Cum să-ți mobilezi casa în stil occidental - ACAJU

Interiorul casei reprezintă una dintre preocupările de bază ale fiecăruia dintre noi, iar călătoriile prin marile capitale europene, ne-au făcut pe majoritatea dintre noi să ne dorim să ne facem viața mai ușoară și să tindem spre un stil de viață occidental și un trai definit de confort. Practic este vorba de amenajări unice, gândite în detaliu și elaborate după personalitatea proprietarului, a stilului de viață, a preferințelor sale cromatice și arhitecturale.

Casa ta trebuie să reprezinte imaginea fidelă a modului tău de a fi, de a gândi, și, mai ales, a idealurilor tale. De aceea, este important când alegi mobilierul și designul interior, să te focusezi și să cauți să pui în acord cele trei elemente de bază – calitate, valoare și preț. Rezultatul trebuie să fie o casă ca acasă, simplă, luminoasă și unică, care să vorbească despre tine și despre ce îți dorești.

Soluții de a aduce stilul occidental în casă

Principalele elemente ale unei amenajări în stil occidental sunt: spațiile deschise, lumina naturală abundentă, liniile drepte și materiale precum sticla, inoxul, metalul, betonul aparent, ceramica, elementele futuriste sau high tech și luxul, dacă este posibil.

De aceea ferestrele trebuie să fie pe cât posibil cât mai mari iar spațiile inundate de lumină. O soluție ar fi existența pereților din sticlă, de exemplu, mai ales cel care desparte living-ul de terasă sau grădină. Pereții din sticlă vor crea o dinamică deosebită interiorului tău. Dacă lucrul acesta nu este posibil, se poate pune accent pe lumina artificială. Iluminarea se face prin dispozitive cu un design simplu. Tavanul poate fi echipat cu spoturi LED sau halogen și există numeroase lumini ascunse, în tavan sau în podea. Toate aceste elemente dau impresia de aerisire, volum și spațiu liber.

Din punct de vedere cromatic, este de preferat o paletă sobră de alb, negru sau gri (cu accente de culori pure, saturate: roșu/indigo/oranj). Pereții sunt fără tapet, vopsiți în culori neutre și deschise, însă pot fi și pereți ”accent”, care sunt acoperiți cu piatră, tapet sau vopsiți într-o culoare foarte aprinsă, contrastantă cu restul spațiului.

Soluțiile de design și mobilier trebuie să se caracterizeze prin caracter practic și funcționalitate. Piesele sunt compacte, multifuncționale, artistice și flexibile. Spațiul ocupat de mobilier este cât mai redus fără a face rabat la calitatea vieții. Se păstrează mobilierul util și se renunță la piesele care au doar rol decorativ, acest rol fiind preluat de piesele utile. Este tot un fel de stil minimalist, cu mai mult confort și mai multă culoare. Stejarul și cireșul sunt opțiuni pentru mobilierul din lemn. Alegerea lor este bună atât din punct de vedere al design-ului interior cât și al durabilității, esteticii și culorilor calde.

În tendințe mai sunt și elementele etno chic. Decoratorii și designerii aduc în case obiecte naturale, pentru a fi mai aproape de natură precum: eco-decor, eco-mobilă, elemente din salcie, răchită, lemn, piatră naturală sau fier, precum și combinații de materiale naturale cu noi tehnologii. Natura vine în casa noastră sub forma de compoziții florale, realizate cu un gust delicat. În special lemnul neprelucrat, lemnul nefinisat sau lemnul cioplit au devenit o decorațiune principală în ultimii ani în design-ul interior European. De-asemenea la mare căutare sunt elementele de decor executate manual: picturi, suvenire sau trofee.

Chiar și planificarea încăperilor din locuință a suferit astăzi mari schimbări. În locuințele occidentale puteți întâlni câte două încăperi combinate precum: living și bucătărie, dormitor și baie, bucătărie și dining room. Aceste schimbări aduc mai mult confort și o economisire a timpului atât de scump. Astăzi tot mai familiar pentru noi devine ˮsistemul casa inteligentăˮ, unde se programează încălzirea, iluminatul, mobilierul și alte elemente transformatoare.

Planul de amenajare este caracterizat prin confort și spațialitate, interioarele fiind de obicei spații deschise care unesc cel puțin zona de luat masa și sufrageria (de cele mai multe ori: holuri și bucătăria). Bucătăriile sunt foarte generoase și echipate corespunzător, iar băile, de regulă au geamuri exterioare mari.

Biblioteca, un perete de sticlă glisant încadrat în fier forjat, o coloană de mici dimensiuni dotată cu rafturi modest decorate, poate delimita subtil bucătăria de camera de zi și de zona de luat masa. Pentru a păstra cât mai mult din conceptul de open space, poți folosi doar o etajeră scundă sau chiar masa din zona de dining. Covorul pe care se află masa poate acționa ca un punct focal, dar în același timp potolește și albul infinit al pereților.

Bucătăriile moderne în stil occidental sunt pline de lumină, cu acces direct către living și zona de luat masa, și pe cât posibil către curtea interioară. O masă imensă de gătit, eventual gen insulă, păstrează tonul întregii case, iar accesoriile de bucătărie cât și mobila sunt încorporate într-un mod unitar.

Extrem de eficientă, insula se potrivește mai degrabă bucătăriilor tip open space cu living și, eventual, dining. Aceasta nu doar că înfrumusețează încăperea, ea devenind astfel elementul central al amenajării, dar îți permite să ai mai mult spațiu pentru pregătirea meselor, pentru a le savura, dar și spațiu de depozitare sau pentru diverse activități de divertisment cu familia sau cu oaspeții. Amplasată de regulă în mijlocul încăperii, ea ușurează munca și diminuează timpii morți, făcând mai accesibile blatul de lucru, chiuveta sau electrocasnicele, toate acestea putând fi chiar încorporate în insulele de bucătărie. Insula multifuncțională întrunește toate zonele de activitate ale unei bucătării, aici fiind amplasate și chiuveta, și aparatele de gătit și zona de lucru, restul mobilierului din încăpere servind drept spațiu de depozitare.

O idee excelentă este cea a montării unei chiuvete direct sub fereastră. Această soluție este tipică pentru bucătăriile din apartamente și pentru camere în case de țară. O astfel de chiuvetă va fi centrul atenției în cameră, iar datorită iluminatului natural poți economisi energie electrică. Un alt avantaj ar fi că îți poți extinde spațiul de lucru, iar pe pervazul ferestrei poți amplasa diverse decorațiuni. De asemeni nu te vei plictisi în timp ce prepari mâncarea sau speli vasele. Pentru ca ideea să funcționeze în condițiile de umiditate ridicată din bucătărie, ar trebui înlocuite ferestrele cu cadre de lemn cu geamuri din termopan cu rame din plastic.

Este important să stabilești de la început nivelul suprafeței de lucru, mai ales dacă pervazul este mai ridicat și să lași suficient spațiu între cadrul ferestrei și chiuvetă. Cel mai bine ar fi ca suprafața de lucru să fie din piatră sau marmură. De asemenea ar fi recomandat să alegi cele mai scurte perdele posibile, astfel încât partea lor inferioară să nu fie stropită constant cu apă.