Dulapuri fără uși, idei de amenajare cu mobilă deschisă - ACAJU

Dulapul este o piesă esențială în casă, atât în mobila living, cât și în mobila dormitor. Dulapul este poate cea mai frecventa folosită piesă de mobilier într-o locuință. De la intrarea în casă ne întâmpină ca dulap de încălțăminte sau haine, în living pentru cărți, obiecte de decor, ca dulap de haine și lucruri pentru casă în dormitor. Nu mai vorbim de dulapuri pentru vase și veselă în bucătărie și în cămară pentru depozitarea alimentelor. Dulapul este omniprezent în locuință pentru că el reprezintă soluția de depozitare cea mai eficientă pentru toate lucrurile pe care le strângem în casă de-a lungul vieții.

 

Dulapurile sunt de diverse tipuri, pot avea rafturi, bare de agățat, sertare, pentru a avea suficient spațiu de depozitare. Din păcate, dulapul „mănâncă” spațiu nu doar prin volumul său util, dar chiar prin accesorile sale cum sunt ușile și sertarele. Culoarul liber de lângă un dulap trebuie să permită deschiderea ușilor și sertarelor acestuia.

 

Sertarele, fie orizontale sau verticale, pentru a fi eficiente au ca lungime adâncimea dulapului căruia îi aparțin, ușile respectă cam aceleași reguli, doar la dulapurile de bucătărie au dimensiuni mai înguste. Deschiderea ușilor și a sertarelor diferitelor dulapuri impune lățimea căilor de acces în camerele locuinței noastre și restrâng astfel spațiul util pentru mobila living, mobila bucătărie sau mobila dormitor.

 

Soluțiile găsite pentru această problemă au fost pe cât posibil reducerea sertarelor și înlocuirea lor cu rafturi, iar pentru uși, înlocuirea acestora cu uși glisante sau uși pliabile.

Deși la prima vedere pare o soluție mai radicală, au apărut dulapuri fără uși, soluție eficientă care a fost acceptată în foarte multe situații, practic în oricare dintre camere putând fi folosită o astfel de amenajare.

 

Avantajele dulapurilor fără uși

 

Desființarea ușilor de la dulapuri pentru a reduce spațiul efectiv folosit, poate a venit de la clasica cămară de alimente, unde totul este la vedere pe rafturi, ușor de manipulat și unde nefiind uși, calea de acces este foarte îngustă, doar cât să treci. Cămara se găsește după o ușă care o ferește în totalitate de praf sau mirosuri ce pot intra din bucătărie.

 

Avantajele unor astfel de dulapuri fără uși este clar:

  • Mărirea spațiului de acces și deci eficientizarea spațiului din cameră;
  • Inventarierea și gestionarea mult mai ușoară a lucrurilor depozitate, pentru că pot fi cuprinse dintr-o privire, fiind în spațiu deschis;
  • Compartimentarea mai ușoară, nefiind nevoie de construcții speciale pentru a asigura rezistența funcționării ușilor;
  • O iluminare mai ușor de asigurat prin instalații suplimentare dar și folosirea unor soluții pentru spații restrânse, neincomodate de ușile sau sertarele care pot umbri produsele din interior;
  • O aerisire mai eficientă care poate fi asigurată întregului dulap, fără eforturi suplimentare.

 

Dezavantajele dulapurilor fără uși constau în:

  • Materialele depozitate în astfel de dulapuri nu sunt foarte ușor de ferit de praful din casă, situație mult redusă în situația dulapurilor închise cu uși sau sertare;
  • Nevoia permanentă de ordine pentru că din punct de vedere estetic, lucrurile depozitate în dulapuri fără uși trebuie mereu puse aranjate.


Amenajarea cu dulapuri fără uși în living

 

Chiar dacă este o cameră care îți reprezintă locuința și este foarte vulnerabilă, fiind la vederea oricărei persoane venite din afară, folosirea în living a unei biblioteci cu rafturi fără uși este o soluție la îndemână. Corpurile de blibiotecă pot fi foarte înalte până aproape de tavan, cu rafturi deschise. Pe rafturi pot fi depozitate cărți, reviste, albume, clasoare, discuri de vinil, casete cu discuri de muzică sau filme. Rafturile pot foarte bine să susțină de la obiecte de decor, până la fotografii sau tablouri. Într-un living, fie clasic sau modern, mobilierul minimalist fără uși pentru mobila living poate să se potrivească foarte bine chiar cu câteva polițe bine încadrate în design.

 

Dulapuri fară uși în dormitor

 

Foarte eficient de poziționat un astfel de dulap în dormitor. În afara barelor pentru costume, paltoane, bluze – cămăși, pot exista rafturi, pe unele din ele fiind depozitate lucruri în cutii. Sertarele nu merită evitate în totalitate, multe obiecte fiind depozitate mai eficient în ele. Pentru a evita o prăfuire prea ușoară, lucrurile care nu sunt de sezon se țin acoperite cu huse sau pungi. Pentru a nu crea o imagine obositoare, în funcție de poziția față de pat a acestui dulap, o perdea opacă rezolvă problema.

 

Varianta mult mai eficientă și avantajoasă este amenajarea unui dressing în dormitor, în care dulapurile vor fi în totalitate deschise, fără uși. Acest dressing poate însemna blocarea unui spațiu ceva mai mare decât a unui șifonier cu un perete de rigips sau un dulap modular până la tavan, cu spatele spre cameră.

 

Acest dressing va avea un sistem de iluminat independent de restul camerei și va cuprinde un dulap în care să fie depozitate haine și încălțăminte în funcție de nevoi. O variantă mai seducătoare ar fi existența unui dressing cameră, special conceput, în care să se intre din dormitor și care poate fi amenajat cu toți pereții plini de dulapuri fără uși, existând doar ușa de acces în această cameră.

Dacă debaraua din apropierea dormitorului o permite, mobila dormitor fără uși poate fi amenajată ca dresing pentru lucrurile ce nu sunt de sezon.

 

 

Mobilier fără uși în camera copilului

 

Chiar dacă se evidențiază mai mult dezordinea, dulapurile fără uși, pot fi avantajoase în camera copilului. Absența ușilor este un pericol în minus, manevrarea neatentă a acestora producând ușor accidente. Rafturile pe care se găsesc atât haine dar și jucării, cărți și rechizite, pot educa mai ușor copilul în menținerea ordinei, de aici apărând rolul educațional al dulapurilor fără uși.

 

Bucătăria cu mobilier deschis

 

Trendul ultimilor ani în amenajarea bucătăriei este intensa folosire a dulapurilor deschise și a rafturilor, pentru a avea un mai ușor acces la toate accesoriile pentru gătit, materialele pentru bucătărie, pregătirea și amenajarea meselor. În lipsa unei cămări de alimente, acestea pot fi de asemenea depozitate la îndemână în dulapuri fără uși. Cămara de alimente, acolo unde există este exemplul clasic de amenajare cu mobilier fără uși.

 

Holul de intrare amenajat cu mobilier fără uși

 

Înlocuirea cuierului de la intrare cu un dulap fără uși poate fi mult mai estetic și chiar mai convenabil din punctul de vedere al spațiului. Înlocuirea cuierului cu o bară de agățat umerașele cu haine, poziționată perpendicular pe perete, poate păstra și mai multe haine și în condiții chiar mai bune. Rafturi pentru pantofi, pălării, genți și alte accesorii vor completa utilitatea acestui spațiu.

 

Deși înseamnă o schimbare în conceptul de amenajare a lociunței, folosirea mobilierului deschis, cu dulapuri fără uși, nu este o învingere a tradițiilor ci mai degrabă o eficientizare a spațiului și chiar o reducere a cheltuielilor.