Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Mobila de bucătărie în formă de L: sfaturi de amenajare

Dată: 05 Septembrie 2019

Mobila de bucătărie în formă de L: sfaturi de amenajare

Bucătăria din zilele noastre devine din ce în ce mai mult un spațiu de relaxare și de socializare, preluând câteva din atribuțiile camerei de zi. Acest spațiu, indiferent de stilul ales, trebuie să asigure confort și funcționalitate, astfel încât bucătăria să fie ușor de întreținut, un loc în care să ai totul la îndemână și să te simți ca acasă. De aceea, trebuie amenajată și dotată corespunzator, ceea ce implică în același timp ca mobila de bucătărie să fie configurată corect și să respecte fluxul tehnologic și spațiile necesare între componente.

Funcționalitatea bucătăriei este, evident, strâns legată de alimentație în toate formele ei, respectiv de toate ciclurile prin care alimentele sunt depozitate, curățate, procesate și apoi preparate. Fie că ajung pe masă, în cămară sau în frigider, spațiul bucătăriei adăpostește întregul circuit. Acesta este motivul pentru care amenajarea acestei încăperi și alegerea unui anumit tip de mobilier de bucătărie nu este legată doar de estetică, ci și de ergonomie și de echilibru.

 

Cele cinci zone funcționale din bucătărie

 

Compartimentarea spațiului în cele 5 zone funcționale se bazează pe ordinea firească a activităților dintr-o bucătărie și are drept scop reducerea distanțelor și a timpilor morți. Într-o bucătărie, principala activitate este gătitul, iar secudare sunt spălatul, curățarea și depozitarea vaselor și ustensilelor. Ordonarea acestor 5 zone de lucru ar trebui gândită în sensul acelor de ceasornic pentru dreptaci și în sens invers pentru stângaci.

 • Zona de provizii
 • Zona de păstrare
 • Zona de spălat / curățat (adică zona chiuvetei)
 • Zona de preparare
 • Zona plitei.

 

Mobila de bucătărie trebuie aleasă sau proiectată în funcție de forma bucătăriei, de spațiul disponibil și de nevoi. 

 

Bucătăria în formă de L: reguli de amplasare

 

Bucătăria în formă de L – sau bucătăria pe colț – este o tipologie extrem de versatilă de amenajare și se potrivește perfect în spațiile generoase, dar este valabilă și pentru spațiile mai mici, în care orice altă modalitate de amenajare ar însemna pierdere de spațiu. Sunt bucătăriile cele mai ușor de amenajat, fiind și cele mai funcționale. Repartizarea mobilierului în această manieră nu numai că oferă mai mult spațiu de lucru propriu zis, dar face și ca o astfel de bucătărie să fie mai luminoasă și mai ușor de întreținut.

Într-o astfel de bucătărie în forma de L, mobilierul este poziționat pe doi pereți apropiați, care au o muchie comună. De obicei, acest stil de plasare a mobilei presupune existența unei încăperi cu o latură mai lungă, preferabil de minimum 3 metri. Această lungimă îți va permite să utilizezi cât mai eficient toată funcționalitatea mobilierului și a echipamentelor situate în el. Deși pare destul de simpul de amenajat, cea mai mare provocare este gestionarea spațiului în funcție de obiceiurile și preferințele fiecăruia. Spațiile de depozitare, uscătorul de vase, mașina de spălat vase, chiuveta, restul de electrocasnice, spațiul de lucru, totul trebuie să fie amenajat într-o armonie perfectă astfel încât procesul de lucru să fie simplu pentru cel care va găti în această bucătărie.

Cu ajurorul mobilei de bucătărie în formă de L, putem configura binecunoscutul „triunghi” de lucru, extrem de ușor și de eficient. Regula presupune așezarea celor trei piloni principali ai bucătăriei (chiuveta, frigiderul și aragazul) astfel încât liniile imaginare care le unesc să formeze un triunghi cu laturile cuprinse între 4 și 8 metri, în funcție de spațiul existent. În acest fel, te vei bucura de o funcționalitate impecabilă a bucătăriei, mobila de bucătărie care se desfășoară pe două laturi ajutându-te să realizezi acest lucru.

Această bucătărie este ergonomică și spațioasă, datorită formei triunghiulare care se potrivește foarte bine circuitului productiv. Totul este la îndemână, iar spațiul de lucru este generos. Încearcă să poziționezi frigiderul și spațiile de depozitare la baza ”L”-ului împreună cu plita, iar în vârful ”L”-ului plasează chiuveta și, eventual, mașina de spălat vase. 

Mobila de bucătărie în formă de L: sfaturi de amenajare

Configurări pentru bucătăria în L

 

Acest mod de amenajare al bucătăriilor presupune, înainte de toate, existența unui spațiu suficient care să poată fi alocat blaturilor, pe care trebuie montate și o chiuvetă simplă sau dublă și bineînțeles o plită cu amendamentul că trebuie să rămâna suficient blat (min 1,2m) pe care să se desfășoare pregatirea și procesarea preparatelor. Există numeroase variante de aranjare a blaturilor care însă trebuie să țină seama de punctele de apă, de scurgerea acesteia către canalizare, de dispunerea ferestrelor și a ușilor, de faptul că bucătăria este deschisă sau închisă.

 • În cazul spațiilor cu laturi egale sau aproape egale este recomandat ca partea de racord să nu înglobeze niciun echipament (chiuveta sau plita) ci să fie dedicată integral blatului de lucru, obținând în acest fel o zonă de lucru dispusă pe două direcții ceea ce va scurta considerabil distanța pentru a ajunge în diversele puncte de interes ale bucătăriei (frigider, chiuvetă, blat de lucru, plită, cuptor, loc de luat masa, etc). În acest caz este necesar să se țină seama de o sursă suplimentară de iluminat artificial care să permită utilizarea în condiții optime a zonei de lucru.
 • Cel mai important aspect în cazul amenajării în L îl reprezintă zona de racord dintre cele doua blaturi. În cazul bucătăriilor cu o latură mai lungă și respectiv, una mai scurtă, este recomandat ca spațiul de racord între cele 2 blaturi să înglobeze o chiuvetă de colț, plita fiind montată spre capătul opus al blatului, între cele două fiind blatul de lucru propriu zis. De asemenea existența colțului dintre cele două laturi poate fi folosit într-un mod ingenios pentru a mări spațiul de depozitare. În prezent, majoritatea producătorilor de mobilier dotează dulapurile pe colț cu sisteme special concepute pentru optimizarea spațiului de depozitare: sertare, rafturi și uși rotative.
 • Dacă ai o bucătărie mai mare, poți să instalezi chiuveta separat de mobilierul pe colț, pe o insulă mică dar suficient de lată cât să poată ține și locul mesei, iar încăperea va căpăta instant o estetică modernă și un stil rafinat. 

 

Avantajele bucătăriei în formă de L 

 

Bucătăria în formă de L permite un circuit productiv ergonomic numai dacă chiuveta, plita și frigiderul sunt așezate corespunzător. Trebuie să lași spațiu suficient între electrocasnice pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului. Evită să pui plita în vârful L-ului și plasează frigiderul întotdeauna aproape de ușă. Amplasarea acestora pe același perete transformă planul într-o configurație în linie, spațiul nefiind utilizat corect.

 • Organizare eficientă, perfect mulată pe circuitul productiv;
 • Distanțe scurte între diferitele zone;
 • Spațiu adecvat de depozitare, mobila bucătărie în forma de L este extrem de practică, oferind mai mult spațiu de depozitare decat o bucătărie proiectată liniar, de-a lungul unui singur perete și este mult mai comodă și mai funcțională. 
 • Blat de lucru generos, care asigură continuitate zonei de lucru. 
 • Compactibilitate, având dimensiuni mici, bucătăriile pe colț ocupă o suprafață mică, lasând suficient spațiu pentru socializare. Acest avantaj este apreciat mai ales de proprietarii de bucătării mici, unde problema spațiului este pe primul loc.

Aranjarea în formă de L este o alegere foarte populară și pentru bucătăriile mici, pentru că ajută la organizarea mai eficientă a spațiului de lucru dar și pentru a-ți oferi posibilitatea să depozitezi mai organizat vasele și accesoriile de bucătărie. Avantajele sunt evidente: un blat spațios care asigură continuitatea zonei de lucru, multe spații de depozitare și delimitarea armonioasă față de zona de luat masa. 

În această bucătărie în formă de L se poate câștiga un extra spațiu generos de depozitare, datorită corpurilor de mobilier amplasate pe colt, care sunt mult mai adânci și mai încăpătoare decât dulapurile obișnuite. Mai mult poți beneficia atât de dulapuri în partea superioară a peretelui, cât și de rafturi și sertare sub blatul de lucru. Trebuie, însă, să luăm în calcul că e nevoie de mai mult spațiu pentru a amplasa mobilier pe minimum doi pereți. 

Datorită spațiilor primitoare și a atmosferei de familie pe care o crează, mobilă de bucătărie în formă de ”L” este cel mai des întâlnit, ergonomic și eficient concept de aranjare al bucătăriilor din orice stil.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus