Amenajare la demisol: idei de mobilare a spațiului - ACAJU

Demisolul reprezintă acea parte a unei clădirii, situată pe jumătate sub nivelul solului, sub parter, care beneficiază de două-trei ferestre de dimensiuni modeste. În general, demisolul este locul preferat pentru depozitare, unde se pot ascunde toate lucrurile care incomodează și de care la un moment dat nu mai este nevoie. Însă, există și situații în care locuința se află la demisol, iar acest lucru se întâmplă destul de des în marile orașe unde spațiul de locuit este scump sau greu de găsit.

 

Spațiul de la demisolul unui bloc sau al unei case poate avea un aspect neprietenos și de aceea are de obicei o reputație proastă, având lumină directă foarte puțină și o umezeală sporită. Există însă soluții istețe care te pot ajuta să amenajezi demisolul astfel încât să-l transformi într-un loc perfect fucnțional, fie că vorbim de un dormitor la demisol sau de o cramă pentru vinuri.

 

Cum începem amenajarea demisolului

 

Demisolul, atunci când există într-o locuință, trebuie fructificat la maximum, pentru că poate ocupa o suprafață considerabilă și este păcat să pierdem oportunitatea de a ne amenaja o cameră în plus sau măcar niste spații de folosință suplimentare.

O amenajare a demisolului trebuie să înceapă cu renovarea acestuia, dacă este nevoie. Vor fi asigurate lucrări de hidroizolație, ce vor împiedica apariția umezelii, pentru a evita astfel igrasia și mucegaiul. Se va reface instalația electrică pentru a putea aduce un plus de lumină artificială pentru a beneficia de o iluminare corectă, completă și uniformă a întregului spațiu.

Întrucât este un loc cu lumină naturală insuficientă și deseori cu tavanul nu foarte înalt, este important în amenajarea demisolului să folosiți un decor cu linii simple, compact, bazat pe utilitatea spațiului în principal. Nu se vor folosi culori puternice, și nici nu se va supraîncărca spațiul cu mobilier care nu este necesar. Principalul lucru pe care trebuie să mizați în amenajarea demisolului este confortul.

Următorul pas constă în stabilirea destinației spațiului de la demisol. În funcție de mărimea și înălțimea lui, de ce spațiu dispuneți în afara demisolului, acesta se poate transforma într-un living secundar, într-o cameră media destinată jocurilor și vizionării filmelor, într-un bar sau cramă, birou, spălătorie, sală de sport sau loc de joacă pentru copii. Variantele sunt multiple, la fel și opțiunile de amenajare.

 

  1. Amenajarea unui dormitor

 

Amenajarea unui dormitor la demisol sau a unei camere de oaspeți este posibilă doar în situația în care instalația de apă și încălzire o permit. Mobilarea dormitorului va fi într-un stil minimalist, în culori deschise sau puțin contrastante, cu mobilă minimalistă nu foarte înaltă, pentru o bună încadrare în spațiul existent. 

Dacă vorbim de o cameră de oaspeți, dulapul de haine nu este nevoie să fie prea spațios, la fel și alte pise de mobilier. O banchetă pentru bagaje ar fi ideală, la fel și una pentru haine în continuarea patului. Este necesar să fie amenajată o mică baie cu duș și toaletă pentru asigurarea necesarului de confort.

 

  1. Amenajarea unui dressing

 

În cazul în care nu există un loc suficient pentru dressing, în restul casei, în dormitorul principal și în cel al copilului se vor amenaja dulapuri de mici dimensiuni, în care să fie depozitate articolele de sezon. La demisol se va amenaja un dresing unde își au locul toate hainele și încălțămintea de extrasezon, care în felul acesta vor sta mult mai puțin înghesuite. Mobilarea poate fi făcută mai ușor cu rafturi și bare pentru umerașe, nefiind neaapărată nevoia de uși, simple perdele putând feri lucrurile de praf.

 

  1. Amenajarea unui living secundar

 

În cazul în care livingul de la parter nu este suficient din punctul de vedere al spațiului, la demisol se poate asigura un living secundar. Pentru că este aproape de bucătărie în livingul de la parter se va amenaja în fapt diningul, cu masă suficient de mare și scaune pentru servit și vitrina aferentă, în timp ce la demisol se va amenaja la propriu livingul. Pune accent pe mobilă living practică, adică un colțar generos sau un set de canapea și fotolii confortabile perfecte de stat cu familia sau prietenii în fața televizorului sau în jurul unei măsuțe de cafea. Dacă instalația o permite un șemineu ar fi de mare efect. 

 

 

  1. Amenajarea unei încăperi media

 

Amenajarea unei încăperi media nu cere mult mobilier în plus față de amenajarea unui living. Este nevoie în primul rând de un sistem audio-video performant și de o canapea cât mai generoasă și confortabilă, orientată cu fața spre ecran. Vezi oferta de colțare living care se potrivește cel mai bine spațiului tău pentru a face alegerea potrivită.

 

  1. Amenajarea unui spațiu de birou

 

O bună și eficientă soluție de amenajare a demisolului poate fi un birou sau o bibliotecă. Acoperirea tuturor pereților cu dulapuri și rafturi în care să fie depozitate în principal cărți și care în sertarele din partea de jos să poată ascunde rechizite sau alte materiale precum colecții de fotografii, monede sau timbre, ar însemna o eliberare a spațiului din restul casei. Amenajarea unui birou într-un astfel de loc liniștit ar face lucrul aici foarte eficient. O canapea sau fotoliu lângă o masă și un lampadar cu luminozitate foarte bună ar crea chiar și un loc excelent pentru lectură.

 

  1. Amenajarea unui bar sau o cramă

 

Spațiul de la demisol cu ușurință poate fi amenajat ca bar sau chiar poate deveni o veritabilă cramă pentru vinuri, atât datorită pozitionării într-o zonă cu temperatură constantă și ușor rece, dar și spațiului retras comparativ cu celelalte încăperi. Mobilarea demisolului ca bar sau cramă necesită doar dulapurile sau rafturile pentru băuturi, o masa si scuane de bar sau un mobilier rustic pentru cramă, în principal având cam aceleași piese. Pentru a preîntâmpina anumite accidente bine ar fi ca scaunele și băncile de cramă să aibă spetează și eventual mânere. 

 

  1. Spațiul pentru hobby-uri


O masă de biliard, un darts de perete,  o masă de foosball sau chiar un pian, demisolul se poate transforma într-un spațiu de relaxare și distracție extrem de apreciat de membrii familiei. Sau poate că vrei să-ți reiei pasiunea pentru pictură sau olărit, vrei un loc pentru mașina de cusut a bunicii unde îți place să creezi decorațiuni pentru casă sau de ce nu un loc unde să încerci nestingherit noile tobe pe care le-ai primit în dar.

 

  1. Sală de sport sau fitness

 

 

Indiferent de mărimea spațiului, un spalier fixat pe perete, o saltea, o bicicletă și o bandă medicinală te pot pregăti fizic atunci când vremea de afară nu o permite. Dacă spațiul permite o masă de tenis va fi mereu un imbold la mișcare.

 

 

  1. Curățătoria familiei

 

 

Mașina de spălat, uscătorul, coșul cu rufe de spălat, detergenții, masa și mașina de călcat, aspiratoarele, vor intra toate cu siguranță aici, iar demisolul se va transforma într-un spațiu extrem de practic și util care îți va elibera casa de electrocasnicele voluminoase. 

 

  1. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii

 

 

O cameră plină cu jucării, în care să aibă libertatea de a aranja lucrurile din jur după bunul plac este tot ce-și poate dori un copil. Demisolul se poate transforma într-o cameră de joacă pentru copii indiferent de vârstă. Ține cont să o amenajezi conform vârstei, cu mochetă groasă și fără mobilier pentru copiii mici, cu măsuță și scaunele pentru preșcolari, și cu mobilier de depozitare a cutiilor cu jucării pentru copiii ceva mai mari care au strâns de-a lungul timpului o mulțime de lucruri. De asemenea amenajarea poate însemna și o tablă pentru desenat și cu siguranță un cort suficient de mare pentru micii exploratori.

Amenajarea unui demisol poate fi o soluție inspirată prin care să ne extindem spațiul de locuit și prin care să beneficiem cât se poate de mult de spațiile neutilizate.