12 reguli ca să optimizezi spațiul din living - ACAJU

Living-ul, camera de zi sau sufrageria, cum se numește pe la noi, este deosebit de importantă în structura întregii tale locuințe, fiind locul cel mai tranzitat și unde familia se poate relaxa. Aici este locul unde se află canapeaua și televizorul, unde se primesc oaspeții, unde înțelegi semnificația termenului de cămin, unde socializăm ca în jurul focului din copilăria umanității.

Living-ul trebuie cu siguranță să aibă un design confortabil, funcțional, primitor și care să ne ajute să ne reîncărcăm cu energie. Proiectul de amenajare al living-ului trebuie să ia în calcul dimensiunea încăperii și stilul care trebuie să fie pe placul tuturor membrilor familiei.

Sfaturi practice pentru optimizarea spațiului din living

Din fericire, decorarea unui living de dimensiuni reduse poate fi extrem de facilă datorită ideilor interesante care se pun în practică și a câtorva reguli de urmat.

  1. Creează spații de trecere. Pentru a nu te trezi într-un labirint, lovind toate colțurile, alege mobilă living pentru a avea spațiul accesibil și ușor de utilizat.

Ușile de la dulapuri este preferabil să fie glisante pentru a nu lăți prea mult anumite spațiile de trecere. Pentru același pentru comode sertare sunt de preferat lățimile mici.

Pentru a avea mai mult spațiu decide spre un model de canapele living de mai mici dimensiuni, cu brațele înguste sau de loc. Nu te duce spre stilul cu picioare înalte, chiar dacă dă senzația de spațiu mai larg, pentru că irosești spațiul de depozitare de sub șezutul atât al canapelei cât și al fotoliului. Orice model de taburete este de asemenea un bun spațiu de depozitare.

Modelele de măsuțe de cafea din fața canapelei nu trebuie să fie foarte mari, mai util este dacă au o poliță sub blat pentru a pune temporar anumite lucruri.

  1. Eliminarea ușilor sau folosirea ușilor pliante. Nu numai că împart inteligent spațiul, dar vă ajută să-l compartimentați perfect, fără să pierdeți nici măcar un centimetru pătrat.
  2. Mobilierul personalizat folosește eficient spațiul. Pentru că tot mai mulți dintre noi preferă recompartimentarea spațiile mici se apelează tot mai des mobilierul făcut la comandă, personalizat, pentru a valorifica și optimiza spațiul disponibil
  3. Rezumă-te la mobilă de dimensiuni mici sau medii. Un fotoliu mai generos în loc de o canapea masivă va face diferența. Alege o canapea și eventual un fotoliu, dacă spațiul îți permite, în loc de un colțar. Renunță la otoman sau alte accesorii de acest fel pentru a nu pierde nejustificat spațiu. Mobilierul rabatabil poate fi o soluție foarte valoroasă. O masă pliantă poate transforma zona de dining într-o zona mult eliberată, unde în afara mesei strânse, vei mai avea loc de o comodă. O astfel de comodă se poate transforma și într-un birou în cazul că este necesar, ce se deschide doar când este folosit. Mobilierul multifuncțional este nu numai o provocare dar reprezintă o reală soluție.
  4. Scapă de orice elemente de mobilier inutil. Debarasează-te de toate lucrurile de care nu ai trebuință, înghesuiala nu creează o atmosferă plăcută și relaxantă. Trebuie menținut un stil cât mai unitar al amenajării, care să-ți facă plăcere și în același timp să se potrivească unei zone de locuit confortabile și dedicate relaxării.

Poți delimita zonele din living printr-un podium platformă de 50 – 60 cm înălțime, pe care vei amenaja zona de dining sau de birou, depinde ce ai în living. Rămasă jos zona de relaxare cu biblioteca, televizorul, măsuța de cafea și canapeaua vor lăsa impresia unui spațiu mai aerisit. Câștigul îl reprezintă însă podiumul platformă și scara lui care în interior au amenajate dulapuri îngropate, compartimente și sertare ce-l vor transforma în spațiu de depozitare, accesate simplu prin capace. Cu siguranță aici vor fi depozitate obiecte care nu sunt necesare toată ziua.

  1. Trebuie evitată dezordinea. Orientează-te către un mobilier care să îți permită organizarea eficientă a lucrurilor și „ascunderea” lor, pentru a nu da impresia de cameră mai mică decât este în realitate. Este bine să existe și locuri de depozitare închise nu doar rafturi, dulapurile dau o senzație sporită de ordine.
  2. Depozitați pe verticală. Folosind piese de mobilier înalte, cu multe rafturi, din podea până la tavan vei spori spațiile de depozitare pe verticală având posibilitatea să reduceți pe orizontală. Pereții nu sunt niciodată suficient de folosiți, rafturi sau polițe, suprapozabile fixate sus, aproape de tavan vor crea mai mult spațiu de depozitare și vor reduce volumul mobilierului ce stă pe pardoseală, creând senzația de cameră mai puțin încărcată.

O bună optimizare a spațiului o aduc și rafturile sau dulapurile fixate deasupra ușii, cu varianta de mare efect vizual și în același timp foarte spornică al bibliotecii ce încadrează ușa living-ului.

Pune pe rafturile superioare acele obiecte pe care le folosești sezonier sau ocazional, ca să nu fie nevoie să umbli des acolo. Vei avea nevoie de o scară pliabilă ca să ajungi tocmai sus, scara pentru care ai iarăși nevoie de un loc de depozitare. O astfel de scăriță este însă utilă oricum și există și sub forma unui scaun ce se transformă în scăriță.

  1. Valorifică pardoseala. Dacă ai mobilier pe picioare de 10 – 15 cm, poți strecura sub el cutii înguste sau obiecte plate.

  1. Reconfigurează interiorul dulapurilor. Folosește rafturi suplimentare, eventual mai înguste pentru a nu reduce vizibilitatea la celelalte. Folosește rafturi mobile, gen sertare care se pot manevra ușor și nu deranjează nici designul. Dacă ușile sunt nu sunt glisante se pot folosi fixându-se pe ele coșuri înguste sau bare pentru obiecte mai puțin voluminoase.
  2. Culorile deschise dau impresia de spațiu aerisit. Dacă decorezi living-ul folosind o temă monocromatică sau una în cadrul căreia culorile au același grad de strălucire, încăperea va părea suficient de spațioasă. Dacă vrei să creezi iluzia de profunzime, văruiește peretele opus intrării într-o culoare intensă și „adâncă”.

Ca să eviți senzația de aglomerare generată de mobilierul compact, pe tot peretele, vopsește mobila living în aceeași culoare ca pereții. Vei lăsa astfel impresia că dulapurile sunt dincolo de pereți, în afara camerei.

  1. Completează designul interior cu obiecte la o scală mai mare. Obiecte de mobilier de dimensiuni mai modeste, o canapea mică sau medie și un fotoliu din aceeași set se asociază unei oglinzi sau tablou, de mari dimensiuni, care vor crea atmosfera plăcuta a unei camere spațioase. Dacă mobila nu este amplasată în apropierea ușilor, acestea pot „lărgi” cu adevărat spațiul.
  2. Stabilește unitatea și destinația spațiului. Înainte de a decora living-ul de dimensiuni reduse, nu uita să stabilești locul exact în care vor fi amplasate piesele de mobilier și accesoriile. În cazul în care, scopul living-ului este doar de primire a oaspeților, nu încărca cu multă mobilă. Dacă este vorba de un living cu trafic intens, pentru familie și mai sunt și copii mici, mobila va trebui să treacă nu numai testul timpului dar și al utilității.