Îți cauți un șifonier nou? La ce să te uiți dacă vrei un dulap încăpător - ACAJU

Ultimele tendințe în amenajări de dormitoare nu pun accent pe dulapurile de haine, deoarece rezervă o cameră separată numită dressing. Dar, cum nu toți locuim în case atât de spațioase sau cu mai multe camere încât să ne ofere posibilitatea unei camere separate pe post de dressing, singura soluție rămâne găsirea unui dulap de haine de mărime adecvată pentru spațiul disponibil.

Este adevărat că dormitorul este spațiul tău de relaxare și patul este vedeta responsabilă pentru somnul și sănătatea ta, dar un dulap de haine contribuie la confortul tău și te ajută să îți desfășori în voie rutina zilnică. Dormitorul definește și spațiul intim unde îți ții toate lucrurile personale, lucrurile de care ai nevoie zi de zi și pe care trebuie să le găsești în timp util, mai ales dimineața. Latura practică a dormitorului este determinată de un șifonier încăpător în care să-ți poti depozita corespunzător haine, încălțăminte, lenjerii de pat, bijuterii, produse cosmetice.

 

Cum alegi un dulap de haine încăpător

 

Primul pas înainte de a alege dulapul potivit, este să treci în revistă stilul în care te îmbraci și cam ce fel de piese vestimentare ai, iar al doilea pas ar fi să păstrezi la vedere doar de ce ai nevoie în mod obișnuit, în funcție de sezon. Un dulap de haine trebuie să fie util și funcțional și alt pas important, înainte de a-l achiziționa, este să-ți planifici spațiul necesar pentru stocare. Și apoi este bine să faci și câteva măsurători înainte, după care probabil ar trebui să-ți confrunți planurile cu realitatea. 

 

Dimensiunile ideale pentru un dulap haine înseamnă că un dulap trebuie să fie suficient de încăpător pentru tot ceea ce ai tu nevoie și care să nu fie prea mare încât să nu încapă în cameră sau să nu lase spațiu să te miști pe lângă el. 

  • Evaluează cantitatea de haine pe care dorești să o depozitezi în șifonier, dar ai în vedere și alte articole sau obiecte pe care dorești să le depozitezi în șifonier (pilote, perne, lenjerii de pat, pături).
  • De asemenea, ai în vedere atât hainele și articolele tale, cât și ale partenerului sau celorlalți membrii ai familie (dacă e la comun).
  • Alege locul unde vei amplasa dulapul astfel încât să fie loc suficient, și să nu te lovești de el prin dormitor. Dimensiunile ce trebuie măsurate sunt adâncimea (lățimea), lungimea și înălțimea. Nu uita să iei în calcul culoarele de trecere și spațiul necesar deschiderii ușilor batante și sertarelor.
  • Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare, însă nu poți opta pentru un dulap de haine cu lungimea și lătimea corespunzătoare din lipsă de spațiu, poți alege un dulap de haine cu înălțimea până în tavan. În acest mod vei putea să folosești inteligent spațiul pe verticală și vei avea mai mult loc de depozitare fără să pierzi din spațiul din cameră.
  • O compartimentare eficientă depinde în mare măsură de numărul de uși și de modul acestora de deschidere, variantele de șifonier cu uși glisante fiind recomandate. 
  • La final, mai evaluează o dată spațiul de depozitare de care ai nevoie pentru dulapul de haine și spațiul disponibil din dormitor.

Chiar și în spațiile înguste este indicată alocarea unui perete întreg pentru dulap. Mergi pe ideea unui dulap haine înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uși glisante și alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui. În felul acesta o să pară mai mic și nu o să incomodeze vizual încăperea. Un sistem de deschidere în plan paralel îți dă libertatea de a amplasa dulapul chiar în apropierea patului, fără să îți faci griji că nu îl vei putea deschide complet. 

Un dulap pentru dormitorul matrimonial de o mărime adecvată spațiului disponibil va putea găzdui cât mai multe piesele vestimentare. Pentru a avea la dispoziție o bară de haine, un dulap haine trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 60 de cm, la care se mai adaugă și 2-3 cm care trebuie lăsați în spatele acestuia pentru circulația aerului. În rest, înălțimea și lungimea sunt condiționate de spațiul disponibil. 

 

Dulapurile încăpătoare sunt cele compartimentate

 

Compartimentarea dulapului de haine contează foarte mult la alegerea acestuia, pentru că îți permite să depozitezi și să organizezi după necesitățile tale, tot ceea ce ai nevoie, indiferent de formă sau mărime. 

 

În medie, ai nevoie de cel puțin două bare care să susțină umerașele; dat fiind că acolo vei pune hainele lungi, și asigură-te că înălțimea este potrivită, astfel încât hainele să nu atârne foarte mult jos și să se șifoneze. Mai ai nevoie de șase-opt sertare, rafturi sau polițe, care, la rândul lor, trebuie plasate la o înălțime convenabilă, dar și de cutii de depozitare pentru genți, accesorii și încălțăminte.

 

Poți folosi și un cuier pentru curele, cravate sau poșete. Folosește-te cât mai mult umerașe, deoarece îți oferă o vizibilitate mai bună asupra tuturor hainelor disponibile. Achiziționează mai multe modele de umerașe, pentru diverse tipuri de haine: umerașe masive pentru paltoane și umerașe cu clipsuri pentru pantaloni și fuste.

  • Dacă ai multe haine care trebuie depozitate pe verticală – costume, cămăși, rochii delicate – e bine să optezi pentru un dulap care are spațiu de depozitare generos cu bară pentru umerașe și mai puține rafturi.
  • Dacă porți mai degrabă haine care pot fi depozitate cu ușurință pe orizontală – tricouri, blugi, pulovere – atunci alege un dulap cu multe rafturi.

 

Cel mai bun dulap haine este cel care are toate cele trei zone: spațiu pentru umerașe, rafturi și sertare. 

 

Zona pentru umerașe este indispensabilă oricărui dulap de haine și mai ales dacă împarți dulapul cu partenerul, astfel vă veți găsi mai repede hainele. Aici se vor agăța hainele pe umerașe astfel încât să nu se șifoneze sau deterioreze (rochii, costume haine, camasi și pantaloni pentru birou). Spațiul alocat zonei de umerașe depinde de nevoile tale. O alegere eficientă pentru care au optat producătorii în ultimul timp este cea a a barelor duble pentru umerașe, pentru că există de multe ori destul de mult spațiu pierdut.

 

Zona cu rafturi trebuie să fie suficient de mare atât pentru haine dar și pentru tot ce mai dorești să depozitezi în dulap. Rafturile ar trebui să fie de o înălțime diferită astfel să încapă mai multe tipuri de articole sau haine de diferite dimensiuni. Contează mult să existe posibilitatea să muți rafturile, să le așezi la interior cum îți dorești pentru că de multe ori gusturile noastre vestimentare se schimbă, plus că și garderoba diferă în funcție de sezon. Dacă ai la dispozitie rafturi amplasate în partea de sus, la care ajungi cu greu, poți folosi cutii și coșuri de depozitare pentru prosoape sau lenjerii de pat. 

 

 

Zona pentru sertare este soluția pentru lucrurile mărunte sau sensibile și în același timp raiul persoanelor ordonate. Un dulap haine fără sertare este un dulap incomplet. În sertare poți depozita lenjeria intimă, dresurile, accesoriile mici sau orice altceva ce tu consideri necesar. 

După ce ți-ai achiziționat dulapul de haine îți poți aranja hainele pe categorii, pentru a economisi timp dimineața în momentul în care alegi ce vei purta în ziua respectivă. Aranjamentele se pot face după culoarea hainelor, după tipul de articol sau după sezon. 

 

Le poți folosi pe toate trei dar aranjamentul după sezon este cel mai eficient pentru că implică punerea hainelor pe care nu le vei purta în următoarele 3-4 luni în cutii sau valize și păstrarea celor pe care le porți în mod curent pentru a le putea sorta după tip și culoare. Organizatoarele de haine, cutiile și protecțiile de haine îți vor proteja mult mai bine hainele și îți vor da acces rapid la ele.