Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Idei de amenajare a unei bucătării clasice

Dată: 11 Ianuarie 2019

idei-de-amenajare-a-unei-bucatarii-clasice.html

Bucătăria, locul aromelor pline de savoare și gusturilor apetisante, a mâinilor dibace și alinturilor culinare, merită un răsfăț în ceea ce privește designul ales, care să o transforme într-un loc stilat, cu mult bun gust în care să-ți facă plăcere să poposești. Amenajarea bucătăriei în stilul clasic reprezintă o alegere a persoanelor care știu să respecte trecutul și doresc să aducă o parte din aerul boem de altădată în propria bucătărie.

Stilul clasic se caracterizează prin rigurozitatea formei, prin dorința de conservare a confortului frumos de altădată, prin respectarea unor reguli care s-au păstrat de mai bine de un secol de la apariția stilului. O prejudecată des întâlnită este aceea de a asocia stilul clasic cu un decor învechit. Nu trebuie să cumperi mobilier vintage pentru a amenaja bucătăria în acest stil, decât dacă tu dorești asta. Stilul clasic denotă eleganță și rafinament și este apreciat drept un stil de amenajare care nu apune niciodată și care se reinventează mereu.

Coordonatele amenajării unei bucătării clasice

O bucătărie clasică este ușor identificabilă, atât din punct de vedere cromatic, cât și al mobilierului, în forme și linii tradiționale care radiază un sentiment specific de ordine.

Mai presus de modă și tendințe, caracteristicile unei bucătării clasice sunt date de materialele de calitate atent alese, texturile fine plăcute la atingere, iluminatul blând, nuanțele cromatice, totul pentru liniște și armonie. Este unul dintre cele mai recomandate stiluri pentru amenajarea bucătăriei, fiind reprezentat cu succes prin mobilier din lemn masiv; pardoseli placate cu marmură sau alte materiale nobile și blaturi din piatră naturală.

  • Pentru blat, pentru zona de deasupra chiuvetei sau pentru podea, poți alege materiale care dau un aer luxos încăperii; poți alege marmura sau granitul. Bucătăriile tradiționale pot include diverse modele decorative realizate din bucăți de faianță, pentru un plus de culoare și personalitate.
  • Alegerea lemnului pentru podeaua este o cerință absolută dacă alegi acest stil. Lemnul este durabil și nu se demodează, iar aici tocmai despre asta e vorba. Tavanul poate fi ornamentat suplimentar cu stucaturi sau cornișe.
  • Decorarea pereților joacă și ea un rol important, aceștia putând fi îmbrăcați în panouri din lemn sau tapet de lux.
  • Decorațiunile specifice acestui stil vor radia prin eleganță și rafinament; iar culorile folosite vor fi unele temperate, în nuanțe de gri, crem sau maro. Detaliile sunt esenţiale în bucătăria clasică, de aceea contează mult accesoriile de feronerie.

Mobilierul pentru bucătăria clasică

La alegerea mobilierului trebuie să ții cont de faptul ca piesele lăcuite aparțin mai degrabă stilului modern; cele mate dau un aer sobru, dar sunt mai elegante și se potrivesc unei bucătării clasice și sofisticate.

  • Astfel corpurile din lemn masiv, în culori mate, grandioase, impresionante prin mărime și greutate sunt piesele principale de mobilă bucătărie ale stilului clasic. Acestea se combină cu liniile simple drepte, culoarea naturală a lemnului, obiecte decorative mari și prețioase care vor conferi calitatea specifică luxului de altădată.
  • Ambianța caldă și primitoare se datorează în special materialelor, dar și finisajelor și accesoriilor din care este realizată mobila. Cornișele ce realizează îmbinarea dintre tavan și mobilier, plintele și decorurile din lemn aplicate mobilierului sunt accesorii ce pot reîntregi un decor clasic.
  • Din bucătărie nu lipsește una din variantele de mese bucătărie confortabile pentru toți membrii familiei. Când spațiul nu îți permite să ai o masă în bucătărie, poți crea o insulă sau poți folosi mese extensibile.

Chiar dacă optezi pentru echiparea cât mai modernă și eficientă a bucătăriei, lemnul masiv va aduce un plus de armonie. Când vine vorba de electrocasnice, cea mai simplă metoda pentru a le ascunde este să le faci să se confunde cu piesele de mobilier, astfel frigiderul, hota, mașina de spălat... vor fi încastrate în spatele unor dulapuri, din aceeași gamă cu mobilă bucătărie.

Pentru ca o amenajare clasică să fie desăvârșită este necesar să acorzi o atenție aparte elementelor de decor. Fără doar și poate, decorațiunile de interior însuflețesc ambianța și completează în mod armonios amenajarea unei case. Pentru mai mult efect estetic poți opta să pui pe un perete un suport special pentru cratițe și tigăi.

Insula din bucătăria clasică

Rafinamentul stilului clasic se poate sublinia și prin modul în care sunt organizate piesele de mobilier în bucătărie. O bucătăria clasică tolerează aranjamentul liniar, cel care include o insulă sau cel în formă de „U”. Oricare din aceste soluții se pot pune în practică, dar depinde de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Bucătăriile de dimensiuni mari trebuie vopsite într-o singură culoare, chiar dacă tentația e mare având în vedere generozitatea spațiului. Accentul pică pe mobilă și accesorii, care întregesc și completează spațiul. Poți mobila toți pereții, iar în mijloc poți plasa o insulă pentru gătit.

O insulă de bucătărie este varianta ideală pentru a delimita spațiile, dar și pentru a-ți asigura un plus de funcționalitate: spațiu de depozitare, un banc de lucru și un loc pentru a servi masa și a sta la povești dimineața, în timp ce pregătești micul dejun. În dulapurile inserate în această insulă poți depozita instrumente de gătit, ustensile și chiar unele ingrediente folosite în bucătărie.

Bucătăria nu se desfășoară pe o suprafață prea mare, însă este foarte bine organizată, cu mobilier amplasat pe cei doi pereți, la care se adaugă o insulă cu multe spații de depozitare, ce separă spațiul de gătit de dining. Alegerea unor seturi mobilă bucătărie din MDF de culoare deschisă cu ușoare accente clasice este o alegere potrivită, în special pentru cei cu un buget limitat. Dulăpioarele pot avea mânere cu accente vintage sau niște inserții de sticlă. Blatul din bucătărie, în special pentru cele de tip insulă poate fi placat cu marmură albă sau chiar neagră. Pentru pereți se recomandă culori deschise, însă se poate opta și pentru un tapet inedit. Lustrele sunt corpurile de iluminat recomandate pentru acest tip de încăpere.

O insulă albă de bucătărie îți va lumina încăperea, indiferent de poziția în care este așezată. Creează un contrast deosebit de elegant prin alegerea unei culori total diferite pentru corpul de mobilier de sub blat. Același contrast poate fi creat și de scaune de bucătărie inspirat alese sau pentru o notă inedită înlocuiește scaunele de bucătărie tradiționale cu scaune de tipul celor care se găsesc găsesc în baruri

Bucătăria clasică pentru spații mici

Acest tip de bucătărie este recomandat pentru orice tip de spații, nu numai pentru casele cu spații generoase. Clasicul va fi în permanență în tendințe, iar o bucătărie clasică, într-un spațiu mic este o combinaţie perfectă, fiind în mod cert practică şi funcţională. Caracteristic pentru bucătăria clasică, într-un spațiu mic sunt materialele tradiționale și detaliile decorative care înfrumusețează prin eleganță și rafinament.

Ideale pentru bucătăriile din locuințele mici sunt fronturile de bucătărie. Cele mai bune sunt cele din lemn masiv de paltin sau tei, băițuit și lăcuit. O altă soluţie sunt plăcile ceramice care sunt inspirate din modelul lemnului natural.

Stilul clasic va fi și mai bine pus în evidență prin păstrarea liniilor simple, prin utilizarea corpurilor cu geam vitrină și optarea pentru polițe decorative care lasă la vedere vesela, eventual ceramică. Metalul și accesoriile metalice sunt binevenite, iar mobilierul poate fi asociat cu o pardoseală de marmură sau gen marmură.

Deşi organizarea pentru bucătăria clasică într-un spațiu mic nu este foarte permisivă, regula de bază este evitarea contrastelor puternice și a oricărei risipe de spațiu. Culoarea neutră este prima alegere pentru bucătăria clasică, dar aceasta permite și asocierea cu alte finisaje îndrăznețe, ceea ce va da personalitate și originalitate spațiului.

Indiferent de stilul ales, cel mai important aspect este integrarea în decor a personalității proprietarilor. Detaliile fac diferența, iar dacă ne punem amprenta atunci când decorăm bucătăria vom obține un spațiu intim, cald.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus