Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

12 pași pentru mobilarea holului

Dată: 06 Iunie 2019

Indiferent dacă este vorba de un hol mic sau unul spațios, amenajarea acestuia poate fi o adevărată provocare. Deși se consideră că majoritatea holurilor sunt spații pur funcționale, cu rol de unire a camerelor principale, toți tindem spre spații deschise și aerisite și în același timp avem tendința de a depozita foarte multe lucruri în hol.

Chiar dacă în amenajarea holului te poți lovi de unele restricţii legate de lipsa luminii sau de dimensiunile mici, în final, el va trebui să ofere oaspeților și membrilor familiei o zonă funcțională, un spațiu bine organizat, care să acopere nevoile de depozitare pe toată durata anului, dar să fie și atrăgătoare din punct de vedere vizual. Mai mult, pentru că trebuie să asigure un trafic fluid, este bine ca orice variantă de mobilare am alege să fie compusă din piese robuste, suple și ușor de folosit.

Atunci când începeți decorarea și aranjarea holului există câteva aspecte de care e bine să ții cont: utilitatea, dimensiunea, stilul și luminozitatea.

  • Suprafața disponibilă - În cazul unui hol îngust, ingeniozitatea va fi pe primul plan și este bine să nu blochezi accesul cu mobilier. Un cuier amplasat direct pe perete sau câteva polițe montate drept spațiu de depozitare sunt suficiente. În schimb, dacă holul are dimensiuni generoase sau forme avantajoase, precum cel de L, posibilitățile sunt nelimitate și îți poți folosi imaginația.
  • Stilul - Chiar dacă totul trebuie să își găsească și un rol practic, elementele așezate în acest spațiu trebuie să se potrivească între ele și să creeze o compoziție unitară. Din punct vedere estetic, trebuie să ții cont de forme, de culori, de texturi și de raportul dintre dimensiunile fiecărui obiect.
  • Luminozitatea - Luminozitatea holului este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl ai în vedere, mai ales că el va pune în evidență stilul de design ales. Atunci când suprafața holului sau amplasarea acestuia în locuință nu permite pătrunderea luminii naturale, formele și culorile vin să compenseze lipsa de lumină. Culorile neutre și pastelate vor înviora atmosfera. În cazul fericit, în care holul se bucură de o fereastră, poți aborda și nuanțe mai vesele sau chiar mai închise.

Holul de la intrare trebuie să fie un spațiu primitor, nici gol, dar nici prea încărcat. Nu există reguli în ceea ce privește decorul holului, însă pentru a crea un design atractiv și practic, ar trebui să urmăm câțiva pași.

Alegerea mobilierului pentru hol

Scopul final în amenajarea holului este acela de a-l transforma într-un spațiu practic, funcțional și estetic, spre cât se poate de chic. Factorul care dictează în aceasta privință este dimensiunea încăperii. În holurile mici limităm piesele pentru mobilier hol, un pantofar îngust și un cuier supendat amplasat deasupra lui sunt suficiente, însă, dacă ai un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți.

Un decor reuşit îmbină perfect latura estetică cu cea funcţională, iar stilul de amenajare abordat influenţează imaginea finală a holului. Mobilierul simplu, modern, din materiale lucioase sau din sticlă, creează senzaţia de spaţiu aerisit, minimalist și modern. Iar la polul opus, holurile generoase permit utilarea lor cu mobilier din lemn masiv. Nuanţa mobilierului este la fel de importantă. Astfel, tonurile închise (calvados, mahon, nuc, wenge, mocca etc.) se pretează în holurile mari, în timp ce nuanţele deschise (arţar, cireş, mesteacăn, măr, vanilie) sunt preferabile în cele mici.

1. Unde îți agăți hainele

Hainele și umbrelele trebuie să poate fi lăsate undeva în imediata apropiere a ușii, imediat după ce intri în casă, indiferent de ce urmează după aceea să faci cu ele. Pentru asta există cuierele, fie fixate de perete sau stand alone, sau variante mai ample ale acestora: stenderul pentru haine, suport cu rotile pentru haine și încălțăminte. Pentru un hol mai mare putem avea un cuier compus din mai multe corpuri, placă cuier, rafturi, sertare, oglindă. O idee foarte bună este ca mobilierul sau piesele care compun mobilierul de hol să fie permutabile, mobile sau modulare. Un panou care să permită agățarea mai multor tipuri de coșuri și cutii se poate dovedi foarte util datorită ușurinței cu care pot fi modificate atât destinația cât și poziția cutiilor și a coșurilor în funcție de necesități.

2. Dulapul, o soluție funcțională

Un dulap va fi întotdeauna cea mai eficientă și mai bună soluție din punct de vedere funcțional. Un hol lung poate fi mobilat practic și elegant cu dulapuri hol pentru haine și încălțăminte, eventual cu oglinda înaltă pe o laterală a dulapului. Atunci când holul este atât de îngust încât un dulap cu adâncime de peste 50 cm nu încape, soluția unui dulap îngust, de 30-35 cm poate fi o variantă chiar și atunci când umerașele sunt un must. Pentru că bara de umerașe poate fi dispusă și pe adâncimea dulapului, nu doar pe lungimea lui.

3. O băncuță la nevoie de cunoaște

Cel mai bine îți dai seama cât de mult ai nevoie de o băncuță, atunci când ai nevoie să stai jos când te încalți. O băncuță pentru hol este o soluție pentru confort, oferind în același timp structură și un punct focal unui eventual hol lung și fără personalitate. Pentru ca să fie o alegere bună ar trebui să fie suplă și tapițată și să aibă spații de depozitare ascunse sau la vedere. În lipsa spațiului, în holurile mici poți folosi niște scaune, eventual tabureți cu spațiu de depozitare. Așează pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a crea pete de culoare.

4. Corupuri suspendate

Atunci când nu ai prea mult loc pe orizontală, folosești spațiul, la maxim, pe verticală. Ceea ce ar însemna un dulap închis, din podea până în tavan. Doar că spațiul va părea neaerist și înghesuit. Dulapurile suspendate, suple și înguste te vor ajuta ca spații de depozitare (genți, pălării, căciuli) și vor fi mult mai arătoase.

5. Unde îți ascunzi pantofii

Oricât ai alinia perechile de pantofi, tot se va împiedica cineva de ei în timp ce traversează holul. Plus că în lipsa unui suport special, riști să lași pantofii plini de praf și noroi până la următoarea purtare. Cumpără corpuri de mobilier special, pantofare sau dulapuri pantofi eventual un dulap mic din pal melaminat, pentru pantofii tăi și, de dragul ordinii atât de necesara, mai ales în spațiile mici, dar și de dragul lor, curăță-i și adăpostește-i în spatele ușilor pantofarului după fiecare purtare. Adâncimea unui pantofar este între 30 și 40 de cm, ceea ce este acceptabil chiar și pentru un hol de intrare îngust.

6. Măsuță consolă

O măsuță în consolă, elegantă și îngustă, poate defini o zonă cochetă și utilă. Este perfectă pentru a susține o vază cu flori, bolul pentru chei, telefonul, etc. Altădată pe ea stătea telefonul fix. În plus, deasupra unei astfel de măsuțe poți monta o oglindă elegantă, de exemplu, care te ajută în multiple feluri: în retușarea propriei imagini, în crearea iluziei de spațiu mai amplu și reflectarea luminii. Măsuța poate fi oricând înlocuită de comode hol cu rafturi.

7. Oglinda pentru retușuri și energii pozitive

Oglinzile joacă un rol important în direcționarea energiilor pozitive și ar trebui așezate perpendicular cu ușa de la intrare, niciodată paralel cu ușa pentru că vor respinge energiile pozitive care intră în casă. Folosește o oglindă, pentru ultimele retușuri înainte de a pleca de acasă, dar și pentru a crea senzația unui hol mai spațios. Undeva în casă trebuie să te poți studia în întregime în oglindă, iar holul este un loc bun pentru așa ceva, pentru că aici faci ultimele retușuri înainte de a ieși din casă.

Un truc util pentru holurile de apartament care de obicei nu au ferestre este amplasarea unei oglinzi în fața unui corp de iluminat, va mări încăperea și o va lumina. Poți monta o oglindă elegantă direct pe perete, pe laterala unui dulap, dar și pe spatele unei uși care se dechide în hol.

În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru designul interior, poți merge pe oglinzi dreptunghiulare, cu o ramă simplă și într-o culoare neutră sau pe forme ovale sau rotunde cu rame aurii sau argintii. O idee de pus în practică într-un hol mic mai ales este înrămarea mai multor oglinzi mai mici și de dimensiuni și forme diferite și așezarea lor pe perete în rânduri de câte 2-3 unele sub altele.

8. Surse de lumină

În cazul în care holul tău nu are o fereastră, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor în holurile de apartament, salvarea vine de la corpurile de iluminat și oglinzi. Pentru holurile mai întunecoase alegeți corpuri de iluminat adiacente, lămpi sau spoturi led dar și oglinzi de mari dimensiuni care vor reflecta lumina. Nu te rezuma la o singură sursă de lumină, adaugă și un lampadar și așază oglinda în așa fel încât să reflecte lumina. O altă idee este să amplasezi spoturi în jurul oglinzii, ea va amplifica lumina de la spoturi.

Alte piese de mobilier se pot adăuga în funcție de forma și dimensiunea holului

  1. În holurile lungi sau mai mari poți amplasa polițe și rafturi pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea pune fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri. Și pentru că plantele de interior nu ar trebui să lipsească din hol, poți amplasa câteva ghivece pe polițe, sau poți opta pentru o singură plantă mai mare, cu ghiveciul așezat direct pe podea.
  2. Dacă spațiul îți permite să amplasezi mai multă mobilă în holul de la intrare, poți să amplasezi acolo inclusiv o bibliotecă înaltă până în tavan.
  3. Amenajarea unui hol pătrat îți permite să devii mai creativ față de cel lung și îngust. Pe lângă pantofar, măsuță, cuier, băncuță, poți să amplasezi un adevărat dressing, seturi mobilă hol și poate două fotolii cu o măsuță. Iar pe unul dintre pereți este aproape imperativ să așezi obiecte decorative
  4. Un hol foarte mare îți permite amenajarea unei debarale în hol și ea să devină locul în care îți păstrezi hainele de exterior, pantofii și alte accesorii. În felul acesta nu vor fi în câmpul vizual și nu vor încărca încăperea. Aceasta este și soluția pentru un hol mic, în acest caz vei muta cuierul într-o debara, în care poți depozita și pantofii, în partea de jos.

Dacă este vorba de un hol deschis catre living, acesta trebuie decorat astfel încât trecerea către sufragerie să se facă în mod lin. Holul deschis către living ar trebui să fie decorat simplu, fără obiecte în plus. Poți să te limitezi la un cuier simplu și la un pantofar, fără alte obiecte adiacente.

În ceea ce privește alegerea culorii pereților de pe hol pentru că este o încapere de tranzit și nu una în care ne petrecem timpul, regulile pentru văruirea holului sunt aproape inexistente. Ține cont de camerele între care acesta face legatura și asigură-te că există elemente comune cu acestea și că respectă aceeași tematică.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus