Living în stil retro: cum alegem mobila, decorațiunile și culorile potrivite - ACAJU

Caracteristic perioadei anilor ‘50 - ’70, stilul retro în design interior, a revenit în forță în ultimii ani, dar reinterpretat. Decorarea retro a unei camere trebuie privită ca pe o definire a propriei personalităţi, iar amenajarea camerei are ca scop inducerea unei stări de bucurie, de relaxare, de intimitate, pe scurt crearea unei camere cu suflet. Se fac schimbările care dau linişte şi care conferă caldură şi armonie. Astfel se va crea o locuință care poate defini personalitatea şi stilul fiecăruia.

Livingul în stil retro este o încăpere atrăgătoare, ce uimește cu cantitatea de culori tari și cu o mulțime de accesorii și imprimeuri originale. Stilul retro modern presupune restilizarea pieselor de mobilier living din perioada anilor ‘50 - ’70, obținând astfel piese de mobilier de forme abstracte și futuriste inspirate din trecut, o combinație dintre cultura pop (chiar un accent de pop art), patternuri geometrice, florale și elemente country, un mix între nou și vechi, care surprinde prin eclectismul amenajărilor.

 

Alegerea culorilor pentru amenajarea livingului în stil retro


 

Important de reținut atunci când decorezi în stil retro este să scapi de orice inhibiție pe care o ai despre asocierea culorilor și formelor. Unul dintre cele mai simple moduri de a conferi unui spațiu un aer retro este de a alege culori în stilul retro și anume culori puternice. Verde-avocado este de departe cea mai populară alegere de culoare cu accente retro, urmată de galben-muștar, portocaliu și combinații de maro, negru, alb și roșu. Poți alege canapele în culori vibrante și cu multe perne colorate, scaunele de la bar pot fi roșii sau galbene, fiecare detaliu necesită atenție de la peretele portocaliu la telefonul old style turcoaz, așezat pe masă. După o asemenea simfonie de culori, tavanul va rămâne de un alb imaculat.

 

Culorile alb, negru și roșu sunt totuși cele mai des întâlnite atât în decorarea pereților, cât și a mobilei și accesoriilor folosite în decorarea în stil retro a unei case. În plus, patternurile geometrice vor întregi și rafina ambianța. Textilele și tapetul vor fi alese în culori vii și cu imprimeuri cu model geometric în zig-zag, dungi sau curbe. Iar imitația animal print poate fi utilizată pe covoare, piele sau blănuri naturale/artificiale așternute pe pardoseală.

 

Mobilier retro cu linii arcuite pentru living

 

Mobilierul retro a revenit în forță în ultimii ani dar nu mai este fidel standardelor și modelelor din trecut, ci este adus în contemporan prin linii discrete și elegante. Mobilierul din lemn, de preferat în culori închise combinat cu mici decorațiuni și accesorii metalice în nuanțe speciale de wenge sau inox vor transforma aspectul livingului. Mânerele mobilierului, finisajele acestuia alături de corpurile de iluminat pot fi detaliile prin care stilul retro devine actual.

 

Pentru un living în stil retro, caracteristică este acea mobilă retro cu forme inedite, extavagante sau chiar ușor abstracte, obținute prin linii arcuite și curbe grațioase. Un set de canapele, o măsuță pentru cafea și un lampadar cu abajur constituie setul de pornire pentru mobilarea unui living retro. Dacă spațiul îți permite, poți adăuga o servantă, un birou de mici dimensiuni și o comodă cu picioare înalte. Poți opta pentru o masă cu picioare conice sau un scaun cu spătarul rotund, pentru măsuţele de cafea joase, rotunde, ovale, sau în formă de rinichi, sau la orice altă piesă de mobilier de formă curbă, detalii care amintesc de anii ‘60 și ‘70. 

 

 

Iată ce detalii ar trebui să știi despre mobila retro:

 

  • Mobila retro se recunoaște prin forme neobisnuite, de aceea o canapea retro este fără îndoială o piesă cu un model unic, în culori tari precum albastru, verde sau portocaliu. Exista numeroase modele deosebite la canapele, dar specifice unei amenajari retro sunt cele cu design simplu, fără brațe voluminoase. Decorează canapeaua cu perne imprimate cu grafică pop, stil Andy Warhol, sau cu pleduri cu franjuri, ce amintesc de exuberanța perioadei hippie.
  • Specifice designului retro sunt fotoliile simple, cu spătar arcuit sau brațe din lemn, precum și cele cu aer boem, precum cuiburile de podea sau hamacele tip scaun.
  • Televizoarele, ca parte esențială a designului retro, au fost punctul central în majoritatea caselor în anii ‘70 - ’80, iar suportul acestora, comoda din lemn pentru TV, este o piesa de design importantă pentru stilul retro. În zilele noastre, aspectul minimalist al modelului de suport pentru TV este suficient de versatil pentru a fi folosit în living. Poți achiziționa mobilier clasic din lemn, cu finisări patinate, sau poți opta pentru recondiționarea celui existent, dându-i un aspect retro.
  • Dacă îți dorești un living cu accente retro, masa din lemn de nuc este una dintre piesele cheie. Frumosul finisaj din nuc amintește de piesele de mobilier mai vechi cu picioare conice, detalii predominante în anii ’50, ‘60, ‘70. Masa din nuc este o piesa de mobilă retro uimitoare care va echilibra siluetele inovatoare cu texturile familiare – populare în perioada retro.

 

Alegerea corpurilor de iluminat pentru living în stil retro

 

Interioarele retro sunt, de regulă, foarte încărcate cromatic și lumina în abundență ajută la evidențierea contrastelor și a jocului de culori. Iluminatul artificial din plin în living se număra și el printre caracteristicile stilului de amenajare și este definit de o multitudine de lustre, lampadare cu abajur din pânză sau plastic și tot felul de aplice. 

 

Nu ezita să-ți dotezi livingul cu cât mai multe surse de lumină artificială. Stilul retro este evidențiat cel mai bine de lumina rece, pentru că nuanțele folosite îi dau deja căldură. Alege becuri care imită lumina naturală și plasează cât mai multe veioze sau lămpi în punctele-cheie din camere. Lămpile de podea, lămpile rotunde voluminoase, cele care au imprimeuri în carouri sau cele cu ciucuri ca și disco ball-ul reprezintă alegerile ideale pentru crearea controversatului decor retro. Același efect glam îl poate avea lumina de neon sau un candelabru ornamental, agățat de tavan printr-un lanț cu aspect antichizat, dar și lămpile în formă de amibă, bumerang sau boabe de fasole.

 

Materiale și decoruri pentru amenajări stil retro

 

În perioada anilor ‘50 - ‘70 fost introduse o serie de materiale noi care au dus la modificări foarte importante în materie de design de interior, precum plasticul, fibra de sticlă şi furnirul. În afară de lemn, mobilierul este realizat din plastic, sticlă, metal cromat sau materiale ce imita lemnul. Suprafețele pieselor de mobilier sunt bine șlefuite, chiar lucioase.

 

Pardoseala livingului în stil retro se plachează cu gresie, dușumea, parchet sau se poate folosi linoleumul în carouri retro, iar covoarele cu texturi aspre vor adăuga cu siguranţă un plus de vitalitate şi dinamism. De asemenea, un perete cu tapet cu forme de cărămidă sau chiar un perete cu cărămidă aparentă va ieși în evidență și va da o notă aparte livingului. 

 

Perdelele și draperiile ce îmbracă ferestrele în stil retro sunt din fibre sintetice viu colorate. Foarte populare în perioada în care a luat naștere stilul retro erau draperiile din fire sintetice curgătoare care au revenit în atenție în ultima perioadă.

 

Completarea stilului retro în living se face cu ajutorul covoarelor, a vazelor pentru flori, a accesoriilor și decorațiunilor din cristal, a posterelor cu cadre urbane sau a afișelor de cinema înrămate, din anii ’50 - ‘70, a unui aparat telefonic vechi, a ceasurilor clasice de masă, a globului pământesc în suport cu picior pentru amplasare pe birou, a lustrelor și veiozelor cu abajur din bucăți colorate de sticlă și a mașinilor de cusut clasice.

 

 

Amenajare retro cu influențe vintage

 

Emblematice stilului retro rămân carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte, formele geometrice. Acestea accentueză tendința retro în special când sunt utilizate în țesături sau în decorarea pereților, fie că vom folosi un tapet sau o zugraveală decorativă. Nu degeaba a fost numită decada flower power. Un simbol al pacifismului, iubirii, empatiei și a ideologiei împotriva violenței. Iar motivul floral se regăsea peste tot: în vestimentație, accesorii, decorări interioare.

Pentru o amenajare a livingului în stilul retro cu puțin parfum vintage, motivele florale reprezintă un punct forte aici, prin încărcătura emoţionala pe care acestea o conferă. Folosește un tapet cu model floral sau tapiţerie florală pentru canapea şi fotolii și păstrează aceeaşi idee pentru feţele de masă. 

 

Alternativ, poţi opta pentru forme geometrice care de asemenea reliefează atmosfera retro mult dorită. În acest caz cromatica poate fi ceva mai puternică mai contrastantă, dată de alăturări inspirate de accesorii şi obiecte decorative.

 

Alegerea mobilei trebuie să fie şi ea în consens cu aerul retro pe care trebuie să îl emane camera. Poţi alege între achiziţionarea mobilierului clasic din lemn cu finisări patinate sau recondiţionarea mobilei existente, dându-i un aspect puternic de vintage, cu accent pe formele rotunjite care apar în cadrul acestui stil. Cărţile pot fi aranjate într-o bibliotecă cu multe rafturi pentru cărți asimetrice, realizate din sticlă sau plastic multicolor sau pe rafturi din fier forjat care vor da personalitate livingului tău. Nu uita de vitrinele cu uși de sticlă în care îți poți expune amintirile de familie cu valoare mai ales sentimentală.

 

Ultimele accente retro vor fi date de decoraţiuni care îşi vor pune amprenta asupra ambientului şi a timpului reînviat: ceasuri de perete din metal, materiale colorate, lămpi cu picior de lemn împrăştiind o lumină difuză, rame foto conturând sofisticat fotografii de familie. Într-un living spațios poți folosi lampadare înalte cu picior metalic care vor spori aerul elegant al camerei.

Pe scurt pentru a-ţi amenaja locuinţa într-un stil retro, gândeştete la schema cromatică pe care o vei alege, la mobilier şi la obiectele decorative, iar în ceea ce priveşte combinaţia acestora, procedează în asa fel încât stilul ales să îţi reprezinte identitatea.