Biroul copilului: cum îl alegem și cum îl integrăm în camera copilului - ACAJU

Mai este foarte puțin timp și începerea școlii trebuie să ne facă să regândim aranjamentul în camera copilului. Dacă avem un elev mai mare efortul nu este considerabil pentru că se face odată la câțiva ani, dacă este un elev mare el va face lista, problema noastră apare când avem un copil în clasa pregătitoare sau clasa întâi. Este momentul când va trebui să redefinim zonele de funcționalitate din camera copilului și să redimensionăm aceste zone de interes pentru că va trebui să integrăm în designul încăperii un birou copil.

 

În camera copilului mic am avut până acum un spațiu de dormit, mai precis patul, care în unele cazuri, pentru economie de spațiu putea fi și o canapea extensibilă, un dulap pentru depozitarea hainelor și o zonă de joacă ce cu siguranță ocupa cea mai mare parte a camerei, eventual și o comodă cu dulapuri și rafturi pentru jucării, eventual o etajeră, și cu siguranță o masă pentru joacă și desen. Noul aranjament cu siguranță nu poate lua din spațiul de dormit sau din depozitarea hainelor, dar se va regândi locul rămas într-un loc de joacă și un loc unde să stea un birou copil, cu toate cele necesare.

 

Cum alegem masa de birou pentru copilul mic

 

Un birou copil trebuie să fie practic, dar amenajat creativ și ingenios pentru ca micuțul să nu se simtă într-un mediu puțin prietenos atunci când își face temele și atunci când studiază pentru școală. Există câteva criterii după care vă puteți ghida în alegere atunci când vă uitați după modele de birouri copii:

 

  • Biroul trebuie ales după regulile ergonomiei, care sunt făcute pentru a oferi un confort cât mai ridicat, de la sprijinul brațelor, poziția spatelui, direcția din care vine lumina, modul în care sunt situate tastatura și mouse-ul sau modul în care este curbată partea din spate a scaunului.
  • Biroul și scaunul pentru birou trebuiesc alese si reglate conform constituției copilului și în timp mai mult ca sigur că vor trebui schimbate pentru că acesta crește.
  • Pe măsură ce copilul crește, obiectele care îi vor fi necesare la școală se vor înmulți și va fi nevoie și de spațiu de depozitare în imediata apropiere a biroului.
  • Nu trebuie să uităm că masa de birou nu trebuie să fie neapărat un birou, altfel spus poate fi folosită și o masă sau o masă extensibilă de perete la care să se adauge un corp de sertare și eventual un dulap sau o etajeră.
  • Mărimea corpurilor suspendate de deasupra biroului trebuie limitată în funcție de mărimea biroului, pentru a nu deveni un pericol în cazul unor ridicări bruște. Echilibrul mărimii corpurilor suspendate trebuie ținut cu atenție pentru că locul de depozitare este foarte necesar.

Cum poziționăm biroul în camera copilului

 

În primul rând, este foarte important ca în locul ales pentru birou copil să ajungă cât mai multă lumina naturală. Dacă copilul este dreptaci, se recomanda ca lumina fie că este naturală sau nu să vină din partea stângă, iar din partea dreaptă trebuie să ajungă lumina pentru cei ce sunt stângaci.

 

Indiferent de amplasamentul locului de birou, vor fi necesare surse suplimentare de iluminat pentru perioadele cu lumină puțină din sezonul rece și pe înserat. Va fi folosită o lampă de birou reglabilă sau una cu prindere pe bază de clips, pentru a fi poziționată mai simplu.

Amplasarea biroului pentru copil se face într-o poziție unde să nu fie expus zonei de trafic, mai ales dacă împarte camera cu un frate mai mic, departe de o sursă de zgomot sau de televizor. În același timp va trebui să fie un spațiu destul de vesel și pe placul lui, încât să îl facă să stea la birou de plăcere. Amplasarea biroului trebuie făcută într-un spațiu aerisit și ușor de utilizat pentru că la birou se va petrece mult timp și nu poate fi benefic să se lucreze înghesuit. Trebuie amplasate cu atenție trecerile și zonele de acces către birou. Dacă spațiul permite este de preferat accesul pe ambele laturi ale biroului.

 

În apropierea scaunului de birou vor fi amplasate piesele de mobilier cele mai frecvent folosite, asigurând totodată destul spațiu pentru acesta. Poziționarea unor zone colorate pe pereții din apropierea biroului, nu numai pentru relaxare, dar și ca ajutor în educație, este benefică. Dacă copilul este în clasa pregatitoare sau chiar în clasa întâi panouri mari colorate cu literele alfabetului și figuri ale căror nume să înceapă cu litera respectivă pot fi de ajutor. Ceva asemănător se poate gândi și cu numerele. În funcție de nivelul copilului și de programa la geografie zona colorată poate fi amenajată în jurul hărții Bucurestiului, Romaniei, Europei si chiar a lumii.

În apropierea biroului se poate amenaja o tablă pe perete, care poate fi din plută sau magnetică albă, suficient de mare pe care să se facă o împărțire pe zilele săptămânii și unde să se evidențieze într-un mod cât mai prietenos activitățile pe fiecare zi.

Cum putem integra biroul în designul camerei copilului

 

Alegerea unui birou practic și funcțional, a unor accesorii potrivite, a unei scheme coloristice bune, precum și a unor decorațiuni interesante sunt aspecte care contribuie din plin la integrarea corespunzătoare a biroului în designul camerei copilului.

 

O poziție foarte convenabilă poate fi biroul amplasat sub fereastră, dacă permite poziția caloriferului, cu o etajeră în prelungirea biroului și un dulap înalt pe o poziție laterală. Se va crea astfel o zonă clară de studiu, cu suficient loc pentru rechizite, loc de depozitare a hainelor și a celorlalte lucruri. Un birou cu fața la perete, cu sertare și etajere în lateral, cu rafturi suprapozabile deasupra este o variantă des întâlnită, principala problemă constând în lumina naturală nu foarte intensă, ce trebuie suplinită.

 

Dacă spațiul existent permite, un birou cu spatele la perete și fața spre fereastră are avantaje de amplasare lângă dulapurile de utilitate imediată și cu lumina naturală ce o primește din față. O variantă foarte spectaculoasă și care face multă economie de spațiu este amenajarea pe peretele întreg din fața ferestrei a unui dulap bibliotecă în continuarea căruia să se găsească un pat supraetajat. Sub acest pat se poate amenaja biroul cu toate accesoriile necesare, designul camerei fiind de mare succes. Foarte confortabil poate fi și un birou ce se găsește în mijlocul unei biblioteci specifică mobilierului tineret. Este evident că spațiile de depozitare se găsesc la îndemână.

 

În cazul în care trebuie amenajate două birouri copii pentru doi frați care împart aceeași cameră puteți folosi aceleași idei dar de cele mai multe ori „în oglindă”, în așa fel încât un raft sau un dulap să împartă spațiul în două zone de lucru. Dacă frații sunt de vârste apropiate și se înțeleg bine, biroul poate fi comun, adică o masă suficient de lungă, pentru ca fiecare jumătate să fie suficientă pentru proprietarul său. Repetarea aranjamentelor „în oglindă” pentru cei doi frați poate merge până a folosi chiar două paturi supraetajate la care să se atașeze biroul dedesubt.