Salvează din spațiu prin mobilier multifuncțional - ACAJU

Mereu pe fugă și în criză de timp, în timpurile în care trăim, totul se reduce la un singur cuvânt: economie... de timp, de bani sau de spațiu. De aceea, provocările arhitecturale ale zilelor noastre sunt legate mai ales de căutarea spațiului pierdut, de obținerea unor spații eficiente de locuit, cu densitate crescută pe m2 și un mobilier multifuncțional, flexibil și modular.

Este nevoie de organizare, de soluții practice și versatile, care să se adapteze după orice tip de spațiu, fie el chiar în schimbare. Fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și nu numai. Fiecare metru pătrat trebuie utilizat eficient, de aceea e necesar ca și mobila să fie multifuncțională. Între design și funcționalitate, balanța va înclina mereu în direcția găsirii unor soluții inteligente și eficiente de maximizare a spațiului disponibil.

Mobiler multifuncțional, flexibil, modular

Mobilierul multifuncțional oferă o opțiune excelentă de a crea un spațiu confortabil și primitor chiar dacă dimensiunile acestuia nu sunt foarte generoase. În plus, un astfel de mobilier poate să fie folosit și pentru delimitarea unor spații funcționale dar și pentru a face legătura între diferite zone din casă.

Pentru a crea cât mai mult spațiu, dar și pentru a putea da mai multe utilizări unei camere este nevoie de mobilier rabatabil/transformabil. În acest caz, cele mai populare piese de mobilier sunt canapeaua extensibilă, paturile încorporate în perete, paturile cu spații de depozitare în lateral, scaunele cu loc de depozitare în interior, măsuțele de cafea care îți permit să depozitezi tabureții în interiorul lor, scaunele care se pot așeza unele peste altele sau se îmbină minunat în tot felul de moduri, pentru a crea un fel de băncuțe, dulapuri pentru haine incluse în mobilierul de living.

Mobilierul modular este de un real folos pentru oricine, nu necesită reinvestiții și noi cheltuieli pentru mobila de bază, cu el poți redecora după noile trenduri de home & deco sau după propriile idei, fără să investiți de fiecare dată în mobilă nouă. Poate fi rearanjat asemeni unor piese LEGO, pentru a lua diverse forme și a satisface diverse nevoi. Cu piese de mobilier modulare, ai posibilitatea să creați piese de mobilier unice, adaptabile în funcție de necesitățile și dimensiunile oricărei încăperi. Vei obține un ambient cât mai original și, totodată, funcțional.

  • Dulapuri modulare - cuburi de mobilier extrem de versatil, care pot fi suprapuse sau dispersate într-o cameră după bunul plac și propriile idei. Acestea sunt cele mai reprezentative piese de mobilier modular, foarte utile și simpatice, capabile să recreeze orice spațiu și să se încadreze în orice încăpere modernă: de la camere de zi până la camera copilului. Un astfel de cub poate fi lăsat ca atare, într-un colț al camerei: în interior se pun lucruri și obiecte ce necesită depozitare, iar în exterior, deasupra cubului, se poate pune o pernă moale de scaun și să fie folosit ca taburet. De asemenea, din mai multe cuburi de mobilier modular suprapuse, se poate crea dulapul dorit, totul depinde de imaginație.
  • Colțare modulare - piese de mobilier de bază care, prin versatilitatea pieselor, pot fi recompuse, restructurate, reașezate, separat sau împreună. Funcționale și comode colțarele modulare pot revigora orice spațiu, mai ales living-ul, dându-i un aer sofisticat și confortabil. Alegând un colțar modular vei construi cadrul perfect pentru o zonă de socializare și pentru o abordare mai stilată a confortului domestic. Mai poți adăuga o măsuță de cafea, niște fotolii, un scaun tip balansoar sau un jilț. Majoritatea modelelor de colțare modulare au un design modular care permite adaptarea și ajustarea în funcție de spațiu și de preferințe. Ultimul modul poate fi eliminat sau așezat în oricare din părțile în care se potrivește cel mai bine.
  • Cum putem ca într-un spațiu mic să avem și dormitor și living și spațiu de relaxare, iar din când în când să primim și musafiri? Dacă vrem cu adevărat să găsim o modalitate prin care să îmbinăm utilul cu plăcutul, și mai ales nu una temporară, în funcție de limitarea spațiului, soluția ideală pentru problema dormitului o reprezintă achiziționarea de la început a unei canapele sau/și a unor fotolii extensibile.

O canapea extensibilă este mai mult decât o simplă canapea, arată și funcționează ca o canapea normală, însă în câteva secunde poate fi întinsă și folosită pe post de pat de dormit. Cu alte cuvinte trebuie să îndeplinească funcțiile unei canapele obișnuite dar și atribuțiile unui pat. În plus având și spațiu de depozitare, sunt ideale atunci când nu aveți spațiu suficient și sunteți nevoit să transformați camera de zi în dormitor.

  • Canapele extensibile care se deschid pe lungime, sunt mai puțin rezistente, însă dacă nu sunt folosite zilnic, pot avea o durată de viața destul de mare. Deși sunt create pentru două persoane, ele permit folosirea, în caz de nevoie, și de către trei persoane.
  • Canapele extensibile care se deschid pe lățime sunt caracteristice modelelor cu trei locuri, care au o lungime ce permite unei persoane de înălțime medie să doarmă pe ea. Dezavantajul îl reprezintă faptul că toată greutatea celor care dorm este preluată de un element care are lungimea canapelei.​

 

  • Fotoliile extensibile sunt soluții simple care nu cer spațiu și sunt ideale în spații în care nu ți-ai putea imagina un pat. Sunt o modalitate utilă de mobilare a casei, deoarece aduc cu sine confort, aspect și spațiu, iar pentru designul camerei pot aduce un plus de personalitate prin culoare și stil. Pentru relaxat, ațipit și dormit, fotoliile extensibile funcționează la fel de bine într-un living cât și într-un dormitor mic, o cameră de oaspeți sau chiar un birou și dau un plus de flexibilitate și funcționalitate spațiului.
  • Rafturi modulare - sunt create în general din lemn natur, simplu, sau din pal în culori neutre. Puteți să le puneți pe pereți pur și simplu pentru decor, cu obiecte și decorațiuni plasate pe ele sau le puteți utiliza și cu scopuri mai practice: pentru cărți sau obiecte utile care au un design aparte.
  • Biblioteci modulare - valorifică spațiul pe verticală și pot ascunde adevărate “comori” (blaturi de birou, locuri de depozitare sau chiar paturi). Aceste biblioteci modulare sunt concepute în funcție de nevoile și cerințele noastre actuale, astfel încât să ne facă viața mai ușoară și mai frumoasă.
  • O soluție salvatoare pentru bucătărie sau pentru un birou improvizat o reprezintă mesele retractabile. Așezate pe un perete lateral, astfel de mese oferă posibilitatea extinderii în așa fel încât oricine își poate desfășura în voie activitățile necesare. Pentru bucătărie sau pentru zona de dining o altă soluție excelentă o reprezintă mesele pliante pe care le folosești și apoi le poți depozita în altă parte. Mobilierul multifuncțional este o soluție perfectă pentru spațiile mici iar masa multifuncțională/extensibilă are tendința de a deveni piesa centrală a oricărei încăperi, datorită modurilor variate în care se poate folosi, plus datorită numărului variabil de persoane care o pot folosi.

Atunci când spațiul de locuit este limitat, rezolvarea vine din amenajarea inteligentă și multifuncțională a camerelor. Fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și confort. Fiecare spațiu trebuie să fie utilizat cu mare eficiență, de aceea mobila aleasă trebuie să fie multifuncțională, estetică și transformabilă în același timp. Stilul potrivit pentru ca spațiile de mici dimensiuni să pară confortabile este cel minimalist, care nu îngreunează spațiul și care are drept principii de bază simplitatea și utilitatea.