Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Un dormitor, doi frați? Cum alegi mobila pentru copii

Dată: 26 Iulie 2019

Un dormitor, doi frați? Cum alegi mobila pentru copii

 

Dilema multor părinți cu doi copii în momentul amenajării locuinței este dacă să aibă fiecare camera lui sau să împartă un singur dormitor. În funcție de acest lucru, părinții decid ce mobilă dormitor copii trebuie achiziționată. Dacă vom întreba un specialist cu siguranță acesta ne va explica că dat fiind diferența de vârstă dintre ei, cu preocupările diferite și cu programul diferit de somn, în cazul în care vor împărți camera, vor fi mai apropiați și cu siguranță vor găsi mai multe activități pe care să le facă împreună.

 

Oricum amenajarea camerei copilului este o provocare, dar când vei amenaja camera pentru doi frați provocările se multiplică. Trebuie aleasă o mobilă copii cu paturi normale sau paturi supraetajate, un mobilier tineret care să fie plăcut și celor doi beneficiari. Succesul într-un astfel de proiect pentru a găsi mobilă cameră copii este găsirea echilibrului perfect între funcționalitate și estetic, cunoscând că mediul în care cresc și se dezvoltă copii va influența evoluția lor viitoare. În altă ordine de idei, avansarea în vârstă a celor doi va necesita o remodelare a camerei care să țină seama de schimbările biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau înclinații artistice.

 

Un dormitor, doi frați, cum amenajăm camera copiilor

 

Amenajarea camerei copiilor nu trebuie să țină seama numai de mărimea și forma camerei, dar și de sexul copiilor, de vârstă și diferența de vârstă dintre ei, de personalitatea și simțul proprietății fiecăruia. Cel mai important lucru într-o cameră împărțită între frați este stabilirea teritoriului clar pentru fiecare dintre ei. 

 

Fiecare trebuie să aibă patul lui, dulapul de haine, locul pentru jucării și, la vârsta școlară, locul de birou, altfel vor fi cu siguranță probleme. Când vine vorba despre sexe diferite e bine să te gândești la o separare care să ofere intimitate. Fie că e vorba despre un paravan, fie că e un dulap, o perdea sau chiar o ușă glisantă, această delimitare între zonele fiecăruia este necesară în camera copiilor.

 

Un spațiu bine aerisit și luminos, funcțional, aranjat din punct de vedere estetic, cu loc de joacă, cu mobilier copii adecvat, ajută la o odihnă plăcută și relaxantă.

 

Se recomandă o decorare simplă, care să nu obosească, dar care să ofere:

 

  • suficient loc de joacă;
  • spațiu de lucru;
  • loc de dormit;
  • spațiu de depozitare pentru jucării, cărți, rechizite și haine.

 

În funcție de dimensiunea dormitorului, dacă este posibil, se poate scoate și organiza în altă parte a casei ori dulapurile de haine ori zona de lucru, fiind foarte dificil să grupezi în aceași cameră, pentru doi copii diferiți, pat, birou, dulap și să mai existe și loc de joacă.

Pentru menținerea unei atmosfere destinse și lipsite de probleme este indicat să nu existe televizor în această camera pentru a nu crea conflicte și tendințe de separare între frați.

 

Un dormitor, doi frați? Cum alegi mobila pentru copii

 

Idei de amenajare a spațiului de dormit în dormitorul împărțit de frați

 

Amenajarea și decorarea unei camere împărțite de doi copii poate fi dificilă, însă dacă ai grijă să împarți frățește spațiul și să ții cont de preferințele fiecăruia, cei mici vor conviețui frumos de-a lungul copilăriei. Atunci când amenajezi dormitorul copiilor, optează pentru piese de mobilier economice sau practice, pentru a eficientiza cât mai bine spațiul de care dispui, și asigură-te că decorul împrumută din personalitatea fiecărui copil în parte.

 

Amenajarea „în oglindă” reprezintă o împărțire a camerei cu mobila dormitor copii cu piese de mobilier care să difere eventual doar prin culoare, având aceleași forme, volum și funcții, dispuse de o parte și de alta a unei axe de simetrie imaginare a camerei. Poți alege câte un pat de o persoana cu ladă de depozitare, așezate de-o parte și de alta a camerei. La fel sunt dispuse simetric și dulapurile pentru lenjerie, prosoape, jucării și hăinuțe. 

Mobila copii trebuie totuși dispusă astfel ca fiecare copil să aibă intimitatea spațiul său. Această amenajare este foarte folosită în cazul în care frații sunt de vârste apropiate, paturile fiind adaptate înălțimii copiilor.

 

Amenajarea cu paturi supraetajate este varianta care cu siguranță face o economisire și eficientizare de spațiu într-un dormitor, în plus distrează foarte mult beneficiarii. O așezare a unui pat supraetajat pe un singur perete este indicată în dormitoarele mici pentru că permite folosirea celorlalți pereți pentru plasarea unui dulap de haine și a unui birou. 

 

Amenajarea cu pat supraetajat și un pat separat pe podea este ușor de folosit în cazul unei diferențe mari de vârstă între frați, când cel mare dintre frați este spre adolescență. O soluție viabilă poate fi un pat suspendat deasupra unui dulap sau a unui birou pentru fratele cel mic și un model din gama paturi tineret pentru adolescent. Patul cel mare poate, foarte bine, să fie încadrat într-un spațiu de depozitare cu dulapuri sau rafturi.

 

Amenajarea cu paturi suprapuse reprezintă varianta excelentă într-un dormitor foarte mic. Patul suprapus nu ocupă mult spațiu, partea de dedesubt pliindu-se în fiecare dimineață pentru a permite mai mult spațiu de joacă. 

 

Un dormitor, doi frați? Cum alegi mobila pentru copii

 

Amenajarea cu „paturi încorporate în pereți” este o variantă a amenajării „în oglindă”, implicând o cameră cu doi pereți lungi, unde paturile sunt încorporate în dulapuri, zone ascunse de uși la nivelul patului. Paturile încorporate în astfel de spații improvizate oferă suficient loc pentru așezarea celorlalte piese de mobilier și accesorii. Practic, paturile sunt „ascunse” în dulapuri, iar pe timpul zilei, pot fi mascate complet cu ajutorul unor draperii. Nu este deloc o exagerare dacă chiar și biroul este „ascuns” în dulap. Camera se poate transforma astfel în spațiu de odihnă, joacă sau relaxare pentru cei mici.

 

Amenajarea camerei în stil „evantai” este foarte potrivită într-o cameră cu un singur colț potrivit de a amplasa paturile. În acel colț va fi amenajată o noptieră – etajeră și în continuarea căreia vor fi fixate paturile care o vor folosi în comun. Cu siguranță aceste paturi copii vor dispune fiecare de loc de depozitare pentru așternuturi și chiar etajere pe peretele lateral. În restul camerei spațiul de studiu și de depozitare va fi riguros împărțit la doi.

 

Amenajarea cu „paturi rabatabile” reprezintă o piesa de mobilier practică, ce te ajută nu doar să împarți în mod frățesc camera copiilor, dar și să oferi multifuncționalitate camerei. Astfel, dimineața, când copiii se trezesc, paturile pot fi ridicate, într-un soi de dulap sau în perete, pentru a lăsa loc desfășurării activităților zilnice ale copiilor, adică joacă, relaxare, teme. Paturile extensibile sunt o idee bună atunci când camera copiilor este ceva mai mică. Amenajarea trebuie completată cu piese de mobilier flexibile, ce trebuie deplasate cu usurință, seara, când paturile trebuie intinse pentru somn. În funcție de mărimea camerei și designul adoptat paturile pot fi rabatabile pe lungime sau pe lătime, cum va fi mai facil constructiv, de aici rezultând și înălțimea de folosință a spațiilor de depozitare de deasupra paturilor. Dacă esteticul o cere poate fi vorba și de un pat rabatabil pe lung și altul pe lat.

 

Amenajarea cu canapele extensibile este o variantă mai economică a celei cu două paturi rabatabile, fiind foarte nimerită în camerele unde este nevoie de câștig de spațiu pe timpul zilei, dar suficient de mari pentru a permite extinderea canapelelor. În funcție de spațiu și de designul ales pentru cameră se pot alege variantele extensibile pe lungime sau pe lățime.

 

Amenajarea combinată cu un pat și o canapea extensibilă este potrivită în cazul unor camere destul de mici, care nu permit așezarea a două paturi, iar cele suprapuse nu sunt potrivite copiilor deoarece au vârste diferite. In acest fel, vei economisi spațiul, iar pe timp de zi, canapeaua va putea fi folosită si pentru alte activități. Înainte de a recurge la acest stil de amenajare, consultă-te cu copiii, astfel încât să fie de acord că unul dintre ei să primească patul și celalalt canapeaua, pentru a nu se certa apoi între ei.

 

Un dormitor, doi frați? Cum alegi mobila pentru copii

 

Amenajarea spațiilor de depozitare într-un dormitor cu doi frați

 

Spațiile de depozitare, în general sunt rafturile, dar mai ales dulapurile. Pentru a economisi spațiul este foarte important ca ușile acestor dulapuri copii să nu impună spații foarte largi, de aceea este foarte important ca ușile, pe cât posibil, să fie glisante. Rar folosite, dar foarte economice din punct de vedere al spațiului folosit într-un dormitor sunt ușile roluite, care nu necesită spațiu suplimentar la deschidere.

 

În cadrul spațiilor de depozitare, sertarele sunt foarte folosite, în variate poziții, chiar dacă la deschidere ocupă suficient spațiu. Ele pot fi așezate în treptele scărilor, sub saltelele paturilor sau chiar în noptierele acestora.


Căutarea soluțiilor cele mai eficiente pentru organizarea lucrurilor în camera copiilor înseamnă asumarea folosirii fiecărui colț al acestei camerei. nu e ușor să găsești mobilierul potrivit când copii împart o singură cameră. Dar, există o mulțime de soluții ingenioase cu piese de mobilier copii pe care le găsești pe Acaju.ro!

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus