Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Articole reciclabile - trendul anului 2019?

Dată: 08 Mai 2019

 

Trendurile în design interior în 2019 sunt prietenoase și generoase, important este să nu sufocăm interiorul cu mobilă, să nu uităm de culorile naturale, să adăugăm pete de culoare, să dăm o șansă lucrurilor simple făcute manual și să nu uităm de recuperare și reciclare. Printre alte trenduri noi sau mai vechi și reinterpretate, materialele reciclabile sunt tot mai folosite de către designerii de interior, iar cele organice, precum lemnul, sticla sau piatra, rămân în tendințe și în 2019.

Dar poate cel mai important aspect al acestui mega-trend este dat de grija oamenilor față de proveniența materiilor prime din care se fabrică obiectele. Oamenii au început să ceară să fie informați că ceea ce cumpără nu provine în urma exploatării iresponsabile a resurselor sau a exploatării umane. În acest context, casele inteligente sunt în atenția oamenilor care-și doresc confort, dar sunt atenți și la resursele consumate pentru a-l obține, și la partea etică, morală din procesul de fabricare.

Folosește materiale naturale, chiar reciclate

De la piatră și lemn la țesături, fascinația pentru natural cunoaște un progres în lumea în continuă schimbare a mobilierului dar și în toate aspectele sale. Pe lângă explorarea și integrarea calităților materialelor naturale, aceasta tendință aduce și o anumită simplificare spațială a decorului. Ambienturile care integrează elemente naturale rămân o tendință puternică în 2019, pe de o parte din motive estetice, pe de alta din opțiuni pentru “eco-awarness”.

Materialele naturale (lemn, piatra, piele, țesături din in, cânepă, bumbac, lână) sunt durabile, de calitate, dau un ton “cald” oricărui decor și se pot oricând transforma în altceva. Prin târguri și magazine de antichități se găsește mobilă veche recondiționată din lemn, diverse tapițerii sau textile, cărora le poți da altă formă sau care pot fi puse în valoare cu ajutorul unui designer de interior.

De asemenea, interesul pentru sustenabilitate sau poate doar pentru natural va aduce din ce în ce mai mult în ambientele contemporane, ca accent sau parte a unui decor unitar, materiale precum iuta, hârtia sau lutul.

Lemnul rămâne materialul care nu se demodează și care va fi un element important în amenajările interioare ale anului 2019. Te aduce mai aproape de natură și, în același timp, oferă căldură, confort, eleganță și frumusețe în orice cămin.

Sfatul designerilor este ca spațiul ocupat de mobilier să fie cât mai redus cu putință, însă fără a ne afecta în vreun fel confortul. Mai mult spațiu înseamnă mai multă energie, mai multă mișcare, mai multă imaginație. Se pun bazele pe piese cu aspect nefinisat, din lemn masiv, câteva exemple în acest sens ar fi: mese, rafturi, diferite tipuri de rame, mese de cafea, cuiere, diferite suporturi.

Chiar dacă diferitele esențe din lemn masiv sunt mai costisitoare, consumatorii sunt încurajați să pună accent pe durabilitate și pe piese cu valoare, care în timp nu numai că se păstrează mai bine, dar pot fi recondiționate.

Orice piesă din piatră naturală cu linii moderne este de viitor. Cele mai frecvente elemente în designul mobilei, sunt accentele metalice, însă piatra sau sticla constituie o alegere din ce în ce mai des întâlnită. Piesele din piatră naturală sau reconstituită sau ceramica aparentă, pot fi asociate cu elemente dramatice din lemn de culoare închisă (stejar oxidat) și tapițerii din bumbac organic și lână.

Construcția, materialele și finisajele mobilierului mai ieftin conțin o oarecare cantitate de substanțe chimice toxice, dar dacă mergeți pe natural, veți introduce mai puține toxine în casa dvs. De exemplu, într-un spațiu de servit masa, optați pentru ideea unei mese de sufragerie din marmură, combinată cu niște scaune din ratan mult mai mici, ușoare și simple, care să echilibreze masivitatea și greutatea mesei.

Recuperare și reciclare

Recuperarea și reciclarea fac parte din viața noastră de ceva vreme și se regăsesc în orice domeniu. Este modul prin care se transmite de fiecare dată că trebuie să avem grijă de planetă și de resursele ei. Acțiunile care le putem aplica pe moment sunt de a folosi materiale reciclabile, respectiv de a integra în viața de zi cu zi tehnologie prietenoasă mediului, care are un consum mai mic de energie. Nu în ultimul rând, mesajul este că tot ceea ce aruncăm nu va mai putea fi gestionat în curând.

În general, după o construcție sau o amenajare interioară sunt multe materiale care se aruncă și care ar putea fi refolosite. Din materialele rămase se pot găsi moduri inteligente de utilizare, un astfel de exemplu este marmura, care se mai poate utiliza la decorarea pereților, la formarea unui mozaic pe podea din bucățile mici rezultate.

Tendințele mobilierului din 2019 devin din ce în ce mai ecologice, concentrându-se pe materiale reciclate și pe creșterea sustenabilităţii. Sunt multe lucruri pe care le aruncăm printre care lemnul și mobila. Atunci când aduceți în decorul existent o piesă considerată în trend, asigurați-vă că merită timpul și investiția, astfel încât să puteți obține cea mai bună utilizare pe termen lung. Cel mai bine optați pentru mobilier multifuncțional și durabil și orientați-vă să achiziționați piese de mobilier din lemn reciclat și din materiale preluate din surse gestionate în mod responsabil. Fiecare piesa de lemn merita salvată și reutilizată, prețuind astfel lemnul și dându-i o nouă menire.

Refolosirea unor piese de mobilă se poate face simplu, fără operațiuni dificile de recuperare, uneori fiind suficient doar să le curățăm. O piesă de mobilier vintage se poate reabilita și transforma într-un obiect decorativ care poate eclipsa chiar si cele mai noi obiecte de mobilier achiziționate.

Toți avem un birou vechi, scaune necorespunzătoare, o sofa decolorată de vreme, un balansoar stricat sau un fotoliu deteriorat. Dacă încă nu am optat pentru aruncarea lor la gunoi este cazul să încercăm să le revigorăm. Putem folosi vopsea, material textil, tapet, bucăți de materiale naturale precum marmură, lemn sau piatră și veți reuși să creați elemente de decor inedite. O piesă veche de mobilier pusă într-un colț, o măsuță de cafea făcuta dintr-o ușă refolosită sunt elemente de design care vor atrage atenția, fiind și în acord cu tendințele din 2019. Patina timpului face ca obiectul de mobilier restaurat să aibă o istorie a lui, lucru care îi conferă o aură deosebită. Tot din setul de obiecte decorative poate face parte și un covor de calitate cu motive clasice sau un tablou care ne este drag.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus