Soluții practice pentru reducerea prafului de pe mobila din casă - ACAJU

Praful care se acumulează în locuințele noastre este format în proporție de 90% din particulele cu impurități ce plutesc prin atmosferă, celule moarte de piele, scame, fibre de țesături abia vizibile care sunt transportate pe cel mai firav curent de aer, fire de păr de animale, fire de păr uman, funingine și altele. Acestea se formează rapid și se poate acumula peste tot în apartament sau casă.

Una dintre cele mai predispuse zone, unde praful se depune în mod vizibil, este mobila casei, în special mobila care are sertare, rafuri și etajere. În afară de acestea există și alte zone care sunt adevărați magneți pentru praf: colțurile încăperilor, sub pat și sub mobila, în lăcașurile care se formează între corpurile de mobilier sau electrocasnice. 

În plus, există și obiecte care atrag praful sau favorizează acumularea acestuia, perdelele, draperiile, fețele de masă, cuverturile, păturile, pernele, covoarele, mochetele, pernele decorative. Un caz special este încălțămintea de exterior, care este indicat să fie depozitată la intrare într-un dulap special destinat, pentru a evita aducerea prafului de afară, acumulat din mers, în spațiul casei.

Modalități de a ține praful departe de casă in 2024

Dulapurile, dressingurile și debaralele sunt un rai pentru praf deoarece adăpostesc multe fibre textile din compoziția hainelor, prosoapelor, așternuturilor, lenjeriilor. Nu poți preveni ca acestea să nu lase ațe și fibre din compoziția lor, însă le poți depozita în așa fel încât să poți menține curat dulapul, ceea ce va reduce semnificativ acumularea de praf din interior. 

De asemenea, există modalități de reducere a prafului din casă urmând câteva măsuri:

  • Păstrează hainele din afara sezonului în pungi vidate sau cutii, iar paltoanele, trench-coat-urile, sacourile, rochiile de ocazie, în huse speciale pentru haine.
  • Aspiră zonele cu trafic intens, de două ori pe săptămână, iar restul mochetelor și covoarelor cel puțin săptămânal.
  • Utilizează filtre de înaltă performanță HEPA, certificate pentru captarea eficientă a particulelor de praf, polen, acarieni și alergeni invizibili.
  • Folosește un aspirator multifuncțional care să te ajute să cureți eficient toate tipurile de suprafețe, rafturi, colțuri, muchii, rame de tablouri, lustre.
  • Curăță cu regularitate toate filtrele aspiratorului fără sac și înlocuiește-le periodic. De asemenea, golește și spală după fiecare utilizare, containerul de colectare a prafului din timpul aspirării. Pentru aspiratoarele cu sac schimbă pungile când este necesar. Păstrează peria de pardoseală a aspiratorului fără păr.
  • Păturile, pernele, pilotele, draperiile și alte textile nu sunt doar un loc predilect care atrage praful, ci și un “producător” de praf. Cel mai indicat mod de a scăpa de praful acumulat de aceste țesături și a păstra prospețimea în casă, este să le speli la intervale regulate. Păturile, pilotele, pernele le poți spăla la un interval de 4-6 luni, iar perdelele la fiecare 3 luni. 
  • Confortabilul nostru pat este o sursă importantă de praf care se multiplică în smocuri sub pat sau pe lângă pereții dormitorului. Așternuturile colectează celulele de piele devitalizate, de asemenea, prin uzură, fibrele de țesătură se mai desfac. Soluția este să menții cu consecvență igiena a dormitorului, spălând așternuturile la programe potrivite în fiecare săptămână și aspirând salteaua periodic. 
  • În timpul curățeniei din casă nu aplica soluțiile de curățare direct pe suprafețe, pentru că astfel vei întinde murdăria în loc să o cureți. Aplică produsele de curățenie mai întâi pe laveta de microfibră și apoi cu aceasta curăță obiectele sau suprafețele.
  • Menține obiectele de curățenie (lavete, bureți, mop-uri, mături, găleți, aspiratoare) curate. Pentru că acestea sunt un loc propice pentru murdărie, bacterii, resturi și mirosuri neplăcute, dacă nu sunt îngrijite corespunzător.
  • Praful este produs în interior, din cauza fibrelor textile, dar vine în cantități mari și de afară. Este important să aerisești casa de câteva ori pe zi, dar nu sta permanent cu geamurile deschise pe timpul verii.
  • În casele în care aerul este foarte uscat, praful se acumulează în cantități mai mari. Pentru a evita asta, menține nivelul umidității din aer la 40-50% folosind un aparat special de măsurare a umidității din aer și un umidificator.

 

Soluții pentru a ține praful la distanță de mobilă

Praful de pe mobilă dă bătăi de cap tuturor, dar, deși nu s-a inventat, încă, rețeta minune anti-praf, există câteva soluții antistatice care reușesc să-l facă să nu se așeze atât de ușor. Foarte multe din ele pot fi obținute în casă, recomandarea este să introduci mixturile în recipiente cu pulverizator. Pulverizezi soluția pe o lavetă și apoi ștergi mobila

Este foarte important să cureți de sus în jos, astfel vei evita ca praful să cadă de pe o suprafață pe alta ștergând întâi suprafețele de sus. Începe cu mobila înaltă, partea superioară a ușilor și tocurilor de uși și geamuri, apoi coboară către mobilierul plasat mai jos.

Folosește obiectele de curățenie potrivite

  • Nu toate cârpele de praf sunt la fel de potrivite, cele mai indicate tipuri de țesături pe care să le folosești la curățare sunt cele din microfibră. Acest tip de țesătură captează și reține praful. Dacă folosești un tricou vechi, scos din uz sau un prosop, nu vei face altceva decât să transferi praful dintr-un loc în altul, fără a scăpa de el propriu-zis. La fel, se va întâmpla și dacă folosești pămătuful, vei eliberara praful de pe suprafețe în aer, de unde în scurt timp se va așeza la loc. 
  • Pentru spațiile înguste unde praful se acumulează foarte ușor și este dificil de îndepărtat, ajută-te de pensulele moi din peri naturali.
  • Pentru suprafețele placate cu gresie, dupa ce ai măturat sau ai aspirat, cel mai potrivit este să folosești un mop umed pentru a șterge praful. 
  • Pentru parchet utilizarea unui mop ud nu este indicată, o idee excelentă fiind să ai în casă un mop special de parchet din microfibră, uscat sau îmbibat cu o loțiune specială de curățat suprafețele.

Folosește soluții antistatice 

  • Soluție pe bază de terebentină: se amestecă un pahar de ulei de măsline, un pahar de oțet și un pahar de terebentină. În afara efectului antistatic, mobila din lemn va căpăta mai multă strălucire.
  • Soluție pe bază de parafină lichidă: se amestecă un litru de apă în care ai dizolvat 6-7 linguri de oțet cu 100 ml parafină lichidă.
  • Soluție pe bază de oțet (1/2 ceașcă) și ulei de măsline sau floarea soarelui (5-6 lingurițe): se amestecă bine, se pulverizează pe cârpă și se șterge. Pentru a schimba și mirosul, adaugă câteva picături de ulei natural aromat de lavandă, mentă sau brad ori un ulei aromat floral.
  • Pentru mobila de ratan, folosește mai întâi un uscător de păr pentru a îndepărta praful, apoi spală mobilierul cu o perie înmuiată în apă cu săpun. La sfârșit clătește cu apă în care ai dizolvat câteva linguri de sare, apa salină conferind rigiditate ratanului, care după uscare va atrage mai puțin praf.

Spray-urile cu silicon, antistatice, pentru mobilă sunt bune, însă periodic mobila trebuie curățată cu detergent lichid pentru mobila, pentru a îndepărta straturile succesive de silicon depuse pe ea de la spray-uri.

Este important să menții casa curată pentru confortul și sănătatea ta sau a al celor dragi, praful nu doar ca întreține o atmosferă greoaie a casei și dă un aspect neîngrijit, dar odată inhalat are și efecte nocive asupra sănătății. Acesta poate crea alergii, astm și alte afecțiuni ale căilor respiratorii sau alergii la nivelul pielii. Cel mai important lucru este să stabilești o rutină pentru a face curat, să o aplici la anumite intervale de timp pentru a nu lăsa să se acumuleze praful și să folosești cele mai bune aparate care să îți ușureze munca. 

Actualizat la 23 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei