Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Tendințe în amenajări interioare 2020: sustenabilitate, simplitate și culori inspirate din natură

Dată: 03 Ianuarie 2020

Tendințe în amenajări interioare în 2020

 

Schimbarea în tendințele de amenajări interioare din ultimii ani a fost influențată puternic de grija oamenilor față de proveniența materiilor prime din care se fabrică obiectele. Oamenii au început să se informeze că ceea ce cumpără nu provine în urma exploatării iresponsabile a resurselor sau a exploatării umane. Astfel s-a format un megatrend care vorbește despre a trăi conectat cu natura, un trend axat pe utilitarism, unde obiectele sunt multifuncționale, independente de energia convențională, unde textilele sunt durabile, eficiente și se curăță ușor. Este un trend spre tot ce înseamnă eco, bio, în armonie cu natura și cu un impact redus asupra naturii. Este o evoluție firească după ce industrializarea scăpată de sub control care ne-a adus în postura de a vedea cum se epuizează resursele naturale.

În aceeași notă cu trendurile ultimilor ani și tendințele definitorii ale anului 2020 cu privire la designul interior sunt caracterizate de alinierea la natură, confort, sustenabilitate și simplitate. Într-o perioadă în care oamenii au la dispoziţie numeroase tehnologii moderne, în care există case inteligente, designerii de interior se întorc din ce în ce mai mult la natură, atât prin materialele folosite, cât și prin decorațiuni ce recreează mediul natural. 

 

Materiale și texturi în amenajările interioare 2020 

 

Pentru anul 2020, în designul de interior au revenit tendinţe retro, art deco mai precis, ce oferă acel sentiment de „acasă”, cât și stilul boho, caracterizat de liniile curbe ale mobilierului și de culorile aprinse ale imprimeurilor. 

Materialele naturale, organice, realizate durabil sunt la mare căutare, iar tonuri metalice precum auriu strălucitor, cupru, aramă și bronz nu au dispărut. Lemnul, pielea naturală, piatra sunt preferate în locul materialelor prefabricate. Decorațiunile interioare sunt însoțite de amenajări florale verzi, unde spațiul permite să se amplasează fântâni pentru a aduce în interior elementul apă.

 • Materiile prime mai puţin costisitoare, considerate mai degrabă modeste, precum ratanul, iuta, sisalul şi cânepa se numără printre tendinţele anului 2020. Există, de asemenea, o puternică influenţă a culturii japoneze în colecţiile de profil. 
 • În opoziție, marmura considerată întotdeauna o materie primă de lux, este materialul care poate adăuga valoare unei locuințe. Oricine poate găsi cea mai potrivită bucată de marmură pentru interiorul locuinţei sale (chiar și o piesă mică precum o măsuță de cafea), fie că vorbim despre vile vechi luxoase sau despre apartamente de 2 camere.
 • Lemnul rămâne material principal pentru designul de interior. Lemnul de pin, stejar, mahon sau imitație, rămâne în cărți și în 2020. Spre deosebire de anii precedenți în care lemnul deschis la culoare a fost vedeta, anul viitor tonurile întunecate vor fi preferate, căutând să se ofere locuinței o mai mare eleganță și o notă de lux. Parchetul din lemn nu se va demoda nici anul acesta și va da mereu definiția unei case elegante și calde, însă noile pardoseli moderne vor câștiga tot mai mult teren.
 • Metalul va reveni în forță în tendințele de design 2020 în toate variațiile sale, de la cele de estetică industrială precum oțelul și cele cu aspect oxidat, până la aur și argint. Pot fi încorporate în decor prin lămpi și diverse accesorii, cum ar fi ramele oglinzilor, picioarele unor obiecte de mobilier, cum ar fi mesele de cafea și alte mici piese decorative. Metalele vor aduce sclipire și luminozitate în decorarea diferitelor încăperi ale locuinței. În plus, materialul metalic poate fi adaptat pentru a decora aproape orice stil: modern, clasic, minimalist, vintage.
 • Teracota, o materie primă clasică, se regăseşte în multe colecţii dedicate anului 2020, în accesorii precum vaze, dar şi în produse precum gresia sau faianţa. Un astfel de material poate scoate orice decor din anonimat.

Texturi dominante - Sunt la mare căutare materialele naturale, organice, realizate durabil. Acest fapt are un impact puternic asupra confecționării texturilor și culorilor pe care designerii contemporani le folosesc. Expresiile texturale bogate vor reprezenta tema centrală a sezonului următor: tapițerii din catifea, perdelele din cânepă, pereți și placaje din plută, răchită și iută pentru mobilier și finisaje, în concluzie o paletă amplă de opțiuni. Tapetul va fi unul dintre pionii principali pentru a decorarea pereților locuinței. Protagoniste vor fi motivele care evocă natura, printuri cu motive tropicale, păduri pluviale în decor, de la pereți până la modelele de perne, cuverturi, prosoape.

 

Tendințe în amenajări interioare în 2020

 

Paleta cromatică 2020 în amenajările interioare

 

De la albastru închis și nuanțe neon, la tonuri de verde, culorile anului 2020 vor fi dominate de nuanțele marine, culori intense și complexe. Nu vor lipsi culorile pământului, nuanțe neutre sau chiar maro, dar nici nuanțele îndrăznețe pe care le întâlnim în fauna mării. Se va pune accent pe profunzimea și omogenitatea culorilor și pe modul în care oamenii percep în general apa: teamă, emoție, energie, provocare, relaxare.

 • Având o predispozitie clară pentru stilul natural, culoarea verde va fi preferată în toate nuanțele sale pentru mobilierul și textilele casei în 2020. Gamele întunecate și adânci vor fi văzute în mobilierul casei, în tapițeria scaunelor și fotoliilor, creând un accent în decor. 
 • Culoarea albastră va continua să fie prezentă și anul viitor ca tendință de decorare, atât la pereți, materiale textile, cât și la mobilierul tapițeriei. Sunt acceptate toate nuanțele însă albastru cobalt va fi vedeta interioarelor.
 • Indiferent unde va fi prezentă pe pereți, materiale textile, accesorii sau mobilier, culoarea roz în aproape toate nuanțele sale, de la roz pastelat, trandafir vechi, roz piersic sau roz-lila, va da o notă senină, delicată și elegantă decorului casei. La fel, de la tern la intens, culoarea liliac, violet și mov, în toate nuanțele și combinațiile sale, va predomina interioarele avangardiste.
 • O altă opţiune şic pentru orice zonă din locuinţă este verdele măslină. Aspectul modern şi proaspăt al casei poate fi accentuat prin folosirea unei culori contrastante. De exemplu, nuanţele de bej pot fi amestecate cu albastru, iar rozul pudrat merge bine cu un galben muştar.
 • Culoarea gri rămâne în trend, fiind o culoare neutră care acoperă o gamă largă de combinații și stiluri. Anul următor va fi mai îndrăzneț și putem urmări o anumită trecere de la griul rece, la nuanțele neutre, cu tente galbene, calde. Culoarea gri va putea fi folosită la vopsirea pereților interiori, la covoare și textile. 
 • Bejul are o revenire, fiind culoarea de bază perfectă pentru orice combinație. Culorile accent sunt relevante, iar noua culoare Dulux pentru 2020, Tranquil Dawn, susține această direcție.
 • Tonurile bogate sunt păstrate pentru piese cheie, cum ar fi albastru regal sau rubiniu, amestecate cu tonuri mai calde de ocru, trandafiriu și bronz. Și încă o mulțime de tonuri metalice: auriu strălucitor, cupru, aramă și bronz.

 

Războiul formelor în designul interior în 2020

 

Și pe acest palier se disting două tendințe. Minimalismul, formele simple și geometrice își păstrează un loc bine definit. Pe de altă parte, formele rotunjite, uneori asimetrice și cu aspect inspirat din natură câștigă progresiv mai mult teren. Curbele, formele rotunde sunt asociate cu designul mai degrabă clasic. 

Totuşi, noile tendinţe vin cu piese de mobilier cu forme curbate, colţuri rotunjite, care oferă interioarelor o notă retro. Li se adaugă arcade, piese de iluminat cu forme rotunjite şi accesorii cu design care aminteşte de valurile mării. Acestea sunt foarte prezente în stilul de amenajare retro sau shabby chic, dar dacă preferi minimalismul și decorul în stil scandinav, există diferite piese de mobilier cu linii curbate și un design reinterpretat, astfel încât să completeze cu succes puzzle-ul unui decor modern.

 

Tendințe în amenajări interioare în 2020

 

Mai multă natura în casă

 

Anul 2020 transpune perfect în artă nevoia de evadare în natură, lucru care se resimte și în design. Plantele interioare aduc natura în propria casă, luminează locuința și ne oferă un confort aparte. Cei care visează să aibă o grădină, dar locuiesc într-un apartament de bloc se pot bucura acum, pentru că una dintre noile tendinţe în materie de design interior constă chiar în plante supradimensionate sau în accesorii care le imită. Este unul dintre elementele care pot oferi spațiu de relaxare și liniște atât de necesar după o zi grea de muncă. Fie că optezi pentru o multitudine de ghivece împrăștiate în toata casa ori pentru un pom plantat în mijlocul livingului, cu siguranță locuința ta va fi în trend. Printre speciile de plante recomandate în acest sens se numără cactusul, măslinul, smochinul sau crinul.

 

Mai multă intimitate

 

Dacă anii ce au trecut au fost reprezentați de ceea ce purta denumirea de open space, 2020 vine cu nevoia de mai multă intimitate. Ideea nu este aceea de a separa întru totul spațiile, ci de a le diviza în așa manieră încât fiecare mediu să ofere intimitatea lui, iar această separare se face cu materiale inspirate din natură.

Indiferent care dintre aceste tendinţe vor cuceri în 2020 sau în anii care îi vor urma, specialiştii recomandă păstrarea unei legături puternice cu mediul, prin materiale naturale şi forme organice, dând în acelaşi timp spaţiului o notă personală. În acest context, casele inteligente rămân în atenția oamenilor care-și doresc mai mult confort, dar care, acum, sunt atenți și la resursele consumate pentru a-l obține, și la partea etică, morală din procesul de fabricare.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus