Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Cum să mobilezi un dormitor mic pentru doi copii

Dată: 08 Mai 2019

Amenajarea unei camere pentru copil este o treabă foarte serioasă, o adevărată provocare, care cere imaginație și claritate în idei, fiindcă trebuie adaptată perfect nevoilor celui mic, dimensiunilor spațiului și gustului părinților. Când această cameră va fi folosită de doi copii provocările se multiplică de mai mult de două ori. Pentru a avea succes în acest proiect trebuie găsit echilibrul perfect între funcționalitate și estetic, cunoscând că mediul în care crește și se dezvoltă un copil va influența evoluția viitoare.

În altă ordine de idei, avansarea în vârstă a celor doi va necesita o remodelare a camerei care să țină seama de schimbările biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau înclinații artistice.

Amenajarea unui astfel de dormitor nu trebuie să țină seama numai de mărimea și forma camerei, dar și de sexul copiilor, de vârsta și diferența de vârstă a acestora, de personalitatea și simțul proprietății fiecăruia.

Reguli de bază în amenajarea unui dormitor pentru doi copii

Mediul înconjurător este unul din factorii importanți ai educației copilului. La vârstă mică, el asimilează multe cunoștințe din mediul său, imaginile vizuale și auditive din acest spațiu având o importanță deosebită în dezvoltarea memoriei și imaginației.

Decorarea spațiului este o etapă esențială și trebuie să ținem seama de toți factorii care duc la o creștere și dezvoltare armonioasă, vârsta, spațiu, lumină, căldură, culoarea, mobilierul, utilitatea lucrurilor din jur, satisfacerea nevoii de joacă.

Un spațiu bine aerisit și luminos, funcțional, aranjat din punct de vedere estetic, cu loc de joacă, cu mobilier adecvat, ajută la o odihnă plăcută, relaxantă, dar și o odihnă activă prin crearea unui climat propice prin instalarea în cameră a mijloacelor audio-vizuale.

Se recomandă o decorare simplă, care să nu obosească, dar care să ofere:

 

  • suficient loc de joacă;
  • spațiu de lucru;
  • loc de dormit;
  • spațiu de depozitare pentru jucării, cărți, rechizite, haine.

 

În funcție de dimensiunea dormitorului, dacă este posibil, se poate scoate și organiza în altă parte a casei ori dulapurile de haine ori zona de lucru, fiind foarte dificil să grupezi în aceeași cameră mică, pentru doi copii diferiți, mobilă copii, indiferent că este vorba de paturi, birouri, dulapuri și să mai existe și loc de joacă.

Pentru menținerea unei atmosfere destinse și lipsite de probleme este indicat să nu existe televizor în această cameră pentru a nu crea conflicte și tendințe de separare între frați.

Un dormitor mic, doi copii, amenajarea paturilor

Poate cel mai important element din camera copiilor este patul. Un somn odihnitor este un factor important în dezvoltarea fizică și mentală a copilului, de aceea patul trebuie ales cu mare atenție. Cele mai multe dintre modelele de paturi copii au dispozitive de ajustat înălțimea saltelelor și o balustradă mobilă pentru un acces mai ușor. Cele două opțiuni pe care le ai în ceea ce privește materialul sunt lemnul și fierul, ambele materiale fiind la fel de bune.

  • Ansamblul de paturi supra-etajate

Într-o cameră mică destinată a fi folosită de doi copii, un truc de amenajare poate fi alegerea unui pat supraetajat, soluție susținută de rezistența și securitatea oferită de aceste construcții, de designul deosebit de variat existent pe piață, dar poate în primul rând datorită accesului facil la patul de sus.

Această soluție este ideală pentru gemeni de același sex sau cu o diferență de vârstă nu foarte mare. Poate fi o soluție temporară pentru frați de sexe diferite, când diferența de vârstă este mică și ei nu depășesc perioada de grădiniță. Poate fi de asemenea o soluție când frații sunt de sexe diferite iar diferența de vârstă este foarte mare, cel mare fiind în pragul adolescenței.

Când spațiul o permite, o variantă de mare efect vizual este ca cele două paturi să fie orientate de direcții diferite, perpendiculare, patul fiind amplasat pornind de la un colț de cameră.

  • Ansamblul de un pat supraetajat și un pat separat pe podea

În cazul unei deferențe de vârstă mai substanțiale, când cel mare dintre frați este spre adolescență, o soluție viabilă poate fi un pat suspendat deasupra unui dulap sau a unui birou pentru fratele cel mic și unui model de paturi tineret separat, pentru adolescent. Patul cel mare poate, foarte bine, să fie încadrat într-un spațiu de depozitare cu dulapuri sau rafturi.

  • Ansamblul cu un pat supraetajat și unul extensibil

O altă variantă de economisirea a spațiului într-un dormitor mic, cu doi copii cu vârste foarte diferite este ca cel mic să doarmă în patul supraetajat, iar sub acesta să existe o canapea extensibilă de două locuri, pentru cel mare.

La fel de bine, sub patul supraetajat poate fi un dulap sau birou, iar în dulap, într-un corp poate exista un pat se poate rabata pe timpul nopții.

  • Ansamblul de mobilier cu doua paturi fixe

În situația în care frații sunt de vârste apropiate și de curs primar, paturile fiind cu saltele de dimensiuni mai mici, în special lungimea, o variantă de mobilier poate fi aceea a paturilor fixe, pe podea, deasupra cărora există spațiu de depozitare sub formă de dulapuri și rafturi, în general gemene și cu spații comune, pentru a nu se porni controverse.

  • Ansamblul cu două paturi rabatabile

Patul rabatabil este o soluție foarte bună pentru economisirea spațiului într-un dormitor mic. Dacă ambii copii vor avea asemenea paturi câștigul de spațiu pe timpul zilei va fi considerabil. În funcție de mărimea camerei și designul adoptat paturile pot fi rabatabile pe lungime sau pe lățime, cum va fi mai facil constructiv, de aici rezultând și înălțimea de folosință a spațiilor de depozitare de deasupra paturilor. Dacă esteticul o cere poate fi vorba și de un pat rabatabil pe lung și altul pe lat.

La aceste din urmă, două amenajări o situație deosebită apare când este vorba de doi copii cu sexe diferite și de vârste apropiate.În această situație este bine să ne gândim la o separare a camerei care să ofere intimitate. Fie că e vorba despre un paravan, fie că e o etajeră, dulap, perdea, sau chiar ușă glisantă, această delimitare între zonele fiecăruia este necesară.

 

Un dormitor mic, doi copii, amenajarea spațiilor de depozitare

Spațiile de depozitare sunt în general, rafturi, dar mai ales dulapuri copii. Pentru a economisi spațiul este foarte important ca ușile acestor dulapuri să nu impună spații foarte largi, de aceea este foarte important ca ușile, pe cât posibil să fie glisante și nu batante.

O variantă foarte economică din punct de vedere al spațiului folosit într-un dormitor mic, dar destul de rar folosită este cea a ușilor ce se pot rula, acestea fiind uși ce nu necesită spațiu suplimentar la deschidere.

În cadrul spațiilor de depozitare, sertarele sunt foarte folosite. Chiar dacă la deschidere ocupă suficient spațiu sertarele sunt des folosite pentru că pot fi folosite în variate poziții, în treptele scărilor, sub saltelele paturilor sau chiar în noptierele acestora.

Un dormitor mic, doi copii, amenajarea cu birouri rabatabile

La fel ca în cazul paturilor, o bună folosință a spațiului din dormitor se poate realiza prin existența unor birouri rabatabile. Acestea pot rabata de pe perete sau din interiorul unui dulap sau bibliotecă, ca un sertar sau pe vechiul principiu al uși rabatabile de scrin. Chiar dacă soluția unui scaun rabatabil ar ocupa mai puțin loc, cred că un scaun normal pentru birou ar fi mai comod.

O bună organizare în dormitorul copiilor înseamnă folosirea fiecărui colț al camerei și căutarea soluțiilor celor mai eficiente pentru organizarea lucrurilor.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus