Ce bibliotecă este mai potrivită pentru casa ta - ACAJU

Chiar dacă, trăim într-o lume invadată de smartphone-uri, tablete și toate gadget-urile posibile, care permit accesul informațiilor la un buton distanță, iar lectura clasică tinde să fie înlocuită de cea digitală, nimic nu se compară cu răsfățul de savura o carte bună, în fotoliul preferat.

“O casă fără cărți este aidoma unei camere fără ferestre.”, spunea un scriitor celebru. Cât se poate de adevărat! Și de aceea, indiferent cât de mult /puțin citim, nici un design interior al unui living sau al întregii locuințe, nu poate fi complet fără o biblioteca amenajată cu stil. Cărțile pe care le deținem, păstrăm și deci care ne plac, spun multe despre noi, așa că vom dori să le afișăm. Prin urmare, biblioteca devine obiect de mobilier care nu doar decorează, ci dă personalitate locuinței noastre.

Într-adevăr, totul ține de personalitatea și plăcerile fiecăruia, însă un lucru este sigur, biblioteca este o piesă de mobilier cu întrebuințare universală, care își va găsi mereu locul într-o locuință, chiar dacă, doar pentru decor.

Biblioteca pentru living este piesa centrală din această încăpere, are rezervat de multe ori un perete întreg, este practică, dar îndeplinește în plus și un rol estetic, de aceea ar trebui să cunoaștem câteva lucruri importante înainte de achiziționarea ei.

  • Pentru început trebuie să stabilești locul și spațiul de care dispui pentru a instala biblioteca.
  • Este bine să ții cont de stilul în care vrei să amenajezi, sau este deja amenajat, acel living room. Dacă există deja cumpărate unele piese importante, precum fotoliile, canapeaua, covorul, draperiile etc, atunci biblioteca ar trebui să se încadreze în coordonatele aceluiași stil.
  • Analizează care sunt nevoile tale, pentru că așa îți vei da seama care sunt corpurile de care ai nevoie și ce funcții ar trebui să îndeplinească ele: depozitare cărți de toate mărimile și formatele, albume, CD / DVD-uri, vinyluri, dosare cu acte; depozitare veselă de calitate; expunere obiecte de decor, amintiri de familie, diverse obiecte de valoare; spațiu multimedia, TV, DVD etc...
  • Alege o bibliotecă dotată cu vitrină pentru a-ți proteja cărțile speciale sau alte obiecte valoroase de praf, iar dacă nu îți place monotonia caută forme asimetrice.
  • Fă un studiu de piață, vezi cât mai multe modele, verifică în magazine materialele (MDF, PAL, metal, sticlă etc).

Ce culoare i se potrivește bibliotecii tale

Ca și culori, biblioteca trebuie aleasă în funcție de culoarea dominantă din încăpere. În plus aceasta ar trebui să se potrivească culorilor auxiliarelor din living, draperiilor, canapelei, pernelor decorative etc.

  • Dacă nu dispui de un living mare, ar trebui sa alegi o bibliotecă deschisă la culoare pentru a crea efectul de cameră spațioasă și primitoare.
  • Dacă parchetul este în nuanțe de lemn deschis, o variantă bună ar fi o bibliotecă din lemn mai închisă la culoare.
  • Pentru parchetul de culoare închisă, sfatul este să alegi o bibliotecă într-o nuanță cât mai asemănătoare acestuia, ori una în nuanțe deschise, contrastante.

Sfat: Pentru spații limitate, alegeți o bibliotecă multifuncțională și practică pentru a dispune de mai multe spații de depozitare.

O bibliotecă tradițională poate fi și multifuncțională

Alegerea cea mai recomandată pentru apartamentele de bloc, unde spațiile sunt limitate, este biblioteca multifuncțională și practică, care conține mai multe spații de depozitare. Câteva rafturi sau un corp complet de bibliotecă, te vor ajuta să aranjezi cărțile și dosarele, dar în același timp și decorațiunile. Rafturile mascate de uși te vor ajuta să ascunzi obiecte pe care nu vrei să le lași la vedere, precum veselă, haine, obiecte de decor sezoniere etc.

Biblioteca multifuncțională trebuie să aibă și un spațiu de depozitare media (televizor, boxe, playere...), pentru că locul acestora este neapărat în living, în zona de relaxare din casă.

Sfat: Țineți cont de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, dar și de volumul de elemente ce trebuiesc depozitate în bibliotecă.

Puteți opta pentru o bibliotecă clasică sau modulară

Biblioteca trebuie să fie în ton cu designul camerei în care dorești să o amplasezi. Dacă în casa ta predomină stilul clasic, vei putea opta către bibliotecile construite din lemn de esență tare, precum cel de mahon, castan, ulm, tei, arțar, nuc, frasin... Acestea sunt extrem de elegante și vor deveni piesa de rezistență a camerei în care alegi să le amplasezi.

Colecționarul de cărți, conservator și riguros, va alege o bibliotecă în care simetria să fie regulă de aur și, va pune accent pe latura practică a bibliotecii. Se va orienta către o bibliotecă clasică, sobră, în culori închise, care prin aranjarea rafturilor să maximizeze potențialul bibliotecii de a găzdui cât mai multe volume.

Biblioteca depinde în mare parte și de numărul de cărți pe care îl deții și de mărimea lor. Dacă nu ai la dispoziție foarte mult spațiu, dar ai și ceva cărți, ar trebui să te orientezi către bibliotecile modulare adaptabile și să realizezi un aranjament cât mai funcțional, cu multiple spații în care să îți poți aranja cărțile, TV-ul, CD / DVD-urile și alte obiecte de decor.

