim-plan nu doar o propunere singulară pentru culoarea anului, ci fac mai multe propuneri chiar în cadrul aceleiași companii. Marii producătorii propun o culoare de bază care, asemenea unei locomotive, trage după ea o gamă de alte culori ce se potrivesc și o completează pe cea considerată leader. Este o diversificare binevenită care permite fiecăruia dintre noi să găsească o preferință cu cel puțin cu una dintre propuneri, pentru a-și putea crea un spațiu decorat și colorat în trendul anului.

„Cravings” sau nuanțele „pofticioase”

Pantone alege din paleta „deliciilor culinare” culori menite să tenteze și să atragă atenția. Un fotoliu, o măsuță de cafea sau un perete în nuanțe precum roșu picant, portocaliu dulce sau purpuriu bogat vor fi punctul de atracție al camerei sau chiar al întregii locuințe. În jurul lor, specialiștii recomandă accente neutre de cappuccino, gri sau verde, pentru a crea un spațiu echilibrat și apetisant.

Decorurile realizate astfel sunt menite să trezească simțurile și să transforme experiența trăită în căminul tău, într-una mai caldă și mai jucăușă.

Nuanţa mierii

Pentru compania AkzoNobel, marca de vopsele şi lacuri Dulux, în anul 2019 nuanţa Spiced Honey va fi culoarea pereţilor interiori şi exteriori. În funcţie de combinaţie, poate avea un efect calmant, relaxant, confortabil sau dinamic, explică AkzoNobel. "Acest ton cald de chihlimbar transmite o atmosferă de optimism, dorinţa de a crea energie pozitivă".

Nuanțele clasice

Culorile din paleta „Classico” vor completa decorul cald și vor tempera nuanțele „picante”. Albul elegant va fi scos din anonimat de nuanțele puternice de albastru verzui, în combinație cu roșu burgund, gri și negru caviar.

Dintr-un design interior care îți va desfăta ochiul nu vor lipsi nuanțele tari, dar nici cele clasice.

Verdele aduce natura în locuință

După „greenery”, lansat în 2017, acum se promovează pentru 2019 verdele închis „grassy green” ce deschide o fereastră spre natură în orice locuință, creând o atmosferă de liniște și relaxare.

De asemenea, Night Watch o altă nuanță de verde închis, promovată de Pittsburgh Plate Glass, și inspirat de faimoasa pictură a lui Rembrandt, va fi vedeta anului 2019 în designul interior. Nuanţa reprezintă puterea naturii şi reflectă euforia liniştitoare, revigorantă pe care o simţim cu toţii în natură. Night Watch ar putea fi folosit în interior şi în exterior şi va juca un rol important în alte segmente, cum ar fi mobilierul, îmbrăcămintea sau maşinile, fiind dovedit științific că nuanțele de verde pot ajuta la o mai bună concentrare și la creșterea nivelului de atenție.

Trendurile sunt un subiect general de discuție la care te poți raporta, au o valoare socială, e bine dacă le știi, dar nu e nicio problemă dacă nu le știi. Ele te pot ajuta să înțelegi de ce anumite culori sunt mai prezente decât altele în propunerile specialiștilor ori pe rafturile magazinelor sau în amenajările spațiilor publice. Trendurile în design interior în 2019 par a fi prietenoase, așa cum ne-am obișnuit de ceva ani. Este destul de ușor să fim în trend, important este să nu sufocăm interiorul cu mobilă, să nu uităm de culorile naturale, să adăugăm pete de culoare și oglinzi și să dăm o șansă lucrurilor simple făcute manual.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus