Ce tip de canapea ți se potrivește? - ACAJU

Living-ul este cea mai tranzitată încăpere din locuință, care trebuie să aibă un design confortabil, funcțional, care să ne ajute să ne reîncărcăm rapid bateriile și să socializăm, fiind spațiul pe care îl folosim pentru a ne relaxa, a ne uita la televizor, a lua masa sau a ne primi oaspeții.

Canapeaua este în general piesa de mobilier care va domina living-ul, cea mai voluminoasă, dictând și stilul de amenajare interioară al acestei camere. Canapeaua este produsul în care investești de obicei cel mai mult, de aceea trebuie să fie confortabilă, rezistentă și aspectuoasă, și trebuie să reprezinte ideea de relaxare, așa cum o dorești.

Ce modele de canapele există

Sub denumirea generică de canapea găsim canapele și colțare.

  • Modelele de canapele sunt de două sau trei locuri, mai rar patru locuri, care nu ocupă mult spațiu, putând fi integrate și în spații de dimensiuni mai modeste. În living-urile mai spațioase, se pot achiziționa seturi de canapea cu unul sau două fotolii, sau dacă este posibil chiar două canapele pentru două și trei persoane, cu fotolii, ce pot fi aranjate în jurul mesei de cafea, în formă de U.
  • Colțarul este o variantă mai complexă a canapelei, locurile pentru ședere nu mai sunt în linie, ci în formă de L, fapt ce sporește funcționalitatea dar mărește și spațiul ocupat. Pe latura mare se găsesc două sau trei locuri iar pe cea mică unul sau două, acestea în funcție de spațiul pentru care a fost conceput.

Ce tipuri de canapele există

Funcționalitatea este foarte importantă în alegerea unei canapele, aceasta influențând definitoriu designul mobilierului și tipurile lui.

Pentru a urmări programul la televizor confortabil sau a bea o cafea cu invitații este suficient să optezi pentru canapele fixe sau un colțar fix. Înălțimea spătarului, pentru susținerea spatelui și tăria pernei de șezut vor garanta „comoditatea”.

Variantele de canapele extensibile sunt soluția optimă când ai nevoie de un pat pentru musafiri dar nu-ți permiți o cameră de oaspeți. O canapea extensibilă de trei locuri va avea aparent nevoie de mai puțin spațiu la extensie decât cea cu două locuri care va înainta mai mult spre mijlocul camerei. Colțarele pot fi la rândul lor extensibile.

Modelele de canapele recliner sunt canapele cu un plus de funcționalitate, spătarul și zona verticală de sub șezut putând fi întinse spre orizontală, cu mai multe trepte intermediare, astfel încât să se obțină o poziție ideală pentru relaxare. Mecanismul, destul de costisitor este funcțional doar pentru șezuturile de margine ale canapelei, cel de mijloc fiind fix.

Posibilitatea de extindere este capacitatea unei canapele sau colțar de a se transforma în pat, poate una din cele mai căutate funcții. La achiziționarea unei canapele extensibile este foarte importantă frecvența cu care se utilizează această funcție.

  • Dacă vrei să o folosești zilnic, optează pentru o canapea cu extensie tip ribalta deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală. Acest tip de extensie este specific pentru canapele extensibile de două locuri.
  • Extensia click-clack este extensia des întâlnită la canapele extensibile de trei locuri, extensie care din punct de vedere al confortului urmează extensiei tip ribalta. Ambele tipuri sunt specifice canapelelor ce necesită extensie foarte des.
  • Extensia tip sertar este o extensie de confort scăzut, elementele care formează suprafața de dormit având densități diferite, fiind recomandată pentru canapelele cu extensie ocazională.

Canapelele sau colțarele modulare au avantajul reamenajării în funcție de spațiu, nevoi și preferințe personale. Colțarul modular oferă posibilitatea de a reorganiza diferite părți, de obicei cele laterale. Cele mai căutate modele sunt cele de colțare modulare extensibile, deoarece sunt foarte practice, putând fi cu ușurință aranjate.

Spațul de depozitare este o altă funcție importantă la toate canapelele și colțarele, dar mai ales la cele extensibile, fiind spațiul ce permite ”ascunderea” lenjeriei de pat, a pernelor și a plăpumii. Acest spațiu devine deosebit de important în cazul unei garsoniere sau unui apartament mic, unde piesele de mobilier sunt puține și nu permit depozitarea multor lucruri.

Ce canapea ți se potrivește

Alegerea canapelei care se potrivește stilului și necesităților căminului tău nu este un lucru chiar atât de ușor, opțiunile fiind extrem de variate. Gândește-te înainte de a o cumpăra pentru ce o vei folosi, pentru ca alegerea să fie după funcționalitate, aceasta fiind legată strâns de design.

  • O canapea „comodă și adâncă cu spătar înalt pentru susținerea spatelui, este necesară pentru a sta la televizor cu familia sau la povești cu prietenii, timp ceva mai îndelungat. Pot fi canapele fixe, de două sau trei locuri, funcție de spațiul disponibil, care împreună cu fotoliile să stea în jurul mesei de cafea. Este o canapea în care poți adormi foarte confortabil o jumătate de oră după amiaza.
  • O canapea pentru living-ul în care primești vizite nu prea lungi sau chiar de protocol, poate fi o canapea mai practică, cu mânerele și spătarul mai joase cu o saltea mai fermă, care sub nici o formă să nu incite la somn, care poate fi un model fix, care este mai ieftin decât modelele extensibile.
  • Canapeaua potrivită unui living de dimensiuni mai modeste va fi o canapea cu un stil mai modern, pe picioare mai înalte, eventual de inox în stil scandinav sau minimalist, care să aibă mânere mai puțin late, eventual netapițate, pentru a nu ocupa mult loc, dar a cărui spătar și șezut să dea confortul dorit.
  • Canapele din piele sau colțare piele sunt potrivite pentru cuplurile tinere, care doresc un interior elegant și care petrec mai puțin timp acasă, nu sunt recomandate familiilor cu copii sau care au animale de companie, deoarece pot fi ușor zgâriate. Principalul avantaj al pielii este că nu se deformează în timp.
  • Dacă bugetul nu o permite se pot alege canapelele tapisate cu pielea ecologică dar care în timp poate crăpa și deveni inestetică. Pielea ecologică este mai ieftină decât cea naturală, dar vara nu este foarte confortabilă, când se atinge de pielea corpului.
  • Canapelele cu tapițerie textilă sunt pentru bugete mai modeste și sunt indicate în living-urile unde există copii preșcolari sau animale de companie, pentru că sunt mai ușor de întreținut. Stofa de acoperire are atât lână cât și fibre sintetice în componență. Un procent mai mare de lână, va face ca materialul să încălzească mai puțin, dar va fi mai puțin rezistent, devenind rufos după un timp nu prea îndelungat de folosire. Este o canapea ideală pentru cei ce lucrează la calculator din living.
  • Canapele extensibile sunt pentru cei care vor să le folosească și ca pat de dormit, chiar și ocazional. Este canapeaua care se potrivește atât în living sau chiar birou, în funcție de necesitate. În funcție de spațiul în care este folosită și de frecvența acesteia poate fi tip ribalta, click-clack sau sertar.
  • Canapelele compacte cu extensie frontală, pot fi folosite într-o cameră de copil sau adolescent, permițând folosirea unei suprafețe mai mari atunci când canapeaua nu este întinsă.