Dacă nu sunteți foarte riguroși, atunci folosind materiale precum PAL-ul sau MDF-ul puteți modela biblioteci extrem de versatile, alegând module, rafturi sau polițe, care să se poată plia pe alte elemente deja existente. Puteți masca astfel stâlpi sau grinzi de rezistență, puteți construi o bibliotecă în jurul televizorului de pe perete, în jurul unui birou sau al unui colțar. Posibilitățile sunt multiple, dar obligatoriu, trebuie să luăm în calcul restul pieselor de mobilă.  

Sfat: Dacă locuința este amenajată în stil minimalist, puteți opta pentru rafturi suspendate sau vitrine din sticlă, plastic sau lemn.

O bibliotecă își găsește locul chiar și într-un decor minimalist

Dacă preferi preferi simplitatea, atunci compune-ţi o bibliotecă din corpuri distincte, în linii simple. Acest stil se va dovedi foarte practic, pentru că ori de câte ori simţi nevoia să redecorezi, le poţi muta cu uşurinţă dintr-o parte în alta a camerei.

Fiind în mare vogă, stilul minimalist se poate regăsi și în designul unor modele de biblioteci. În idea că puțin e mai bine, less is more, niște simple rafturi suspendate, atașate direct de perete, pot ține cu succes locul unei biblioteci clasice, greoaie. Dacă ai un spațiu amenajat în stil modern și minimalist, poți opta pentru rafturi și vitrine din sticlă, plastic sau lemn. Acestea sunt foarte ușor de montat și de întreținut și vor completa perfect atmosfera modernă a casei tale.

Dacă nu ești adept al stilului minimalist și ești un fel de bookaholic, adică ai foarte multe cărți și mai vrei, atunci cu siguranță preferi bibliotecile din podea până în tavan. De data aceasta, mai mult e mai bine, pentru cei care încă mai visează la o bibliotecă-gigant care începe din podea şi se termină când se termina și puzderia de cărți din dotare. Și dacă spațiul permite, mai putem ocupa un perete…

Sfat: Dacă dispuneți de un spațiu generos si vă doriți să delimitați o încăpere, biblioteca este o opțiune practică și plină de gust.

Puteți opta pentru bibliotecă ca element de delimitare cu stil

În cazurile fericite, când dispui de spații generoase, ți-ai putea dori ca una din încăperi să primească mai multe utilități sau poate te-ai gândit să delimitezi zona de living față de dining, și nu îți vine în minte cu ce anume. În acest sens decizia de a hotărî, ce piesă de mobilier vei folosi pentru a împărți camera, poate fi o provocare.

Indiferent ce cameră vrei să împarți sau ce destinație vor avea zonele pe care le separi, o piesă de mobilier care poate să îndeplinească mai multe scopuri, precum o bibliotecă sau o etajeră, va fi întotdeauna o alegere bună. Atunci când folosești ca room divider o bibliotecă, obții spațiu în plus de depozitare, iar atunci când ai o casă mică, orice produs cu funcționalitate dublă este binevenit.

Folosirea unei biblioteci ca separator de cameră, are avantajul că poți concepe modele de biblioteci care pot fi accesate pe ambele părți.

  • Alege o bibliotecă cu rafturi deschise pentru a da impresia de mai mult spațiu.
  • Sau alege o bibliotecă cu rafturi închise dacă dorești o separație mai puternică a spațiului și mai multă intimitate. O bibliotecă cu rafturi închise este o soluție bună și dacă vrei să ai mai puțin praf de curățat.
  • Dacă alegi o bibliotecă al cărei spate este format din placaj, îl poți acoperi cu un autocolant / wallpaper creativ care va înveseli camera.

De asemenea, tot de bibliotecă ne putem folosi și ca înlocuitor al unei balustrade sau porțiuni de balustradă de scară interioară.

Sfat: Alegeți culori închise pentru biblioteca ce urmează a fi așezată într-un living decorat în culori sumbre și o bibliotecă de o culoare neutră dacă celelalte nuanțe din living sunt destul de puternice.

Dacă țineți cont de sfaturi biblioteca este ușor de integrat în camerele moderne/contemporane

Avantajul principal al alegerii unei biblioteci moderne este faptul că aceasta este ușor de integrat în decorul camerei, datorită simplității ei. O astfel de bibliotecă are șansa să se integreze în decor chiar și în cazul unor schimbări radicale de decor. Un living decorat în stil modern sau contemporan este bazat pe simplitate și în general are puține culori. Bibliotecile moderne pot fi înalte și înguste, scunde și late, speciale pentru colțurile încăperii etc. Important este să faci măsurătorile, iar apoi să iei decizia asupra culorii și materialului din care este făcută biblioteca.

  • Dacă livingul tău este decorat în culori sobre, este indicat să alegi o bibliotecă într-o nuanță închisă.
  • Dacă culorile sunt destul de aprinse, alege o nuanță care să nu iasa prea mult în evidență, dar care să creeze o armonie între nuanțe.

Bibliotecile moderne pot fi folosite în multe scopuri, poți să îți ții cărțile, să expui obiecte de colecție, să depozitezi cutii și DVD-uri, etc... Cel mai sigur este sa alegi un model cu rafturi care se pot muta mai sus sau mai jos. Astfel vei putea adapta biblioteca cerințelor tale pe moment și în viitor.

Bibliotecile moderne au un design simplu și funcțional, însă există și modele cu forme neobișnuite, pe gustul celor mai excentrici.

Viziunile moderne ale designerilor aduc un suflu nou în ceea ce privește dispunerea rafturilor în biblioteci, astfel că poți găsi modele ciudate, cu rafturi pe care cărțile stau oblic, spre dreapta sau spre stânga. De asemenea, dimensiunile rafturilor nu mai sunt egale, ceea ce va da un aspect și mai aparte bibliotecii.