Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Biblioteca din living: idei inedite de aranjare a cărților

Dată: 16 August 2019

Biblioteca din living: idei inedite de aranjare a cărților

 

Deși trăim în epoca digitală, în timpurile în care mai degrabă renunțăm la o carte tipărită în favoarea unui document online, din fericire, cărțile în format de hârtie rămân în continuare prietenele noastre. E din nou cool să citești și indiferent de tendințele de lifestyle, a avea o bibliotecă în casă este din nou la modă. Indiferent de dimensiunea colecției de volume pe care o deține o persoană sau o familie întreagă, biblioteca este cel mai potrivit loc pentru păstrarea cărților De aceea, biblioteca este practic punctul cheie într-un living modern, destinat confortului și relaxării din timpul zilei.

Clasicele biblioteci nu se mai potrivesc cu stilurile actuale de amenajare a livingului modern sau ocupă prea mult spațiu. Dar, în funcție de spațiul disponibil, biblioteca poate ocupa tot peretele lateral dintr-o cameră sau se pot alege modele de corpuri de bibliotecă în forme mai neobișnuite, care se pot separa, pe care le poți așeza oriunde prin casă. Există soluții creative de depozitare a cărților, majoritatea constând în utilizarea și valorificarea lor pe verticală. Rafturile cu design minimalist, de la sol până în tavan, corpurile de mobilier cu forme vegetale, dar compactate sau piesele multifuncționale sunt doar câteva exemple.

 

Biblioteci de living, clasice si moderne 

 

O colecție bogată de cărți necesită și o bibliotecă pe măsură, dar o mulţime de cărţi puse la grămadă poate avea un aspect inestetic dacă nu alegi modalitatea corectă de a le afişa. Dacă livingul este foarte înalt atunci trebuie să știți că cea mai bună idee de umple spațiul pe înălțime este o bibliotecă înaltă. Poți ajunge la cărți cu ajutorul unei scări.

 

O recomandare a esteticilor minimalismului este să nu supraaglomerezi spațiul și să intercalezi cărțile cu alte obiecte personale pentru un look modern, aerisit, dar intim. În cazul în care dispui și de cărți vechi, pe care nu dorești să le ții la vedere, urmărește ca biblioteca să aibă și câteva dulapuri închise.

Mobila de living cu bibliotecă clasică includea în trecut numai rafturi pentru cărți și mici obiecte, dar readaptată timpurilor include acum foarte des și un suport pentru televizor, sertare și chiar vitrine. Construcția este solidă, în linii frumos lucrate. Nu este neapărat nevoie să apelezi la acele corpuri greoaie, care încarcă spațiul, ci poţi alege unele în culori deschise, eventual cu corpurile separate.

Varianta modernă a unei biblioteci este cea minimalistă, deseori cu mobila în linii drepte, fără caneluri. Paleta de culori este mai diversificată decât la cea clasică, de la culori precum maro până la verde deschis, de la roșu până la alb. Dacă nu beneficiezi de suficient spațiu pentru o bibliotecă mare, orientează-te către dulapuri înguste și înalte, în care să așezi cărțile pe verticală, și nu pe orizontală.

Biblioteca modernă se pretează perfect pentru a fi plasată modular fiind în acest mod extrem de configurabilă. Dacă nu ești atât de riguros, atunci folosind materiale precum PAL-ul sau MDF-ul poți modela biblioteci extrem de versatile, care chiar se pot plia pe alte elemente deja existente. 

 

Creează-ți propria bibliotecă din rafturi și etajere 

 

Chiar dacă o bibliotecă masivă poate arăta foarte bine, peretele cu cărți de sus până jos este imaginea cea mai obișnuită atunci când ne gândim la o bibliotecă. Însă în cazul acesta nu mai vorbim de o bibliotecă gândită ca și ansamblu de mobilă, ci ca o grupare de rafturi suspendate amplasate pe un perete, care să permită așezarea cărților oriunde dorești. Poți monta pe pereți rafturi în diferite forme și modele sau poți opta pentru corpuri cu rafturi anexate. Pentru un design de efect, rafturile pot fi așezate asimetric, neparalele, iar cărțile pot fi alternate cu flori, fotografii sau obiecte de decor.

Biblioteca din living: idei inedite de aranjare a cărților

Rafturile suspendate pot fi din lemn, metal sau plastic și trebuie să fie înalte și largi pentru maximizarea spațiilor și pentru a crea un reading-corner cu adevărat impresionant. Pentru dispunerea mai largă, sunt recomandate rafturile metalice, care pot avea textura de imitație de lemn. Acestea sunt mult mai rezistente și vor arăta perfect dacă vor fi dispuse mai larg.

Dacă vrei să dai utilitate peretelui din spatele canapelei, poți monta în jurul canapelei o bibliotecă modulară, compusă din rafturi, sertare și dulapioare, cu sau fără uși. Montarea rafturilor pe peretele din spatele canapelei este utilă mai ales în cazul livingurilor deschise spre bucătărie, balcon sau hol, când unul dintre pereții camerei a fost desființat, iar altul este ocupat de ferestre.

De asemenea, o bibliotecă sub forma unui cub rubik poate fi o idee îndrăzneaţă pe care să o aduci în casă. Este o modalitate elegantă, diferită, dar folositoare pentru a depozita cât mai multe cărţi în spațiile libere.

 

Rafturi invizibile și suporturi originale pentru un living nonconformist

 

O soluţie interesantă pentru aranjarea cărților este raftul invizibil, care crează impresia la prima vedere de cărți plutitoare. Un asemenea raft nu este transparent, asa cum ți-ai putea imagina, ci este mascat de coperta cărții care stă la baza teancului. Aparent volumele plutesc în aer, dar există un suport fixat pe perete, care dispare când aşezăm cărţile. Una dintre coperţi maschează suportul, intrând în micile margini ascunse dedesubt, restul cărţii fiind deasupra, iar următoarele cărți fiind așezate normal. 

Fiind încă în mare vogă, stilul minimalist se poate regăsi și în designul unor modele de biblioteci. Niște simple rafturi suspendate, atașate direct de perete pot ține cu succes locul unei biblioteci clasice, greoaie. Dacă ești o fire modernă și nonconformistă, cu siguranță vei căuta să aranjezi cărțile într-un mod original. Asta cu atât mai mult cu cât nu dispui de spațiu iar cărțile tale nu sunt atât de multe încât să umple o bibliotecă. 

Cea mai cool soluție este aranjarea pe peretele de deasupra canapelei a unor serii de rafturi atipice, pe care să păstrezi cărțile preferate, avându-le mereu la îndemână. Poți cumpăra sau comanda suporturi independente, pe care să le aranjezi într-o varietate de moduri, astfel încât să rezulte combinații originale. De exemplu, poți aranja cărțile în așa fel încât să ia forma unor litere (H, T etc.) sau a unor figuri geometrice.

 

Biblioteca personalizată din rigisp

 

Pentru a obţine un aspect finisat şi modern, se pot realiza biblioteci personalizate din plăci de rigips. În felul acesta, îţi poți stabili singur compartimentarea. Ai la dispoziţie mai multe variante: fie montezi rafturi pe tot peretele, fie optezi pentru nişe decorative, realizate din structuri metalice cu pereți falşi din gips carton. Pentru mai mult efect colorează diferit interiorul nișelor și alege o culoare contrastantă pentru a le scoate în evidență.

Cea mai bună soluție pentru depozitarea cărților o reprezintă clasica bibliotecă, dar există și situații când nu avem suficient spațiu pentru amplasarea acesteia sau când camera este deja ocupată cu alte unități de depozitare. Pentru o rezolvare simplă puteți crea o nișă în perete (daca nu cumva există una gata construită), în care să montați câteva rafturi / polițe înguste pentru depozitarea cărților / CD-urilor. Rezultatul va fi și estetic și original.

 

Biblioteca din rafturi ca un separator de cameră

 

În anumite cazuri, când spațiile sunt mari, generoase, iar aceeași încăpere va avea mai multe utilități, îți vei dori, pentru mai multă funcționalitate să delimitezi o zonă de altele. De exemplu, pentru a delimita zona de living față de zona de dinning, unul din elementele la îndemână este chiar biblioteca din rafturi deschise. În acest caz avem și avantajul că există modele de biblioteci care pot fi accesate din două părți. 

 

Biblioteca din living: idei inedite de aranjare a cărților

De asemenea, tot de bibliotecă te poți folosi și pentru a construi o zonă cu rol decorativ, dar și de înlocuitor al unei balustrade sau porțiuni de balustradă pentru scara interioară. Posibilitățile sunt limitate doar de imaginație. Construirea unei biblioteci de podea, ce poate fi folosită pentru împărțirea zonală a unei camere și asigurarea unui extra spațiu de depozitare, este întotdeauna o idee excelentă. 

Pe rafturile acestei biblioteci poți depozita și alte mici obiecte, în afară de cărți. Dacă alegi să o montezi în living-room, poți afișa diferite amintiri din călătorii, poze de familie, telecomanda televizorului, câteva dvd-uri pentru sistemul home cinema. Se poate folosi foarte bine sistemul de rafturi metalice, dar pentru living room, lemnul veritabil va da întotdeauna un aer mai elegant și mai rafinat, chiar dacă nu neapărat mai modern.

 

Biblioteca în locurile atipice din living

 

Dacă ai un living open space și ai o scară interioară în spațiul vizibil al camerei, folosește spațiul pierdut și transformă locul de sub scara interioară într-o bibliotecă inedită, care va atrage cu siguranță privirile vizitatorilor. Îți poți aranja acolo cd-urile, cărțile, chiar și un mini sistem audio. Este o modalitate excelentă mai ales în cazurile soluțiilor open space cu living și hol împreună.

Pentru că există spații care rămân, de cele mai multe ori, nefolosite, precum cele din jurul ferestrelor sau ușilor, au devenit din ce în ce mai la modă bibliotecile amenajate pe perete, în jurul acestora. Cu puţină imaginaţie această bucată de zid se poate transforma în loc pentru depozitarea cărţilor preferate. Încadrează fereastra, de o parte şi de alta, cu etajere din lemn. Ideal ar fi ca rafturile să aibă aceeaşi culoare cu cea a pereților. În felul acesta, vei evita senzaţia de aglomerare. 

Cu toate că poate fi greu de accesat o carte așezată, pe un raft de deasupra geamului, efectul vizual al unei astfel de biblioteci este special și putem așeza acolo cărțile pe care le accesăm mai rar.

Una dintre cele mai elegante soluții de depozitare, mai ales dacă stai la casă, este aceea de a așeza cărțile pe rafturi, de o parte și de alta a șemineului. Este o variantă practică de bibliotecă care arată foarte bine în interioarele tradiționale sau în cele clasice. 

Un spațiu ce rămâne, de cele mai multe ori, neexploatat este colţul livingului. Poți profita de acest spațiu construind niște rafturi din rigips, etajere sau poliţe din lemn, pentru a-ţi aranja cărţile adunate de-a lungul timpului. Important este să alegi o soluție care să nu facă notă discordantă cu restul interiorului.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus