Pat cu ladă de depozitare și alte idei ingenioase de organizare în dormitor - ACAJU

Dormitorul este locul în care ne odihnim și ne încărcăm cu energie, însă în multe cazuri este și locul unde depozităm cele mai multe lucruri, de aceea ar trebui să fie cea mai organizată încăpere din casă. Dormitorul ideal ar trebui să aibă un pat încăpător pentru un somn odihnitor, dar și spații generoase de depozitare. Cu cât este mai mic dormitorul, cu atât mai importante sunt spațiile de depozitare cu care este dotat, iar cu cât sunt mai inteligente cu atât îți vei găsi lucrurile de care ai nevoie mai repede. Și asta pentru că nu toate dormitoarele au spații care să permită montarea unui dressing foarte încăpător. 

 

Pat cu ladă de depozitare

 

Una dintre piesele de mobilier care te pot scoate din impas într-o astfel de situație este un pat cu ladă de depozitare, ideal pentru păstrarea și organizarea practică a lenjeriilor de pat, plăpumilor, pernelor și altor obiecte voluminoase care ocupă spațiu și pe care nu ne face plăcere să le vedem în dressingul din dormitor.

Un astfel de mobilier multifuncțional prevăzut cu spațiu de depozitare dedesubt te poate ajuta să economisești spațiul ocupat de o comodă sau un dulap în dormitor. În acest fel vei putea să păstrezi ordinea în dormitor, punând cu ușurință în sertarele sau în lada patului pledul sau pernele pe care le folosești atunci când te odihnești. Dacă un pat cu ladă depozitare are dimensiuni mai mari vei putea păstra în lada acestuia și pijamalele, lenjeria intimă sau chiar halatele de baie. 

Spațiul de sub pat este de fapt cea mai simplă și ușoară metodă de a crea mai mult loc pentru depozitare în dormitor. Perne, pilote de iarnă sau de vară, cuverturi sau păturici, toate pot intra în sertarele de sub pat. Ideal ar fi ca patul să fie prevazut cu aceste spații din fabrică. Dacă spațiul de sub pat este liber, atunci poți lua în calcul crearea unor recipiente, cutii sau lăzi pe care să le poți folosi cu succes. Acoperă cu lenjerie de pat mai lungă și cuvertură pe măsura astfel încât să ascunzi tot acest arsenal.

Spațiul de depozitare poate fi reprezentat atât de sertare aflate pe una din lateralele unui pat dormitor cât și de lăzi cu acces prin intermediul unor somiere rabatabile din lemn sau metal. Aceste somiere rabatabile au sisteme cu pistoane care oferă un acces facil la lada de depozitare ori de câte ori ai nevoie. 

 

Aspecte la care să te uiți când alegi un pat cu ladă de depozitare

 

Paturile care au sertare de depozitare pe laterale sau sub saltea sunt extrem de utile în dormitoarele mici și foarte mici, dar dacă este vorba de sertare trebuie să iei în calcul că îți trebuie spațiu în plus pentru a putea să le manipulezi. Paturile din această categorie pot fi împărțite în două secțiuni: cele cu sertare accesibile din lateralele patului și cele prevăzute cu sertare integrate la picioarele patului. Cele cu sertare ce glisează din laterale necesită spațiu de manevră în lateralele paturilor, în timp ce cele cu sertare integrate la picioarele patului, au nevoie de spațiu în acea zona a camerei. Așadar, alegerea modelului potrivit un pat pentru dormitor trebuie să se facă în funcție de forma acestuia (dacă este mai mult lat sau mai degraba lung) și de spațiul disponibil în imediata apropiere a patului.

 

Spre deosebire de modelele prevăzute cu sertare, care necesită spațiu pentru glisarea sertarelor, un pat cu lada depozitare sub saltea nu are nevoie de niciun milimetru în plus pentru accesarea obiectelor ascunse sub salteaua patului. Practic, lada are suprafața egală cu cea a saltelei, ceea ce o face extrem de încăpătoare. Accesul la spațiul de depozitare de sub aria de dormit se face prin ridicarea saltelei, o mișcare ușoară care se datorează mecanismului din dotarea paturilor de acest gen. 

 

Dacă ai un pat matrimonial, măsoară înalțimea patului și caută cutii pentru depozitare lungi care să încapă sub pat. Sunt foarte bune pentru a depozita pantofi, haine pentru alte sezoane, echipamente pentru sport, decorațiunile de sărbători sau hârtie de ambalat. Pune o etichetă cu ce conține fiecare cutie pe capătul ei. Sfatul nostru este să cumperi cutii cu rotile, să îți fie foarte ușor să le scoți de câte ori ai nevoie.

 

Dacă nu duci lipsă de spații de depozitare în dormitor pentru haine și obiecte personale, ci mai degrabă cauți o soluție de integrare a unei colecții de cărți în micul dormitor al locuinței tale, ia în considerare modelele de paturi prevăzute cu etajere și polițe de depozitare. Dacă nu găsești un astfel de model de-a gata în magazinele de mobilă, solicită ajutorul unei firme specializate în proiectarea și producerea mobilierului la comandă.

 

O altă soluție ar putea fi un pat cu ladă depozitare cu tăblie de pat, perfect pentru așternuturi sau perne atunci când nu sunt folosite. Dacă dimensiunea peretelui pe care este amplasat patul matrimonial îți permite, poți realiza în jurul tabliei de la capul patului, la comandă, un dulap sau rafturi care să suplinească necesarul de spații de depozitare, fără a aglomera vizual dormitorul. Pentru un aspect plăcut și senzația de tot unitar este bine ca acestea să fie realizate într-o nuanță apropiată sau identică cu cea a patului și a celorlalte piese de mobilier din dormitor.

Spații de depozitare alternative în dormitor

 

Pentru că dormitorul tău este mic și nu ai cum să înghesui și un dressing în el, poți crea cu imaginație și ingeniozitate și alte spații de depozitare în dormitor creative, în afară celor legate de pat, precum cele deja încorporate în moblă sau un dulap modular până în tavan. Ia în considerare orice spațiu liber din dormitor, pe care să îl folosești ca spațiu pentru depozitare. Condiția este să așezi lucrurile organizate în cufere, dulapuri mai mici, cutii decorative, ca să păstrezi o ordine perfectă, iar spațiul nu trebuie să fie în zonele de trafic din dormitor, în fața ușilor de acces sau a dulapurilor.

 

Aglomerarea spațiului de dormit te-ar putea împiedica să te relaxezi cu adevărat și chiar ți-ar putea afecta somnul. Pe de altă parte, dacă spațiul disponibil este restrâns, va trebui să fii inventiv pentru a găsi cele mai bune soluții de amenajare. În camerele mici, fiecare centimentru este important, iar orice cameră va părea mai mare dacă vei păstra ordinea și lucrurile bine ascunse.

 

  • Caută spații neconventionale - Folosește spațiul din jurul ferestrei construind un dulap sub fereastră cu integrarea unui loc de citit / relaxat, chiar în mijlocul structurii. Vei monta un mobilier care să acopere toată suprafața din jurul ferestrei, inclusiv cea între fereastră și tavan. Deasupra vei capitona dulapul sau nu, dar îl vei umple cu perne, iar dedesupt poți avea sertare sau rafturi în care poți pune orice inclusiv cărți. Acccesul este ușor și va arăta wow, trebuie doar loc în plus dacă te hotărăști pentru sertare. Un alt spațiu de depozitare în dormitor este deasupra dulapului cu haine. Pentru acest spațiu poți cumpăra cutii decorative și obții spațiu în plus. Aici poți depozita lucruri ce le folosești mai rar, umbrele, pelerine de ploaie, încăltăminte pentru munte sau diverse ocazii.
  • Mobilează pe verticală – Mobila suspendată este foarte utilă mai ales în camerele de mici dimensiuni. Poți suspenda corpuri oriunde dorești, însă ai grijă ca înălțimea acestora să permita accesul ușor la tot ceea ce ai nevoie. Folosește etajere pentru a maximiza spațiul de depozitare: poți așeza aici cărți, figurine, coșuri cu diferite obiecte de care nu ai nevoie des, odorizant de cameră sau ghivece cu flori. O poliță pentru fotografii are o dimensiune redusă, deci o poți fixa aproape pe orice perete din dormitor, fără a-ți fi teamă că te vei lovi de ea. Poți așeza aici parfumuri, farduri, obiecte decorative, bijuterii, odorizante de cameră sau jucării de mici dimensiuni.
  • Folosește o banchetă care are spații pentru depozitare pe care să o așezi în fața patului, aceasta putând fi adaptată ușor pentru diverse tipuri de paturi și diverse stiluri de amenajare. Bancheta nu este numai utilă, de cele mai multe ori este o piesă multifuncțională, fiind nu numai loc de șezut sau relaxare, dar și spațiu de depozitare. Diferențele între banchete nu sunt așa de mari, ele ținând mai mult de stilul mobilierului cu care se asortează în camera respectivă, de la clasic la modern. Aceasta poate înlocui cu succes taburetul pentru măsuța de toaletă, poți așeza pe ea cuvertura de pat, seara când te pregătești de culcare. Pusă sub fereastră din dormitor îți oferă acel spațiu în care să te așezi și să te relaxezi.
  • Optează pentru multifuncțional - Spațiile de depozitare sunt cu atât mai importante pentru dormitoarele mici, unde fiecare milimetru este esențial. În locul unei măsuțe pe post de noptieră, alege mai degrabă un model cu sertare, 2 sau 3, care îți vor oferi posibilitatea să stochezi lucruri personale care nu-și găsesc locul în altă zonă a casei. În dormitoarele mici, dacă nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie și mărunțișuri. O comodă este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, fiind mai îngustă și mai joasă. Comoda de dormitor este spațiul ideal de depozitare pentru „mărunțișuri‟, lenjerie, ciorapi sau altele de acest fel, în general cu sertare și mai puțin cu rafturi. Comoda trebuie să se integreze cu decorul din dormitor. Dacă plănuiești să pui comoda într-un colț, asigură-te că poți deschide sertarele sau ușile.

În loc de bibliotecă în dormitor sau de noptiere, pune niște rafturi deasupra patului pe care să pui câteva cărți, sau alte device-uri și nu numai că vei câștiga spațiu în plus, dar vei obține și un aspect chic. Rafturile pe perete folosite în locul noptierelor vor economisi spațiul la nivelul pardoselii, dând impresia unui dormitor mare și degajat.