10 trucuri ca să îți pregătești casa de primăvară - ACAJU

Când primăvara își face apariția, casa se umple din ce în ce mai mult de lumină, încă de la prima oră a dimineții. Vremea de afară își pune enorm amprenta asupra stării noastre de spirit, trezirea la viață a naturii oferindu-ne mai mult entuziasm și impulsul de a face schimbări. Pentru că felul în care casa noastră arată ne motivează și ne determină să fim mai pozitivi și mai productivi, îți propunem să dai undă verde pregătirilor de primăvară în casa ta.

Dacă accepți provocarea noastră, cel mai important sfat este să începi mai întâi cu activități simple, care nu implică un efort foarte mare, dar cu un impact deosebit, după care poți face o analiză a lucrurilor care trebuie îmbunătățite sau schimbate la casă. Iată 10 trucuri super ușor de realizat pentru a-ți pregăti casa de primăvară:

 

Spală ferestrele și perdelele. Este un sfat absolut firesc mai ales dacă ținem cont de faptul că lumina și căldura primăverii vin de afară prin intermediul ferestrelor. Pe timpul iernii, din cauza frigului și a înghețului, geamurile sunt mai dificil de curățat. În plus, hainele groase scot cel mai mult praf, astfel culoarea perdelelor și a draperiilor devine mai ternă. Primul lucru cu care îți recomandăm să începi pentru a te bucura de lumina de afară este curățarea geamurilor și spălarea perdelelor și a draperiilor.

 

Energizează-ți casa cu decorațiuni colorate.  Este important să ții cont de schema de design existentă deja în propria casă, pentru ca schimbarea nou-venită să fie una potrivită.

 

Aspiră toată casa, de la un capăt la altul. Primăvara este momentul perfect pentru a elimina tot ce înseamnă praf acumulat pe timpul iernii, cauzat în special de materialele foarte groase. Alege o zi în care să-ți rezervi un timp mai mare pentru această activitate, insistând în zonele dificile, precum dedesubtul canapelelor, în spatele dulapurilor și în colțurile cele mai ascunse.

 

Ordonează și aranjează. O casă primitoare, în care te simți bine, este o casă ordonată. Specialiștii în arta feng shui sunt de părere că aglomerarea de obiecte inutile, pur și simplu îți blochează mintea, făcând imposibilă circulația fluxului de energie. Indiferent că ești sau nu de acord cu aceste principii, curățenia de primăvară ar trebui să includă reorganizarea lucrurilor din casă. Cărțile, jucăriile copilului, încălțămintea din hol și diverse obiecte decorative trebuie aranjate și ordonate. Dacă timpul îți permite, ideal ar fi să faci ordine în toate sertarele și să reorganizezi lucrurile în funcție de scopul lor. Dacă aglomerația persistă, un truc foarte bun ar fi să achiziționezi cutii de depozitare sau să mergi pe un sistem de depozitare mai eficient în special în camera copilului unde se știe că dezordinea e la ea acasă.

 

Depozitează hainele groase. Odată ce vremea frumoasă își face apariția, primul pas în pregătirea casei este eliminarea obiectelor care aglomerează. Hainele groase sunt pentru cei mai mulți dintre noi o mare bătaie de cap deoarece ocupă mult spațiu, astfel că începe cu depozitarea lor în cutii pe care le poți plasa în zone mai puțin accesibile, cum este deasupra dulapurilor, în debara, pe balcon (dacă acesta este  închis bineînțeles). Gecile voluminoase și puloverele groase, care nu își strică forma, pot fi depozitate în saci de vidat în lada de la pat sau în sertarele cele mai de sus al dressing-ului.

 

Donează sau aruncă obiectele inutile. Eliberarea de obiectele pe care nu le mai folosești de luni de zile îți va da o mai mare libertate de mișcare și o senzație emoțională extraordinară. Hainele pe care nu le-ai mai purtat de ani de zile, jucăriile, obiecte de decor, electronice funcționale și tot ce consideri că nu mai folosești, dar poate fi folosit de altcineva, sortează-le în cutii și donează-le. Dacă ai lucruri stricate care știi că nu mai pot fi reparate sau utilizate, aruncă-le la gunoi sau du-le la un centru de colectare special pentru deșeuri.

 

Pregătește balconul sau terasa pentru timp petrecut afară. Când soarele devine mai blând și ziua mai lunga, timpul petrecut afară se mărește considerabil. Venirea primăverii este momentul perfect pentru pregătirea balconului sau terasei, așadar acordă atenție și amenajează un loc de stat la cafea, de petrecut cu prietenii, cu scaune confortabile care de invită la relaxare. Cu cât de pregătești mai devreme cu atât mai bine, deoarece vei avea timp să-ți schițezi în minte un plan, legat de ce mai ai nevoie sau ce trebuie reparat. Pe scurt, pentru o terasă de vis, vei avea nevoie de: mobilier de exterior relaxant în funcție de spațiul de care dispui, ghivece pentru flori, iarbă artificială dacă nu ai posibilitatea să plantezi gazon, un grătar și mici decorațiuni care te fac să te bucuri în liniște de oaza ta de relaxare.

 

Pregătește ghivecele cu plante. Multe dintre plantele la ghiveci au hibernat pe timpul iernii, pentru a crește armonios odată cu venirea primăverii. Curăță plantele de frunze uscate, schimbă-le pământul sau înlocuiește ghivecele existente cu unele mai mari pentru a le asigura un start bun și pentru a se dezvolta armonios la început de primăvară.

 

Fă reparațiile necesare. În timpul iernii, din cauza umidității crescute, a zăpezilor abundente și a vântului puternic, tencuiala casei sau acoperișul pot avea de suferit. Pregătirea casei de primăvara implică îndeosebi analizarea acestor aspecte și reparațiile aferente. Curățarea burlanelor și a jgheaburilor de frunze uscate și noroi, acoperirea fisurilor din pereți, curățarea igrasiei, repararea pardoselilor exterioare sunt câteva dintre problemele care trebuie rezolvate din timp.

 

Cumpără ceva nou. Primăvara înseamnă schimbare, reînnoirea naturii. Pentru a da un suflu nou casei tale, achiziționează pentru fiecare cameră câte un obiect nou. În funcție de bugetul pe care ți-l permiți, poți schimba covorul din living, perdelele de la bucătărie, prosoapele de la baie, lenjeria de pat din dormitor sau covorașul de la intrare. Aceste lucruri îți vor anima casa, iar ție îți vor transmite o stare de bine.

Perioada ideală pentru începerea curățeniei de primăvară este sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, spun specialiștii în amenajare interioară. Cu cât îți vei pregăti casa mai temeinic cu atât starea de bine pe care o vei simți îți va da tonusul și energia de care ai nevoie după o iarnă rece și mohorâtă.