Cum amenajăm masa de Crăciun: decorațiuni pentru masă care îți vor ului invitații - ACAJU

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare de peste an, un motiv de bucurie pentru toată lumea, de la mic la mare, este momentul care ne aduce împreună și ne luminează sufletele. Este momentul magic în care putem să ne arătăm dragostea sau atenția față de cei care ne pasă, de aceea este și cel mai firesc și cel mai restrâns mod de a petrece această sărbătoare este în familie.

 

Pregătirile pentru amenajarea casei de Crăciun fac parte dintr-o euforie de poveste ce ne cuprinde fără excepție în perioada sărbătorilor de iarnă, fiind un prilej bun de a ne scoate la iveală creativitatea, aducând puțină magie și originalitate în fiecare încăpere din casă. O casă pregătită pentru Sărbători nu este neapărat una decorată de la un capăt la celălalt cu steluțe și globuri, pentru că ține de gust și preferințe. Dar, în fiecare casă însă există trei locuri esențiale care trebuie să fie transformate: bradul, ferestrele și bineînțeles masa de dining unde vei sta alături de prieteni și familie.

 

Nu există nicio altă perioadă din an în care să se acorde o mai mare importanță mesei ca pe perioada Sărbătorilor de iarnă. Masa de Crăciun este vedeta sărbătorii și, indiferent de meniul ales, felul în care o aranjăm merită o atenție specială. Aranjarea mesei de Crăciun devine preocuparea principală înainte ca toată familia să se adune în jurul ei în seara de Crăciun, pentru că pe lângă brad și decorațiunile din casă, tuturor ne place să împodobim și masa.

 

Cum aranjăm corect vesela și tacâmurile la masă

 

Pentru aranjarea mesei de Crăciun ai nevoie de creativitate sau de inspirație de la cei care se pricep în acest domeniu. O masă festivă diferă de o cină normală din fiecare zi prin multitudinea elementelor și prin aranjarea lor.

Pentru reușita oricărei mese festive ar trebui să ştii de la bun început numărul persoanelor participante la masă. În sufrageria unui apartament obişnuit încap maximum 10 oameni şi, pentru ca toată lumea să se simtă bine, e nevoie să aloci un spaţiu de cel puţin 50 cm pentru fiecare invitat. Atunci când mergi la cumpărături pentru aprovizionare, asigură-te că ai în casă tacâmurile necesare, ca să nu te trezeşti pe ultima sută de metri că setul de pahare e incomplet sau că nu ai toate farfuriile din acelaşi model. 

 

La mesele festive, fiecare farfurie trebuie dublată de o alta, pe care doar să pui farfuria din care mănânci. Mai ai nevoie de farfurii mijlocii pentru aperitiv, de boluri pentru supă, de farfurii pentru felul principal şi încă de altele mai mici pentru desert. Codul bunelor maniere ne trasează câteva reguli pe care nu ar trebui să le ignori.

 

  • Tacâmurile se așază în ordinea în care vor fi folosite, de la exterior, spre interior. Nu vom aşeza lângă farfurie mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe.
  • Regulile de etichetă spun că furculițele se așază pe partea stângă a farfuriei, cuțitele și lingurile, pe dreapta, însă nu e obligatoriu.
  • Paharele se plasează în fața farfuriilor, în partea dreaptă.
  • Paharul de apă se așază în dreptul cuțitului pentru felul principal, paharul de vin alb în dreapta acestuia, iar cel de vin rosu, în fața lor, în centru.
  • Șervețelele se așază sub furculițe sau frumos împăturite în suporturi speciale.
  • Furculița sau lingurița pentru desert se așază în partea de sus a farfuriei.
  • Furculița se așază cu dinții spre dreapta, lingura trebuie orientată spre stânga.
  • Sticlele de vin şi de apă se pun simetric pe masă. Înainte de servirea desertului, masa se debarasează de sticlele de vin, farfuriile de pâine și alte tacâmuri folosite.

 

Ca să te poți decide cum aranjezi masa, cel mai simplu este să-ți propui un stil/o temă de decorare. O poți stabili în funcție de stilul casei tale, în funcție de meniul pe care-l servești, sau poate fi o petrecere tematică. 

 

Indiferent dacă ți-ai propus o temă sau nu, trebuie să te hotărăști asupra unei palete de culori. Este important ca toate decorațiunile pe care le pui pe masa de Crăciun să se asorteze între ele, alege o culoare dominantă și una complementară, restul decorațiilor vor fi pete de culoare. Nu trebuie să te limitezi la roșu și verde doar pentru că acestea sunt culorile tradiționale de Crăciun. Alege câteva culori care îți plac cu adevărat și folosește-le în câteva accesorii pentru a adăuga atmosfera de Crăciun la masă. Dacă îți limitezi paleta de culori la tonuri diferite ale aceleiași culori, va fi mult mai ușor să obții un aspect coerent. 

 

Aranjamentele într-o singură culoare sunt de efect. Dar și cele multicolore. Pentru un stil tradițional poți opta pentru culori precum rosu, verde, argintiu și decorațiuni de iarna cu globulețe, clopoței, ghirlande cu conuri de brad sau chiar bradul de Crăciun în sine în cazul în care masa se afla în living. Albul pur sau argintiul aduc note romantice oricărui decor, oferind un aspect de poveste. Varianta aurie sau argintie este mai sofisticată, și nu trebuie să uiți să decorezi farfuriile cu buchețele de flori. De aceea folosește-ți imaginația pentru a realiza ceva spectaculos și ține minte că simplitatea este secretul eleganței.

 

 

Folosește șervețele de masă din material textil, acestea vor contribui la sentimentul că sărbătoarea Crăciunului este una specială. Fața de masă și șervețelele sunt printre cele mai importante elemente decorative ale unei mese de sărbătoare. Pentru o notă originală de eleganță, încearcă să împăturești șervețelele într-un mod neobișnuit. O variantă simplă și de efect este rularea lor și legarea cu o panglică în ton cu decorul mesei.

 

Folosește natura în decorul tău, aroma pinului proaspăt este perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dar poți folosi și flori uscate sau alte crenguțe parfumate. Pune câte o crenguță pe fiecare farfurie sau folosește-le într-o vază pe care să o pui pe masă.

 

Pregătește un mic cadou pentru invitați, de fapt o amintire inspirată de sezonul sărbătorilor de iarnă, pe care aceștia să o ia cu ei acasă. Poate fi o mică decorațiune, de exemplu o stea, o inimă sau un brad de Crăciun

 

O traversă pentru masă de Crăciun are scop decorativ și poate crea un sentiment de eleganță și tradiție. Arată bine atât pe o masă fără față de masă, cât și așezată peste o față de masă. Poți utiliza mai multe traverse pentru masă pe latul mesei sau poți opta doar pentru una de-a lungul întregii mese. O vei acoperi cu elemente de decor, cu sfeșnice sau cu o piesă centrală de dimensiuni mai mari.

 

Aranjează mai multe surse de lumină pentru a crea o atmosferă intimă, o lampă suspendată deasupra mesei, dar lumină suficientă pentru masa de tip bufet sau bar.

 

Scaunele fac parte din decor. Dacă nu ai posibilitatea achiziționarii sau confecționării unor huse în ton cu fața de masă, decorează-le spătarele cu ajutorul unor panglici, a unor buchețele din crenguțe de brad și a câtorva globuri.

 

Decorațiuni de top pentru masa de Crăciun

 

Masa festivă de Crăciun trebuie să aibă câteva elemente importante: culori festive, cum ar fi roșu sau auriu, să aibă decorațiuni, flori și să conțină un set complet de tacâmuri și veselă. Pentru masa de dining există o mulțime de decorațiuni speciale de Crăciun – fețe de masă și șervete cu tematică de iarnă, șervețele de Crăciun, sfeșnice și suporturi pentru lumânări, farfurii și cești cu design special de iarnă. Poți adăuga un coș cu portocale și nuci sau un coș în care să pui câteva crenguțe de brad și conuri. La ferestre poți agăța crenguțe de brad, instalații cu luminițe sau coronițe de brad. 

 

 

Textilele pentru masa de Crăciun – Poți opta pentru textile cu motive de Crăciun, iar în acest caz va trebui să moderezi cantitatea de decorațiuni tematice astfel ca masa să nu fie prea incarcată. În schimb, dacă dorești mai multe coroniţe, simboluri de Crăciun sau candele ar trebui să te orientezi către o faţă de masa simplă, cu șervețele pe măsură. Poți opta pentru șervețele de sezon imprimate sau șervetele în culoarea favorită. Acestea se leagă la mijloc cu o crenguţă de brad de care putem agăţa şi un glob sau un Moş Crăciun de dimensiune mică. Invitaţii vor aprecia, fără îndoială, efortul.

 

Inelele și suporturile pentru șervetele - Alege inele de șervetele cu motive de Crăciun (îngeri, fundiţă de cadou) sau alte motive deosebite. Dacă preferi să folosești șervetele din hârtie la masă pune-le într-un suport elegant din metal. 

 

Vesela festivă - Cea mai indicată veselă este una simplă, fără motive de Crăciun, pe care să o poți folosi în orice anotimp. Poți alege una vişinie, care se potrivește cromatic sezonului, pentru un Crăciun clasic. Iubitorii tonurilor natur, pentru o masă all-beige, pot alege un set de veselă crem, în linii simple. Dacă alegi veselă colorată, nu uita să echilibrezi totul cu alb pentru fața de masă, naproane, șervete sau pentru aranjamentele de pe masă. De asemenea, poți combina două servicii de veselă, să alegi pentru farfuria de fel doi și pentru farfuria adâncă piese colorate, dar cea pentru desert să fie albă, ori invers. Altfel, în timpul servirii, masa va părea aglomerată din cauza multitudinii de nuanțe.

 

Platoul etajat pentru bunătăți - Nu poți așeza masa fără acest accesoriu vedetă: alege o variantă simplă, din sticlă transparentă sau una sofisticată, cu o patină argintie.

 

Platoul cu clopot de sticlă Poate fi folosit pentru deserturi delicioase sau aperitive apetisante, arată chic cu brânzeturi & verdeţuri și este platou e binevenit pe orice masă. Pentru un aer festiv, ornează clopotul de sticlă cu o panglică vişinie.

 

Sfeşnice, candele și lumânări pentru lumina ambientală - Poți așeza pe masă sfeşnice și candele care să se completeze reciproc și să creeze un joc de lumini inedit. Alege argintiul sau auriul pentru un efect elegant. Sfeşnicele pot fi și dintre cele mai inedite, cum este cel din metal gri care îți permite să-l ornezi cu cu bobiţe și crenguţe de brad, sau o coroniţă decorativă rustică. Lumânările pot fi din cele clasice, cilindirce sau sferice (asortate neapărat decorului general) sau poți alege să personalizezi masa cu lumânări parfumate aflate în borcanele lor individuale.

 

Aranjament pe centrul mesei. Centrul mesei trebuie să fie destinat unui aranjament de sezon. O piesă centrală pentru masa de Crăciun trebuie să impresioneze invitații de la prima vedere, fără să ocupe un spațiu prea mare, incomodându-i în timp ce mănâncă. Poți opta pentru niște aranjamente florale de Crăciun care conțin atât plante rezistente, precum Lisianthus, gerbera, trandafiri, orhidee sau eventual o Crăciuniță sau Poinsettia, cât și ramuri vesele de brad sau Ilex, decorațiuni naturale și lumânări. Poți opta pentru o vază cu crenguţe din brad, iar lângă să aşezi o lumânare, poți pune invers patru pahare cu picior înalt în care ai băgat câteva globuri, iar deasupra să aşezi câte o lumânare. O altă idee ar fi să umpli o tavă aurie sau argintie cu lumânări de diferite dimensiuni, iar printre ele să arunci crenguţe sau conuri de brad. Toate aceste aranjamente vor da un aspect elegant și original mesei de Crăciun. 

 

Poți face multe aranjamente de decorațiuni pentru masa de Crăciun în funcție de imaginație. Toată lumea iubește mesele încărcate și pline de bucate alese, dar adevărata magie a Crăciunului este reprezentată de modul în care acestea sunt prezentate și puse în valoare. Mesele de Crăciun care îi adună laolaltă pe cei dragi reprezintă nu doar un adevărat festin, dar și un regal vizual al culorilor și motivelor de Crăciun, în spiritul specific sărbătorilor de iarnă.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei