Dormitor pentru fată și băiat: idei creative pentru un dormitor dublu - ACAJU

Dacă nu te numeri printre norocoșii care locuiesc la casă și se bucură de camere spațioase și grandioase, dar te bucuri printre norocoșii care au doi copii, atunci amenajarea unui dormitor pentru fată și băiat devine o mare provocare. Dacă vorbim de un dormitor de apartament, limitat ca spațiu, care trebuie să îndeplinească mai multe cerințe în materie de design, noi îți garantăm că poți obține un decor interesant, dacă alegi mobila de copii potrivită.

 

Amenajarea camerei copilului este o provocare în general, dar când vei amenaja camera pentru doi frați provocările se multiplică de mai mult de două ori. Iar dacă este vorba de frate și soră, lucrurile se complică și trebuie să dai dovadă de multă imaginație. Trebuie aleasă o mobilă copii cu paturi normale sau paturi suspendate, un mobilier tineret care să fie plăcut și celor doi beneficiari. Succesul într-un astfel de proiect pentru a găsi mobilă pentru camera copiilor este găsirea echilibrului perfect între funcționalitate și estetic, cunoscând că mediul în care cresc și se dezvoltă copii va influența evoluția lor viitoare. Estetica se va face după voia celui mic, iar bugetul va fi stabilit normal de părinte. În altă ordine de idei, avansarea în vârstă a celor doi va necesita o remodelare a camerei care să țină seama de schimbările biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau înclinații artistice.

 

Amenajare la dublu într-un dormitor de fată și băiat

 

Deoarece camera copilului este mai mult decât o simplă încăpere destinată odihnei, ea trebuie tratată ca atare, deoarece va cunoaște toate etapele și transformările vârstei. Aceasta trebuie să fie cât mai practică și organizată, pentru un ambient plăcut.

Amenajarea unui dormitor de fată și băiat nu trebuie să țină seama numai de mărimea și forma camerei, dar și de sexul copiilor, de vârsta și diferența de vârstă dintre frați, de personalitatea fiecăruia. Cel mai important lucru într-o cameră împărțită între frați este stabilirea teritoriului clar pentru fiecare dintre ei. 

De data aceasta pentru mobila copii, fiecare trebuie să aibă patul lui, propriul dulap de haine, locul pentru jucăriile sale și, la vârsta școlară, locul de birou, altfel vor fi cu siguranță probleme. Când vine vorba despre sexe diferite e bine să te gândești la o separare care să ofere intimitate. Fie că e vorba despre un paravan, fie că e o etajeră, dulap, perdea, chiar o ușă glisantă sau pat supraetajat, această delimitare între zonele fiecăruia este necesară.

Un spațiu bine aerisit și luminos, funcțional, aranjat din punct de vedere estetic, cu loc de joacă, cu mobilă copii adecvată, ajută la o odihnă plăcută și relaxantă.

Se recomandă o decorare simplă, care să nu obosească, dar care să ofere:

  • suficient loc de joacă;
  • spațiu de lucru;
  • loc de dormit;
  • spațiu de depozitare pentru jucării, cărți, rechizite și haine.

În funcție de dimensiunea dormitorului, dacă este posibil, se pot scoate și organiza în altă parte a casei ori dulapurile de haine ori zona de lucru, fiind foarte dificil să grupezi în aceași cameră, pentru doi copii diferiți, pat, birou, dulap și să mai existe și loc de joacă.

Pentru menținerea unei atmosfere destinse și lipsite de probleme este indicat să nu existe televizor în această cameră pentru a nu crea conflicte și tendințe de separare între frați.

 

Idei de amenajare a spațiului de dormit într-un dormitor pentru fată și băiat

 

Amenajarea și decorarea unei camere împărțite de doi copii poate fi dificilă și trebuie să pornești de la a împărți frățește spațiul și să ții cont de preferințele fiecăruia. Astfel, cei mici vor conviețui frumos de-a lungul copilăriei mai ales dacă sunt de vârste apropiate. Atunci când amenajezi un dormitor de fată și băiat, optează pentru piese de mobilier economice sau practice, pentru a eficientiza cât mai bine spațiul de care dispui, și asigură-te că decorul împrumută din personalitatea fiecărui copil în parte.

 

Dacă cei doi copii au sexe diferite, limitele teritoriului fiecăruia trebuie să fie discret, dar bine delimitate pentru ca lucrurile, jucăriile, gusturile și activitațile să nu se regăsească într-un amalgam. Fie că este vorba despre un raft, un perete fals, o bibliotecă sau un simplu paravan, acestea trebuie să aibă scopul de a separa ,,teritoriile,, și de a oferi intimitate.

 

  • O soluție simplă de început, ar putea fi zugrăvirea pereților celor două zone separate în culori diferite sau simple schimbări de culoare în privința așternutului de pat sau a scaunelor de birou. Practic, vei decora jumătățile de cameră pentru fiecare dintre ei. Jumătate într-o culoare pe care o place el și jumătate într-o culoare preferată de ea. Fiecare va avea partea lui de cameră cu jucăriile și obiectele proprii. De pildă, în jumătatea de cameră a fetei să predomine culoarea roz, lila sau galbenul-lăâaie iar în cea a băiatului, albastrul, bleul, verdele sau griul.
  • Împarte camera în două. Nu este nevoie să împarți tot dormitorul, ci doar partea în care se află paturile sau birourile, pentru că acestea sunt zonele cele mai importante.
  • Împarte camera printr-un perete fals sau printr-un corp de mobilă, care să aibă același scop ca draperia. Singura diferență este că cei doi vor simți că spațiul lor este mai bine delimitat și protejat. Ușile glisante de sticlă sunt o soluție la fel de bună și ușor de folosit.
  • Paturile cu baldachin sunt o soluție pe care ar trebui să o iei în considerare. Chiar dacă te gândești că este o idee potrivită pentru fete, ai putea să stilizezi un pat cu baldachin și pentru un băiat. Sigur are un super erou preferat, asa că poți folosi tot felul de accesorii care să te ajute să delimitezi spațiul.
  • Paturile în stil „evantai” sunt o alegere potrivită. Împarți camera în două, dar pe diagonală, tot în funcție de dorințele copiiilor. Pe același principiu poți să pui un obiect mare de mobilier care să despartă cele două paturi.
  • Paturile supraetajate nu mai sunt folosite doar pentru a economisi spațiu, ci și pentru a da copiiilor intimitatea de care au nevoie. Paturile supraetajate nu trebuie să fie simple, ci pot avea extensii în jurul lor, iar scările normale pot fi înlocuite cu trepte solide care să fie și spații de depozitare. Psihologii sustin că frații care dorm în paturi supraetajate se înțeleg mult mai bine. Investind într-un asemenea ansamblu de mobilă dormitor vei economisi spațiu în camera comună, lasându-le copiilor suficient loc de joacă. Alegerea locurilor se va face de comun acord între frați sau corect ar fi să i se explice băiatului că trebuie să cedeze în favoarea fetei. Măcar el!
  • Paturile rabatabile sunt  soluția care va mări fiecăruia din cei doi copii spațiul pentru birou sau joacă și vor exista și zone suficiente de depozitare pentru lucruri. Cei doi copii vor avea spațiu în timpul zilei, când paturile sunt rabatate, și un spațiu de odihnă confortabil, potrivit cu nevoile lor de dezvoltare, seara.
  • O altă problemă ce trebuie gândită bine este șifonierul din camera copiilor. Varianta ideală este dulapul încastrat, evitând astfel aglomerarea spațiului și așa plin de tot felul de jucării, cărți, caiete.
  • Psihologii subliniază că fiecare copil trebuie să aiba propriul spațiu de lucru în care să-și desfășoare activitatea, unde să-și păstreze lucrurile necesare studiului. Astfel, caietele de școală ale elevului nu vor fi amestecate cu cărțile de colorat ale preșcolarului și vor fi excluse noi motive de ceartă. Fiecare birou trebuie să fie dotat cu lampa de birou, sertare și rafturi pentru depozitarea lucrurilor personale ale fiecărui copil: cărți, caiete, creioane, carioci, acuarele etc.
  • Este foarte dificil să grupezi în același dormitor de fată și băiat pentru doi copii diferiți, pat, birou, dulap și mai să mai faci și loc de joacă. De aceea, ar fi ideal ca dulapurile de haine să fie organizate în altă parte a casei, hol sau debara, la fel ca și zona de birou, care ar putea fi în zona de living.

Cu un mic efort și puțină imaginatie, poți crea un mediu plăcut și prietenos pentru copiii tăi. Important este să găsești echilibrul perfect pentru a îmbina gusturile, preferințele și pasiunile fiecăruia dintre ei, aducând astfel un plus de armonie în casa ta.