Cum să alegi fotoliul potrivit - ACAJU

Fotoliile au fost întotdeauna asociate cu tihna, liniștea și eleganța. În lipsă de spațiu, fotoliile pot înlocui chiar o canapea, asigurând același confort. După stresul unei zile pline și agitate, un fotoliu bine ales te va invita fără cuvinte să te așezi pe el. Automat în jurul lui se crează o oază de relaxare, un loc care îți poate aduce acea stare de bine și de confort de care toți avem nevoie.

Fotoliile ajută la definirea spațiului de socializare al unei familii și determină spațiul pentru zilele în care vrei să lenevești cu o carte în mână sau la o ceașcă de ceai. Un fotoliu sau un set de fotolii într-o încăpere îți permite mai multă flexibiliate, pentru că este mai simplu să aranjezi și chiar să rearanjezi obiecte de dimensiuni mici. Fiind o piesă calitativă care poate să ofere același nivel de confort cu minim de întreținere, este bine să fie ales cu atenție

Detalii legate de confort pentru fotoliul potrivit

Ca pentru orice piesă de mobilier, înainte de a o achiziționa, este bine să-i stabilim caracteristicile care trebuie să o definească, mai ales că mărimea, design-ul, culoarea, materialul unui fotoliu pot varia foarte mult. Este important să alegi un fotoliu care să îți asigure confort și care să fie de calitate, mai ales dacă vrei să-l folosești foarte des și o perioadă îndelungată.

În primul rând, atenție la perna fotoliului, dacă în momentul în care te așezi pe fotoliu ai senzația că te scufunzi, evită să îl cumperi și asta pentru că îți va da mari dureri de cap atunci când vei dori să te ridici rapid din el. Nici un fotoliu prea ferm nu este alegerea cea mai bună. În loc să te relaxezi, nu vei face altceva decât să te alegi cu dureri la nivelul spatelui.

Dacă vrei ca fotoliul tău să îți oferte tot confortul, ai grijă ca poziția coapselor să fie paralelă cu cea a podelei. În cazul în care această regulă nu este respectată, genunchii tăi vor fi îndreptați în sus sau în jos, ceea ce te va face să te simți mai puțin bine.

Ce înălțime ar fi bine să aibă spătarul fotoliului

În funcție de înălțimea celui care îl folosește și de poziția în care va sta, înălțimea spătarului poate influența foarte mult confortul oferit.

Modelele de fotolii cu spătar înalt sunt o alegere potrivită dacă îți place să stai jos într-o poziție cât mai dreaptă, dacă ești înalt sau dacă pur și simplu preferi ca fotoliul să te acopere de tot. În cazul în care îți dorești un fotoliu pentru a te uita la televizor sau a citi o carte bună, trebuie să fii atentă la spătar. Acesta trebuie să aibă o zonă destinată gâtului. În caz contrar, vei observa că după un interval de timp scurt, durerile în ceafă vor fi tot mai intense, ceea ce te va împiedica să te bucuri de relaxarea râvnită.

Ce dimensiuni ar trebui sa aibă un fotoliu

În privința dimensiunilor, opțiunile pentru fotolii sunt extrem de variate, dar mărimea fotoliului nu trebuie să fie influențată doar de nevoile sau preferințele tale, cât mai degrabă de spațiul pe care îl ai la dispoziție în casă și poate de mărimea persoanei sau persoanelor care îl vor folosi. Un fotoliu mic este de cele mai multe ori, simplu de asimilat unui stil existent, plus că fiind și ușor, va fi apreciat de cei care prețuiesc funcționalitatea sau de cei care locuiesc în apartamente mici, pentru că va ocupa puțin spațiu și va fi ușor de mutat prin casă.

De asemenea, este important și dacă fotoliul va fi în strânsă legătură cu alte piese de mobilier din casă și în acest caz ar trebui să fie mai mic, sau va fi vedeta independentă a colțului tău de relaxare, caz în care poate avea orice dimensiune sau model.

Cu brațe sau fără brațe

În funcție de preferințe, poți alege un fotoliu cu brațe sau fără brațe. Alegerea ta depinde de modul în care stai așezat, precum și cât de des sau pentru cât de mult timp intenționezi să folosești fotoliul. Dacă spătarul este ușor curbat în interior, vei avea o susținere bună pentru a sta confortabil în fotoliu, chiar dacă nu ai brațe.

Dacă vrei un fotoliu cu mânere, ține cont de faptul că acesta va ocupa mai mult spațiu dar va fi, bineînțeles, mai confortabil. Faptul de a putea să îți sprijini mâinile pe brațele fotoliului este mai relaxant, mai ales dacă îl folosești des. Totuși, brațele sunt mai puțin importante dacă vrei să folosești fotoliul doar pentru oaspeți.

Există multe stiluri de brațe. Acestea pot fi tapițate sau tari, și pot fi din lemn, metal sau alt material. Sau ar putea fi tapițate doar în partea superioară, în timp ce restul este la vedere.

 

 

Tipul fotoliului

Stilul și funcțiile pe care le are un fotoliu trebuie să rezoneze cel mai bine cu preferințele și cu nevoile tale.

  • Fotoliul simplu sau fotoliul tradițional, nu are funcții speciale și se găsește în diferite forme și modele, fiind extrem de simplu de integrat în stilul unei camere, indiferent ca este un stil modern, vintage, clasic sau unul neconformist. În plus este și cel mai ieftin tip de fotoliu pe care îl vei găsi. Există modele cu fotolii cu sau fără brațe, cu spătar jos sau înalt, cu tapițerie din stofă sau piele, fotolii tip scoică sau fotolii drepte
  • Fotoliul extensibil îmbină avantajele unui fotoliu simplu cu cele ale unui canapele. Aceste fotolii extensibile sunt ideale în spații în care nu ți-ai putea imagina un pat. Se potrivesc perfect în orice cameră, indiferent de dimensiunile acesteia și își dovedesc eficiența de fiecare dată când se instalează pe neașteptate un musafir la tine acasă. Însă, pentru a beneficia de avantajele pe care le oferă un fotoliu extensibil trebuie să ai grijă să alegi un fotoliu de calitate. Este foarte important să alegi un fotoliu extensibil din materiale rezistente și cu un sistem de extindere durabil, care să nu se strice dupa câteva utilizări.
  • Fotoliul din puf (fotoliul relax) a apărut destul de recent pe piață comparativ cu fotoliul simplu. Este foarte versatil și practic, fiind ușor de mutat dintr-o cameră în alta. Este tipul de fotoliu perfect pentru momentele petrecute cu familia sau momentele intime petrecute citind. Acest tip de fotoliu poate fi utilizat cu succes și în camera copiilor, indiferent că sunt copii mici sau tineri adolescenți. Nu este recomandat ca loc de stat pentru invitați. Este un fotoliu confortabil, însă destul de intim datorită construcției sale, dar mai ales a poziției în care stai.
  • Din ce în ce mai căutate sunt fotoliile recliner, utile pentru persoanele surmenate, pentru care nevoia de relaxare şi confort reprezintă o necesitate. Fotoliul cu sistem recliner este ideal pentru camera de zi, atunci când dorești să te relaxezi după o zi grea sau când vrei să urmărești un film într-o poziție comodă. La fel, la mare căutare sunt fotoliile cu sistem audio încorporat care prezintă interes pentru un număr din ce în ce mai mare de cumpărători.

 

Ce materiale preferi pentru fotoliu

Materialul și culoarea pentru fotolii, trebuie aleasă în funcție de restul mobilierului din casă și de stilul de design ales. De asemenea, indiferent de tipul de fotoliu ales nu trebuie să faci rabat de caliate. E important să te orientezi către un fotoliu fabricat din materiale rezistente astfel încât produsul să reziste ani buni, fără defecțiuni sau deteriorări.

  • Cadrul este unul din piesele de rezistență ale unui fotoliu, iar un fotoliu cu un cadru fragil nu va putea să reziste greutății la care este supus. De aceea e bine să optezi pentru fotolii cu cadrul rezistent din lemn masiv sau metal.
  • Umplutura pernelor fotoliului pentru șezut și spătar este de o importanță deosebită. În funcție de aceasta va depinde gradul de confort resimțit. Umplutura poate fi naturală sau sintetică. Umplutura cu puf natural (de gâscă) este o variantă mai costisitoare, însă și cea mai bună pentru că oferă un grad ridicat de confort. Umplutura artificială este cea mai răspândită variantă pentru că are are un preț mai avantajos și oferă fermitate pernelor.
  • Tapițeria fotoliului contribuie la aspectul fotoliului, la rezistența la uzură și la confort (intră în contact cu pielea). Fotoliile din piele sau imitație de piele sunt practice, deoarece sunt ușor de curățat. Un fotoliu realizat din piele va fi mult mai durabil și va căpăta un aspect uzat foarte interesat odată cu trecerea timpului.

Foarte multe fotolii sunt realizate din stofă, ceea ce înseamnă că poți alege un fotoliu cu material moale și plăcut într-o varietate de culori. Un fotoliu din stofă poate fi tratat din fabrică pentru a deveni mai rezistent la pete. Mai exact, materialul este tratat astfel încât să nu mai absoarbă lichidele.

Atunci când alegi culoarea pentru fotolii s-ar putea să crezi că o culoare mai închisă este mai practică, deoarece murdăria și petele sunt mai puțin vizibile. Dar acest lucru nu e întotdeauna valabil. Dacă fotoliul tău de culoare închisă va fi plasat într-un loc în care cad direct razele soarelui, materialul se va decolora în timp. O culoare neutră, precum gri, e calea de mijloc prin care vei putea camufla și petele și vei evita ca materialul să își schimbe vizibil culoarea în timp. Dacă îți plac foarte mult culorile deschise, foarte potrivite pentru casele mai puțin spațioase, o idee bună ar fi să alegi un fotoliu cu husă detașabilă, care se poate spăla des.

Ce stil de fotoliu alegi

Fotoliul potrivit trebuie să se integreze plăcut în stilul casei tale. Asta nu înseamnă că, fotoliul ar trebui să aibă aceeași culoare cu a mobilierului. Este greșit estetic și foarte obositor un stil monoton în care nici o piesă nu iese în evidență.

Unul dintre elementele care te pot ajuta la alegerea fotoliului este reprezentat de picioarele fotoliului. Un fotoliu cu picioare din lemn, de exemplu, este bine să aibă lemnul în aceeași culoare cu cea a mobilierului: a măsuței de cafea, a bibliotecii, a comodei TV sau a bufetului.

Poți alege însă fotolii living în același stil cu restul mobilei, unul de dimensiuni mari din țesături fine și plăcute la atingere,  dacă stilul casei tale este clasic, sau unul minimalist cu forme drepte și perne moi dacă ai o casă modernă. Sau poți alege un fotoliu englezesc, genul de scaun înaripat, winged, cu picioare în general curbate, destul de adânc și cu spătarul înalt.