Cum să reamenajezi folosindu-te de mobilierul vechi - ACAJU

Amenajările cu elemente vintage, casele în care obiectele noi se combină cu cele vechi și în care persoana care le locuiește a avut inspirația să adune diverse texturi și pattern-uri pe care le-a alăturat aparent fără vreo preocupare aparte, devin din ce în ce mai populare.

Recondiționarea mobilei vechi este un trend care te va ajuta să economisești bani, dar și să ai un mobilier original, care să fie 100% pe placul tău. Ai nevoie doar de puțină răbdare, imaginație și materiale bine alese, pentru ca orice piesă de mobilier veche să fie transformată în una modernă. Astfel, scaune mici cu trei picioare, pictate manual cu modele florale, fotolii sau scaune prăfuite, cufere peste cufere, vechi, astăzi prind din nou viață și nu mai stau uitate, pline de praf prin podurile caselor.

Sfaturi pentru integrarea mobilierului vechi cu cel nou

Trebuie să uiți ideile preconcepute precum că totul în casă trebuie să se potrivească și să lași îndrăzneala și creativitatea să te reprezinte. Limitele vor fi date de alegerea unui element comun care să fie prezent în toate piesele, asigurând legătura și tranziția stilurilor. Acesta poate fi o textură sau un material, care să se regăsească atât în tapițeria mobilei moderne, cât și în cea tradițională, sau jocul culorilor în materialele mobilierului tapițat şi al accesoriilor.

  • Dacă ai un interior în stil mai degrabă modern căruia vrei să-i dai o tentă tradițională, poți să amplasezi în încăpere o piesă veche de mobilier, având însă grijă să fie distanțate una de cealaltă sau de restul celorlalte obiecte.
  • Poți folosi piesele moderne ca un contrapunct la obiectele tradiționale bogat ornamentate. Un scaun cu design modern simplu poate funcționa excelent în contrast cu o masă sculptată dacă au în comun paleta de culori sau textura.
  • Poți aduna în jurul unei mese noi, cu blat lucios, o selecție de scaune vechi, de diferite forme şi culori. Iar dacă plasați sub noua masă un covor vechi, țesut, la modă în urmă cu câteva zeci de ani, efectul va fi şi mai spectaculos.
  • Pentru un ansamblu coerent, amestecarea stilurilor trebuie să fie prezentă și dispersată în întreaga încăpere.

Retapițează-ți canapeaua/fotoliul preferat

Dacă îți place mobila nouă dar te-ai atașat într-un mod greu de explicat de vechea ta canapea sau poate ești legat de fotoliul în care te relaxezi cel mai bine, încearcă să readuci la viață aceste piese de mobilier care îți sunt încă dragi și reintegrează-le în noul design al camerei. Poți face acest lucru contactând un tapițer pentru a-ți îmbrăca piesa preferată într-o stofă în acord cu restul culorilor din încăpere.

Dacă este vorba de vechiul tău fotoliu l-ai putea face vedeta încăperii, îmbrăcându-l într-o culoare care să contrasteze cu restul decorului și eventual în catifea, trendul anului 2019. De exemplu, dacă vorbim despre un ambient compus din alb și tonuri de gri, poți tapița fotoliul cu o stofă de culoare roșie sau pentru un aer boho, cu un imprimeu floral.

Dacă ai o canapea mai veche și uzată, o husă din in, cânepă sau pânză de sac (dacă ai îndemânare la cusut sau dacă știi o croitoreasă pricepută) o poți revitaliza oferindu-i un aspect shabby chic fără investiții majore.

O altă soluție ar fi niște huse pentru canapea și fotolii, dintr-un material în ton su stilul mobilierului, sau eventual unele tricotate, croșetare de tine. Pentru stilul shabby chic ar trebui huse din dantelă, bumbac cu mici franjuri sau muselină.

Un look nou pentru piesele de mobilier din lemn

Orice piesă de mobilier din lemn poate fi supusă recondiționării prin vopsire. Doar că înainte de aplicarea primului strat de vopsea, trebuie să te asiguri că suprafața este bine curățată, uscată și lipsită de praf. Poți vopsi taburete, scaune, mese, comode, dulapuri, paturi, birouri, noptiere, garnituri întregi de mobilier de bucătărie etc.

Dacă îți plac decorurile Shabby Chic sau cele inspirate de regiunea franceză Provence, s-ar putea să-ți placă ideea de a reînnoi o piesă de mobilier din lemn, aplicând tehnica decupajului sau a șervețelului, cum i se mai spune. O comodă poate fi vopsită cu vopsea-cretă (vine în culori pastelate, tipice shabby chic) pentru un refresh. Pentru a pune și mai mult în valoare stilul shabby chic poți, după ce ai vopsit mobila, să folosești o racletă pentru a crea striuri și acel aspect șters specific acestui stil.

Pentru elemente mici, așa cum sunt noptierele sau etajerele, dar și pe cele mai mari, cum sunt comodele, dulapurile sau chiar ușile dressing-urilor sau ușile de interior, poți folosi bucăți sau resturi de tapet decorativ sau chiar stickere și autocolante decorative.

Accesorii noi pentru un refresh rapid

O metodă de succes, simplă și foarte ieftină este și schimbarea accesoriilor din dotarea anumitor piese de mobilier. În cazul dulapurilor cu uși și sertare se pot înlocui mânerele vechi cu unele noi. Totul este să alegi unele în trend, de exemplu pe cele care imită bronzul cu un model mai vintage, sau unele din nichel, crom pentru mai mult rafinament. Accesoriile precum mânere, picioare, butoni, cleme, agățători pot face treabă bună când vine vorba de reîmprospătarea şi recondiționarea mobilierului vechi. Atenție însă la contrastul creat. În cazul unui scaun din lemn, picioarele noi trebuie să fie dintr-o esență de lemn apropiată.

Scaunele banale, măsuțele vechi pot fi readuse la viață cu picioare noi, metalice pentru o combinație între clasic şi modern sau din lemn încrustat, diverse modele pentru un aspect elegant şi un decor deosebit.

Măsuța de cafea dintr-o valiză veche

Momentele de liniște cu o cafea pe canapea sau fotoliul preferat din living sunt neprețuite, dar ca să le savurezi din plin, ai nevoie de piesa centrala, cea pe care să îți pui cafeaua, cartea, revistele sau gustarea cu care te delectezi. Poți să-ți achiziționezi o măsuța de cafea, alegând un model în funcție de stil sau poți să-ți personalizezi tu una, mai ales că e vorba de tabietul preferat.

Dacă deții o valiză veche și crezi că ar trebui aruncată, mai gândește-te o dată. Prin recondiționarea acesteia și atașarea a 4 piciorușe de lemn poți să îți creezi o masă de cafea ce cu siguranță va impresiona orice prieten.

Dacă vrei mai multă originalitate, cu puțin ajutor vei putea servi cafeaua pe o fereastră sau pe ușa veche. Ai nevoie de un suport pe care să plasezi ori o fereastră, ori o ușă veche și de îndată vei avea o masă decorativă pe care cu siguranță nu o vei găsi în niciun magazin de mobilă.

Scaunul valet, extra spațiu

Dacă ai găsit printre lucrurile din pod sau din beci, un scaun valet ești norocos pentru că este o piesă de mobilier practică și haioasă care poate fi folosită şi astăzi. Cu spătarul în formă de umeraș, şi câteodată cu un mic sertar pentru obiectele persoanele, cu bară pentru pantaloni şi pantofi, acest scaun era destinat hainelor în curs de purtare. Poate fi folosit în dormitor, dar poate aduce un plus de atmosferă şi în camera de zi, mai ales atunci când nu prea ai scaune dar mulți invitați. Și poate fi de mare ajutor pentru camerele de tineret.

Secretaire, amintiri și secrete

Un secretaire este o piesă de mobilier care se potrivește interioarelor clasice, vintage, shabby chic... stilurilor care pun preț pe lucrurile cu parfum nostalgic. În plus este o piesă de mobilier care va da un aer rafinat oricărui interior. Cu multe sertăraşe, acesta poate fi folosit şi astăzi în dormitor, în camera de zi sau acolo unde crezi că e nevoie de spațiu de depozitare în plus. De asemenea, îl poți folosi şi ca birou, dar doar dacă ai un laptop, care să nu fie foarte greu pentru uşa secretaire-ului.

Comoda practică cu sertare

O comodă cu sertare este o piesă extrem de utilă, care poate fi plasată oriunde în casă, de la holul de la intrare până la dormitor. Poate fi revopsită sau poate fi păstrat aspectul învechit. O poți alătura unui corp de iluminat modern și unui fotoliu comod de epocă, sau în colțul dedicat lecturii să așezi un scaun antic şi o masă modernă pentru un contrast interesant. Comodele pot fi folosite în amenajarea holurilor, pe lângă faptul că sunt frumoase, sunt şi extrem de utile, fiind utilizate în calitate de suport pentru chei, telefoane mobile, genți. Se poate integra în decorul modern, așezând pe ea o veioză cu design modern, iar pe peretele de deasupra se poate agăța o oglindă nouă cu ramă modernă.

Bar pentru petreceri

Dulapul bar este o altă piesă care poate fi folosită cu succes şi în zilele noastre. Are un aer retro de petreceri din anii 70 și nu trebuie să fii consumator de alcool pentru a avea un astfel de bar. Îți va salva spațiul și te va ajuta la petreceri pentru a putea pune aperitivele şi alte băuturi la îndemâna oaspeților.

Vitrina la care nu vrei să renunți

Clasică, modernă sau futuristă, o vitrină frumoasă poate fi uşor integrată în decorurile moderne atât în camera de zi, cât şi în bucătărie, precum şi în holuri, şi în dormitoare. Este piesa de mobilier care are mereu un rol dublu, fiind un loc de depozitare foarte practic, dublat de un rol estetic garantat, iar prin iluminarea sa se poate obține un efect vizual impresionant care nu va trece neobservat. Poate să fie centrul de interes în living, fiind locul ideal pentru expunerea unor colecții sau oricăror altor piese de interes. În bucătărie, vitrinele pot fi suspendate și în spatele ușilor din lemn şi sticlă pot ascunde sau etala farfurii, cești sau alte obiecte valoroase din porțelan. Vitrinele îşi pot găsi locul chiar şi în baie, dacă este spațiu. Poate fi utilă pentru depozitarea şi organizarea prosoapelor şi a altor obiecte de igienă personală. Arată şi mai bine dacă așezați câteva coșuri împletite, pentru aranjarea diverselor mărunțișuri, pe rafturile din interiorul acesteia.