Cum amenajăm casa de vacanță de la munte - ACAJU

Nimic nu poate fi mai plăcut decât să poți merge la munte să locuiesti în propria ta casă de vacanță, să te bucuri de avantajele unei curți spațioase, de aerul curat care dă cafelei sorbite dimineața un gust unic, de zgomotul pârâului de munte din apropiere, plus o stare de libertate într-un peisaj de vis și o liniște deplină. Avantajul unei case de vacanță la munte este că poți să beneficiezi de tot confortul pe care îl ai acasă, dar în același timp vei avea liniștea și natura care te vor destinde în totalitate.

Casa de vacanţă poate fi propriul tău colț de rai și ar trebui să aibă un scop unic şi anume relaxarea, prin urmare modul în care aceasta este amenajată va avea o importanţă considerabilă, chiar dacă nu este locuința ta de zi cu zi. Deși o casă de vacanță este asociată, de cele mai multe ori, cu ideea de lux, aceasta nu trebuie să fie un spațiu foarte somptuos. E important să îți asiguri confortul cu mobilier, oricum ar fi acesta definit pentru tine, însă este bine să nu investesti foarte mult, mai ales daca ai în vedere că vei locui doar ocazional.

 

Aspecte esențiale în amenajarea unei case de vacanță la munte

 

Într-o casă de vacanță spațiile trebuie să fie compartimentate în mod ingenios, în concordanță cu definiția „vacanței”. Spre deosebire de reședința permanentă, unde ai nevoie de mult spațiu de depozitare, în cazul casei de vacanță, este important să te gândești la concepte precum spațiu de relaxare și panoramă. Așa că intră în calcul un living generos și dormitoare complet independente unul față de altul, mai ales dacă obișnuiești să-ți petreci timpul liber cu prietenii.

Dacă nu te-ai gândit încă la o tematică anume, nu trebuie să cumperi totul deodată, mai ales dacă bugetul nu-ți permite. Păstrează ideea generală și vei intui mai târziu ce mobilier se asortează mai bine și se integrează în ansamblul deja existent. O casă de vacanță trebuie să aibă ca mobila acele obiecte esențiale pentru acomodarea temporară, în plus, o mare parte a timpului o vei petrece afară. Fiind vorba de munte, asigură-te că sistemul de încălzire, patul și electrocasnicele sunt de calitate, iar restul poate veni pe parcurs. 

De obicei, amenajările interioare ale caselor de vacanță situate în zone montane, adoptă pentru interioare un stil rustic, specific zonei, punând în evidență motivele populare. Combinarea materialelor folosite, pornind de la piatră și lambriuri din lemn și până la mobilier din lemn masiv, toate acestea reprezintă soluțiile unui design interior ca de poveste. Cu toate acestea, unele case de vacanță sau cabane de la munte pot împrumuta și tendințe moderne, adaptând finisajele, mobilierul și elementele decorative, unui stil de viață modern.

 

Spațiul pentru socializare din casa de vacanță de la munte

 

Living-ul este una dintre încăperile cele mai importante într-o casă de vacanță, deoarece aici îți vei petrece cel mai mult timp. Cele mai practice amenajări sunt cele open space cu livingul unit cu bucătăria, în care să creezi și o zona de relaxare, cu canapele, și o zona de dining. Dacă optezi pentru mobila cu un design rustic paleta cromatică va fi bazată pe culori naturale, de la bej, la maroniu, nuanțe roșiatice și cărămizii, galbenul și chiar verdele în cazuri mai rare, care să caracterizeze atât pereții, cât și obiectele de mobilier.

Elementul cheie al living-ului este, fără îndoială, șemineul, elementul care face diferența. Acesta nu trebuie să lipsească din nicio casă de munte, chiar dacă încalzirea casei se face prin centrală sau cu ajutorul sobelor pe lemne. În general nu se optează pentru un șemineu modern, ci pentru unul tradițional de obicei din cărămidă sau piatră. Șemineul are o importanță majoră pentru casa de la munte în special din punct de vedere estetic, el fiind elementul central al amenajării, iar restul elementelor din living vor fi poziționate în funcție de el. Poți așeza canapeaua și fotoliile față în față, astfel încât oaspeții să discute nestingheriți, și suficient de aproape de șemineul care dă un farmec aparte încăperii. Deasupra șemineului poți așeza lumânări, rame cu fotografii de familie sau obiecte vintage, care să întregească ambianța.

Lemnul este elementul de bază pentru design-ul rustic al unei case de munte. Stejarul, nucul, dar și mobilierul din ratan sunt soluții pentru mobilierul de living, bucătărie sau dormitor. Optează pentru un mobilier living din lemn masiv de calitate, pentru piese ce se impun prin design. Obiectele de mobilier tradiționale se caracterizează prin greutate și masivitate, oferind un aspect deosebit întregii încăperi. Alege canapele încăpătoare sau fotolii masive, fie din piele, fie dintr-un stofă groasă, în nuanțele pământului. 

Întotdeauna va trebui să amenajezi și un spaţiu pentru socializare, pentru discuţii, pentru jocuri de familie, pentru discuţii nocturne cu prietenii veniţi în vizită. În funcţie de condiţiile meteo şi de spațiul disponibil, zona de socializare poate fi pe terasă sau chiar afară în grădină. 

Indiferent de stilul ales, în livingul din casa de vacanță va trebui să se regăsească o măsuță de cafea cu fotolii alături și o masă mare cu scaune masive și confortabile de lemn. Pentru spațiul de pe verandă, seturile de mobilă din ratan sunt cele mai potrivite. Dacă ai loc nu uita nici de spațiul pentru meditare şi relaxare, unde să îți odihnești privirile și gândurile. Un spațiu micuţ, unde să petreci câteva minute în linişte, admirând peisajul, citind o carte într-un hamac sau pe un balansoar din lemn.

Lumina naturală venită prin ferestrele mari, completată de câteva lămpi cu becuri care emit o lumină caldă creează atmosfera idilică. Un candelabru impunător poate fi un accesoriu important într-o sufragerie mare, un accesoriu ce va lumina zona centrală a livingului.

Pardoseala caselor la munte va fi fie din piatră, fie din parchet din lemn masiv, creând senzația de vechi și va fi acoperită cu textile în motive complexe, orientale, în culori vii și variate. Îmbrăcată cu blană sau lână, pardoseala poate deveni elementul care animă întreg spațiul casei de vacanță de la munte.

 

Spațiul pentru dormit din casa de vacanță de la munte

 

Dormitoarele trebuie să fie cât se poate de confortabile și de călduroase. Izolarea lor termică este foarte importantă, mai ales că de cele mai multe ori sunt la mansardă și au o fereastră în tavan. Lumina adusă prin intermediul ei, în timpul zilei este relaxantă și plăcută, dar izolația trebuie făcută pentru a rezista și la ploi și la ninsori.

Dormitoarele de vacanță nu trebuie încărcate cu elemente de decor. Un pat, un dulap și eventual o canapea sau niste fotolii sunt suficiente. Dacă dormitorul este micuț el poate fi ocupat în întregime de cel mai mare pat confortabil, perfect pentru după-amiezile ploioase și diminețile de luat micul dejun în pat și lenevit până târziu. Paturile cele mai potrivite sunt cele mari, cu picioare înalte și confecționate din lemn masiv. Niște perne de dimensiuni diferite, moi și pufoase vor completa designul de relaxare. Câte o aplică de perete, de o parte și de alta a patului, îți asigură suficientă lumină dacă vrei să citești ceva înainte să adormi, dar și confortul de a nu trebui să te dai jos din pat pentru a le stinge.

Poți opta pentru amenajarea dormitorului în maniera obişnuită, însă dacă scopul casei de vacanţă este destinat concediilor cu familia ori cu prietenii, poate ar fi mai drăguţ un mare dormitor comun, cu multe paturi, etajate sau nu. Eventual, pot fi canapele şi fotolii extensibile, astfel încât să le puteţi strânge în timpul zilei şi să aveţi timp pentru dans sau jocuri de societate. 

Covoarele sunt importante în casa de vacanță de la munte, mai ales dimineața, când în casă este mai rece și nimănui nu-i place să meargă pe niște podele reci.

 

Spațiul pentru luat masa în familie

 

În concediu nu mai există scuze pentru a nu cina împreună cu familia, mai ales că este una dintre cele mai plăcute activităţi turistice. Poți amenaja masa în bucătărie cât mai simplu, în living sau poate chiar în curte, dacă spațiul, tipul terenului şi vremea îți permit. În rest bucătăria poate să arate ca orice bucătărie dintr-un apartament mic: funcțională și cu spații pentru depozitare inteligentă.

Varianta open space, creată prin unirea celor trei funcțiuni: living – dining - bucătărie este cea mai funcțională și care dă bine pentru o casă de vacanță. Amenajarea unui mini bar între bucătărie și zona de dining este soluția de vacanță potrivită. Scaunele de bar sunt o improvizație bună pentru momentele când nu toți invitații au loc la masă sau pentru când trebuie să întreții atmosfera și să gătești, în același timp. Când ai un bar în apropierea bucătătiei, îți poți servi prietenii cu ceva de băut și poți sta de vorbă cu ei cât timp rezolvi problemele culinare.

Obiectele de decor din casa de vacanță de la munte

 

Frumusețea și personalitatea unei case de vacanță la munte stă și în decorațiunile care o completează. Alege-le pe cele realizate din lemn, lucrate manual pentru a te asigura că sunt autentice și vor completa stilul rustic pe care l-ai ales. Chiar dacă întreaga cabană este construită din lemn, iar mobilierul este în nuanțe asemănătoare, camerele nu trebuie să arate plictisitor. Monotonia poate fi spartă cu ajutorul unor decorațiuni aparte, precum vazele cu flori, un coș cu fructe, câteva plante verzi, niște tablouri rustice și câteva perne decorative într-o nuanță de roșu burgundy.

         În afara șemineului, a mansardei și lemnului din belșug într-un decor de vacanță la munte nu ar trebui să lipsească: 

 

  • Ceramica tradițională – câteva linguri de lemn, străchini de lut, căni și carafe, pe care le poți folosi ca decorațiuni.
  • Cufere vechi gen “lada de zestre a bunicii” pot fi de mare efect, mai ales dacă au acele ranforsări din fier și încuietoare masivă sau un lacăt greu.
  • Lumânări sau corpuri de iluminat rustice. Ele trebuie să fie diferite de cele pe care le ai în apartamentul sau casa de la oraș. Pentru living folosește un candelabru din fier forjat iar pentru camere alege corpuri de iluminat în formă de felinar.
  • Covoarele cu motive tradiționale sunt ideale pentru o astfel de locuință. La fel și ștergarele sau blănurile de urs sau oaie și cergile așternute pe podele, în loc de covoare, dau casei un aer de cabană de vânătoare, iar paturile acoperite cu cergi te vor duce rapid cu gândul la alte locații de poveste.

Casa de vacanță este în definitiv un loc în care trebuie să te simți bine, să te relaxezi, să te încarci cu energie pentru restului anului, așa că alege ambientul care se potrivește personalității și gustului tău. 

Actualizat la 18 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei