Mini ghid de începători: Cum să-ți mobilezi primul apartament - ACAJU

Un moment de-a dreptul memorabil în viața unui om, cu totul și cu totul special în procesul de maturizare efectivă a oricărui tânăr, este mobilarea primului apartament, amenajarea primei locuințe. Această amenajare este o reală provocare, fiind vorba de un spațiu gol plin de posibilități, pe care îl aveți în prim planul minții pentru a-l mobila și a-l transforma în cel mai confortabil loc pe care l-ați întâlnit. Singura problemă care există este graba cu care vreți să soluționați problema, fără a avea pic de răbdare. Esențial este să o luați încet și să obțineți toate elementele de care aveți nevoie mai întâi, pentru a găsi soluțiile cele mai bune și care să vă mulțumească așteptările.

În câțiva pași simpli, puteți crea un apartament de vis. Țineți minte, totuși, că decorarea este un proces lent și constant, și nu o cursă la linia de sosire. Uneori, pentru a găsi piesa sau accentul perfect, trebuie să săpați puțin, fără grabă și asta este bine. Ca totul în viață și aici este vorba de a vă bucura de acest proces și de a cultiva un stil care să vorbească despre personalitatea voastră unică.

Începeți cu esențialul

Pentru un rezultat de marcă totdeauna trebuie să construim pe o bază solidă, o temelie nepotrivită cu siguranță nu va duce la o amenajare reușită. Cu siguranță pentru ca primul tău apartament să te reprezinte ar fi bine să renunți la vechiturile cumpărate de alții pe care le-ai folosit anterior. Aveți suficient timp pentru a cântări dacă este cu adevărat necesar să vă agățați de anumite piese de mobilier, dacă au cu adevărat valoare sau valoare emoțională și merită să le păstrați în noua amenajare, dacă ar fi mai bine să obțineți ceva mai nou sau nu. Totul depinde de nevoile pe care le aveți și de soluțiile pe care le găsiți.

Orice refinisare sau recondiționare înseamnă timp și bani pierduți. Tot timpul trebuie să vă consultați bugetul cu responsabilitate și atenție, cântăriți ce este mai bine pentru voi, să reparați ceva vechi sau să alocați din buget fonduri pentru o investiție nouă. Indiferent de decizia luată pentru un apartament minim mobilat aveți nevoie de:

  • O canapea, o masă de cafea și o comodă pentru TV pentru living;
  • O saltea, un cadru de pat și o somieră pentru dormitor;
  • Articole pentru gătit și accesorii pentru masă;
  • Sisteme și corpuri de iluminat pentru fiecare cameră, mai ales că de obicei, iluminatul apartamentului nu este foarte bun;
  • Jaluzele sau rolete pentru ferestre ce te pot proteja de privirile indiscrete sau de razele solare.
  • Scaune suplimentare pentru oaspeți, cum ar fi cele multifuncționale, de birou sau care se pot stivui pentru a ocupa mai puțin loc atunci când nu sunt folosite.

Cu aceste cumpărături obligatorii se poate crea un ambient care să fie comod și plăcut. Fără acest minim mobilier nu se poate trăi decent, se va ajunge să se doarmă pe podea sau pe vreo saltea gonflabilă, ceea ce nu este de loc foarte plăcut. Lipsa unui buget îndestulător poate face ca celelalte lucruri să mai poată aștepta. Acestea fiind spuse se poate aloca un buget minim disponibil, o anumită perioadă pentru a hotărâ cu ce mobilă veche se poate rămâne și ce se poate procura pentru a avea minimum necesar.

Stilul de amenajare a apartamentului

Trebuie să definești ce stil de amenajare te definește, iar aceasta va determina felul în care vei asorta decorațiunile interioare, țesăturile și mobilia living, mobila dormitor, mobila bucătărie. Pentru că decorul casei tale oglindește întocmai personalitatea ta, îți recomandăm să te gândești bine ce stiluri de amenajare a locuinței te reprezintă, minimalist, boho, scandinav, industrial, eclectic sau clasic.

Alegerea culorilor

În amenajarea primului apartament, gama cromatică este importantă în starea pe care „acasă” ți-o transmite. Despre alegerea gamei cromatice a locuinței îți mai spunem că ai două variante de a selecta „baza”. Poți porni de la o piesă de mobilier sau o decorațiune centrală, care iese în evidență și poți alege de acolo tonurile, astfel încât să creezi o asortare și o unitate. Sau poți să alegi din start câteva culori pe care le preferi și să construiești de acolo decorul.

Măsoară de trei ori și cumpără o dată

La amenajarea primului apartament ai nevoie să decizi cu ce stil te identifici. Ai nevoie să stabilești un buget, și la fel de important, ai nevoie să măsori bine spațiile pe care vrei să le umpli. Ai nevoie să „simți” spațiul, pentru că totul este nou. Să vezi ce s-ar potrivi, să observi unde ai putea plasa o piesă dominantă de mobilier și unde poți alege culori ce ies în evidență. Atunci când ești la prima casă, alege camera în care vei petrece cel mai mult timp și fă din decorarea ei o prioritate. Astfel vei avea măcar un spațiu în care să te retragi.

Cum alegi piesele de mobilier

La amenajarea primului apartament, te sfătuim ca alegerea mobilierului să fie bazată atât pe estetic, cât și pe practic și funcțional. Alege, deci, mobilă durabilă, de calitate și cât mai versatilă, așa încât să poți oricând redecora, cu un buget mic și fără investiții mari. De asemenea păstrează „comorile” din achizițiile anterioare, pe care le poți încadra în actualul apartament sau le poți recondiționa.

Ce vom amenaja

  • Garsoniera, care este „un apartament dintr-o singură cameră, baie și uneori bucătărie”, este soluția ideală pentru tineri care au „casa lor” cu un buget minim, fiind locuința pentru o persoană sau o familie de tineri fără copil încă. Subliniez faptul că este pentru tineri, la un buget minim, pentru că o garsonieră, indiferent de cât de bine este amenajată este un spațiu ușor restrictiv. Implică neapărat achiziționarea unui model de canapele extensibile, eventual a unui pat rabatabil.
  • Apartamentul de 2 camere este poate cea mai uzitată soluție de locuință a societății noastre, fiind cea pentru care, în condiții minime, banca împrumută orice contract de muncă pe termen lung. Este soluția pe care o pot îmbrățișa tineri căsătoriți sau nu, cu o condiție materială medie, tinerii căsătoriți în așteptarea primului născut sau chiar familiile cu un copil mic în așteptarea unei locuințe mai convenabile.
  • Apartamentul de 3 camere este o locuința pentru un cuplu cu copil, unde camerele au funcții dedicate, pe lângă living, bucătărie și baie, există două dormitoare pentru părinți și respectiv copil, dar și o baie de serviciu. Este aproape sigur că dormitorul mai mare este pentru părinți, existența unui spațiu de depozitare mai mare fiind necesar aici.
  • Apartamentul de 4 camere este apartamentul în care o familie cu 2 copii, indiferent de sex poate duce o viață sănătoasă și confortabilă, în care fiecare este „cu camera lui”. Acest apartament poate fi și apartamentul unei familii cu un singur copil, dar în care unul din părinți, cu o formație mai intelectuală sau care lucrează de acasă, a amenajat o bibliotecă-birou pentru lucru. Poate fi și situația când copilul cel mare, ajuns adolescent a plecat la casa lui.
  • Apartamentul de 5 camere apare foarte rar, fiind construit pentru familiile cu mulți copii. La mai mult de 3 copii se poate înțelege foarte ușor că spațiul era insuficient, dar amenajările nu difereau de cele ale apartamentelor cu mai puține camere.

Cât mai multă lumină

Deși corpurile de iluminat sunt detalii mici, tocmai acestea, alături de finisaje și accente decorative, transformă o încăpere. Lustrele, lampadarele, veiozele sau aplicele vor ieși imediat în evidență. Când vine vorba de lumină, păstrează cât mai multă lumină naturală și completează totul cu lumină ambientală ce te va ajuta să te relaxezi și să te simți acasă.

Decideți asupra decorului în timp

Împotriva dorințelor pe care le aveți, nu vă grăbiți să vă cumpărați toate accesoriile de decor imediat. Nu numai că acestea sunt scumpe, dar, uneori, găsirea unor astfel de lucruri vă va ajuta să obțineți un stil mai autentic. Veți observa că de multe ori inspirația va veni în momentele cele mai neașteptate. Dacă la o nișă construită sau pe un raft de perete credeți că „o vază ar arăta frumos acolo” atunci va începe adevărata vânătoare, pentru a găsi potrivirea perfectă și deci spre decorul potrivit.

Iată câteva decorațiuni care merită căutate și cu care se va obține o personalizare a locuinței, cu siguranță de efect:

  • Covoarele lucrate manual din zona folclorică adiacentă sunt lucrări de artă pentru podeaua casei. Un covor plin de culoare poate schița stilul unei încăperi, în plus ele sunt ușor de curățat și rezistă la traficul din apartament.
  • Găsirea operei de artă lucrată pe pânză, care vă exprimă sentiment și stil este una dintre cele mai ușoare căi de a adăuga personalitate în spațiul pe care-l locuiți. Nu vă concentrați prea mult pe potrivirea schemei de culori sau a designului, lucrurile care vă plac vor avea o temă similară pe care o puteți utiliza.
  • Tapetul sau foto-tapetul este o altă decorare care personalizează camera, autocolantele putând fi ușor desprinse și înlocuite, ele ajutând la crearea unui perete de accent puternic, care va schimba cu siguranță stilul camerei.
  • Credeți sau nu, prezența plantelor în apartament poate face o diferență enormă față de stilul și starea dumneavoastră de spirit. Plantele, reale sau false, respiră instantaneu o nouă viață în apartament. Prezența plantelor și a florilor s-a dovedit a îmbunătăți starea de optimism. Indiferent de stilul creat, plantele se potrivesc fără probleme și vor adaugă acel element natural necesar unui apartament.

Păstrați totul simplu

Nu faceți decorațiuni complicate și nu încărcați cu prea mult camerele, nici cu mobilier și nici cu decorațiuni. Deși decorarea poate dura mai mult decât doriți, odată ce atmosfera creată vă face plăcere trebuie să știți că vă aflați în punctul final. Indiferent de stilul în care vei amenaja locuința nu uita că „simplul” poate fi de cele mai multe ori „complicat”, iar tu nu amenajezi o „locuință” ci un „cămin” pentru familia ta.