Amenajarea interioară a livingului cu rafturi suspendate - ACAJU

Livingul nu este niciodată suficient de mare precum ne dorim. Canapeaua e prea mică, dulapurile sunt insuficiente pentru depozitarea tuturor lucrurilor care se strâng, într-un final se întâmplă ca spațiul să nu ne mai ajungă. Pentru a obține un design de interior mai aerisit și mai comod este indicat nu numai să elimini dintre piesele de mobilier pe cele pe care nu le folosești, chiar dacă se spune despre ele că sunt absolut necesare, dar și să înlocuiești obiectele de mobilier masiv cu soluții care să ocupe mai puțin loc, cum ar fi rafturi suspendate sau etajere.

Nu trebuie să uităm că mobila living pe care o alegi trebuie să fie în primul rând funcțională și mai apoi estetică. Cu siguranță din living nu va lipsi canapeaua sau colțarul, măsuța de cafea, poate unul sau două fotolii. Spațiul va fi completat cu biblioteca și comoda pentru televizor, însă nu este obligatoriu. De foarte multe ori acestea sunt piesele care pot fi înlocuite cu mare succes de polițe, etajere sau rafturi suspendate mai ales dacă îți dorești un stil minimalist, aerisit. 

Într-adevăr acest lucru este imposibil într-un apartament unde ai nevoie de o bibliotecă solidă, pentru că ai multe cărți, și nu ai unde să le depozitezi. În spațiile mici este mai potrivit să ai rafturi suspendate sau polițe, pentru a nu ocupa loc cu mobila la nivelul pardoselii, dar acest lucru implică să ai o cameră specială pentru depzoitarea cărților și obiectelor pe care altfel le-ai așeza în bibliotecă.

Când faci o astfel de amenajare pentru living este indicat ca designul să fie coerent și să respecte stilul casei. Stilul poate să fie modern, clasic sau retro, cu accente vintage, totul ține de preferințele proprii.

 

Amenajare living modern cu rafturi suspendate

 

Un living modern implică un mobilier cât mai simplu, practic, cu decorare minimalistă, în care se aplică pe deplin ideea de „puțin și bun”. Culorile predominante sunt alb, negru, argintiu, albastru închis, gri, wenge, și paleta de nuanțe folosită se rezumă la 3-4 culori. 

Un living ce urmează liniile acestui stil are elementele decorative foarte puține și simple. De exemplu, biblioteca și comoda clasică de televizor pot fi înlocuite de o comodă tv suspendată la 20 cm de pardoseală, pe care sunt așezate televizorul și câteva decorațiuni. Peretele este umplut spre tavan cu polițe asortate de diferite lățimi, pentru cărți, tablouri și alte câteva cutii. Pe același perete, în colț, poate fi așezată o etajeră, ale cărei rafturi nu au spate sau nu au spatele complet, pentru a se vedea peretele.

 

Dulapul de bază este înlocuit cu un dulap fără placajul din spate, cu rafturile inegale, care crează volume de forme și mărimi diferite. Pe peretele de deasupra vor fi montate etajere, ansambluri de etajere și rafturi. Etajerele pot fi dreptunghiuri care se intersectează între ele și pe care vor sta decorațiuni, cărți sau chiar tablouri. Un asemenea mobilier poate fi de culoare închisă sau în combinație cu alb. Dacă pe acest perete a-i așezat și tablouri, încercă ca toate tablourile din living să fie așezate pe rafturi sau polițe.

Pe peretele pe care se află televizorul se pot plasa dulapuri suspendate, orizontale sau verticale, iar între ele existând poți plasa o etajeră suspendată. Etajera suspendată poate face din același set de mobilier living pentru un efect vizual uniform. Rafturile pot lega dulapurile verticale în timp ce etajerele vor completa spațiul.

Crearea unui semiperete fals se poate face dintr-o etajeră, deschisă pe ambele părți, deci fără spate, fixată din pardoseală la tavan, perpendicular pe perete. Spațiile create pe etajeră vor fi impărțite inegal, creând volume de secțiune pătrată sau dreptunghiulară. Acest aranjament se poate potrivi unui living modern, pentru separarea zonei de trecere de zona de relaxare. Pe perete, în continuarea etajerei se pot suspenda rafturi ce crează volume dreptunghiulare de dimensiuni diferite.


Amenajare living clasic cu polițe suspendate

 

Într-un living clasic găsim mobilier din lemn masiv , o canapea elegantă, dar și o mulțime de obiecte de decor. Culorile sunt cele calde și, în general, predomină nuanțele lemnului. Se remarcă decorațiunile somptuoase, din materiale grele. Un covor deosebit și de dimensiuni mari este și el nelipsit dintr-un living clasic.

Biblioteca masivă model clasic poate fi înlocuită cu rafturi din perete în perete, cu stâlpi și separatoare fixate la distanțe cât mai egale, unde printre cărți vor fi așezate diferite obiecte decorative. Grupele de cărți cu același design trebuiesc alternate cu cele care diferă prin formă și culoare. De asemenea se vor alterna și cele așezate vertical cu cele așezate orizontal, de multe ori acest aranjament fiind și un câștig de spațiu. De mare efect într-o asemenea situație ar reprezenta-o canapeaua așezată cu spatele la bibliotecă.

O amenajare clasică poate cpnține și etajere și polițe suspendate, care să se extindă pe tot peretele într-o simetrie perfectă. Alegerea materialelor și nuanțelor contează. pentru stilul clasic nuanțele stejar, mahon sau cireș fiind cele mai potrivite.

Într-un living clasic, alături de o canapea chesterfield așezată la perete, poți plasa deasupra acesteia o poliță suspendată culoare stejar country, pentru a suporta câteva tablouri sau alte decorațiuni de efect.

 

Amenajare living în stil retro cu etajere suspendate

 

Stilul retro este foarte popular în ultimii ani pentru livinguri, pentru că imprimă o atmosferă unică și dă spațiului un aer aparte. Piesele de mobilă clasică au forme și contururi care aduc aminte eleganţa decorurilor de odinioară. Pentru a amenaja un living în stil retro, albul este cea mai bună alegere pentru nuanța dominantă. Alte culori pale precum bej, roz pudrat, galben pai sau verde greenery, sunt și ele alegeri excelente pentru o cameră decorată în stil retro. În ceea ce privește mobilierul, predomină obiectele cu extremitățile rotunjite, în culori calde, pe picioare și cu mânere aparținând acestui stil.

Un living în stil retro poate avea peretele principal acoperit de o etajeră suspendată, pe care să fie poziționate cărți și reviste, cu fotografii și alte decorațiuni retro. Restul peretelui poate fi acoperit cu tablouri sau pentru un efect special poate fi aplicat tapet cu imprimeuri speciale care amintesc de interioarelor caselor din anii 1960.

Rafturile suspendate sunt piese de mobilier utile în majoritatea spațiilor, cu atât mai mult în sprijinul locuințelor mici. De foarte multe ori rafturile de perete sau cele suspendate pot fi obiecte de decor în sine deoarece conferă un efect vizual puternic.