Tot ce trebuie să știi despre culorile din dormitor - ACAJU

Cromatica este cel mai important aspect pentru a crea o atmosferă relaxată într-o locuință. Culorile încăperilor din locuință sunt o reflexie directă a personalității noastre, acestea având un impact major asupra stării pe care o resimțim când petrecem câteva ore într-o cameră. Dacă unele culori ne dau energie și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, altele au puterea de a ne relaxa și a ne deconecta de la stresul zilnic.

Ne petrecem o treime din viață dormind, așa că designul dormitorului, locul unde ne refacem energiile și puterile, trebuie să fie în armonie cu scopul camerei. Dormitorul este mai mult decât o suprafață pe care doar o asortăm cu restul casei, el trebuie să fie un refugiu plin de armonie pentru că modul în care este amenajat influențează în mod direct calitatea somnului. De aceea când alegi mobilierul în dormitor trebuie să ții cont nu doar de forme și dimensiuni, ci și de culori. Un dormitor în care vrei să adormi mai repede și să dormi mai bine, trebuie amenajat în nuanțe diferite față de unul de la care îți dorești să reînvie pasiunea în viața de cuplu.

Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate și al culorilor considerate nepotrivite pentru zona de dormitoare. Alegerea unor combinații de culori este întotdeauna o adevărată provocare. În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea culorilor, ar trebui să se țină seama de:

    • Orientarea camerei este importantă pentru că de ea depinde lumina din cameră. Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă ai camere cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege culori mai tari și mobila sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegi nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu. Iar pentru o cameră situată în partea de nord, care poate fi și cea mai rece cameră din casă, ai avea nevoie de culori calde.
    • Scopul camerei. Dacă vrei să amenajezi un spațiu destinat exclusiv relaxării, atunci probabil vei opta pentru culori relaxante. În schimb, dacă vrei să aprinzi pasiunea în dormitor și să mergi pe un design romantic, culori precum roșu, roz sau portocaliu, cu tonuri calde, vor crea acest aer intim în dormitorul tău.
    • Alege culori neutre nu culori la modă. Nu trebuie să ții cont de ce e la modă pentru că la anul culoarea aleasă s-ar putea să nu mai fie în tendințe, e mai bine să ții cont de preferințele personale și să alegi culori neutre (alb, negru, gri, crem) mai ușor de asortat. Acestea se potrivesc în orice combinație iar cele aprinse pot fi folosite în special ca accente.
    • Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, de aceea pentru situațiile în care culoarea aleasă ajunge să fie copleșitoare, ar trebui temperată cu orice culoare adiacentă, de același nivel în diagrama culorilor.
  • Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosești culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare. Practic respectă regula 60/30/10: 60% reprezintă culoarea dominantă (cea de pe pereți, o nuanță mai deschisă), 30% culoarea secundară (cea de pe mobilă și parchet, o nuanță mai închisă) și 10% culoarea accent (cea de pe decorațiuni, o nuanță mai puternică).
  • Caracteristicile dormitorului influențează paleta cromatică

    Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.

    Dimensiunea dormitorului

    Mărimea camerei și cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere sunt două elemente pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi schema de culori potrivită, mai ales în cazul în care nu ai foarte mult spațiu la dispoziție.

    • Culorile deschise fac ca spațiul să pară mai mare decât ar fi în realitate, spre deosebire de culorile închise care întunecă spațiul și-l micșorează. Culorile închise sunt puternice și atrăgătoare, însă trebuie evitate în dormitoarele mici.
    • Principala provocare în amenajarea unui dormitor mic este să facem spațiul să arate cât mai aerisit și mai reconfortant, însă fără a face rabat de la funcționalitatea pieselor de mobilier alese. De aceea, paleta de culori în care amenajăm un dormitor mic trebuie să fie una deschisă, pală sau neutră.
    • Albul este o culoare ideală pentru a mări optic spațiu, însă dacă un dormitor alb ți se pare prea banal, poți opta pentru nuanțe pastel, bej, ivoire sau gri. Este recomandat pentru tavane, facând camerele să pară mai inalte.
    • Amenajarea unui dormitor de dimensiuni mari permite utilizarea unei game cromatice vaste care să depindă doar de preferințele tale artistice. Nu rămâne decât să ții cont de imaginea de ansamblu a camerei și să creezi un mediu plăcut și armonios pentru relaxare și somn. Culorile intense sunt potrivite pentru că dau impresia unui spațiu plin și mai vibrant.
    • Cu cât schema de culori va fi mai simplă cu atât dormitorul va părea mai mare.
    • Majoritatea persoanelor folosesc vopsea lavabilă pentru pereții dormitorului, dar și tapetul poate fi o alegere excelentă. Dacă ai un dormitor mic, nu alege un tapet cu model foarte mărunt sau des; evită imprimeurile puternice; folosește un tapet în culori liniștitoare – albastrul este ideal, roșul este de evitat. Dacă vrei să folosești un tapet cu un model inspirat din natura, pentru a obține un efect liniștitor aplică-l pe un singur perete.

    Forma dormitorului

      • În amenajarea unui dormitor lung și îngust, unul dintre cele mai utile trucuri pe care le poți pune în aplicare este să văruiești peretele din spate într-o nuanță de bleumarin sau verde închis, pentru a adăuga profunzime încăperii și a-i da un aer sofisticat. Păstrează o schemă coerentă a culorilor. Ideal ar fi să folosești două nuanțe de bază, iar a treia să fie o culoare de accent.
  • O cameră pătrată ajută la crearea unui design echilibrat, în mod special când paleta cromatică per ansamblu este aleasă corect. Alegerea va depinde de stilul de viață și de personalitatea ta.
  •  

    Dormitoare feminine, masculine pentru copii și adulți

    În funcție de vârstă, design-ul dormitorului variază, acesta având elemente specifice unui trend sau unui stil decorativ, bazându-se pe concepte cât mai diverse, dar și pe combinații de culori.

    • În funcție de preferințele și de stilul ambilor parteneri, în dormitorul matrimonial, culorile pot fi calde sau reci, în combinații feng-shui sau mai îndrăznețe, care să energizeze și să ofere o stare de bine. Dormitoarele cu paturi matrimoniale pot să aibă pereții în nuanțe de roșu, emanând senzualitate, albastru marin în combinație cu alb si bej pentru un stil scandinav, sau chiar culori mai electrice, precum portocaliu, galben și verde, care vor înviora și vor da un aer vesel.
    • Dormitoarele masculine sau pentru burlaci sunt dominate de non-culori, derivate ale acestora, dar și nuanțe reci. Punând accent foarte mare pe simplitate, persoanele de sex masculin se vor axa pe culori cât mai raw, evitând desaturarea acestora sau amestecarea mai multor nuanțe ori tonuri.
    • În dormitoarele feminine predomină culorile calde și formele artistice de manifestare, pentru un mediu confortabil, relaxant și armonios. Nuanțele de oranj, roz sau bej, dar și accente dominate de culorile în trend, sunt alegerile preferate ale femeilor.
    • Amenajarea unui dormitor pentru copii trebuie să țină cont de preferințele acestora și în ceea ce privește paleta cromatică. În general, fetele preferă culorile calde, deschise, precum roz, violet, galben sau roșu, în timp ce băieții optează pentru nuanțe de albastru, verde, negru, maro sau bleumarin.

    Dacă folosești dormitorul și ca birou, cameră pentru relaxare sau garderobă, atunci ia în considerare funcționalitățile pe care le are camera atunci când alegi culorile. Culorile închise sunt o alegere potrivită atunci când folosești dormitorul doar pentru somn, de aceea dacă spațiul tău de lucru se află în camera în care dormi, evită culorile închise. Acestea îți vor lua toată energia. Alege în schimb culori deschise, plăcute ochiului.

    Cum alegi culoarea mobilei

    Pentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea şi amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Atunci când te gândești la nuanțele pe care urmează să le folosești la amenajarea locuinței, ține cont și de culoarea mobilei. Mobilierul din dormitor joacă un rol important atunci când alegi schema de culori.

      • Pentru dulapuri haine are sunt piese de mobilier de dimensiuni mari iar culoarea lor va influența puternic paleta de culori, alege obiecte în culori contrastante, pentru a obține o experiență vizuală care să stimuleze simțurile. De exemplu, un covor de culoare deschisă, asortat cu o draperie deschisă la culoare și un șifonier în nuanțe deschise vor contrasta plăcut cu un perete vopsit într-o nuanță mai închisă.
      • Pentru un plus de volum și luminozitate al încăperii, mobilierul pe finisaj alb - alb simplu, natural, sau alb cu patină aurie / argintie, este cel mai potrivit și, contrar așteptărilor, este foarte ușor de accesorizat, de întreținut și curățat, fiind recunoscut pentru rezistența în timp la uzură.
      • Nuanțele pe care le are materialul întrebuințat pentru mobila dormitor trebuie să fie alese cu grijă, cele mai indicate fiind cele mai luminoase și deschise. Culorile închise tind să întunece încăperea și să emane o atmosferă apăsătoare, ceea ce nu este deloc potrivit pentru o atmosferă benefică și relaxantă.
      • Alege pentru dormitorul matrimonial paturi matrimoniale tapițate, eventual cu tăblie, care vor aduce un grad sporit de confort și eleganță. Plus că materialele textile vin într-o gamă variată de culori și texturi.
  • Revine cu insistență culoarea lemnului natur, după ce multă vreme a fost promovată colorația vie și strălucitoare a melaminei. Alege mobilă dormitor în culori cireș, fag sau nuc, iar pentru o cameră mai mare chiar și wenge
  •  

    Terapia prin culori pentru dormitor

    Pentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Pentru o cameră luminoasă aerisită și vesela alege culori pale, naturale, culori relaxante, naturale, calde: verdele greenery sau oliv, gri deschis, roz sau galben pai, crem, bej, bleu sau nuanțe pastel. Le poți utiliza pentru a zugrăvi pereții, dar și pentru accesoriile din încăpere: perdele, draperii sau covoare.

    Dacă zugrăvești în culori neutre, poți schimba oricând aspectul dormitorului schimbând covorul, draperiile, așternutul sau decorațiunile. Chiar dacă ești un mare fan al culorilor puternice și pline de energie – roșu, galben sau portocaliu – e recomandat să le folosești în doze mici în spațiul în care dormi, pentru că în loc să te calmeze și să te ajute să dormi, te vor agita. E foarte ușor să adaugi o pată de culoare prin achiziționarea unor paturi tapițate cu tăblie tapițată în culori mai aprinse și pe care să o poți schimba atunci când vrei să faci un refresh dormitorului.

    Chiar dacă alegi doar culori relaxante pentru locuință, e important să acorzi atenție și modului în care le dozezi și le combini. Când folosești mai mult de o culoare, simțurile tale vor fi stimulate mai mult, ceea ce este benefic pentru minte. Amestecul unor culori puternice cu unele pale va fi benefic pentru somn. Prin alegerea unor piese de mobilier și accesorii în culori complementare poți mixa cu ușurință culorile. De asemenea, poți picta un singur perete cu o anumită culoare, pentru a evita să fii copleșit de acea culoare.

      • Culoarea roz că are efect calmant și poate elimina stările de nervozitate și agresiune, de aceea este bine să fie folosită pentru dormitor. Foarte în tendințe rozul prăfuit este o nuanță delicată, romantică și relaxantă, ideală pentru un dormitor amenajat în stilul shabby chic. Culoarea poate fi îmbinată cu oliv sau navy pentru un efect deosebit.
      • Albastrul este una dintre culorile potrivite pentru dormitor, având în vedere că reușește instant să inducă o stare Zen. Ar trebui evitate nuanțele vibrante și alese cele pastelate, care te ajută să scapi de stres, de stările de nervi. Este o culoare perfectă și pentru lenjeria de pat.
      • Tonurile pământii în dormitor, precum bejurile și cremurile, pot crea o stare de bine și au un efect odihnitor asupra psihicului. Echilibrează energiile din casă și atrag faima. Sunt nuanțe vesele, ce exprimă fertilitatea și stimulează bucuria, creativitatea și norocul. Tonurile calde de bej și maroniu pentru pereți se potrivesc cu mobilierul din lemn sau lemn alb modern. Astfel de combinații sunt atemporale.
  • Albul este o culoare neutră și relaxantă foarte potrivită pentru dormitor, alegerea ei fiind invitațională pentru un somn odihnitor. “O cameră în alb ridică o problemă complexă: nu e nimic aici să distragă atenția”. (designer Darryl Carter)Mobila albă este cea mai versatilă pânză canvas pentru aducerea celorlalte piese componente ale unui dormitor de vis.
    • Galbenul poate fi ușor „asortat” cu alte nuanțe care se regăsesc în mod normal într-un dormitor, cum ar fi wenge sau maro (mobilier). Creează o atmosfera revigorată în dormitor. Combinația cu verdele care este o culoare reconfortantă, cu diferitele lor nuanțe, poate fi folosită atât la amenajarea de dormitoare moderne, cât și ale celor mai clasice, atât la amenajarea unui dormitor mai sobru cat si a unui dormitor pentru copii.

    Obținut din roșu și albastru, mai ales atunci când cantitatea de albastru este mai mare decât cea de roșu, violetul devine o culoare Yin, ce poate fi folosită în dormitor. Este asociat cu prosperitatea și motivarea și ajută la meditare.