Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

12 pași pentru mobilarea bucătăriei

Dată: 09 Mai 2019

Bucătăria este una dintre cele mai folosite camere din locuința ta, de aceea este foarte important ca în această încăpere să te simți foarte bine. Ea trebuie să fie practică, confortabilă, luminoasă, să ofere posibilitatea de a te mișca în voie și, de multe ori, să fie și locul pentru luat masa.

Rolurile și importanța pe care o bucătărie le are într-o gospodărie nu trebuie neglijate, aceasta trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care ea le are. Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcută dacă mobila bucătărie este bine concepută, mai ales acum când bucătăria a preluat câteva din atribuțiile camerei de zi.

Având în vedere că durata de viață a unei bucătării depășește de regulă 15 ani, este esențial să aloci suficient timp configurării și proiectării acestui spațiu, mobilarea bucătărie fiind o chestiune foarte serioasă.

Date generale despre amenajarea bucătăriei

Cam 360 de operațiuni au loc zilnic în bucătărie, în funcție de acestea ea compartimentându-se în:

 • zona de provizii,
 • zona de păstrare,
 • zona chiuvetei,
 • zona de preparare,
 • zona plitei.

Această împărțire se bazează pe ordinea firească a activităților și are drept scop reducerea distanțelor și a timpilor morți în procesul de gătit.

Respectarea distanțelor și dimensiunilor poate ajuta la prevenirea accidentelor și la accentuarea oboselii în bucătărie.

 • Lasă 40 cm de spațiu liber între aragaz și frigider, respectiv 60 cm între aragaz și chiuvetă, în acest fel, nu riști să împroști cu apă pe aragaz sau să stropești chiuveta cu ulei încins.
 • Folosește corpuri de mobilă bucătărie recomandate de 92 cm înălțime și câștigi 30% spațiu de depozitare.
 • Pentru eficientizarea hotei trebuie să lăsați 65 cm între plita electrică și hotă, sau 75 cm dacă arzătorul este cu gaz.
 • Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă aceasta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Calcularea înalțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie să fie de 10-15 cm.

Amenajarea bucătăriei se realizează în funcție de dimensiunea ei, de poziție, de forma sau de stilul de design pe care îl preferi.

Etapele amenajării bucătăriei

Amenajarea sau reamenajarea bucătăriei înseamnă procurarea unui mobilier cât mai funcțional, aparatură electrocasnică mare și mică, pentru facilitarea operațiunilor din bucătărie, iluminat natural și artificial eficient, o instalație electrică care să reziste ca încărcare dotării actuale și viitoare a bucătăriei, o instalație sanitară cu un aport suficient de apă caldă și rece și o scurgere foarte bună, faianță și gresie sau alte placaje pentru pereți și pardoseală. Extrem de important este să creezi stații de depozitare cât mai multe și mai ușor de accesat.

