Cum amenajăm casa de vacanță de la mare - ACAJU

Iubești marea și tot ce este legat de ea și vrei să îți petreci vacanțele și weekendurile de vară mereu în același peisaj marin? Atunci ideea unei case de vacanță la mare este mai mult decât binevenită. Cu o casă de vacanță bine construită și amenajată conform stilului dorit, vei avea parte de soare și căldură din plin, de zgomot de valuri, de nisip fierbinte, de briza mării, de pescăruși și chiar de furtunile de vară care privite de la adăpostul casei tale vor fi ca parte dintr-un film de aventuri.

Casa de vacanţă poate fi propriul tău colț de rai și ar trebui să aibă un scop unic şi anume relaxarea, prin urmare modul în care aceasta este amenajată va avea o importanţă considerabilă, chiar dacă nu este locuința de zi cu zi. Deși o casă de vacanță este asociată, de cele mai multe ori, cu ideea de lux, aceasta nu trebuie să fie un spațiu foarte somptuos. E important să îți asiguri tot confortul de care ai nevoie, însă este bine să nu investești foarte mult, mai ales daca ai în vedere că o vei locui doar ocazional.

 

Stiluri potrivite pentru amenajarea unei case de vacanță la mare

 

O casă de vacanță la mare trebuie gândită ca un sanctuar de liniște și ca un spațiu aerisit și luminos. Spre deosebire de orice alte case de vacanță, locuințele de la mare fac parte din cu totul alt registru decorativ, elementele masive sunt înlocuite de accesorii delicate, care să emane prospețime. Ar trebui să te lași inspirat de frumusețea naturii și să folosești materiale precum lemnul sau piatra și accesorii outdoor cum ar fi hamacele sau leagănele, pentru a te bucura permanent de senzația de vară. Asigură-ți confortul cu ajutorul pernelor și a țesăturilor lejere, precum inul.

Prima regulă este să nu cedezi tentației de a decora casa în stil nautic, aglomerând-o în mod previzibil cu scoici, frânghii și ilustrații maritime. Este deja un clișeu obositor. Poți face câteva excepții subtile prin câteva elemente, o plasă de pește care să prindă perdelele, o corabie pe o măsuță laterală sau un colț cu influențe oceanice, însă accentul ar trebui să cadă pe ideea de luminozitate și culori vesele. Alege un stil contemporan și nu exagera în asortarea perfectă a elementelor. Îndrăznește să alegi culori vibrante, patternuri geometrice sau florale, realizând o ambianță boemă cu ajutorul canapelelor, al perdelelor și al accesoriilor decorative.

Mizează pe stiluri precum cel rustic, rustic francez sau mediteranean. Poți alege un design mediteranean, cu multe tonuri de albastru și alb, dar și accente de culoare care transformă decorul într-unul spectaculos. Lemnul, bambusul sau ratanul si o abundență de plante decorative naturale vor completa fericit acest peisaj. Stilul rustic francez va fi ideal pentru minibucătăria ta de vacanță. Folosește gresia albă clasică, un blat de lemn pentru mobilier, coșulețe de paie și vesela tradițională, pictată cu motive etnice.

Pentru spațiile mici, casele de vacanță gen bungalou sunt cea mai bună soluție. Designul trebuie să fie aerisit, fără decoruri inutile, iar stilul poate fi clasic, modern sau mediteranean. Într-o casă din piatră, elementele de decor trebuie să reprezinte o continuitate a materialului din care este facută casa. Așadar, să fie naturale, de exemplu poți folosi lemn, marmură, granit etc.

 

Vederea spre mare cel mai important atu al unei case de vacanță la mare

 

Cea mai frumoasă parte a unei case de vacanță este legătura cu exteriorul, adică priveliștea. În amenajarea unui apartament pe malul mării totul este legat de spațiu și lumină, de modul în care interiorul comunică cu exteriorul. De aceea, o casă de vacanță, mai ales la mare, ar trebui să aibă ferestre cât mai mari, eventual cu arcade specifice zonei mediteraneene, să folosească versatila piatră pentru cel puțin un perete interior și bârne de lemn pe unde se poate. 

O altă idee, în același spirit de ”room with a view”, mai ales dacă ai vedere la mare, este transformarea unui perete clasic într-unul de sticlă. De altfel, pereții de sticlă sunt foarte populari în designul contemporan. Ai putea transforma zona din fața peretelui în zonă de dining, ce poate fi mai plăcut decât să iei masa în fata unei asemenea priveliști.

La fel, dacă ai balcoane, mai ales cu acces la mare, folosește mobilă de exterior și profită de priveliște la cafeaua de dimineață sau la băutura preferată de seară. 

Cea mai cool idee, în cazul în care casa este chiar pe plajă, este prelungirea livingului cu o verandă de pe care să ieși direct pe nisip. Contactul cu nisipul care îți va alinta picioarele la prima oră a dimineții, va lăsa în urmă orice energie negativă.

