Amenajarea locuintei in stil englezesc ce culori si ce mobila alegem - ACAJU

Confortabil și plin de căldură, stilul englezesc de design interior păstrează încă noblețea, tradiția și rafinamentul discret al lumii aristocrate, liniile clasice și materialele naturale, fiind amenajarea perfectă pentru cei care își doresc o locuință primitoare și elegantă.

”British style” înseamnă tradiție, sobrietate, dar și confort și pragmatism în egală măsură. Majoritatea locuințelor britanice au un interior relaxant, care creează o atmosferă perfectă de "acasă”, iar plăcerea pentru socializare a insularilor, este regăsită în elemente de design care facilitează un mediu conversațional optim între gazdă și oaspete. Rigoarea poate fi regăsită în elementele tradiționale ale locuinței, mobilierul patinat, tapițeriile moi și imprimeurile florale în culori calde, perfect îmbinate cu aspectele moderne.

Alăturarea dintre elemente vechi și noi dau farmecul acestui stil și pot contribui la atmosfera caldă și personală a camerelor. Senzația pe care o lasă toate interioarele britanice este aceea de implicare atentă a persoanei care locuiește acolo, amprenta fiind foarte puternică și aproape prezentă în fiecare detaliu.

Mobilierul în stil englezesc

Mobilierul este din lemn de calitate, robust, însă uzat de trecerea anilor, purtând amprenta decorurilor tradiționale inspirate de mobilierul Queen Anne sau Victorian, ale căror material principal era lemnul, iar culoarea predominantă castaniul.

Piesele de mobilier par adunate, în timp, de aceea nu este deloc surprinzător să vedem, în aceeași încăpere, scaune, fotolii sau dulapuri diferite. Se mai folosește și mobilier nou, dar cu aspect antichizat, pentru a crea o atmosferă specifică. Cel mai adesea este realizat din lemn masiv, natural sau patinat. Accentele de aramă sau bronz sunt binevenite într-o locuință în stil englezesc.

  • Living-ul este aparent încărcat, camera este concentrată în jurul spațiului de socializare format din canapele si fotolii, eventual de tip Chesterfield, în care să te poți răsfăța o zi întreagă alături de o carte bună și de celebrul ceai aromat. Eleganța și confortul sunt caracteristicile de bază, piesele de mobilă fiind supradimensionate, cu tapițerii din piele sau catifea și sunt piese ce nu trebuie să lipsească dintr-o astfel de locuință. Pot exista două canapele, așezate față în față, pentru a le permite interlocutorilor să dialogheze cu ușurință. Când nu există spațiu suficient, se renunță la cea de-a doua canapea, dar se adaugă fotolii tapițate.
  • Tradiția englezească este păstrată și de banchetele așezate lângă fereastră, acoperite, eventual cu pernuțe colorate care dau un aer de intimitate și relaxare. Pernuțele moi colorate, în stil retro, vor înveseli atmosfera în sufragerie și vor aduce acel aer british mult dorit.
  • Șemineul este unul dintre elementele ce nu pot lipsi dintr-o locuință în stil englezesc. Șemineele de inspirație victoriană, sunt de mari dimensiuni, în general până în tavan; placate cu marmură, granit sau lemn sculptat. În apropierea șemineului un fotoliu supradimensionat sau un lounge va redeschide pofta de "5 o'clock tea".
  • Piesele de mobilier cele mai caracteristice sunt modelele de biblioteci grandioase, pline cu cărți cu coperte elegante, dar și de mese extensibile (englezilor le plac dineurile îmbelșugate) cu scaune sofisticate, cu picioare curbate și tapițerie cu model floral.
  • Piesele antice își vor găsi locul perfect, adăugând un plus de autenticitate încăperii.
  • Elementul principal al dormitorului este patul, decorat cu lemn sau fier forjat. Eleganța dormitoarelor regești trebuie să se regăsească în orice dormitor englezesc, asortat cu un pat corespunzător. În locul tradiționalului pat cu fier forjat, putem alege modele cu tăblia patului extrem de înaltă și decorațiuni somptuoase, cu motive florale și animale. Placarea peretelui cu lemn, noptierele, imprimeurile florale și texturile bogate compun un decor special, intim, plin de răsfăț.
  • Bucătăriile păstrează stilul country englezesc, cu piese de mobilier din lemn sculptat, cu finisaje naturale sau patinate. Nu trebuie să lipsească perdeluțele mici pentru ferestre, blatul de lucru din lemn, iar lampa coboară în mod practic deasupra mesei din bucătărie, ferind tavanul clasic din lemn de alte ornamente inutile. Iar lucrurile nu trebuie să stea ascunse prin dulapuri, seturile de ceai sau recipientele ceramice sunt așezate, cochet, ca într-o vitrină de magazin, iar obiectele de artă sunt la loc de cinste. O dezordine ordonată, cu totul la vedere.

Cromatica interioarelor englezești se inspiră din natură și are la baza nuanțe tomnatice, precum maro-culoarea pământului, roșu-culoarea celebrilor trandafiri englezești, în combinație cu nuanțe patinate, antichizate.

  • Culorile principale sunt bej neutru sau nuanțe de intensitate medie a unor culori precum verde, albastru și chiar roșu. În bucătărie, pentru un autentic tablou english va trebui să folosești combinații de maro cu verde mentă.
  • Pereții sunt în general finisați în culori discrete, calde și pastelate pentru a păstra interioarele cât mai luminoase și primitoare. În eventualitatea în care se dorește folosirea unei culori puternice, folosirea nuanțelor ei mai estompate se va potrivi de minune în interiorul unui ambient englezesc.
  • Tapetul este foarte des întâlnit în interioare, în culori cu tonuri închise sau cu imprimeuri florale sau carouri.
  • Podelele din lemn sunt în general de culoare închisă, din parchet masiv sau triplu stratificat. Pardoselile din lemn oferă căldură și eleganța interiorului locuinței.

Decorarea interioarelor în stil englezesc este realizată în mare măsură cu ajutorul textilelor și țesăturilor de o calitate superioară. Textilele caracteristice acestui stil includ covoare brodate, materiale cu imprimeuri florale și pleduri cu franjuri și sunt de obicei din în, bumbac, damasc și dantelă de culori albe sau în nuanțe pastelate. În ceea ce privește imprimeurile, pattern-ul preferat este dat de flori, îndeosebi trandafiri, câteodată și carourile sau dungile. Aspectul cuverturilor, perdelelor și draperiilor este ușor șters.

  • Stilul englezesc tradițional are elementele specifice care includ vase de porțelan aranjate pe pereți, plante uscate înrămate și peisaje în rame de lemn sau aurite patinate. Ca accesorii, se preferă fotografii cu rame argintii, sfeșnice de cristal, vaze cu flori proaspete, perne cu motive florale brodate, pereți tapetați.
  • Eleganța stilului este determinată și de covoarele elegante, de mari dimensiuni, amplasate în zona de zi a locuinței.
  • Decorarea ferestrelor este de obicei realizată din trei straturi. Perdelele și draperiile cu tematici florale sunt cel mai des întâlnite în interioarele englezești. Realizate din materiale bogate, ample atât perdelele cât și draperiile sunt decorațiuni care nu trebuie să lipsească.
  • Vesela din porțelan decorată în teme naturale de primăvară, florale, este un element important. Carafele, ceștile de cafea sau seturile "tea for one" sunt piese ce definesc stilul englezesc.