 1. Definirea tipului bucătăriei. În funcție de spațiul disponibil, forma și împărțeala casei se va alege tipul bucătăriei, dacă este închisă, open space, amenajată pe balcon sau este o bucătărie de vară, în aer liber. În funcție de aceasta se vor alege funcționalitățile și forma lor de energie.
 2. Definește foarte bine funcționalitățile dorite în bucătărie. Hotărăște-te asupra surselor de energie pe care le vei folosi în bucătărie, plite pe gaz, pe butelie, pe lemne sau electrice, felul de alimentare al cuptorului și genul de hotă necesară, dacă necesită construcția unui coș sau doar o ieșire prin perete. Pentru alimentările electrocasnicelor mari sau mici cu energie electrică trebuie să se facă o estimare a încărcării circuitului. Dacă este nevoie se va crea un al doilea circuit la nivelul bucătăriei. Totodată se va aproxima în exces numărul prizelor necesare.
 3. Alegerea poziției pentru chiuvetă, plită și frigider. Este ceea ce designerii de interior numesc „regula celor trei“. Acestea trebuie plasate la o distanță de maximum 3 metri unul față de altul. Dacă se poate, trebuie așezate pe trei laturi distincte ale bucătăriei, astfel încât sa formeze un triunghi. În acest fel, centrul bucătăriei va fi liber și se va putea accesa cu ușurință fiecare dintre aceste elemente.
 4. Estimează bugetul disponibil. Se va ține seama de lucrările pentru care se va cere autorizație și costul proiectelor, dar și al autorizațiilor necesare. Se va încerca o estimare a lucrărilor necesare, pentru fiecare considerându-se atât materialele cât și manopera. Se va estima și socoti costul mobilierului și a celorlalte dotări. La totalul acestor sume se va calcula un excedent de 30 - 35% depășiri neprevăzute și se va estima dacă este posibilă începerea și executarea lucrărilor într-o singură etapă sau vor trebui eșalonate în timp.
 5. Autorizații necesare pentru amenajarea bucătăriei. Autorizațiile sunt necesare doar în cazul în care se mută sau se prelungesc țevi de gaze, de apă, de scurgere sau de încălzire. Toate aceste lucrări de modificare trebuie în prealabil prevăzute într-un proiect explicativ care să însoțească cererea de autorizare. Numai în cazul unei autorizări lucrările pot fi executate. Mutarea unor pereți, crearea unui open space sau mutarea de uși sau ferestre ce implică spargerea de pereți necesită de asemenea autorizație pentru a fi executată, mai ales dacă stai la bloc. Bineînțeles că nu se poate umbla la structura de rezistență, adică stâlpi sau pereți de beton.
 6. Măsurarea exactă a spațiului și executarea unei schițe cu poziționarea ferestrelor, ușilor și tuturor utilităților. Este important ca aceste măsurători să fie făcute de la bun început, numai așa vei ști cum să proiectezi mobila, câtă gresie și faianță trebuie să cumperi sau de cât lavabil ai nevoie.
 7. Se vor stabili etapele lucrărilor de amenajare. În cazul existenței unui buget necesar lucrările pot fi executate într-o singură etapă și cu siguranță casa va scăpa mai repede de șantier. Dacă bugetul nu permite se vor împărți lucrările în mai multe etape, la fel și costurile. Vor fi rezolvate mai întâi instalațiile, placarea pardoselii și a pereților, precum și zugrăvirea acestora. După popularea cu mobilier a bucătăriei se vor termina investițiile în dotări. Riscul cel mai mare este ca anumite elemente să se strice sau să se învechească, iar aspectul general al bucătăriei să nu arate așa cum s-a visat, atunci când întregul proiect va fi finalizat.
 8. Se va gândi stilul bucătăriei. În funcție de acesta se va alege stilul mobilierului, al bateriilor și chiuvetei, al corpurilor de iluminat. Se vor face schițe cu tipul ușilor folosite la mobilier, a rafturilor și sertarelor. Pornind de aici se vor alege culorile pentru placaje și zugrăveală, dar și pentru mobila bucătărie, electrocasnice și celelalte dotări. Vor fi fixate corpurile de iluminat, culoarea lor și puterea folosită.
 9. Se vor fixa zonele bucătăriei. Dimensiunile spațiului disponibil și forma acestuia ne vor duce la alegerea tipului de mobilă bucătărie, în linie, insulă, în formă de L sau U, în linii paralele și totodată la alegerea zonelor bucătăriei.
 10. Se va alege blatul de bucătărie. Un blat de bucătărie bun trebuie să fie ușor de întreținut și, mai ales, rezistent la umiditate, temperaturi ridicate și agenți chimici. Stilul bucătăriei și culorile alese vor dicta și materialul blatului dacă este din lemn, marmură, melamină termorezistentă, granit sau inox.
 11. Se vor alege funcționalitățile dorite în funcție de nevoile familiei. Plita va fi aleasă ca mărime în funcție de numărul celor din familie, la fel și frigiderul, cuptorul, cuptorul cu microunde sau mașina de spălat vase. În funcție de aragaz se va alege și hota. Culorile acestora vor fi funcție de stilul bucătăriei.
 12. Se vor planifica inteligent și practic spațiile de depozitare. Pot fi folosite dulapuri înalte, supra-pozabile sau rafturi, dulapuri de colț. Pentru o mai bună accesare se poate recurge la o mică scară cu două sau trei trepte, gen scaun, pentru a avea vizibilitate la orice înălțime. Se vor alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completă, care îți oferă vizibilitate și acces neîngrădit asupra obiectelor depozitate în spate.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus