Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Bucătărie open space în apartament: soluții de amenajare inteligentă

Dată: 10 Octombrie 2019

Bucătărie open space în apartament: soluții de amenajare inteligentă

Pentru a da bucătăriei un design contemporan trebuie să o gândești ca un spațiu deschis, aerisit, aflat de obicei lângă zona de dining aflată în living și atunci soluția este să optezi pentru bucătărie open space în living. Amenajarea livingului și a bucătăriei într-un spațiu comun a ajuns să fie o idee extrem de populară în ultimii ani, datorită faptului că încurajează socializarea și conexiunea cu prietenii și familia atunci când pregătești masa. Timpul petrecut în bucătărie devine o experiență mult mai plăcută, iar bucătăria preia astfel câteva din atribuțiile camerei de zi, revendicând acum și standarde de estetică, pe lângă cele ce țin de funcționalitate.

 

Avantaje ale bucătăriei open space în apartament

 

Bucataria open space este în strânsă legătură stilistică cu livingul, iar acest lucru a avut priză mai ales la persoanele tinere, cu un stil de viață dinamic și viață socială activă, pentru care bucătăria reprezintă, alături de living, o carte de vizită pentru statutul lor social. Bucătăriile open space au devenit o opțiune tot mai des întâlnită atât în casele noi, dar și în apartamentele vechi, unde proprietarii aleg să renunțe la uși sau să spargă din pereți pentru o bucătărie apartament în stil american. 

Principalul avantaj al acestei amenajări, în afara funcționalității este versatilatea unui astfel de spațiu, care poate fi adaptat oricărui stil de design. Este un design foarte practic, care structurează întreaga locuință și îi conferă un aer de continuitate și un aspect spațios. În al doilea rând o astfel de bucătărie open space mărește vizibil spațiul, sporește luminozitatea, promovează multitaskingul și de ce nu, ajută la econimisirea timpului petrecut doar în bucătărie. 

Eliminarea pereților nu doar că aduce spațiu în plus ci și posibilitatea de compartimentare firească și confortabilă a acelor trei zone esențiale: zona de gătit, zona de dining / de luat masa și livingul / camera de zi. La acestea se poate adăuga și un supliment de spațiu din zona holului. Totuși spațiile deschise pot părea ostentative dacă zonele specifice nu sunt delimitate în funcție de rolul lor. Acest inconvenient poate fi evitat prin alegeri inteligente de mobilă bucătărie și prin poziționarea corespunzătoare a mobilierului. 

 

Tipuri de bucătărie open space

 

Ideile de amenajări open space pot fi diferite mai ales prin modul de împărțire al zonelor și prin alegerea separatoarelor pentru ele.

 

Bucătărie open space cu insulă

 

O insulă de bucătărie open space este varianta ideală pentru a delimita spațiile, dar și pentru a-ți asigura un plus de funcționalitate: spațiu de depozitare, un banc de lucru și un loc pentru a servi masa și a sta la povești dimineața, în timp ce pregătești micul dejun. În dulapurile inserate în această insulă poți depozita instrumente de gătit, ustensile și chiar unele ingrediente folosite în bucătărie.

 

Distanța dintre corpurile liniare ce compun mobila bucătărie și insulă trebuie să fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu ușurință ușile și sertarele și a te mișca lejer. Insula poate fi dotată cu chiuvetă și cuptor/ plită, în acest caz verifică să fie suficient spațiu între chiuvetă și plită, să fie corect și sigur racordate la instalația electrică, la cea de apă, verifică scurgerea precum și sistemul de ventilație pentru hotă. 

 

O bucătărie apartament cu o insulă de culoare deschisă îți va lumina încăperea, indiferent de poziția în care este așezată. Pereții vopsiți într-o culoare apropiată vor maximiza impresia de ordine. Poți crea un contrast deosebit de elegant prin alegerea unei culori total diferite pentru corpul de mobilier de sub blat. 

