Cum să îngrijești corect mobila, în funcție de material - ACAJU

Câteva pete de vin sau de grăsime pot distruge complet aspectul unei piese de mobilier, mai ales dacă este lăsată necurățată mult timp sau dacă este curățată incorect. Secretul unei case primitoare și îngrijite este să înveți să păstrezi calitatea și frumusețea mobilei, indiferent de materialul din care este fabricată. Micile accidente din casă sunt la ordinea zilei, mai ales atunci când prin preajmă se află copii sau animale de companie, așadar cel mai bun mod de a face față este acela de a ști cum să acționezi atunci când acestea se întâmplă.

Îngrijirea mobilierului periodic, intervenirea rapidă atunci când apare o problemă și foarte important știind cum se curăță corect materialul din care este făcută mobila casei tale te vor ajuta să faci față cu brio oricărei provocări.

Iată sfaturile noastre de îngrijire a mobilierului casei tale în funcție de materialul din care este creat:

Îngrijirea mobilei din lemn masiv

Mobila din lemn masiv este elegantă și conferă ambientului casei tale un aer clasic, o atmosferă caldă și intimă, pe care mulți și-o doresc. Este adevărat că durabilitatea acestui material este cea mai mare, însă acest fapt nu înseamnă că nu trebuie să-i acordăm îngrijirea necesară, ba dimpotrivă fiind și cel care are valoarea cea mai ridicată ar trebui ca atenția acordată să fie pe măsură.

În primul rând, înainte de a ști cum să îngrijești corespunzător mobilierul din lemn masiv, ține cont de faptul că acesta nu trebuie poziționat lângă o sursă de căldură, dar nici în bătaia directă a soarelui, nu trebuie să pui deasupra o lumânare aprinsă sau vase fierbinți, deoarece există riscul ca lemnul să se decoloreze și să se deterioreze într-un mod ireparabil.

Specialiștii susțin că mobila din lemn masiv nu ar trebui curățată cu soluții toxice, ci ștearsă zilnic de praf, cu o cârpă moale sau un pămătuf. Piesele de mobilier din lemn nu trebuie lustruite excesiv sau curățate cu soluții abrazive, mai ales dacă nu este cazul unei pete dificile. Dacă însă s-a produs un accident și ai vărsat un lichid fierbinte sau uleios, curăță imediat pata, absorbind surplusul de lichid cu șervețele din hârtie și apoi cu o cârpă de bumbac, îmbibată într-o soluție formată din apă călduță și oțet alb. Suprafețele din lemn masiv cărora vrei să le redai luciul natural le poți șterge ocazional cu ulei de migdale sau cu o ceară specială pentru lemn.

Îngrijirea mobilei din MDF

Mobilierul din MDF este foarte apreciat și căutat în această perioadă deoarece oferă alternative de design dintre cele mai variate. În funcție de tipul de MDF vei ține cont bineînțeles de tipul de îngrijire adecvat. Dacă mobilierul casei tale este fabricat din MDF mat tot ceea ce trebuie să faci este să folosești o cârpă moale de bumbac și o soluție din comerț pentru suprafețe mate. Dacă mobila este din MDF lucios, în special mobilierul de bucătărie, atunci urmele de grăsime și amprentele se vor șterge cu un burete moale umezit în apă caldă și o picătură detergent de vase care are rol degresant, ulterior pentru limpezire poți folosi o soluție clasică de curățat geamurile sau apă calduță în care ai pus câteva picături de oțet alb. La curățarea mobilei din MDF folosește întotdeauna lavete moi din materiale textile și soluții neabrazive pentru că este o suprafață care se poate zgâria ușor. Șterge întotdeauna excesul de apă pentru a nu rămâne pete inestetice.

Dacă însă, mobilierul tău este realizat din MDF furniruit atunci întreținerea lui se va face similar cu curățarea pieselor de mobilier din lemn masiv.

Îngrijirea mobilei din pal

Extrem de populară datorită faptului că este foarte accesibilă, mobila din pal se găsește în casele multora dintre români. Dacă și tu ai mobilier din pal și îți dorești să-l păstrezi într-o stare cât mai bună vreme îndelungată atunci întreținerea și curățarea trebuie făcute corect. Înainte de toate, important este ca piesele de mobilier să fie ferite de umezeală sau de temperaturi foarte ridicate.

De asemenea, pentru a curăța murdăria și totodată pentru a proteja mobilierul, nu pulveriza niciodată soluțiile direct pe mobila de pal, ci pe o lavetă din bumbac moale sau pe un prosop de hârtie. Dacă mobila de bucătărie este realizată din pal, iar petele dificile care trebuie îndepărtate sunt în general cele de grăsime, atunci prepară o soluție din bicarbonat de sodiu și apă caldă sau folosește o soluție din comerț mai puțin abrazivă și foarte important care să nu conțină clor sau dizolvant.

Atenție însă la cantitatea de soluție folosită, deoarece placa de pal se poate umfla, iar canturile se pot dezlipi, așadar după ce folosiți orice tip de soluție ștergeți bine surplusul de lichid.

Îngrijirea pieselor de mobilier tapițat

Mobilierul tapițat este considerat cel mai greu de curățat mai ales dacă materialul este alb sau într-o culoare deschisă. Dar, aproape orice pată poate fi curățată dacă se intervine rapid și cu o soluție adecvată tipului de murdărie. Îngrijirea periodică este foarte importantă, astfel că mobilierul trebuie aspirat săptămânal pentru a elimina scamele și resturile alimentare. În funcție de tipul de țesătură vei folosi produsul și tehnica potrivite. De exemplu, lâna și stofele nu se vor curăța cu apă foarte caldă, ci mai degrabă rece, (mai ales dacă materialul este detașabil deoarece va intra la apă), catifeaua se va curăța pe o zonă cât mai mare, altfel insistând într-o mică regiune aceasta se va bătători și va părea mai decolorată, iar pe pielea ecologică nu se vor aplica soluții abrazive sau care conțin clor. Cea mai sigură soluție este să speli țesătura cu un burete moale și puțin detergent de vase sau în cazul petelor dificile cu bicarbonat de sodiu și oțet alb.

Îngrijirea mobilierului din sticlă

Mobilierul din sticlă se curăță practic similar cu geamurile, astfel că soluțiile degresante din comerț care conțin alcool sunt cele mai practice. Dacă vrei o metodă de curățare cu produse naturiste, poți folosi la fel de bine oțetul alb sau spirtul. Pentru a nu rămâne urme pe mobila din sticlă ține cont că suprafețele din geam trebuie șterse la final cu prosoape din hârtie.

Într-adevăr unele piese de mobilier pot necesita o atenție și o îngrijire mai detaliată, însă o casă curată creează o atmosferă primitoare în care te vei simți ca într-o vacanță de 5 stele. Dacă vrei să-ți păstrezi mobilierul într-o stare cât mai bună încearcă să previi micile accidente și să se intervină prompt, folosind tehnicile de curățare corecte, atunci când situația o cere!

Actualizat la 13 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei