Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Design interior în stil industrial, piese de mobilier și decorațiuni specifice

Dată: 10 Ianuarie 2020

Design interior în stil industrial, piese de mobilier și decorațiuni specifice

 

Devenit tot mai popular datorită asocierii cu o practică arhitecturală din ce în ce mai folosită, reutilizarea adaptivă a clădirilor cu valoare istorică, stilul industrial a ajuns să fie adoptat în propriile locuințe cu foarte mare succes. Pe lângă faptul că este la modă, acest stil lasă o amprentă puternică asupra spațiului în care este folosit și poate să îți reflecte personalitatea, mai ales dacă ești un spirit nonconformist.

Nu există reguli precise pe care trebuie să le urmezi când îți decorezi casa, stilul industrial îți poate acorda libertatea în design interior pe care ți-o dorești, mai ales dacă ești o fire nonconformistă. Totul este permis, de la materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, până la structuri metalice, bricolaj aparent aleator, practic sunt valorizate ideile inedite şi multă imaginaţie, cu un pic de căldură adăugată pentru a compensa răceala metalului.

Adaptat în ultimii ani tehnologiilor noi și nevoilor de folosire și compartimentare cât mai bună a spațiului, acest stil industrial poate fi folosit oriunde în casă, de la amenajarea dormitoarelor, livingului, holurilor, băilor sau bucătăriei.

 

Caracteristicile stilului industrial în design interior

 

Stilul industrial este unul nonconformist prin excelenţă, bazat pe un model arhitectural mai mult sau mai puțin „incomplet”, cu pereți neşlefuiţi care îşi expun dezinhibat imperfecţiunile, cu bare de fier ruginite şi suporturi vechi, cu podea de tip ”fabrică”, cu cabluri şi fasunguri la vedere, mult beton şi tot felul de tipuri de metal.

 

Cheia unei amenajări de succes în stil industrial este simplitatea și spațiul deschis, de aceea se aleg doar piese practice și utile și se evită mobilierul și accesoriile în exces. Farmecul din încăpere va fi dat de amestecul de texturi și finisaje, care o vor pune în evidență prin autenticitate.

 

Esența stilului industrial chic constă în alăturarea metalului galvanizat cu sticla, pielea și lemnul, menținând însă liniile și formele relativ simple. Minimalist, dar deosebit și plin de căldură, este un stil ce inspiră și impresionează prin echilibru și textură.

Din punct de vedere cromatic, stilul industrial se caracterizează prin nuanțe reci de gri, alb, negru, alături de nuanțele calde de maro ale lemnului. Un start bun poate fi reprezentat de o paletă neutră de culori, căreia i se adăugă apoi accente calde, lemnoase. 

 

Materialul folosit cu precădere într-o casă în stil industrial este lemnul care are însă un aspect natural și uzat, cu suprafețe nefinisate. Nuanțele neutre se completează și cu tonurile calde aduse în interior prin intermediul accesoriilor, textilelor și al plantelor. Pentru a revitaliza spațiul și a-i da un aer primitor, poți adăuga accente de culori intense, în funcție de preferințele tale: albastru deschis, verde pajiște, roșu intens sau portocaliu luminos.

 

Următorul material esențial este metalul, care se potrivește de minune cu lemnul nefinisat și va oferi un aer nonconformist locuinței, chiar dacă accentele metalice sunt oferite de ferestre, piese de mobilier sau corpuri de iluminat. De asemenea, elementele mai dure, precum cărămida și piatra sunt binevenite într-o astfel de amenajare.

 

Design interior în stil industrial, piese de mobilier și decorațiuni specifice

 

Caracteristica open space s-a păstrat și astazi si este una definitorie pentru stilul industrial. Inițial, reconversia spațiilor industriale s-a făcut fără a configura într-un anumit fel interiorul clădirilor. Suprafețele deschise s-au păstrat, iar locatarii au descoperit că pot defini ușor diverse zone ale locuinței cu ajutorul pieselor de mobilier, a covoarelor, a paravanelor și a pereților despărțitori decorativi. Dacă vrei să obții un astfel de decor într-un apartament clasic de bloc, încearcă să reconfigurezi spațiul prin dărâmarea unui perete între living, bucătarie și/sau hol. 

 

Detaliile originale ale arhitecturii locuinței tale pot fi folosite pentru a conferi personalitate spațiului și de aceea eventual te vei folosi de lumini sau de geometrie pentru a le scoate în evidență: ferestrele cu arcadă nu se vor acoperi cu perdele, pereții din cărămidă se vor lăsa expuși, scara din beton nu va fi placată cu marmură sau alte finisaje.

 

Pereții scorojiți din locuințele în stil industrial fluctuează între nuanțe de gri, alb murdar și chiar bleu. Pot fi folosiți pereți accent din beton aparent sau din cărămidă neprelucrată sau vopsită, pe care lumina naturală abundentă și corpurile de iluminat eficiente îi vor pune în valoare. Sistemul de iluminat joacă un rol foarte important, prin corpuri de iluminat pe structuri metalice, lămpi așezate pe podea sau un sistem de iluminat improvizat din sticle, pălării, borcane, evantaie.

 

Elementele decorative sunt reduse la minimum. Folosește grafica îndrăzneaţă, picturile murale, pictura abstractă sau simbolurile (numere, litere) pe un perete de cărămidă expusă pentru a face un perete accent.

 

Piese de mobilier și decorațiuni specifice stilului industrial

 

Stilul industrial poate fi adoptat cu ușurință în orice locuință. Investiția nu este una foarte mare în acest tip de amenajare interioară, excluzând piesele de mobilier din lemn masiv, în cazul în care vei folosi unele noi și nu vei alege să recondiționezi piese vintage de mobilier. În ultimul deceniu, în domeniul designului interior a crescut numărul de producători de mobila stil industrial, această renaştere fiind reflectată în piese de mobilă cu detalii minime şi materiale cât mai simple.

 

Mobilierul specific este unul vintage, din oţel, cu scaune simple, cu picioare din fier, măsuţe de cafea sau băncuțe realizate DIY din paleţi de lemn, canapele cu braţe subţiri şi un pat din fier forjat, fără inflorescenţe. Mai mult, mobilierul poate împrumuta şi el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemănătoare. 

Acest tip de mobila stil industrial este ușor de recunoscut după materialele din care sunt realizate, după lipsa ornamentelor și după detaliile aparent bizare specifice invențiilor secolului XIX: o roată zimțată cu pedală, rafturi cu coturi din țeavă sudată, picioare de scaun cu aspect de lanțuri, bufeturi sau dulapuri de spiterie.

Design interior în stil industrial, piese de mobilier și decorațiuni specifice

 

Seiful metalic - Aproape omniprezent în povestirile secolului XIX, este specific unei perioade de competiție economică foarte dură. Fără un seif, nicio companie nu-și putea păstra în siguranță patentele noilor invenții, banii sau hârtiile valoroase care îi garantau supraviețuirea. A fost printre cele mai vândute obiecte în timpul Revoluției industriale, și a rămas un element de referință, dar doar cu rol decorativ, al decorului industrial din zilele noastre.

 

Ceasurile de masă sau de perete - Ceasurile au jucat un rol deosebit de important în decorul oricărei case sau în amenajarea oricărei hale de fabrică, mai ales într-o epocă în care punctualitatea era foarte apreciată. Se găsesc multe modele de ceasuri tipice perioadei revoluției industriale, dar cel mai simplu este să te orientezi către cele din fier și sticlă, cu cifre romane sau aspect antichizat.

 

Lampa cu design Dugdill – Este un model reprezentativ de lampă cu design rotativ cu braț ajustabil din țeavă, inventat în 1906 de John Dugdill, inginer electrician britanic. Astăzi se găsesc o multime de astfel de modele de lampi din inox, ideale pentru un decor industrial.

 

Scaunele metalice cu picioare concave - Ușor de stivuit și foarte ușoare, scaunele cu picioare concave din metal au devenit rapid reprezentative pentru perioada post-industrială, făcând parte din decorul cafenelelor și teraselor de pe Riviera Franceză. Sunt ideale în bucătariile amenajate în stil industrial.

 

Accesoriile și mobila vintage sunt combinate cu piese de mobilier moderne. Piesele vechi mecanice, mașinile de cusut, scaunele industriale sunt deseori utilizate ca obiecte de decor și folosite la crearea unui stil industrial autentic. Decorațiunile, puține, sunt destul de simple și trebuie să rămână în spectrul materialelor menționate. Poți folosi o imagine sau un citat preferat pentru decor, fie că alegi varianta înrămată, poster sau fototapet.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus