Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate - ACAJU

Cel puțin 1 din 10 adulți suferă permanent de dureri de spate, spun specialiștii. Și tot ei ne confirmă faptul că toți am suferit sau vom suferi la un moment dat de dureri, fie că ne referim la durerile din zona inferioară de la nivelul rinichilor, fie la cele superioare de la baza gâtului. Când ne gândim că peste 8 ore dintr-o zi ni le petrecem dormind sau stând în pat, atunci alegerea unei saltele devine extrem de importantă. Așadar, dacă te trezești cu dureri de spate în fiecare dimineață, credem că este momentul să începi cu primul pas: schimbarea saltelei de pat.

Durerile de spate reprezintă unul dintre simptomele care apare dintr-o mulțime de cauze, de la cele de natură hormonală (cortizonul este un hormon care se eliberează din cauza stresului și produce contracturi musculare), obiceiuri nesănătoase (încălțăminte nepotrivită, poziție incorectă de lucru pe scaun, purtarea unui genți prea grele etc) afecțiuni ale rinichilor sau ale plămânilor sau din cauza unei hernii de disc sau probleme ale coloanei vertebrale.

Dacă și tu te plângi de dureri de fiecare dată când te ridici din pat, atunci alegerea saltelei potrivite este una dintre măsurile corecte pentru a preveni apariția durerilor sau pentru a ameliora starea de sănătate precară din prezent. Iată de ce aspecte ar trebui să ții cont atunci când alegi salteaua de pat dacă ai dureri de spate:

 

  1. Materialul saltelei trebuie să susțină poziția dreaptă a coloanei vertebrale

Alegerea saltelei potrivite atunci când ai dureri de spate trebuie să respecte în primul rând criteriul principal de rezistență pentru a susține corpul într-o poziție ergonomică. O saltea bună oferă suportul necesar, eliminând presiunea exercitată asupra mușchilor și coloanei vertebrale. Specialiștii sunt de părere că salteaua cea mai potrivită pentru persoanele care suferă de dureri de spate este salteaua confecționată din spumă poliuretanică sau salteaua cu memory foam, care memorează practic poziția din timpul somnului, păstrând coloana vertebrală dreaptă. Dacă poziția coloanei este arcuită, atunci se va exercita presiune în timpul somnului și te vei trezi dimineața cu dureri de spate.

 

  1. Salteaua trebuie să fie suficient de fermă, dar nu foarte tare

Salteaua nu trebuie să fie foarte moale, astfel încât să te afunzi în ea ca într-un hamac, dar nici foarte tare. Greutatea corpului tău trebuie să fie distribuită uniform pe toată suprafața saltelei și în niciun caz nu trebuie să se concentreze într-un singur punct, în zona bazinului de exemplu, așa cum se întâmplă în multe cazuri.

Pentru a testa fermitatea saltelei, așează-te pe spate cu fața în sus și roagă o persoană să introducă palma sub spatele tău. Dacă introduce palma prea ușor, atunci salteaua este prea tare, dacă în schimb palma este introdusă foarte greu sau îi este imposibil atunci salteaua este foarte moale.

 

  1. Grosimea saltelei trebuie să permită susținerea greutății corpului

Pentru a oferi susținerea fermă a corpului de care aminteam mai sus, salteaua trebuie să aibă o înălțime corespunzătoare. Așadar dacă suferi de dureri de spate și mai ales dacă ai o greutate peste medie, atunci salteaua ta trebuie să aibă o înălțime de minimum 18 cm, pentru a evita deformarea rapidă a acesteia. Ține cont de faptul că într-un fel reacționează grosimea unei saltele la greutatea unei femei de 1,60 m și o greutate de 55 kg și în alt mod la greutatea unui bărbat de 1,90 cm și 110 kg. Deci, pentru a evita formarea unei adâncituri în zona unde dormi, alege o saltea cu o grosime mai mare.

 

  1.  Alege o saltea care oferă independență față de partenerul de dormit

Unul dintre aspectele de care trebuie să țină cont orice persoană care are dureri de spate este partenerul alături de care doarme. Indiferent că dormi alături de soț, copil sau frate, salteaua trebuie să fie suficient de lată încât să-ți permită posibilitatea să te răsucești fără teamă și în voie în momentul în care vrei să-ți schimbi poziția de dormit. Cele mai late saltele sunt cele de 180x200 sau 200x200, dar acest lucru presupune ca dimensiunea cadrului de pat să fie similară cu cea a saltelei. Dormitul într-un spațiu limitat îți poate afecta calitatea somnului dar poate să fie și cauza durerilor de spate.

De asemenea, materialul din care este creată salteaua este esențial și din acest punct de vedere. Spre deosebire de saltelele cu arcuri care nu oferă independență față de partener, deși au risc de deformare redus, saltelele din spumă poliuretanică sau cele din memory foam asigură o bună susținere indiferent de greutate și oferă un grad ridicat de independență față de partener, pe scurt, nu vei simți când cel de lângă tine se dă jos din pat sau se mișcă.

 

  1. Testează salteaua înainte de a o cumpăra

Atunci când te decizi să-ți achiziționezi o saltea nouă de pat este esențial să o testezi, indiferent că suferi sau nu de dureri de spate. Chiar dacă durata scurtă pe care o vei petrece verificând duritatea saltelei nu ți se va părea foarte concludentă, corpul tău va resimți după câteva minute de stat întins pe saltea dacă se simte sau nu confortabil. Senzația de duritate poate fi percepută diferit de fiecare persoană în parte, așadar o saltea foarte tare pentru o persoană s-ar putea să însemne salteaua potrivită pentru tine. Pentru că poziția coloanei vertebrale este extrem de importantă în ameliorarea durerilor de spate, testează salteaua și când ești întins/ă pe spate, dar și când ești așezat/ă într-o parte.

Pentru a beneficia de avantajele unui somn odihnitor și confortabil pe toată durata nopții, pentru că timpul de odihnă este esențial pentru starea de sănătate generală a organismului și pentru echilibrul mental, încearcă să elimini toți factorii de stres care îți pot perturba calitatea somnului. Ține cont de nevoile tale, de exemplu dacă îți place să citești noaptea sau să te uiți la televizor pentru mai mult timp, vei sta în poziție șezut ceea ce exercită o presiune mai mare într-un singur loc, așadar încearcă să te poziționezi pe mijlocul patului.

De asemenea, nu uita faptul că adaptarea la o nouă saltea durează întotdeauna un anumit timp, pentru unele persoane fiind de câteva zile, altele necesitând o perioadă de câteva săptămâni de acomodare.