Bucătărie pe colț: avantaje și dezavantaje într-un spațiu mic - ACAJU

Bucătăria, care este cea mai funcțională cameră din orice casă, de cele mai multe ori este și cea mai mică. Pentru a amenaja o bucătărie mică  este foarte important ca spațiul să fie folosit la maximum pentru ca bucătăria să devină nu numai confortabilă dar și funcțională. Colțurile camerelor rămân adesea nefolosite, însă ele reprezintă un spațiu perfect pentru depozitare și nu numai. Este și motivul pentru care în ultimii ani au apărut modele de mobilă de bucătărie pe colț.

 

O bucătărie pe colț sau cum este numită adesea bucătăria în „L” este o soluție foarte favorabilă, ce aduce spre folosire un spațiu de foarte multe ori nefructificat. O bucătărie pe colț înseamnă folosirea de dulapuri proiectate corespunzător, care vor fi foarte spațioase. 

 

Bucătăria în formă de „L”

 

Pentru amenajarea unei bucătării pe colț, în formă de L, este necesară o încăpere cu latura mare de minimum 3 m. Acest model de bucătărie se numără printre cele mai ergonomice moduri de organizare datorită formei triunghiulare care se potrivește foarte bine circuitului productiv. Totul este la îndemână fără să fie înghesuit. Spațiul de blat este generos. Chiuveta poate fi amplasată în colț, iar plita și frigiderul în capătul laturilor. 

Dacă chiuveta va fi poziționată pe o latură cu frigiderul sau plita, distanțele nu vor fi deloc mari între aceste zone. Este foarte important de reținut că amplasarea acestor trei zone pe aceeași latură va transforma bucătăria într-o configurație în linie, spațiul nefiind utilizat corect. Trebuie evitată poziționarea plitei în colț, iar frigiderul întotdeauna trebuie plasat aproape de ușă.

În cele mai multe cazuri amenajarea laturei scurtă din L va fi poziționată pe peretele cu fereastră. Repartizarea mobilierului într-o astfel de manieră nu numai că oferă mult spațiu de lucru, dar face ca o astfel de amenajare să fie mai luminoasă și mai ușor de întreținut. Singura dificultate fiind nevoia de repoziționare a caloriferului, el de obicei ocupând locul de sub fereastră.

Într-o bucătărie modernă tip open space, amenajată împreună cu livingul este foarte posibil ca bucătăria pe colț să fie o soluție foarte convenabilă, permițând astfel ca separația zonală să fie făcută de zona de dining. Dacă bucătăria este cu adevărat mică, se poate extinde zona de lucru în forma unei bucătării în „U” sau tot cu zonă de dining.

 

Dulapuri folosite în bucătăria pe colț

 

Există 3 posibilități de a alege dulapurile folosite în bucătăria de colț, iar acestea sunt dulapurile folosite ca module de mobilier în orice mobilă de bucătărie.

 

  • Modulul de podea care poate fi dulap cu una sau două uși, sau poate fi cu sertare. Aceste sertare pot fi normale, cu deschidere orizontală sau sertare verticale. Pentru sertarele cu deschidere orizontală există posibilitatea, pentru a uniformiza designul exterior, de a ascunde sertarele în spatele unor uși identice cu a dulapurilor. Sertarele cu deschidere verticală sunt specifice depozitării de accesorii ce pot fi astfel agățate unul în spatele celuilalt, prin tragerea sertarului având acces la tot conținutul, sau sub forma de dulapuri înguste cu rafturi la care este mai ușor să fie accesat în adâncime. Există și variante de design care folosesc numai sertare. Corpuri mai speciale pe podea sunt masca de chiuvetă și corpul de colț. Corpul de colț este corpul special proiectat pentru a profita de tot spațiul disponibil și a avea o deschidere ce dă acces total la conținutul dulapului.
  • Modulul suspendat este de obicei un modul numai cu rafturi, diferențele fiind date de existența sau nu a ușilor care închid aceste rafturi. La rândul lor aceste uși pot fi cu sticlă sau nu. Un corp mai special aici este corpul de deasupra hotei.
  • Turnul este un corp de mobilier des utilizat în designul bucătăriei, fiind corpul dintr-o bucată, înalt ce crează de multe ori legătura dintre modulul pe podea și cel suspendat, dând totodată și înălțimea setului de bucătărie. În multe situații turnul poate fi un corp de colț foarte bun, ce se încadrează perfect în designul general.

 

Mobilierul de colț în interiorul unei bucătării mici

 

Cea mai mare problemă a bucătăriilor moderne este lipsa de metri pătrați. În multe apartamente se rezolvă această problemă prin combinarea a două camere, un open space sufragerie și bucătăria. Este suficient să fie ales mobilierul potrivit și conținutul acestuia, iar un dulap funcțional poate fi o soluție excelentă. Acesta va ascunde toate ustensilele de bucătărie și va rezolva problema lipsei de spațiu liber. 

 

Pentru a face astfel de dulapuri să se potrivească în interiorul unei camerei mici, o atenție deosebită ar trebui să se acorde decorului lor. Culorile, forma și modelul de pe ușă ar trebui să fie în armonie cu interiorul bucătăriei. Cu toate acestea, atractivitatea designului depinde în mare măsură nu numai de aspectul mobilierului, ci și de funcționalitatea acestuia. Spațiul de bucătărie ar trebui să fie organizat în cele mai mici detalii. Trebuie luată în considerare regula triunghiului de lucru, care afirmă că toate articolele de bucătărie cheie, adică chiuveta, aragazul și suprafețele de lucru, trebuie să fie la îndemână.

 

Avantajele și dezavantajele unei bucătării pe colț

 

Seturile de mobilă de bucătărie în formă finită sunt prezentate în multe magazine de mobilier. Avantajele mobilierului de bucătărie pe colț sunt legate de: 

 

  • utilizarea rațională a fiecărui metru liber de spațiu chiar și în colțul camerei;
  • acces facil la tot mobilierul, aparate de uz casnic și accesorii de bucătărie;
  • raționalizarea spațiului și crearea de spațiu liber în centrul încăperii care rămâne o zonă liberă;
  • un astfel de aranjament face din bucătăria pe colț un spațiu deosebit de ușor de întreținut.
  • crează posibilitatea de a adăuga module noi și aparate de uz casnic;
  • bucătăria are zone pentru gătit, depozitarea alimentelor și a ustensilelor, precum și o zonă de luat masa între care se poate circula eficient și ergonomic.

 

Dar, când vorbim de o bucătărie într-un spațiu mic trebuie să ținem cont și de neajunsurile unei bucătării pe colț:

 

  • pentru ca ușile de pe laturile adiacente să nu se blocheze atunci când sunt deschise simultan, trebuie proiectate variante optime pentru acest loc, ori o ușă pliabilă formată din cele două uși care se vor deschide simultan sau uși diferite care se deschid în direcții opuse;
  • sertarele de colț nu sunt foarte spornice, ele fiind dificil de executat și mai costisitoare;
  • sub chiuveta instalată în colț, este puțin spațiu liber iar accesul la acest spațiu poate fi dificil de folosit;
  • într-o astfel de bucătărie pe colț poate fi foarte dificil să gătească două persoane în același timp din cauză accesului greoi în triunghiul lucrului ergonomic.


Ca orice piesă de mobilier și mobila de bucătărie pe colț vine cu avantaje și dezavantaje, de aceea important este să faci alegerea potrivită spațiului disponibil. Bucătării moderne și funcționale, potrivite spațiilor mici te așteaptă să le vezi pe Acaju.ro.