Holul de la intrare - chic și practic - ACAJU

Vestibulul sau holul de la intrare, chiar dacă de cele mai multe ori sunteți tentat să îi acordați mai puțină atenție, este de fapt, prima cameră din casă pe care o văd toți cei care vă calcă pragul și într-un fel reprezintă cartea de vizită a acesteia, un fel de primă impresie care contează. De aceea, amenajarea acestui spațiu nu trebuie neglijată, decorarea și amenajarea holului trebuie să facă intrarea plăcută și primitoare, să creeze un decor original, cu un aspect lejer și neîncărcat, care să impresioneze musafirii de la primul pas.

Chiar dacă în amenajarea holului vă puteți lovi de unele restricţii legate de lipsa luminii sau de dimensiunile mici, în final, el va trebui să ofere oaspeților și membrilor familiei o zonă funcţională, care să acopere nevoile de depozitare pe toată durata anului, dar să fie și atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Practic, scopul final în amenajarea acestui loc este acela de a-l transforma într-un spațiu practic, funcțional și estetic, spre cât se poate de chic. Există însă mai multe aspecte de care e bine să țineți cont, atunci când optați pentru un stil de design interior.

Sfat: Înainte de a alege mobilierul pentru holul de ia intrate țineți cont de suprafața disponibilă, de stil și luminozitate

    • Suprafața disponibilă - În cazul unui hol îngust, ingeniozitatea va fi pe primul plan și este bine să nu blocați accesul cu mobilier. Un cuier amplasat direct pe perete sau câteva polițe montate drept spațiu de depozitare sunt suficiente. În schimb, dacă holul are dimensiuni generoase sau forme avantajoase, precum cel de L, posibilitățile sunt nelimitate și vă puteți folosi imaginația.
  • Stilul - Chiar dacă totul trebuie să își găsească și un rol practic, elementele așezate în acest spațiu trebuie să se potrivească între ele și să creeze o compoziție unitară. Din punct vedere estetic, trebuie să țineți cont de forme, de culori, de texturi și de raportul dintre dimensiunile fiecărui obiect.
    • Luminozitatea - Luminozitatea holului este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl aveți în vedere, mai ales că el va pune în evidență stilul de design ales. Atunci când suprafața holului sau amplasarea acestuia în locuință nu permite pătrunderea luminii naturale, formele și culorile vin să compenseze lipsa de lumină. Culorile neutre și pastelate vor înviora atmosfera. În cazul fericit, în care holul se bucură de o fereastră, puteți aborda și nuanțe mai vesele sau chiar mai închise.

    Sfat: Utilitatea este unul dintre aspectele importante ce trebuie luate în calcul înainte de a amenaja holul de la intrare

    Holul de la intrare trebuie să fie util și practic - câteva elemente cheie sunt definitorii în amenajarea acestei încăperi

    Holul de la intrare trebuie să fie un spațiu primitor, nici gol, dar nici prea încărcat. Nu există reguli în ceea ce privește decorul holului, însă pentru a crea un design atractiv și practic, ar trebui să țineți cont că:

    • Fiecare obiect așezat în acest spațiu trebuie să fie util într-un fel sau altul.
    • În holurile mici se folosesc culori deschise atât pentru pereți, cât și pentru podea.
    • Este recomandat să folosești cuiere și pantofare închise, pentru a da senzația de ordine și pentru a avea o cameră aerisită din punct de vedere vizual.
    • Chiar dacă holul tău este despărțit de celelalte încăperi din casă, toată locuința trebuie decorată într-o nota comună, urmându-se, în mare, același stil;
    • Indiferent de stilul adoptat, câteva elemente sunt indispensabile, existența unui spațiu practic la intrarea în casă, în care să poată fi depozitate haine, încălțăminte: cuier, pantofar, dar și accesorii de genul: un suport pentru chei, un suport pentru umbrelă și un covoraș care să împiedice răspândirea mizeriei în restul casei.
    • Nu uitați de băncuță sau de scaune, foarte utile pentru a vă încălța. Așezați pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a da personalitate încăperii.
    • Plantele de interior nu ar trebui să lipsească din hol. Puteți amplasa câteva ghivece pe sau puteți opta pentru o singură plantă mai mare, cu ghiveciul așezat direct pe podea.

    Desigur, factorul care dictează în aceasta privință este dimensiunea încăperii. În holurile mici un pantofar îngust și un cuier suspendat amplasat deasupra lui sunt suficiente, însă, dacă ai un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți.

    Într-un hol mai mare puteți amplasa obiecte de decor, precum tablouri cu mesaje inspiraționale, plante de interior, fotografii de familie – pe care le veți vedea de fiecare dată când ajungeți acasă și vor avea un impact pozitiv asupra stării voastre de spirit.

     

    Sfat: Alegeți câteva elemente decorative pentru holul de la intrare pentru a-i da o notă personală

    Chiar și holul, fără decorațiuni, doar cu mobilier, e un spațiu sec și neprimitor. Nu trebuie să îl umpleți de obiecte decorative, ci doar să folosiți câteva care să îl facă mai primitor și să îi dea personalitate.

    Oricât de mic ar fi, un strop de personalitate va fi benefic pentru a contura un decor frumos și practic în același timp. Un tablou, câteva rame foto, un sticker cu un mesaj optimist, un obiect decorativ drag sau un simplu covoraș cu un mesaj haios sau o imagine iconică pentru casa voastră, felinare sau ghivece de flori, vor fi accente care vor face intrarea mai primitoare.

      • Alegeți un obiect statement precum o lampă interesantă, care să iasă în evidență din primul moment în care cineva vă calcă pragul.
      • Dacă aveți un bufet sau o măsuță de hol, puneți pe el câteva plante, felinare sau sfeșnice. Puteți pune și coșuri de depozitare din rafie, care vor fi utile pentru depozitarea obiectelor mici.
  • Decorați un perete cu un tablou de dimensiuni mari sau cu fotografii.
  • Sfat: După ce ați stabilit stilul în care vreți să decorați holul, luați în calcul forma și mărimea acestuia

    Ce alegeri trebuie făcute pentru holurile înguste și lungi sau foarte mici

    În majoritatea apartamentelor, holurile de la intrare sunt înguste și lungi, făcând legătura între toate încăperile casei – dormitoare, living, bucătărie, baie. Forma este practică, însă și problematică, deoarece poate da senzația unui spațiu aglomerat și întunecat. Amenajarea unui hol de apartament este, în toate cazurile, o adevărată provocare.

    În primul rând este bine să ascundeți toate hainele și pantofii folosind dulapurile. Altfel, hainele și pantofii lăsate la vedere vor face ca locul să pară și mai mic și mai aglomerat decât este. Ingeniozitatea joacă cel mai mare rol atunci când vorbim de folosirea la maxim a unor spații mici.

    • Alegeți corpuri de mobilier înguste și închise – pantofar, cuier. În felul acesta, hainele și încălțămintea stau bine ordonate în corpurile de mobilier și nu încarcă vizual încăperea.
    • Amplasați polițe pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea puneți fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri.
    • Cu cât veți alege un cuier mai mare, cu atât veți fi tentat să îl asaltați cu haine și cu alte lucruri pe care le folosiți zi de zi. Optați pentru un cuier minimalist format eventual doar din suportul pentru agățat hainele.
    • Pentru a da impresia unui spațiu mai larg, folosiți culori deschise sau chiar alb pentru pereții laterali și o culoare accent – rosu, portocaliu, violet – pentru peretele din capătul holului.
    • Pentru podea optați pentru o nuanță deschisă și caldă, iar pentru a lărgi vizual încăperea, așezați covorul în mijlocul holului.
    • Holurile fără lumină naturală, par întunecate și lipsite de căldură, de aceea este recomandat să montați corpuri de iluminat adiacente pe lângă cel principal, din mijlocul plafonului. O plafonieră și câteva spoturi sunt o alegere potrivită.
    • O băncuță pentru hol cu spațiu de depozitare, te va ajuta să ordonezi lucrurile, cu un cuier de perete vei putea folosi spațiul disponibil pe verticală, iar cu un pantofar înalt sau cu mai multe rafturi, vei profita de spațiul disponibil pe perete. Practic, în acest caz cuvintele de ordine vor fi cutiile, cutiuțele și buzunarele de perete.
    • O oglindă de mari dimensiuni , eventual așezată în fața unei surse de lumină, va da impresia unui hol mai spațios și va sparge monotonia din încăpere.

    Cum poate fi amenajat un hol pătrat

    Un hol pătrat oferă mai multe șanse în ceea ce privește amenajările, aici imaginația împreună cu ingeniozitatea pot merge împreună. Forma este potrivită pentru amplasarea mai multor corpuri de mobilier. În afara mobilierului de hol clasic – cuier și pantofar – într-un hol pătrat se poate amplasa și un colț pentru relaxare, sau pentru o primire neutră: o masa joasă cu două fotolii, o comodă hol, o băncuță cu sertare și spații de depozitare, mai multe polițe, eventual un corp gen bibliotecă, pe care să amplasați diverse obiecte decorative.

    De fapt puteți amplasa aproape orice corp de mobilier vă doriți sau vă atrage din punct de vedere estetic. Puteți folosi perne decorative, o vază cu flori, un bol deosebit și pe pereți aveți loc pentru tablouri aranjate cât mai creativ, pentru a personaliza încăperea în stilul dorit.

    Puteți folosi și tapetul pentru că există loc pentru a-l pune în evidență, eventual un perete întreg cu fototapet.

    Sfat: Seturile de mobilă sunt utile în amenajarea unui hol mare, de casă.

    Pentru holurile de dimensiuni mari, există o mulțime de stiluri la dispoziție și pot fi folosite seturile de mobilă pentru hol. Primul principiu de care trebuie să țineți cont este să creați un decor coerent și în acord cu restul casei. De altfel, acest principiu este unul de reținut pentru toate camerele, însa este vital pentru hol, pentru că el face trecerea către toate celelalte încăperi.

    Un hol mare îți permite:

    • Așezarea unui corp de mobilă înalt, cu multiple rafturi, pe care să așezi fie cutii cu diverse, fie decorațiuni, fie cărți, discuri sau plante verzi.
    • Amplasarea de polițe cu fotografii de familie, tablouri, ghivece de flori.
    • O zonă de relaxare, cu ajutorul unei bănci construite și a pernelor.
    • Amplasarea de măsuțe, comode și fotolii.
    • Oglinzi de orice dimensiuni și cu rame de orice fel, chiar și cele proeminente,
    • Se pot folosi contrastele de culori, chiar și în privința pereților, care pot fi de culori diferite.
    • În privința plantelor de interior, care pot fi și de mari dimensiuni, este important să respectăm luminozitatea de care au nevoie plantele pe care le alegem, pentru a nu diminua efectul relaxant de prospețime pe care îl urmărim.
    • Covorașul clasic din hol este recomandat în toate cazurile, datorită senzației de confort pe care o oferă.

    Stilul în care decorezi holul este de data aceasta, clar coerent cu stilul în care decorezi casa, scandinav pentru un stil modern sau minimalist, vintage pentru un stil clasic, retro pentru un stil romantic, rustic pentru un stil tradiționalist....

    Sfat: Un hol deschis către living trebuie să fie amenajat astfel încât să aibă o continuitate și să  facă o trecere lină.

    Un hol deschis către living trebuie decorat astfel încât trecerea către sufragerie să se facă în mod lin. Holul deschis către living ar trebui să fie decorat simplu, fără obiecte în plus. Vă puteți limita la un cuier simplu și la un pantofar.

    Gama de culori trebuie și ea aleasă în funcție de nuanțele folosite în living, pentru a nu se crea disonanțe între cele două spații. Nu poți avea un hol decorat în stil mediteranean, care se continuă cu un living decorat minimalist, sau un decor rustic continuat cu unul vintage.