Cele mai frumoase culori pentru living: cum alegem cu bun gust - ACAJU

Zona cea mai reprezentativă a unei locuințe, livingul, este de cele mai multe ori și spațiul cel mai elaborat. În amenajarea unui living ne concentrăm tot efortul pentru a introduce diverse elemente estetice, precum forme, texturi, culori, lumini. Designul inovator și culorile îndrăznețe pot pune în valoare un living și să creeze un ambient echilibrat, plăcut și confortabil. 

Alegerea unor combinații de culori pentru living este întotdeauna o adevărată provocare. Alături de formele și texturile asociate, culorile dau personalitate spațiului, creând ambiente dinamice și atrăgătoare. Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea unei camere în sine.

 

Paleta cromatică în living: cum să alegem culorile potrivite

 

În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea paletei cromatice în designul interior, succesul unei amenajări îl dă echilibrul între toate culorile folosite, proporția fiecăreia și modul de amplasare în spațiu. Subtilitatea și rafinamentul se obțin atunci când se alege o gamă cromatică bogată și se mizează pe o gradație a nuanțelor, de la neutru la intens. 

Cea mai importantă regulă a culorilor în designul interior se referă la „proporția de aur”, potrivit căreia trebuie să te concentrezi pe trei culori, pe care să le folosești în proporțiile 60/30/10. Aplicată corect îți va da răspunsul la întrebările de genul: cum să zugrăvesc pereții? În ce nuanță să fie canapeaua sau ce esență de parchet să aleg? În acest fel, culorile vor fi corect echilibrate și puse în valoare în același timp. 

 

Într-o schemă simplă, pereții ar reprezenta 60% din cameră, 30% tapițeria, iar restul de 10% din cameră ar reprezenta accente precum aranjamente florale, obiecte decorative. Lemnul este considerat o culoare neutră și poate fi exclusă din formula magică 60/30/10. Adică, pardoseala din lemn nu o lua în calcul, însă covorul sau alte piese de mobilier și accesoriile situate pe podea, sunt obligatorii. Se pot ignora și pereții albi sau tavanele, ușile albe sau ramele geamurilor dacă sunt în culori neutre etc.

 

Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă ai un living cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege culori mai tari și mobila living sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegi nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu.

Culorile calde transmit eleganță și traditionalism, cele reci sunt mai des folosite în stilurile moderniste. Nuanțele tari dau un aer mai sofisticat și mai intim încăperilor, pe când cele deschise, dau un aer vesel și proaspăt. E bine să combini culorile într-un mod plăcut, dar ține cont mai ales de personalitatea ta când alegi.

 

Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, de aceea pentru situațiile în care culoarea aleasă ajunge să fie copleșitoare, ar trebui să o temperezi cu orice culoare adiacentă, de același nivel în diagrama culorilor. Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosești culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare.

 

Schema ideală de culori pentru living

 

Culorile dau atmosfera unei locuințe, de aceea alegerea unei scheme de culori pentru decorarea unui living poate fi o acțiune dificilă. Cu atât mai mult cu cât trebuie luate în considerare toate elementele unei încăperi: pereți, tavan, pardoseală, uși, ferestre, mobilă și accesorii.

 

Schema odihnitoare monocromatică 

 

Aceasta se bazează pe Tint, Tone, Shade plecând de la o culoare cheie. Adică nuanţa deschisă, care se obţine adaugând alb în culoarea cheie, nuanţa neutră care se obţine adăugând gri în culoarea cheie și nuanţa închisă care se obţine prin amestecarea culorii cu negru. Cheia decorării cu o singură culoare care să se regăsească atât pe pereți cât și pe piesele de mobilier, este de a utiliza diferite nuanțe ale aceleiași culori. 

De exemplu dacă într-un living zugrăveala este verde deschis, canapelele ar trebui să fie verde închis, iar decorațiunile verde smarald. Este de asemenea o idee bună să amestecați texturi, de exemplu combinarea unei vopsele mate pentru pereți cu o lampă sau o masă lucioasă elegantă. Adăugarea texturii pe pereți sau pe tavan poate face ca livingul să pară instantaneu mai luxos.

 

Schema dinamică de culori complementare

 

Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. Atenție la menținerea unui echilibru între cele două culori și care nu trebuie expuse pe suprafețe foarte întinse, pentru ca atmosfera să nu devină obositor de antrenantă.

Designerii de interior recomandă ca proporţiile culorilor complementare să fie 80/15/5. Cel mai mic procent îl ocupă culoarea cea mai intensă, aceasta fiind folosită doar ca accent. Celelalte două, cu o prezenţă mai mare, nu trebuie să fie foarte intense sau aprinse. 

Portocaliu și albastru definesc coordonatele unei combinații vesele, favorita designerilor. Un perete tapetat este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea modernă pentru a crea un impact maxim. Canapeaua poate fi portocalie și tapetul albastru sau invers. Folosiți un covor sau o perdea într-o nuanță analogă pentru un finisaj elegant. 

 

Galben și violet, cu condiția să le păstrezi departe de nuanțele primare, vor compune o cameră de zi dramatică și vibrantă. În nuanțe mai pastelate cum ar fi lavanda și galbenul deschis, sunt un adevărat deliciu vizual și sunt perfecte pentru un living minimalist, cu o canapea într-un stil retro care impresionează cu eleganța atemporală. 

Când te gândești la roșu și verde încearcă întotdeauna să descoperi tonurile pe care natura ni le pune la dispoziţie și deci caută soluția în care roșul strălucește fără a fi obositor. O canapea roșie se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă verde închis și un perete de un verde stins. Culorile complementare se pot combina cu toate tonurile de gri, care vor crea un echilibru cromatic rafinat.

Schema relațională, culori alăturate 

 

Este schema cel mai des folosită în design, creează o atmosferă relaxantă mai ales într-o cameră aglomerată cum este un living. Se pot folosi culorile vecine de pe roata culorilor, sau o culoare primară și diferite nuanțe ale culorii în relație cu ea. Un living cu o combinație de albastru, albastru-violet și violet poate fi o sugestie de amenajare, care oferă liniște și un strop de elegantă spațiului.

Roșu, roșu-portocaliu și portocaliu aduc o explozie de energie și dinamism în orice living. Accentuează detaliile textile cum ar fi tapițeria, covorul sau pernele decorative și lasă pereților un fundal neutru de crem sau bej pentru a balansa decorul. 

Un alt mix interesant pentru living este cel dintre albastru, verde-albastru și verde, care ne aduce mai aproape de natură, de organic. Un fundal alb va scoate în evidență frumusețea acestei scheme cromatice.

Verde, verde-galben și galben reprezintă o variantă vie, caldă, primăvăratică. Nuanțele și tonurile pot varia. În restul camerei poți opta pentru nuanțe mai deschise, mai stinse pentru a echilibra ansamblul