 

Alegerea mobilierului potrivit pentru amenajarea unei case de vacanță la mare

 

Dacă vorbim despre o casă de vacanță la munte mobilierul masiv este vedeta, pentru o casă la malul mării cel mai bine ar fi să alegi piese de mobilier ușoare, în culori vii, îndrăznețe și vesele. Albastru, verde, turcoaz sunt culorile favorite. Așa cum spuneam și mai sus, nu ar trebui să existe prea multă mobilă. Doar este o casă de vacanță la mare și teoretic, nu ar trebui să ai atât de multe lucruri de depozitat, plus că sigur îți dorești să păstrezi spațiul luminos.

Simplitatea este cuvântul de ordine, te poți juca cu volumele și texturile fără a încărca decorul cu elemente inutile. Mobilierul va fi distribuit astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu și este de preferat să fie multifuncțional: o măsuță de cafea ce ascunde un spațiu de depozitare sau o canapea extensibilă care poate deveni un pat pentru oaspeți.

 

Plantele te pot ajuta mult, de aceea folosește cât mai multe etajere pe care să le umpli cu ghivece de flori. Un ficus așezat într-un colț împreună cu un fotoliu vintage tapițat sau un fotoliu balansoar îți va crea micul tău colț de relaxare în care să citești din cartea de vacanță preferată. Daca ai totuși mobilier vechi din lemn și vrei să-l refolosești, îl poti vopsi în alb, tonuri deschise sau maritime. 

 

Ca decorațiuni de efect, coșurile împletite sau cutiile de depozitare, polițele și rafturile pot găzdui și organiza lucrurile de care e nevoie ocazional. Pentru terase și balcoane poți folosi mobilier din ratan, eventual cu împletituri din cânepă și neapărat perne cu fețele din in. 

Ar trebui să existe câteva elemente care asigură continuitate și coerență amenajării. De exemplu, cromatica poate fi peste tot în casă în tonuri de ivoire și alb. Motivele florale delicate și dungile merg perfect împreună atât pentru decorarea ferestrelor, a pereților cât și pentru tapițarea mobilierului.

 

Amenajarea livingului ca spațiu de socializare

 

Dacă interiorul casei de vacanță nu este foarte spațios, cel mai bine este să elimini câțiva pereți despărțitori, astfel un living mic poate fi unit cu bucătăria, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare. Astfel, bucătăria și livingul vor deveni un open space în care se adună toată familia, mai ales când nu poți petrece timp afară. Un living mare poate fi abordat și de sine stătător. 

Fiind o cameră comună, trebuie să răspundă nevoilor întregii familii și să conțină elemente de decor pentru ca toată lumea să se simtă ca acasă. Peretele de sticlă montat în living la parter, poate fi continuat printr-o verandă din lemn, cu arcade și mobilier de curte și bineînțeles plante naturale, pentru un efect complet.

 

Completează decorul cu o bibliotecă minimalistă, o masă din sticlă, cufere din nuiele și un covor împletit în stil tradițional care să păstreze combinația cromatică: alb – albastru – roșu. Lasă lumina să-ți invadeze camerele și alege perdele cu ochiuri mari, de tip plasă, care sugerează forma năvodului sau storuri cu dungi marinărești.

 

Apelează la culori în nuanțe pale, pământii. Alege mai degrabă o canapea din material textil decât una din piele. Pentru un trend rustic completează designul interior cu o oglindă decorativă cu rama din lemn, pe care să o poți poziționa în orice cameră. 

 

Amenajarea dormitoarelor unei case de vacanță la mare

 

Ideal ar fi ca fiecare dormitor al unei case de vacanță să aibă un mic balcon și baie proprie, mai ales dacă vei merge cu mai mulți prieteni, iar pe caniculă toată lumea vrea acces, cât mai des, la un duș. Cât despre mobilier, alege varianta cea mai simplă posibilă: pat matrimonial și dulap.

Altă variantă pentru dormitorul tău este alegerea unui pat cu baldachin. Nu numai că te va duce cu gândul la briza ușoară a mării, dar va da și un aer sofisticat camerei. Sau în loc de domitoare convenționale cu pat pe mijloc, poți amenaja paturi suprapuse, care te vor transpune într-o atmosferă de tabără.

 

Decorațiuni potrivite pentru o casa de vacanță la mare

 

Elementele de decor impunătoare din casele de munte vor fi înlocuite la mare cu accesorii delicate, care să emane prospețime. Materialele naturale, răchita, bambusul sau trestia ar trebui să fie prezente în întreaga casă, sub diferite forme.

În general spațiile mici nu trebuie aglomerate cu multe elemente de decor. Casele mari pot fi însă abordate și pe camere, fiecare încăpere într-un anumit stil, mai ales dacă ai copii și păreri diferite. Folosește și obiecte personale, care să confere un aer de familiaritate și de „acasă“. Ideea este să obții un spațiu în care tu și familia ta să vă simțiți cât se poate de bine și de confortabil.

 

Când pornești în procesul de amenajare a casei de vacanță trebuie să-ți amintești de cele mai bune vacanțe pe care le-ai avut și de cum arătau casele în care ai locuit. Amintește ce piese de mobilier ți-au plăcut cel mai mult și ce anume ți-a transmis aerul relaxat care îl genera.