Stilul rustic in amenajarile interioare sfaturi și idei practice - ACAJU

Popular și niciodată demodat în zonele rurale sau casele de vacanță de la munte, acest stil poate fi utilizat și la oraș. Este un stil cu detalii dure, apropiat de natură și care reușește să transmită instant sentimentul de acasă. Ingenios și mereu actualizat, decorul rustic a integrat noi stiluri, desene, modele ce pot fi adaptate foarte ușor, pentru orice preferințe. Restilizat, stilul rustic are acum o notă extrem de elegantă, care păstrează însă și elemente clasice, precum lemnul atât în piesele de mobilier și decorațiuni, cât și pe pereți, prin utilizarea de lambriuri, dar și piatra, antichitățile, grinzile expuse, șemineele și mobilierul masiv, robust.

Stilul rustic înseamnă în primul rând lemn și piatră, două elemente care se completează reciproc și reușesc să transmită o stare de bine tuturor. În completare nuanțele naturale, aspectul nefinisat, obiectele tradiționale realizate prin procedee manufacturiale, șemineele, toate se combină perfect în crearea unui spațiu confortabil, intim, care te face să visezi la vacanță și la momente speciale în jurul focului. Este un stil ideal pentru cei ce vor să evadeze din cotidian și care doresc o atmosferă confortabilă şi liniştită în locuințele lor, un mediu nealterat de trecerea timpului și de evoluția tehnologică.

Materialele folosite în stilul rustic

Un cămin decorat în stil rustic nu înseamnă neapărat păstrarea sau conservarea tradiționalului, vechiului sau folclorului, putând fi în egală măsură modernizat și actualizat. În cazul unei case vechi nu trebuie decât să-i conservi cât mai bine aspectele deja existente, să analizezi ce ai deja și să nu-i alterezi detaliile arhitecturale originale, încercând s-o renovezi în exces. Dacă locuința este nouă, ai grijă să expui grinzile din lemn cât mai bine și să aduci în scenă un șemineu din piatră. O podea de culoare deschisă, mobilierul modern, ferestrele generoase, schema generală de culori neutre, calde, de pământ și expunerea pieselor arhitecturale naturale, conservate reprezintă cheia amenajării unui spațiu rustic-modern

Lemnul și piatra în stare brută sunt, cele mai importante caracteristici ale unei amenajări rustice moderne.

  • Lemnul în forma sa cât mai robustă și nefinisată este o trăsătură des întâlnită în amenajările rustice și e recomandat să folosești piese de mobilier confecționate din acest material (sau materiale ce imită lemnul) pentru a da o notă rustică locuinței. Dușumeaua din lemn cu aspect uzat, degradat sau parchetul care imită o astfel de dușumea sunt două din alegerile recomandate pentru pardoseală. Gresia cu aspect învechit este și ea o variantă des folosită. Și cărămida se integrează cu succes într-un decor rustic. Folosește-o pe un perete în bucătărie sau pentru a decora peretele cu șemineu din living.

Lemnul natural, folosit în design interior, conferă locuinței senzația de căldură, de intimitate, comparativ cu un design interior realizat cu rigips, inox sau alte materiale reci.

Pentru un aspect rustic veritabil, acesta nu trebuie să lipsească nici din baie, cu amendamentul că există și finisaje/placaje care imită aspectul lemnului, acestea fiind mult mai ușor de întreținut. Un alt substituent este ceramica. Lemnul poate fi folosit de la oglinzi cu etajere din lemn, dulapuri din lemn, măști pentru lavoare și mese pentru chiuvete, până la căzi din lemn.

  • Grinzile din lemn sunt de mare efect și reprezintă și ele o modalitate de a integra rusticul în amenajare. În cazul în care construcția are structură din lemn, se finisează bârnele și scândurile și se lasă tot plafonul aparent. Pentru o amenajare mai stilizată, se acoperă spațiul dintre grinzi și se lasă doar pe ele la vedere. Și nu trebuie lăcuite lucios!
  • Placarea pereților cu lemn sau elemente decorative din lemn masiv sau piatră naturală este o altă metodă de introducere a stilului rustic într-un interior modern.
  • Fie că optezi pentru piatra naturală, fie că alegi ceva mai la îndemână, cum ar fi ceramica, care imită piatra, aerul rustic nu își pierde din autenticitate. Un lavoar sau o cadă de baie cu aspect de piatră reprezintă alegerea perfectă. De asemenea, podeaua poate fi și ea din piatră naturală sau ceramică. În ceea ce privește pereții, aceștia pot fi placați cu finisaje cu aspect de piatră tip cărămidă. Nu numai că astfel se obține efectul mult dorit, dar baia capătă și un aer subtil de modern.
  • Pe lângă cele două elemente de nelipsit, lemnul și piatra, se pot adăuga granitul, bronzul și metalul. Acestea dau o impresie de ”vechi” într-un sens bun, aducând un plus de modernitate încăperii. Chiuvetele și lavoarele confecționate din astfel de materiale sunt o alegere potrivită și merg perfect cu aspectul de naturalețe al lemnului și pietrei. De asemenea, și bateriile pentru lavoar confecționate din aceste materiale creează un aspect de epocă veche.

Mobilierul în stilul rustic

Mobila este una dintre alegerile cele mai importante atunci când vreți un decor rustic. Obiectele cu aspect vechi și uzat precum un bufet, un cufăr sau o băncuță, toate vor completa stilul rustic într-un mod armonios. Orice lucru vechi care poate fi refolosit după o simplă recondiționare este bine venit în spațiul rustic. Acestea contribuie la integrarea mobilierului nou și reușesc să creeze numitorul comun pentru o amenajare rustică.

Adaugă o notă rustică casei tale prin piese de mobilier din lemn masiv. Ca măsuță cafea poți folosi o masă tradiționala cu 3 picioare, o masă simplă în linii drepte sau o ladă de zestre sculptată sau pictată. În dormitor, tăblia de pat poate fi realizată dintr-un panou din scânduri băiţuite. Scaunele tradiţionale sculptate vor da un aer primitor dining-ului. În bucătărie scaunele pot fi înlocuite cu băncuţe din lemn. O bancă vintage se potrivește aproape oriunde: living, dormitor (la picioarele patului) sau hol și, de asemenea, este ușor de încorporat oricărui stil de design.

De asemenea, dacă este posibil, montează grinzi de lemn, de care să agăţi diferite obiecte de mobilier decorativ. Nu uita de rafturile din lemn prinse în perete, şifoniere şi comode din lemn masiv, vopsite cu lac special, astfel încât să creezi impresia generală de “tradițional” mai degrabă decât de “vechi”.

Dacă dorești să adopți stilul rustic în amenajarea interioară, ar fi indicată alegerea de mobilă în culori deschise, chiar albă. Aceasta pe lângă faptul că luminează şi mărește vizual spațiul, are avantajul că este foarte uşor de asortat cu celelalte obiecte şi decoraţiuni. Rafturile sau mobilierul din lemn pot căpăta accente rustice dacă sunt vopsite cu un baiţ special, astfel încât să pară naturale. Pentru un efect wow, așează pe ele unelte vechi, ţărăneşti.

Nu ar fi o idee rea să combini rusticul cu modernul, spre exemplu dacă în loc de canapea ai o banchetă rustică, nu o să stai prea comod, nici tu, nici familia, nici invitații tăi, și atunci n-o să te mai bucuri de lucrurile cu aspect rustic. La fel electrocasnicele moderne trebuie încorporate cu ingeniozitate într-un asemenea decor.

Stilul rustic nou sau vechi

Autenticitatea este cheia pentru un decor cu stil. Și cum într-o casă tradițională, vatra era focarul, într-o locuință modernă aceasta se poate transforma într-un șemineu rustic sau într-o sobă cu plită pentru o bucătărie de dimensiuni mari. Pentru un plus de autenticitate, crează un loc special în construcția șemineului sau a sobei pentru depozitarea lemnelor de foc.

Paleta de culori în acest stil: naturale și senine

Folosește mult alb și culori calde, o paletă cromatică inspirată de natură: crem, bej, maro-brun, verde, galben, bleu în nuanțe și tonuri diferite. Combinația dintre alb și lemn este puternică, lemnul fiind pus în evidență foarte bine de puterea albului.

Stilul rustic mizează pe culorile pământului, ale pietrei și ale scoarțelor de copac. Paleta de culori a naturii poate fi combinată cu roșu închis, albastru decolorat și turcoaz deschis, pentru a da un plus de culoare locuinței și pentru a evita instalarea monotoniei.

Rolul textilelor într-un decor rustic

Țesăturile reprezentau un decor important în locuința țărănească, lâna, bumbacul sau inul imprima căldură și confort asigurând echilibrul dintre textură și spațiu. Covoarele tradiționale care se găsesc la târgurile țărănești au o valoare estetică imensă și pot anima orice living sau dormitor.

Scoarța, cerga, paretarul, ștergarul, pot fi și ele elemente de decor, pentru unul din pereții unei încăperi sau pentru perne de decor, important este sa fie doar ca accente și să nu aglomerezi spațiul cu decoruri tradiționale.

Nu sunt de exclus nici blănițele de oaie care vor aduce un plus de textura pentru spațiul rustic pe care dorești să-l creezi.

Idei practice pentru amenajarea unei bucătării ca în copilărie

Mobilierul de bucătărie, cu finisaje cât mai simple, trebuie să fie, înainte de toate, încăpător și lăcuit astfel încât să reziste chiar și în condițiile normale de umezeală ale unei bucătării funcționale.

Într-o bucătărie rustică mobila bucătărie ar trebui să aibă dulapuri din lemn, suspendate (aşa-numitele “blidare”), în care se ţin, la vedere, borcanele cu condimente, farfuriile şi tacâmurile, şi numeroase elemente din lumea vegetală (fructe, legume, spice de grâu, ierburi etc.), care să fie puse în evidenţă în vase din sticlă transparentă sau ţinute la vedere în coşuri din răchită sau alte fibre naturale.

  • Realizează un aer deosebit prin mici pete de culoare cum ar fi fețe de masă sau ștergare țesute de mână în culori vesele, vaze cu flori, draperii și perdele cu imprimeuri colorate, ghivece sau recipiente pentru alimente cu modele deosebite.
  • Subliniază nota rustică prin piese de mobilier din lemn masiv, o masă de dining realizată dintr-o bucată de stejar nefinisat pe margini, în linii simple va adăuga căldura unei bucătării moderne.
  • Folosește cât mai multă ceramică pictată manual, farfurii, căni, borcane pentru alimente și condimente, vaze pentru flori, ghivece, toate din ceramică și așezate la vedere.
  • Atenție la aparatele electrocasnice și la “amestecul” dintre modern și rustic. Alege modele de aparate electrocasnice în nuanțe cât mai neutre și cu un design cât mai clasic, apoi încearcă să le combini cu elementele rustice din bucătărie. Le poți încorpora în mobilier sau ascunde cu ajutorul perdeluțelor și draperiilor cu imprimeuri delicate, sau cu motive populare.