Dining room - alternative pentru spații mici - ACAJU

Amenajarea living-ului, mai ales în cazul spațiilor mici, ar trebui abordată din punctul de vedere al unei camere multifuncționale în care organizăm evenimente pentru cei dragi nouă, fie că este o masă festivă sau doar o seară de filme, unde copiii vor dori să se joace, iar cei mari vor fi nevoiți să și lucreze, și nu doar ca pe spațiu destinat relaxării și timpului liber.

E adevărat că spațiul nu permite întotdeauna amenajarea unui loc dedicat pentru luarea mesei, totuși în zilele noastre dorința de a exista o zonă de luat masa este în revenire. Zona de dining poate să fie și utilă dar și un plus, în aspectul casei tale, chiar dacă locuiești într-un apartament. Poate fi poziționată în prelungirea camerei de zi, ori a bucătăriei, sau chiar în aceeași încăpere cu living-ul, delimitându-l, de exemplu, prin altă culoare a pereților. Tendințele actuale așează zona de dining lângă bucătărie, de cele mai multe ori, spațiul fiind comun. Important este să o pui în valoare pentru a obține un loc primitor și deosebit chiar dacă dimensiunea încăperii nu este tocmai avantajoasă.

Dining-ul trebuie să respecte stilul general în care este decorat restul casei, indiferent dacă face parte din sufragerie sau dacă este amplasat într-o altă cameră. Nu este o zonă dificil de amenajat. Ai nevoie doar de o masă, câteva scaune și, eventual, de un bufet în care să depozitezi vesela. Pentru un aer elegant, poți îmbrăca pereții încăperii într-un tapet cu imprimeuri îndrăznețe.

  • Alege mobilier multifuncțional
  • Cea mai importantă piesă din zona de dining este masa. Dacă va sta în living atunci e bine să acordam atenție felului în care aceasta arată. Ea va fi inevitabil un punct de interes al încăperii. Dacă va fi integrată în spațiul bucătăriei atunci ea poate urma linia mobilierului din bucătărie.

    Un pas important pe care trebuie să îl faci este să alegi forma de masă pe care o dorești, aceasta fiind și în funcție de spațiul în care va fi amplasată.

    • Poți așeza o masă rotundă sau pătrată într-o încăpere în care pereții sunt aproximativ de aceeași lățime. Mesele rotunde se potrivesc foarte bine într-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creată fiind una caldă, prietenoasă și confortabilă. Deoarece lipsesc colțurile ascuțite, sunt potrivite mai ales familiilor care au copii.
    • În schimb, dacă încăperea este dreptunghiulară și ceva mai îngustă, alege o masă în formă de dreptunghi extensibilă, ținând cont de spațiul pe care vrei să-l ocupe.
    • Mesele ovale sunt o variantă cu colțuri rotunjite a meselor dreptunghiulare. Se potrivesc în sufragerii spațioase, însă spre deosebire de mesele dreptunghiulare, acestea imprimă o atmosferă mai relaxată și mai puțin formală.

    Pentru planurile deschise, poți folosi o mese living robuste care pot funcționa ca o masă de masă, birou și masă manuală all-in-one. Dacă alegi mese extensibile, este și mai bine deoarece poți găzdui oaspeții la un moment dat. Este locul perfect pentru întâlnirile de noapte târzii, pentru a lucra la un proiect sau pentru a-ți organiza facturile și cheltuielile casei.

    Poți alege scaune living pentru zona de dining în același stil ca restul mobilierului, vei crea o imagine elegantă, dar pentru mai mult stil poți alege să fuzioneze scaune dining diferite, care vor conferi un aspect unic zonei de dining, conform ultimelor tendințe de mix and match. Practic atenția la alegerea scaunelor, ar trebui să fie spre confort (atenție sporită pentru copii) și dimensiuni potrivite (în raport cu dimensiunile mesei, mai ales înălțimea). Combinarea sau alăturarea diferitelor materiale contrastante (lemn, sticla, metal) va reliefa o eleganță discretă.

    Optează pentru banchete sau colțare care să înlocuiască o parte din scaune. Băncile au avantajul economiei de spațiu. Acolo unde încap doar două sau trei scaune, alege o bancă ce va ocupa același spațiu, dar pe care se pot așeza aproximativ 4 persoane. Și în acest caz ai mai multe variante din care să alegi (fixe, mobile sau montate pe perete). Pentru a economisi și mai mult spațiu, optează pentru o bancă mobilă.

    De asemenea, este o idee bună să alegi în zona de dining un model de comode bine compartimentate pentru a depozita vesela și tacâmurile. Acestea vor fi la îndemână atunci când servești masa, în special pentru ocazii la care vor fi prezenți mai mulți musafiri. Sau poți să optezi pentru vitrine în stil retro cu uși din sticlă.

    1. Delimitează zona de dining

    Nu este necesar să ai o cameră de dining, ci pur și simplu o zonă delimitată inteligent de restul încăperii. În funcție de mărimea și configurația locuinței, zona de dining se poate găsi în living sau în bucătărie. Sunt mai multe metode cu ajutorul cărora să delimitezi spațiul.

    Pentru spațiile limitate nu e indicat să apelezi la separatoare, ci să creezi efectul de delimitare al zonei de dining de restul încăperii. Acest lucru se poate face aplicând un tapet sau vopsind într-o culoare diferită peretele cel mai apropiat de masă, diferența cromatică păcălește vizual și conferă profunzime. Poți folosi culori diferite pentru delimitarea fiecărei zone doar dacă acestea sunt complementare.

    Dacă spațiul nu este chiar o problemă, poți să alegi să delimitezi în mod clar zona de dining. Montează o ușă glisantă între zona pe care o vrei delimitată și restul bucătăriei sau living-ului. Aceasta poate fi din lemn, dacă se dorește ca amenajarea să aibă un aspect mai natural, sau din sticlă, dacă stilul de amenajare este ceva mai modern. Alte variante potrivite pentru a delimita zona de dining sunt alegerea unui panou despărțitor decorativ sau ridicarea unui perete cu o lățime de cel puțin 1 metru.

    Pentru mai mult confort și pentru a rezolva problema podelei reci, poți delimita zona de dining acoperind zona de sub masă cu un covor. Nu vei simți frigul în diminețile răcoroase de și vei putea sta la masă fără papuci de casă.

     

    1. Uită de regula separării

    Dacă este vorba de spații mici putem fi creativi și putem integra o zonă de luat masa oriunde. Poți crea o zonă de dining discretă cu o masă rotundă și scaune în jurul ei, într-un colț de bucătărie sau living. Mai simplu, poți separa două arii cu ajutorul unei etajere sau a unei canapele așezate transversal, astfel încât spațiul din fața acesteia să fie destinat momentelor de relaxare în fața televizorului, iar cel din spate locului, pentru luat masa sau pentru lucru la birou. Poți amplasa o masă lungă și îngustă în spatele unei canapele living, astfel încât să poți urmări cel mai recent episod din serialul preferat în timp ce mănânci sau lucrezi.

     

    1. Amenajează un bar între living și bucătărie

    Pentru o minimă delimitare între spațiile funcționale ale unui open space se poate amenaja fără a afecta libertatea de mișcare sau fluiditatea spațiilor, un mic bar. Nu este o amenajare costisitoare, barul putând fi o simplă masă extensibilă care se poate transforma cu ușurință dintr-o măsuță de perete într-un mic bar. Sau poate fi amenajat prin decuparea peretelui dintre bucătărie și zona de dining, sau dintr-o structură de lemn și un blat din material compozit, sau pur și simplu un dulap cu spații de depozitare spre bucătărie.

    Delimitarea dintre bucătărie și living va deveni cu ajutorul acestui bar, chiar masa. Aceasta își va dovedi utilitatea pentru servirea micului dejun, a unor gustări sau pentru a sta la un pahar cu băutura preferată. În plus, niște scaune de bar pot constitui și o piesă de design atractivă în orice locuință.

     

    1. Pune accent pe lumina naturală

    Un spațiu mic de luat masa nu trebuie să fie invizibil sau mascat, ci din contră, încearcă să-l scoți în evidență. Primul artificiu este iluminatul, de aceea alege un corp de iluminat cu design interesant, a cărui lumină să cadă direct pe suprafața mesei, astfel vei obține un mic spațiu intim și plăcut. Lumina naturală pune în valoare zona de dining și mărește vizual spațiul. Din acest motiv alege să amplasezi masa și scaunele cât mai aproape de fereastră. În amenajările occidentale se renunță la perdele tocmai pentru ca lumina naturală să fie cât mai puternică.