 

Insula de bucătărie poate fi separată parțial de zona de luat masa printr-o etajeră, un dulap, un perete din sticlă glisant încadrat în fier forjat sau un perete din gips carton. Acestea pot masca și eventualele instalații și țevi necesare în zonă. 

 

Bucătărie open space în apartament: soluții de amenajare inteligentă

 

Bucătărie open space clasic în L

 

O amenajare spectaculoasă este un open space în forma literei L. În acest caz, bucătăria și sufrageria pot ocupa câte o extremitate a încăperii, iar locul de luat masa se poate amplasa în zona de îmbinare a celor două laturi ale literei L.

 

Finisajele celor două încăperi pe care le unești, livingul și bucătăria, ar trebui să corespundă, fie că este vorba de materiale, texturi sau de paleta de culori pe care o alegi. Nu numai prin utilizarea aceleași nuanțe pentru toți pereții poți să obții un aspect uniform într-o bucătărie open space. Același efect se obține și dacă folosești materiale asemănătoare pentru podele, pentru piesele de mobilier de bucătărie, pentru ferestre etc. 

 

Nu lipi parchetul de gresie. De cele mai multe ori arată neprietenos și seamănă a improvizație. Dacă vrei neapărat gresie, pune gresie și în camera de zi, similară cu cea din zona bucătăriei. Leagă lucrurile între ele prin elemente precum culoarea pereților, podelele, mobilierul. Accentele de culoare trebuie să fie în armonie între camera de zi și bucătărie.

 

În rest este nevoie de câteva corpuri de mobila bucătărie, de un blat generos și de electrocasnice. Un mobilier de bucătărie modular și ergonomic, în care piesele exploatează la maxim orice suprafață, se potrivește perfect pentru un spațiu care îmbină livingul și pregătirea mesei. Pentru delimitarea vizuală, subtilă, a celor două încăperi, plasează o masă living cu scaune suficient de mare în mijloc, cu scaune care să se integreze natural în ambele spații. Două covoare bine alese pot avea un rol important în delimitarea zonelor.

 

Folosirea de culori diferite pentru bucătărie și living 

 

Pentru stabilirea unei granițe între bucătărie și living, pentru definirea personalității fiecărui spatiu și pentru crearea unui decor armonios, culoarea pereților și a celorlalte elemente de decor reprezintă un factor important. Secretul constă în alegerea unor culori aflate în opozitie, iar în funcție de alegeri se pote doza intensitatea contrastului folosit.

  • Orice culoare, indiferent dacă este deschisă sau închisă, stridentă sau pală, va fi mai bine pusă în valoare dacă va fi asociată cu o nuanță neutră precum alb, ivoriu, nisipiu sau griuri mai mult sau mai puțin saturate. O bucătărie colorată intens și viu ca de exemplu în: albastru canar, albastru petrol, turcoaz, prună sau violet va fi uimitoare atunci când va fi asortată cu un living în tonuri de gri, bej sau alb. 
  • Putem folosi două nuanțe apropiate ale aceleiași culori și vom obține un efect monocromatic. O culoare mai deschisă pastelată în bucătărie, și alta într-o nuanță mai saturată sau mai închisă, în living: bleu pal și albastru cerneală, verde de apă și verde amandă, violet prună și roz pal... Trecerea dintr-o zonă în alta va fi gradată și efectul decorativ va fi garantat. Este o modalitate de a te juca cu culoarea preferată dar și o soluție potrivită pentru spațiile limitate.
  • Pastelurile, revenite în forță în amenajările interioare, permit asocieri îndrăznețe și crează totdeauna decoruri proapete și personalizate. Poți folosi combinații de genul bleu și verde deschis, roz pal și verde gri pal, verde acvamarin și roz antichizat...  Pastelurile sunt alternative interesante la alb și alb murdar mai ales că absorb lumina și o răspândesc în cameră. 
  • Efectul grafic al combinației alb și negru este îndrăzneț și plin de personalitate. Pentru o variantă mai puțin brutală poți folosi : alb și gri cărbune, sau gri deschis alaturi de gri închis. Aceasta zugraveală poate fi asortată cu o mobilă bucătărie cu linii simple ce va avea un rezultat wow mai ales într-un decor modern în stil industrial.

 

Bucătărie open space în apartament: soluții de amenajare inteligentă

 

Alte elemente care delimitează bucătăria open space

 

Separator tip bar

 

Creează un corp cu masă tip bar, care să înlocuiască practic clasică masă, mai ales dacă nu ai loc să o lași desfășurată tot timpul. Rolul barului va fi dublu, de a conecta, dar, în același timp, de a separa parțial spațiile individuale. Dimensiunea spațiului va dicta dimensiunea barului, forma acestuia și poziția în spațiu. Pentru ocazii speciale poți folosi pentru zona de dining o masă extensibilă sau pliabilă. 

 

Amenajarea unui bar cu scaune este o idee wow, care va invita musafirii la conversație. Barul poate fi chiar un corp distinct de mobilier cu 2-3 sertare, eventual placat cu marmură, iar spațiul de jos folosește-l ca spațiu de stocare. În acest caz nu mai este nevoie de o masă separată și vei economisi spațiu. Importante vor fi modelele de scaune bar care vor trebui alese pentru a crea o pată de culoare între cele două zone, dar și pentru a crea o zonă de relaxare prin confort și originalitate. Culoarea scaunelor poate fi asortată cu cea a corpurilor de iluminat din zona bucătăriei, astfel creându-se o delimitare a zonelor și prin culoare.

 

Și în acest caz e important ca ceea ce se vede din living să fie plăcut vederii. Asta înseamnă să ascunzi cât mai bine dotările electrocasnice, iar hota să aibă un design spectaculos. Un spațiu mic de bucătărie va părea mult mai ordonat și luminos dacă eviți corpurile suspendate cu geamuri, vitrine, rafturi la vedere și alegi fețe de dulap simple. 

 

Colțar de bucătărie 

 

Pe lângă zona dedicată preparării mâncării și cea dedicată livingului, un open space conține și o arie destinată locului de luat masa. Practic, prin contopirea celor două încăperi, se face loc și pentru o a treia: diningul. Dacă nu știi cum să aranjezi casa astfel încât să delimitezi bucătăria de living, colțarul este soluția perfectă și foarte la îndemână. În acest fel nu numai că rezolvi elegant separarea, dar reușești să obții mai multe locuri de stat pentru musafiri. 

Cu orice colțare de bucătărie te poți juca cu spațiul așa cum îți dorești, colțarul fiind un divider excelent ca graniță între două zone, între living și bucătărie, în acest caz el definind zona de dining. Una dintre cele mai bune soluții este să alegi un colțar în formă de L, pe care să-l așezi cu latura lungă spre living și la suficientă distanță de corpurile de mobilă bucătărie. Pentru estetică și pentru spații de depozitare în plus, e important să alegi colțare cu rafturi sau sertare pe spate.

Colțarul este o soluție bună pentru situațiile cu spațiu limitat care nu permite conturarea unei zone de dining separat de bucătărie. În rest livingul poate fi completat cu mobila living în funcție de stil, canapea, bibliotecă, fotolii, comoda TV. Cele două camere unite trebuie să conțină obiecte de mobilier din același registru, bucătăria devenind o extensie a camerei de zi. Un stil unitar este un truc important pentru open space. Cel mai elegant este ca în zona de comunicare directă living bucătărie, bucătăria să pară prelungirea livingului, iar confortul acestuia să se extindă în designul bucătăriei. 

Singurul dezavantaj al acestei amenajări este dat de mirosurile și fumul care se pot răspândi în toată casa. Dar, problema se poate rezolva cu o hotă ultra-performantă.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus